Dit zijn de Vijf Boosdoeners achter een Vreemde Geur in Huis

Onlangs rook ik een muffige lucht in mijn woonkamer. Ik had geen idee waar het vandaan kwam en zocht er dan ook verder niets achter. Met het openen van wat ramen was de vreemde geur in huis gelukkig weer verdwenen.

Helaas kwam vreemde geur in huis ook net zo gauw weer terug zodra ik de ramen weer een tijdje dicht had zitten. Tijd om op onderzoek uit te gaan en het probleem bij de bron aan te pakken.

Wanneer je het probleem bij de bron hebt aangepakt, is het tijd om een nieuwe frisse lucht in je huis te verspreiden, zodat de onaangename geur wordt weggevaagd. Geen zorgen, dit hoeft niet altijd een hele zware klus te zijn!

Ik geef je hieronder op een rijtje weer wat de waarschijnlijkste veroorzakers van vieze luchtjes zijn. Daarna geef ik uiteraard ook wat tips over het verjagen van deze vieze lucht.

#1 Bedorven voedsel

We beginnen met de meest voor de hand liggende oorzaak van een vieze lucht in huis. Bedorven voedsel kan een enorme sterke, vieze geur veroorzaken. 🍅 Check dus altijd eerst de onderstaande zaken.

 • Zoek in de koelkast en fruitmand naar eten dat eventueel niet meer goed of over de datum is.
 • Verschoon je vuilnisbak en maakt deze eventueel schoon met wat allesreiniger.
 • Check de gootsteen. Hier blijven regelmatig etensresten achter die na verloop van tijd gaan rotten. Het helpt in dit geval een gootsteenzeefje aan te schaffen. Deze zorgt dat voedselresten gemakkelijk weg te gooien zijn en je afvoer schoon blijft.
 • Vergeet ook niet aan je eieren te ruiken! Bedorven eieren stinken verschrikkelijk, maar kunnen nog in je voorraad liggen.
 • Heb je kinderen? Kijk dan niet gek op als je een beschimmelde, half opgegeten boterham onder de bank vindt. Kinderen laten voedsel soms op de vreemdste plekken slingeren. Zoek dus goed onder kasten, bedden en in lades om zeker te zijn dat je kleine niets heeft verstopt!
GIF van Jane Fonda met ondertitel "The smell alone could kill you"

#2 Vocht

Wanneer je een muffe lucht ruikt, is vocht vaak de boosdoener. Komt de muffe lucht bij je wasmand vandaan? Bedenk dan eens hoelang je was al in de wasmand ligt.

Vochtige was kan namelijk gaan schimmelen wanneer dit te lang in een vochtige omgeving opgehoopt ligt. Vooral je gebruikte handdoeken maken zich hier schuldig aan. Was je handdoeken daarom grondig uit.

Om dit op te lossen was je de stinkende was op 60 °C in de wasmachine. Gebruik waar mogelijk ook een wasmiddel met een lekker geurtje om de vieze geur een extra stoot tegengas te geven.

Kun je je wasmand niet betrappen op vieze luchtjes? Probeer dan op andere manieren vocht in je huis minder de kans te geven. 💧

 • Ventileer de boel beter. Zet regelmatig ramen open en houd je afzuigkap wat langer aan na het bereiden van voedsel.
 • Om een muffe lucht van vocht te voorkomen is het raadzaam je was (waar mogelijk) niet meer binnen te laten drogen. Kan dit niet anders? Zorg dan dat je voldoende ramen opent.
 • Is er schimmel ontstaan door het vocht? Maak dit dan schoon met een mix van bleek en water.
 • Douche met de badkamerdeur dicht en open een raam of zet de ventilatie aan. Hiermee voorkom je dat het vocht uit de badkamer verspreidt naar andere delen in huis.
 • Maak je stofzuigerfilter schoon. Hier kan vocht en viezigheid achterblijven die tijdens het gebruik van je stofzuiger een vieze geur afgeeft. Om je stofzuiger helemaal schoon te laten ruiken kun je wat waspoeder op de vloer strooien. Zuig dit op met de stofzuiger. De waspoeder zit nu in de luchtstromen van de stofzuiger en zal dus een heerlijke geur verspreiden.
Gebruik altijd handschoenen wanneer je met bleek werkt! Bleek kan irritatie en pijn veroorzaken, dus voorzichtigheid is geboden.

#3 Riool

Ik hoef je denk ik niet uit te leggen waarom het riool een groter veroorzaker van vieze luchtjes kan zijn. 👩🏼‍🔧 Wanneer je een rioollucht in huis ruikt, kan het goed zijn dat ergens een verstopping zit. Gelukkig kun je hier zelf eerst het een en ander aan doen.

 • Maak alle putjes schoon. Verstopte en vieze putjes kunnen de veroorzaker zijn van een rioollucht in je huis. In de video hieronder leer je hoe je eenvoudig een afvoer, zoals een doucheputje, schoonmaakt.
 • Check op lekkages. Wanneer vloeistof uit het riool naar andere plekken lekt kan dit zorgen voor stankoverlast. Controleer hiervoor uiteraard alles met waterleidingen in aanraking komt. Denk hierbij dus ook aan je CV-ketel en je meterkast! Bij een lekkage is het verstandig een loodgieter in te schakelen.
 • Komt de stank eigenlijk alleen voor als het buiten heeft geregend? Dan kan het zijn dat je riool ontluchtingsproblemen heeft. De vieze rioollucht kan dan niet goed naar buiten ontsnappen.

#4 (Huis)dieren

Je huisdier is uiteraard een geliefd gezinslid die je voor geen goud kwijt zou willen. Daar staat echter wel veel tegenover. Een van de nadelen van het hebben van huisdieren is de geur. Om verschillende redenen kunnen huisdieren namelijk een spoor van stank achterlaten. 🐶 Gelukkig is daar wat aan te doen!

 • Ruik je bijvoorbeeld een urinelucht? Check dan eerst of je diertje ergens in huis een ongelukje heeft gehad. Met een beetje pech gebeurt dit op plekken waar schoonmaken lastiger is. Zo had mijn kat laatst van de spanning wat laten lopen op de bank. Een goede stoomreiniger is in dit soort situaties cruciaal. Gelukkig heb ik dit volledig schoon weten te krijgen door de bank te reinigen met een stoomreiniger.
 • In het geval van katten kan de kattenbak ook de boosdoener zijn van nare luchtjes. Dit kan zowel aan je schoonmaakgewoontes, als aan het type vulling liggen. Haal dus altijd de beste kattenbakvulling in huis en overweeg een zelfreinigende kattenbak aan te schaffen om de kans op stank te verkleinen.
 • Zorg ook dat je je huisdier regelmatig borstelt. In de haren van je huisdier kan namelijk veel viezigheid blijven steken die op den duur een onaangename geur kunnen afgeven. Regelmatig borstelen helpt daarnaast ook haaruitval te voorkomen.
 • De stofzuiger krijgt veel te verduren wanneer je in het bezit bent van huisdieren. Huisdieren laten veel haar en stof achter. Deze haren kunnen voor verstoppingen zorgen in je stofzuiger, waardoor deze een muffe geur kan veroorzaken en de levensduur van je stofzuiger aanzienlijk verkort wordt.
  • Gebruik het liefst de beste stofzuiger voor huisdieren. Deze bevat eigenschappen die zorgen dat de stofzuiger extra goed honden- en kattenharen opzuigt, zonder dat verstoppingen ontstaan en er geen nare luchtjes vrijkomen.

#5 Overige oorzaken

Nog steeds niets kunnen vinden? Hieronder zet ik nog wat overige oorzaken en oplossingen voor je op een rijtje.

GIF van vrouw met ondertitle "There's an aroma"
 • Een slecht geventileerde ruimte kan ervoor zorgen dat dezelfde lucht lang blijft hangen en muf gaat ruiken. Wat helpt is om regelmatig ramen open te zetten en met behulp van een ventilator alles te laten doorwaaien.
 • Een stoffige radiator kan de veroorzaker zijn van onaangename lucht, doordat achtergebleven stofdeeltjes aan de binnenkant verschroeien door de warmte. Zorg dat je de radiator goed schoon houdt en laat hem regelmatig doorluchten.
 • Ruik je een specifieke rooklucht? Lees je dan in over hoe je deze rooklucht uit huis verwijdert.
 • Ongedierte kan op verschillende manieren voor stankoverlast zorgen. Met name ratten en muizen zijn dan de boosdoener. Ze kunnen een muffe urine- of zelfs kadaverlucht met zich mee brengen. Het is belangrijk hier goed te kijken op plekken in huis waar je zelf niet vaak komt, zoals trapkasten, achter plinten en in de meterkast.
 • Een ingebouwde of mobiele airco is een potentiële stankveroorzakers. Meestal helpt een goede schoonmaakbeurt of het vervangen van het filter.
 • Check regelmatig je houten kozijnen, vloer en deurframes, enzovoorts voor rotte plekken. Hout breekt na verloop van tijd af, wat na een tijd tot een muffige, vochtige geur leidt.

Mocht dit allemaal geen effect hebben, dan is het raadzaam een expert in te huren die geuronderzoek kan doen. Intussen kun je de volgende tips gebruiken om de geur zo veel mogelijk te vermijden of te maskeren.

 • Schaf een goede luchtreiniger aan. Deze filtert fijnstof en ziektemakers uit de lucht. Het helpt daarnaast ook kookgeuren sneller af te breken.
 • Haal de beste luchtbevochtiger in huis. Zoals de naam zegt gaat deze een droge lucht tegen. Voeg een etherische olie toe en laat je huis heerlijk ruiken!
 • Maak gebruik van een luchtverfrisser op het toilet en in de badkamer. Dit helpt niet alleen de te verwachten luchtjes te maskeren, maar doet ook een nare rioollucht verdwijnen.
 • Maak alle vloeren in je huis schoon met een heerlijk geurende vloerreiniger. De geur verspreidt zich over het hele huis!
 • Reinig je matras. Textiel is een magneet voor stof en andere narigheid. Je kunt je matras effectief reinigen in slechts 5 stappen.
 • Gebruik de beste geurkaarsen en goede geurstokjes voor een heerlijk aroma. Deze ruiken niet alleen erg lekker, maar zijn ook nog eens enorm sfeerverhogend!

Conclusie

Vreemde geuren in huis kunnen je eindeloos laten zoeken naar een oorzaak en je woonplezier flink bederven. Hopelijk heeft dit artikel geholpen die vreemde geur in je huis op te sporen en te verwijderen!

Bedankt voor het lezen! Heb je nog andere tips of suggesties? Laat het hieronder in het feedbackformulier weten.

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?