Je Handdoeken Wassen en ze Zacht en Fris Houden? Dat Kan!

Veel mensen vergeten hun handdoeken genoeg te wassen, waardoor ze eigenlijk niet meer de functie hebben die we wensen: jou schoon en snel afdrogen! Handdoeken worden sneller vies dan we denken en zien. Er leven na 3 dagen al miljoenen bacteriën op, waarvan E.coli niet altijd kan worden uitgesloten... 💩 Je handdoeken wassen is dus cruciaal voor hygiënische redenen.

Dat niet alleen: het is ook belangrijk dat de handdoeken fijn aanvoelen en lekker ruiken. Handdoeken worden op den duur immers stugger en stijver. Ze beginnen ook muf te ruiken, wat je vooral ruikt als je jezelf nét begint af te drogen. Daar gaat dat schone gevoel na je douche!

Tijd om te leren hoe je je handdoeken goed wast. Ik bespreek dit in dit artikel, met daarnaast belangrijke aandachtspunten waar je op moet letten. Gooi je handdoek dus nog niet in de ring: we gaan wasjes draaien!

Voordat je begint

Om je handdoeken te wassen heb je niet veel nodig. Waarschijnlijk komen de onderstaande items je niet onbekend voor.

  • (Ecologisch) wasmiddel voor wit of kleur
  • Wasmachine
  • Je gebruikte handdoeken!

Stap 1: Handdoeken verdelen

Verzamel de handdoeken die je wilt wassen en verdeel ze onder in wit of kleur. De meeste kleuren kunnen bij elkaar, al helemaal als je ze al vaker hebt gewassen. Heb je nou nét nieuwe witte handdoeken, was ze dan toch even apart om verkleuring te voorkomen.


Was nieuwe handdoeken altijd voordat je ze gebruikt, of laat ze even weken in koud water met azijn. Zo openen de katoenvezels en absorberen ze vocht beter. Doe je dat niet, dan laten ze je alsnognog gedeeltelijk nat in de badkamer staan!

Stap 2: In de wasmachine

Doe de handdoeken in de wasmachine. Let er wel op dat je hem niet te vol doet. Dit kun je testen door te voelen of er bovenin de trommel nog ruimte over is om je hand een beetje te bewegen.

Stap 3: Kies het programma en wasmiddel

Giet het wasmiddel in het doseervakje van de wasmachine of in een wasbolletje die je bovenop het textiel in de wasmachine legt. Ik heb zelf de voorkeur voor het doseervakje, omdat een wasbolletje nog weleens zorgt voor een ongelijke verdeling.

Gebruik wasmiddel die hoort bij de kleur van je was. Wasmiddel voor witte was bevat bleek, dus dat wil je niet op je gekleurde was krijgen.

Je kunt beter te weinig dan te veel wasmiddel gebruiken! Het maakt je was echt niet schoner, integendeel. Bij te veel wasmiddel lost niet alles op tijdens de wasbeurt, waardoor zeepresten in je handdoeken blijven zitten. Dit geeft vlekken en maakt ze stugger.

Kies nu het wasprogramma. Het zou ideaal zijn als we onze handdoeken op 40 °C of zelfs 30 °C zouden kunnen wassen, maar het feit is dat de meeste bacteriën en schimmelen pas sneuvelen bij temperaturen van 60 °C of hoger.

Dit is helaas minder goed voor het milieu, omdat het water continu 20 °C hoger moet zijn. Je kunt ervoor kiezen desalniettemin je handdoeken op lagere temperaturen te wassen, maar dat zou ik alleen aanraden als je je handdoek maar 1 keer gebruikt.

Vaak kun je je handdoeken wassen met een dagelijks of kort programma. Hoe langer je wasbeurt duurt, hoe sneller je handdoeken slijten.

Stap 4: Handdoeken drogen of uithangen

Programma klaar? Wacht niet te lang met de handdoeken eruit halen. Heb je een droger, dan kunnen je handdoeken er in op een kastdroogprogramma. Je kunt handdoeken ook uithangen aan een wasrek of buiten aan een waslijn (zolang het niet regent).

Voordat je je handdoeken uithangt, kun je ze het beste even een paar keer uitslaan. Daarmee verwijder je de meeste kreukels. Buiten aan de waslijn vind ik het fijnst: zo vangen ze veel wind, waardoor ze snel drogen en lekker fris ruiken. Het nadeel is wel dat uithangen zorgt voor stugge handdoeken, omdat de katoenvezels niet bewegen tijdens het drogen en daardoor stijf blijven.

Indien je een droger hebt, kun je er daarom voor kiezen om je handdoeken eerst uit te hangen en daarna nog even kort in de droger te doen. Zo bespaar je energie in vergelijking met een heel droogprogramma, maar voelen je handdoeken tóch nog zacht aan na het wassen.

Stap 5: Handdoeken oprollen

Zijn je handdoeken droog? Schud ze nog eens los en rol je handdoeken op in plaats van opvouwen. Dit is beter voor de handdoek, omdat ze gerold beter luchten en daardoor zachter blijven. Het staat ook nog eens stijlvol!

drie opgerolde handdoeken op elkaar

Belangrijke tips voor handdoeken wassen

  • Handdoeken van hoge kwaliteit bestaan uit 100% katoenvezel en zijn dikker dan normaal, waardoor ze vocht beter absorberen en minder snel slijten. Je doet er daarom goed aan om een paar goede handdoeken in huis te hebben in plaats van een hele stapel lagere kwaliteit.
  • Het is duurzamer om te wassen met waspoeder dan vloeibaar wasmiddel. Ook zou vloeibaar wasmiddel de kans op vetluis vergroten, waardoor de wasmachine van binnen vies wordt en je kleding kan gaan stinken. Wil je helemaal ecologisch wassen? Kies dan voor wasbollen of wasnoten, een ware uitvinding als je het mij vraagt!
  • Gebruik geen wasverzachter; dit vermindert het absorberend vermogen van je handdoeken.
  • Strijk je handdoeken niet. Je loopt het risico de katoenvezels te beschadigen door de hitte van de strijkijzer. Ook dit verslechtert de vochtopname van je handdoek. Handdoeken uitslaan werkt voldoende om kreukels te verwijderen.
  • Laat handdoeken drogen voordat je ze in de wasmand doet. Als ze nog vochtig zijn, ontstaat schimmel en stank.
  • Zet bij voorkeur je wasmand niet in de badkamer. Door de damp wordt de was vochtig en gaat deze stinken.

Na hoeveel keer gebruiken je handdoek wassen?

Je kunt je handdoek het beste 3 keer gebruiken voordat je hem in de wasmand gooit. Dit betekent niet dat je je handdoeken ook elke 3 dagen moet wassen; wacht gerust totdat je wasmand wat voller is. Bovendien is het ook niet goed voor je handdoeken om ze zo vaak te wassen. 1 keer per week wassen is voldoende.

Conclusie

Hopelijk heeft deze uitleg geholpen en weet jij nu precies hoe je je handdoeken moet wassen, en hoe je dit het beste doet! Heb jij nog een duurzame wastip? 🌎 Bedankt voor het lezen!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?