Meer Tijd met Rex? Kies een Stofzuiger voor Huisdieren!

Stel je voor: je bent trotse eigenaar van een vrolijke Jack Russel genaamd Rex. Het beestje zit bomvol energie, net zoals jij. Alleen... in plaats van samen buiten te ravotten, ben je veel tijd en energie kwijt aan het verwijderen van hondenharen in je huis. Zou het niet fijn zijn om minder tijd en energie kwijt te zijn aan het verwijderen van huisdierharen? Een stofzuiger geschikt voor huisdieren biedt uitkomst!

Ik vertel je hier in dit artikel meer over, maar laten we eerst eens beginnen met de beste drie modellen van dit moment.

Dyson V8

Dyson V8
Geluidsniveau: 87 dB
Gewicht stofzuiger: 2.5 kg
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Dyson Gen5detect Cordless Vacuum

Dyson Gen5detect Cordless Vacuum
Bekijk op Bol.com

Samsung Jet 60 Turbo VS15A6031R1

Samsung Jet 60 Turbo VS15A6031R1
Geluidsniveau: 86 dB
Gewicht stofzuiger: 2.3 kg
Bekijk op Bol.com

Waarom een stofzuiger voor huisdieren aanschaffen?

Je geliefde huisdier laat nogal wat haren achter: op de bank, het tapijt of de trap. Met een stofzuiger die geschikt is voor huisdieren verwijder je deze haren op een eenvoudige manier!

Deze stofzuigers hebben vaak een hoge zuigkracht en extra opzetstukken, waarmee je het meeste uit deze krachtige stofzuiger haalt.

Een turboborstel heeft bijvoorbeeld ronddraaiende borstelharen, waardoor je ook de meer diepliggende haren verwijdert. Daarnaast zijn veel van deze modellen wat stiller dan vergelijkbare 'normale' stofzuigers, waar je trouwe viervoeter je dankbaar voor zal zijn.

Heb je geen huisdier (of in ieder geval geen die veel haar verliest)? Dan nog heb je wat aan een stofzuiger, ook eentje die op dierenhaar gericht is. Een beetje extra zuigkracht en wat extra opzetstukken kunnen ook in de toekomst nog van pas komen!

Koopgids: hoe kies ik de beste stofzuiger voor huisdieren?

Om een stofzuiger te kopen die geschikt is voor huisdieren, zijn er verschillende punten om op te letten. Hoewel ik me in dit artikel richt op algemene eigenschappen van stofzuigers die geschikt zijn voor huisdieren, wil ik je om te beginnen wijzen op drie verschillende typen stofzuigers. Er zijn verschillende typen stofzuigers, zoals traditionele stofzuigers, steelstofzuigers of robotstofzuigers.

Stofzuigermond op tapijt met dierenharen erop

Verschillende typen stofzuigers

Traditionele stofzuigers

Traditionele stofzuigers noemt men ook wel 'sledestofzuigers'. Deze stofzuigers hebben een snoer en zijn te vinden mét of zonder een stofzuigerzak. Dit is het 'zwaarste' type stofzuiger, hoewel ook van dit type lichtgewichten zijn te vinden. Met 'lichtgewicht' bedoel ik een model dat minder dan 5 kilo weegt.

Steelstofzuigers

Zoals de naam al doet vermoeden, worden steelstofzuigers gekenmerkt door de lange 'steel' van de stofzuiger. Over het algemeen hebben steelstofzuigers een lichter gewicht dan traditionele stofzuigers. Er zijn er verschillende varianten steelstofzuigers:

  • Steelstofzuiger met losse kruimeldief. Bij deze stofzuiger ligt het zwaartepunt meestal laag. Het stofreservoir, de accu en de motor zitten in de meeste gevallen in de onderste helft van de steel, en daarmee ook de kruimeldief. Hiermee kun je ook op moeilijk bereikbare plekken vuil verwijderen.
  • 2-in-1 steelstofzuiger. Bij deze stofzuiger ligt het zwaartepunt hoog, waardoor je makkelijker op plekken boven je hoofd stofzuigt. Het handige van deze stofzuiger: haal de handgreep eraf en je hebt in één keer een kruimeldief!
  • Steelstofzuiger met snoer. Deze steelstofzuiger kunnen zwaarder werk aan dan draadloze varianten. Qua gewicht wisselt het nog wel eens: sommige modellen met snoer zijn zwaarder, omdat de motoren zijns; of ze zijn juist lichter, omdat je niet ook nog een accu hoeft mee te dragen.
  • Vloerreiniger. Met deze steelstofzuigers kun je ook dweilen. Je herkent deze door de toevoeging 'aqua' of 'vloerreiniger'

Robotstofzuigers

Anders dan een traditionele stofzuiger en een steelstofzuiger, neemt een robotstofzuiger vrijwel al het werk van je over. Om dierenharen te verwijderen heb je een model met ronddraaiende middenborstels nodig.

Hoewel een robot je veel werk uit handen neemt, is deze niet geschikt voor het stofzuigen van de bank, trap of bijvoorbeeld een hoogpolig tapijt. De motor is doorgaans ook niet de sterkste, dus ernstig vuil en grote kluiten haar moet je alsnog met bijvoorbeeld een kruimeldief nalopen.

Robotstofzuiger_op_tegelvloer

Stofzuiger zonder of toch liever met een snoer?

Nu ik je een klein overzicht heb gegeven van de verschillende typen stofzuigers, vertel ik je nu graag meer over de belangrijkste eigenschappen van een stofzuiger die geschikt is voor het verwijderen van huisdierharen.

De eerste vraag die je jezelf stelt is: "Kies ik voor een stofzuiger met of zonder snoer?" Hieronder vertel ik je over de eigenschappen van beide soorten stofzuigers.

Flexibiliteit met een snoerloze stofzuiger

Alle hoeken en gaten van je huis huisdierhaarvrij maken? Met een goede snoerloze stofzuiger krijg je alle flexibiliteit die je nodig hebt! Je tilt hem makkelijk op, aangezien dit type doorgaans lichter is dan stofzuigers met snoer.

Ook ben je niet 'gebonden' aan stopcontacten. Die heb je niet nodig! Let alleen wel goed op de accuduur en de oplaadtijd. Bekijk hiervoor niet alleen de productspecificaties, maar lees vooral ook de klantreviews om een realistischer beeld te krijgen van hoe je beoogde stofzuiger op dit vlak presteert.

Zuigkracht met een stofzuiger met snoer

Heb je voldoende stopcontacten in huis? Dan is een stofzuiger met snoer interessant. Met een stofzuiger met snoer heb je meer controle over de stroomtoevoer. Je stopt de stekker in het stopcontact en gaat aan de slag.

Ook hebben stofzuigers met een snoer doorgaans een hogere zuigkracht dan snoerloze stofzuigers. Een sterke zuigkracht is wenselijk, omdat dit belangrijk is bij het verwijderen van huisdierharen.

Over zuigkracht gesproken ... hoe bepaal je de zuigkracht?

Stofzuigermond op kleed

Zuigkracht bepalen

Stofzuigers die geschikt zijn voor huisdieren hebben een sterke zuigkracht. Met de term 'zuigkracht' bedoel ik de snelheid waarmee een stofzuiger een bepaalde hoeveelheid lucht ('luchtvolume') opzuigt.

Meer zuigkracht betekent dat je sneller klaar bent met stofzuigen. In plaats van meerdere keren over een bepaalde oppervlakte te gaan, verminder je dit met meer zuigkracht tot één keer.

Hoe bepaal je deze zuigkracht? Het vermogen (watt) wordt vaak verbonden met de zuigkracht, maar dit is niet correct. Wattage is een maat om aan te geven hoeveel stroom het apparaat gebruikt, niet om de zuigprestaties aan af te lezen.

De zuigkracht is vooral verbonden met het maximale luchtvolume dat een stofzuiger opzuigt. Hoe groter dit luchtvolume, des te beter de prestaties van de stofzuiger. Je kunt wel raden waarom: meer opgezogen lucht, betekent ook meer opgezogen vuil.

Wat ook van invloed is op de prestaties, is het gebruik van het juiste opzetstuk. Hoe dat precies? Voordat ik je hier meer over vertel, leg ik je eerst uit hoe je de gewenste zuigkracht instelt.

Zuigkracht instellen

Al die dierenharen ... dat vraagt om zwaar geschut in de vorm van maximale zuigkracht! Hoeveel zuigkracht je precies nodig hebt, hangt onder andere af van de oppervlakte die je stofzuigt.

Op een stenen oppervlakte kun je met maximale zuigkracht in de weer zijn. Dezelfde zuigkracht is niet geschikt voor het stofzuigen van een zeil. Een té harde zuigkracht tilt het zeil op.

De gewenste zuigkracht kun je instellen via de zuigkrachtregeling. Er zijn 3 typen:

  • Mechanisch. Een schuif regelt het vacuüm in de zuigstang. Wil je maximale zuigkracht? Dan staat de schuif dicht. Hoe meer je de schuif opent, des te meer de zuigkracht afneemt.
  • Elektrisch. Dit werkt met een draai- of drukknop, waarmee je de zuigkracht instelt. Soms kun je precies de zuigkracht invoeren, maar vaak kies je uit vooraf ingestelde programma's.
  • Automatisch. De stofzuiger registreert zelf de ideale zuigkracht afhankelijk van het oppervlakte

Welke zuigkrachtregeling jouw ideale stofzuiger heeft, hangt af van je eigen voorkeur. Het belangrijkste is dat je de zuigkracht goed afstemt op het oppervlakte dat je schoonmaakt. Het type oppervlakte is trouwens niet alleen van invloed op de gewenste zuigkracht, maar ook op de opzetstukken die je kiest.

hond_ligt_op_bed_met_knuffels

Opzetstukken en type oppervlakten

Een onmisbaar opzetstuk dat stofzuigers geschikt maakt voor huisdieren is een turboborstel of een dierhaarborstel. Anders dan andere borstels zijn deze geschikt voor oppervlakten zoals een tapijt of bank. Turboborstels hebben ronddraaiende borstelharen, waardoor je zelfs de meer diepliggende haren verwijdert.

Hoewel een turboborstel of dierhaarborstel kenmerkend is voor stofzuigers voor huisdieren, kun je deze opzetstukken niet op alle oppervlakten gebruiken. Voor het verwijderen van huisdierharen op een houten vloer heb je bijvoorbeeld een parketborstel nodig.

Een turboborstel is niet alleen onnodig voor het schoonmaken van een houten vloer, maar kan ook krassen op je vloer veroorzaken. Om schade te voorkomen is het gebruik van het juiste opzetstuk dan ook belangrijk!

Zo heb je ook vaak een combiborstel, waarmee je via een soort schakelaar snel wisselt tussen het gebruik van een turboborstel en een parketborstel. Ook zijn er aparte opzetstukken voor meubilair, zoals je gestoffeerde bank, en kierenmonden om in kleine ruimtes te komen.

'Huisdiervriendelijk huishouden' met het juiste geluidsniveau

Met maximale zuigkracht maak je het huis haarvrij, maar des te sterker de maximale zuigkracht, des te hoger het maximale geluidsniveau. Je wilt je huisdier niet de stuipen op het lijf jagen, dus check wat het geluidsniveau van de stofzuiger is. Je leest dit af aan het aantal decibel (dB).

Een 'stille' stofzuiger maakt bijvoorbeeld maximaal 60 dB aan geluid: dit is vergelijkbaar met het geluid van een gesprek tussen jou en je huisgenoten.

Toch hebben de meeste stofzuigers voor huisdieren een hoge zuigkracht en daarom ook een hoger geluidsniveau. Misschien is je huisdier niet zo snel onder de indruk van geluiden, maar wat ik vooral wil benadrukken is: vergeet niet te kijken naar het geluidsniveau voordat je een stofzuiger koopt. Dat is wat ik noem 'huisdiervriendelijk huishouden'! 😉

De 5 beste stofzuigers voor huisdieren op een rij

1. Dyson V8

1. Dyson V8
Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter
Geluidsniveau: 87 dB
Gewicht stofzuiger: 2.5 kg

2. Dyson Gen5detect Cordless Vacuum

3. Samsung Jet 60 Turbo VS15A6031R1

3. Samsung Jet 60 Turbo VS15A6031R1
Hepa luchtfilter: HEPA 15
Geluidsniveau: 86 dB
Gewicht stofzuiger: 2.3 kg

4. Merkloos Royalty Line Stofzuiger Zonder

4. Merkloos Royalty Line Stofzuiger Zonder
Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter
Type stofopvang: Zonder zak
Actieradius: 4 m
Bediening op handgreep: Nee
Geluidsniveau: 69 dB
Gewicht stofzuiger: 4.50 kg
Wasbare stofzuigerzak: Nee
Zuigkrachtregeling stofzuiger: Elektronisch

5. MPM Stofzuiger zonder Zak Zonder

5. MPM Stofzuiger zonder Zak Zonder
Hepa luchtfilter: HEPA 13
Type stofopvang: Zonder zak
Actieradius: 9 m
Bediening op handgreep: Ja
Geluidsniveau: 75 dB
Gewicht stofzuiger: 6.60 kg
Wasbare stofzuigerzak: Nee
Zuigkrachtregeling stofzuiger: Mechanisch

Filters

Als je alle vuil en stof hebt opgeruimd, wil je natuurlijk dat de lucht die de stofzuiger uitgaat stofvrij is. Een goed filter vermindert de stofuitstoot tijdens het stofzuigen. In de stofzuiger zit een motorfilter en een uitblaasfilter.

De motorfilter zit achter de stofzuigerzak en vóór de motorruimte. Dit filter beschermd de motor tegen stofdeeltjes die langs de stofzuigerzak of stofreservoir zijn gekomen. De uitblaasfilter zit voor het rooster waar de opgezogen lucht naar buiten wordt geblazen. Stofjes die langs het motorfilter zijn gegaan worden door dit filter opgevangen.

Een HEPA-filter wordt vaak gebruikt als motorfilter of uitblaasfilter. De afkorting HEPA staat voor High Efficiency Particulate Air-filter. Een HEPA-filter herken je aan een frame met een heel fijn raster. Deze filter kan zelfs de allerkleinste stofdeeltjes opvangen. HEPA-filters kunnen de codes 12, 13 en 14 opvangen. Hoe hoger het getal, des te fijner de filter is.

Zo kan een H13 filter 99,75 % van alle deeltjes groter dan 0,3 micrometer (µm) tegenhouden. Een H14 filter kan 99,97 % van alle deeltjes groter dan 0,3 micrometer (µm) tegenhouden.

Flexibiliteit: bediening via handvat en actieradius

Wil je snel de zuigstand kunnen aanpassen? Dan is een stofzuiger met een bediening via handvat een interessante optie. Je hoeft niet meer te bukken of naar je stofzuiger toe te lopen: één klik op het handvat en je kunt verder. Met deze flexibiliteit maak je je huis met gemak brandschoon.

Wat betreft flexibiliteit kijk je ook naar de actieradius. Dit is de totale reikwijdte van de stofzuiger en geeft aan hoever je met de stofzuiger kan komen. Hoe groter de actieradius, des te groter de oppervlakte die je kan zuigen. Oftewel: een grote actieradius geeft meer flexibiliteit!

Je kunt je voorstellen dat dit alleen bij stofzuigers met een snoer van belang is. Een model met accu gebruik je waar je maar wilt, zonder rekening te moeten houden met stopcontacten!

Specificaties van stofzuigers voor huisdieren naast elkaar

GeluidsniveauGewicht stofzuigerZuigkrachtregeling stofzuiger
1Dyson V887 dB2.5 kg
2Dyson Gen5detect Cordless Vacuum87 dB2.5 kg
3Samsung Jet 60 Turbo VS15A6031R186 dB2.3 kg
4Merkloos Royalty Line Stofzuiger Zonder69 dB4.50 kgElektronisch
5MPM Stofzuiger zonder Zak Zonder75 dB6.60 kgMechanisch

Dyson V8

Geluidsniveau: 87 dB

Gewicht stofzuiger: 2.5 kg

Dyson Gen5detect Cordless Vacuum

Geluidsniveau: 87 dB

Gewicht stofzuiger: 2.5 kg

Samsung Jet 60 Turbo VS15A6031R1

Geluidsniveau: 86 dB

Gewicht stofzuiger: 2.3 kg

Merkloos Royalty Line Stofzuiger Zonder

Geluidsniveau: 69 dB

Gewicht stofzuiger: 4.50 kg

Zuigkrachtregeling stofzuiger: Elektronisch

MPM Stofzuiger zonder Zak Zonder

Geluidsniveau: 75 dB

Gewicht stofzuiger: 6.60 kg

Zuigkrachtregeling stofzuiger: Mechanisch

Type stofopvang: wel of geen stofzuigerzak?

Kies je een stofzuiger met of zonder stofzuigerzak? Bij een stofzuiger met stofzuigerzak wordt al het vuil opgevangen in een zak. Zodra deze vol zit, gooi je de zak in weg en vervang je hem.

Het voordeel hiervan is dat je niet in aanraking komt met vuil. Een stofzuigerzak werkt trouwens ook als geurfilter: bij het legen van je stofzuiger komen er geen geurtjes vrij. Hup, stofzuigerzak in de afvalbak. Er zijn ook stofzuigers met wasbare stofzuigerzakken!

Een stofzuiger zonder stofzuigerzak gebruikt een reservoir. Met de beste zakloze stofzuiger ben je geen extra kosten kwijt aan het kopen van stofzuigerzakken, wat liever is voor je portemonnee én het milieu. Het nadeel is wel dat er nog wel eens wat stof wilt opwaaien tijdens het legen van het reservoir.

Je keuze voor een stofzuiger met of zonder stofzuigerzak heeft ook gevolgen voor de zuigkracht, stofopvang en geluidsniveau. Volgens de Consumentenbond heeft een stofzuiger mét zak gemiddeld gezien een hogere zuigkracht, grotere stofopvang en een stillere motor in vergelijking met een stofzuiger zonder zak.

Inhoud opvangreservoir of stofzuigerzak

Als je gaat voor een stofzuiger zonder stofzuigerzak, kijk dan naar de inhoud van het opvangreservoir. Dit verschilt sterk: zo zijn er bijvoorbeeld opvangreservoirs van 1,5 liter, maar ook van 4 liter. Een groot opvangreservoir is ideaal als je veel stofzuigt. Heb je een groot gezin? Dan stofzuig je misschien wel dagelijks, en is het niet praktisch om om de haverklap de bak te moeten legen.

Hoeveel stof je met één stofzuigerzak kan opvangen, hangt af van de stofzuigerzak die je in de stofzuiger kan doen. Dat vind je terug in de productomschrijving van de stofzuiger.

Veelgestelde vragen over stofzuigers voor huisdieren

Waarom kies je voor een stofzuiger voor huisdieren?

Hoewel ik in dit artikel spreek over 'stofzuiger(s) voor huisdieren', is er in werkelijkheid geen productcategorie die enkel gericht is op het verwijderen van huisdierharen. Wél zijn er stofzuigers die geschikt zijn voor het schoonmaken van een huis met huisdieren.

De maximale zuigkracht en turboborstels zijn hierbij onmisbaar! Alleen met deze functies kun je zelfs de hardnekkigste kleine haartjes uit je tapijt verwijderen! Huis-tuin-en-keukenoplossingen zoals tape of een kledingroller zijn hiermee verleden tijd!

Hoe zorg je voor een optimale zuigkracht voor je stofzuiger?

Zelfs de zuigkracht van de beste stofzuiger gaat na verloop van tijd achteruit. Gelukkig kun je hier zelf wat aan doen. Zo is het belangrijk om stofzuigerzakken elke drie maanden te vervangen. Ook filters moet je elke drie maanden schoonmaken of na een jaar vervangen. Check ook of er geen blokkades in de stofzuigerslang zitten. Zo zie je maar: ook je schoonmaakartikelen moeten schoongemaakt worden! 😉

Wat kost een stofzuiger voor huisdieren?

Een stofzuiger dat geschikt is voor een huishouden met huisdieren is de investering dubbel en dwars waard! De prijs varieert van € 70,- tot € 500,-. Over het algemeen zijn duurdere modellen duurzamer. Deze moet je echter ook goed onderhouden. Doe je dit niet, dan vertoont ook een duurder model na verloop van tijd mankementen.

Conclusie

Met een stofzuiger voor huisdieren kost het huishouden minder tijd en energie. Met een turboborstel en een sterke zuigkracht ben je met één handeling verlost van alle dierenharen in je huis. Een goede stofzuiger is daarmee sowieso een aanwinst voor wanneer Rex weer eens z'n hondenbrokken door de keuken heeft laten slingeren! 😉

Na het lezen van dit artikel heb je hopelijk genoeg informatie om de beste stofzuiger voor huisdieren te kiezen. Heb je nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Laat het vooral weten!

Dan rest mij nu alleen nog maar te zeggen: succes met je aankoop! Hopelijk ben je straks minder tijd en energie kwijt aan het huishouden en heb je meer vrije tijd om buiten met Rex te ravotten! 😁

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?