Zeg Gedag Tegen Viezigheid met de Beste Zakloze Stofzuiger

Met een goede stofzuiger is het huishouden een makkie. Wel is het vervelend als net de stofzuigerzakken op zijn... vooral als je een merkspecifieke stofzuigerzak nodig hebt. Met de beste zakloze stofzuiger is dit probleem verleden tijd!

Je kunt voor het eerste model dat je tegenkomt gaan, maar de vraag is of deze goed aansluit op je behoeften. Zo zijn er verschillende stofzuigermodellen beschikbaar die niet alleen in vorm van elkaar verschillen, maar ook in effectiviteit.

Dyson V15 Detect Absolute

Dyson V15 Detect Absolute
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Shark Navigator Lift-Away NV352

Shark Navigator Lift-Away NV352
Bekijk op Bol.com

Dyson Ball Animal 3 Extra/Complete

Dyson Ball Animal 3 Extra/Complete

Waarom een zakloze stofzuiger aanschaffen?

Een zakloze stofzuiger herken je aan een cycloontechnologie. Met deze techniek wordt de lucht via een spiraal door de stofzuiger gedraaid, richting het reservoir.

Zakloze stofzuigers worden dan ook wel cycloonstofzuigers genoemd. De lucht blaast alle stofdeeltjes als een soort ‘minicycloon’ je reservoir in. Dit type stofzuiger heeft verschillende voordelen vergeleken met stofzuigers met stofzuigerzakken.

Allereerst ben je geen geld kwijt aan stofzuigerzakken. Vooral als je je bedenkt dat stofzuigerzakken regelmatig – ongeveer elke drie maanden, afhankelijk van hoeveel je stofzuigt – moet vervangen, bespaar je veel kosten als je voor een zakloze variant gaat!

Ook heb je geen gedoe met het vinden van de juiste stofzuigerzakken. Dit kan nog wel eens een behoorlijke zoektocht zijn, vooral als je een merk stofzuiger hebt dat niet erg bekend is. 

Een reservoir is ook nog eens hygiënischer. Je gooit het opvangreservoir direct in de afvalbak, zonder dat je in contact komt met stof en haar. Daarnaast neemt de zuigkracht niet af als het opvangreservoir vol raakt. 

Juist omdat je met een zakloze stofzuiger niet afhankelijk bent van een stofzuigerzak, heb je extra flexibiliteit. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je gewoon een extra stofzuiger zoekt, bijvoorbeeld eentje die je ook makkelijk meeneemt voor in de caravan.

Misschien zoek je juist eentje waarmee je je hele huis onder handen kunt nemen, wat meer zuigkracht vergt. Stofzuigers zijn in veel verschillende soorten en maten te vinden, dus het is belangrijk om goed te kijken welke het beste bij je wensen aansluit.

Heb je houten vloeren, dan is een stofzuiger met een parketborstel interessant. Lopen er huisdieren rond in je huis? Dan ga je voor een stofzuiger die geschikt is om dierenhaar op te zuigen! 🐾

Wilma Flintstone met stofzuiger

Koopgids: hoe kies ik de beste zakloze stofzuiger?

Tijd om stil te staan bij de zaken die de waarde van een stofzuiger bepalen!

Verschillende typen zakloze stofzuigers

Welk type je kiest, is afhankelijk waar je de stofzuiger voor wilt gebruiken. Een steelstofzuiger is misschien wel het type zakloze stofzuiger die je het meeste tegenkomt als je 'zakloze stofzuiger' intypt in Google, maar er valt veel meer te kiezen!

Zoek je bijvoorbeeld een allroundstofzuiger om in het hele huis te gebruiken? Kies dan een stofzuiger met een opvangreservoir van zeker 1,5 liter.

Voor dit type stofzuiger kom je al gauw uit bij een steelstofzuiger of een sledestofzuiger. Hiermee stofzuig je grote ruimtes in één keer, zonder dat je het reservoir tussentijds moet legen.

Gebruik je het apparaat vooral voor het schoonmaken van kleine oppervlakken, dan volstaat een kruimeldief met een reservoir van ± 0,5 liter.

Een robotstofzuiger heeft over het algemeen ook een klein reservoir. Met de beste robotstofzuiger stofzuig je dus niet snel je hele huis in één keer (laat staan als je meerdere verdiepingen hebt).

Toch is een robotstofzuiger erg handig om de boel schoon te houden tussen de grote stofzuigbeurten door.

Vaak valt het gewicht trouwens ook samen met het type stofzuiger. Over het algemeen zijn sledestofzuigers het zwaarste type zakloze stofzuiger, terwijl een kruimeldief een lichtgewicht is.

In je keuze voor een bepaald type stofzuiger moet je dus niet alleen kijken naar het opvangreservoir, maar ook het gewicht.

Opzetborstels

Kijk niet alleen naar de omvang van de oppervlakte, maar ook naar het type oppervlakte. Welke opzetborstels moet de stofzuiger hebben?

Wil je je houten vloer stofvrij maken, dan kies je voor een stofzuiger met een parketborstel. Deze borstel heeft zachte haren, waardoor je de vloer niet beschadigt. 

Heb je huisdieren? Dan is een turboborstel een onmisbaar opzetstuk. Een tip voor alle huisdiereigenaren: een stofzuiger die hardnekkige huisdierharen kan verwijderen, valt vaak te vinden onder de naam ‘stofzuiger voor huisdieren’. 

De lijst met mogelijke opzetstukken gaat nog door. Zo heb je ook de combiborstel, waarmee je wisselt tussen een 'modus' die bedoeld is voor harde vloeren en eentje voor tapijt.

stofzuiger over houten vloer

Overige standaardaccessoires zijn de:

  • Meubelzuigmond;
  • Kierenzuigmond;
  • Afstofborstel (meestal zacht);
  • Mini-turboborstel;
  • Eventueel een combinatieborstel die 2 of meer van de bovenstaande borstels samenbrengt.

Om alle oppervlakten goed schoon te maken is niet alleen een goede stofzuiger nodig. Vergeet ook niet om even met een dweil over het oppervlak te gaan. Nog een rondje met de beste dweil over je houten vloer, en alles is in no-time spic en span! 🏡

Geluidsniveau

Een ander punt om op te letten ìs het geluidsniveau. Het is niet mogelijk om volledig geruisloos te werk te gaan, maar een zogenoemde stille stofzuiger is een prima optie!

Deze stofzuigers zijn bijvoorbeeld uitgerust met een motor met geluidsisolatie en liggen hierdoor qua geluidsniveau onder de 60 decibel (dB).

Ter vergelijking; 60 dB staat gelijk aan het geluidsniveau van een normaal gesprek of het geluid van een kwakende kikker. Van dat geluid zal je baby of je hond niet wakker worden.

hond zit op robotstofzuiger

Flexibiliteit: oneindige actieradius?

De actieradius geeft aan wat de totale reikwijdte is van een bekabelde stofzuiger, van het stopcontact tot aan de zuigmond. Hoe groter de actieradius is, hoe groter het oppervlakte dat je met de stofzuiger kunt bereiken.

De actieradius hangt af van: de lengte van het snoer, de lengte van de stofzuigerslang en de afmetingen van de stofzuiger zelf.

De stofzuigerstang is vaak in lengte te verstellen via een schuifknop. Zo stofzuig je makkelijk onder kasten en bedden, zonder steeds het meubilair te moeten verplaatsen. Als je erg lang bent, hoef je ook niet met een kromme rug te stofzuigen.

Om een goed beeld te hebben van de flexibiliteit kijk je niet alleen naar de actieradius, maar ook naar deze afzonderlijke elementen.

In de praktijk is de lengte van het snoer het meest bepalend voor de uiteindelijke actieradius, dus kijk dit goed na bij de productspecificaties voor je op aankoop overstapt.

Over het snoer gesproken: trek dit in zijn geheel al uit de stofzuiger (indien van toepassing) voor je begint, en probeer spanning op het snoer te voorkomen. Doe je dit niet, dan kun je het oprolsysteem en het snoer zelf beschadigen.

Snoerloos: accuduur en oplaadtijd

Wil je extra flexibiliteit of heb je niet veel stopcontacten? Met de beste snoerloze stofzuiger heb je alle bewegingsvrijheid! Maar let wel op de accuduur, want deze kan per stofzuiger sterk verschillen.

Sommige gaan – op de zachtste zuigstand – bijvoorbeeld 35 minuten mee, terwijl je met een andere stofzuiger wel een uur nonstop kan stofzuigen!

Om de accucapaciteit vast te stellen kijk je naar ampère-uur (Ah). Hoe hoger het aantal Ah, hoe langer je met een opgeladen accu doet. Bij veel productspecificaties blijkt deze meetwaarde niet genoemd te zijn.

In plaats van het aantal ampère-uur, drukken fabrikanten accuduur ook uit in het aantal uren dat de accu meegaat. Check daarom altijd het kopje ‘Accuduur’.

De daadwerkelijke accuduur is overigens afhankelijk van onder andere de zuigstand. Zo kan het zijn dat de maximale accuduur van een stofzuiger zo rond de 60 minuten ligt, terwijl deze slechts 10 minuten meegaat als je de stofzuiger in de turbostand gebruikt.

Als de accu leeg is, is de volgende vraag hoelang het duurt om deze weer op te laden. De oplaadtijd is belangrijk om te checken: sommige stofzuigers hebben bijvoorbeeld een oplaadtijd van 240 minuten (dus 4 uur). ⏱️

Mijn tip: lees ook klantreviews om een beeld te krijgen van de accucapaciteit en oplaadtijd in de praktijk. Zo krijg je een nauwkeuriger beeld van hoe een stofzuigeraccu in het echt presteert.

De 5 beste zakloze stofzuigers op een rij

1. Dyson V15 Detect Absolute

2. Shark Navigator Lift-Away NV352

3. Dyson Ball Animal 3 Extra/Complete

3. Dyson Ball Animal 3 Extra/Complete

4. Miele Complete C3 Calima PowerLine

5. iRobot Roomba S9 Plus

5. iRobot Roomba S9 Plus
Geluidsniveau: 66 dB
Vermogen: 120 W

Vermogen 

Let goed op het vermogen. Het vermogen wordt uitgedrukt in het aantal Watt en het geeft je informatie over de hoeveelheid energie dat het apparaat gebruikt. Een lager wattage betekent een energiezuiniger apparaat.

Dit is niet alleen goed met het oog op duurzaamheid, maar ook voor je eigen portemonnee! Een energiezuinig apparaat geeft je uiteindelijk een lagere energierekening. 💸

Binnen de EU is er overigens een maximum van 900 Watt opgesteld door de Europese Commissie. Dit limiet is opgesteld om zo de energieconsumptie te verminderen.

Zuigkracht: hoe snel stofzuigen?

Het vermogen wordt wel eens één adem genoemd met de zuigkracht. Dit klopt niet. Waar het vermogen een indicatie geeft van het energieverbruik, vertelt de zuigkracht vertelt je hoe snel je vuil opzuigt.

Met een hoge zuigkracht hoef je niet meerdere keren over het oppervlakte te gaan om het vuil los te zuigen en ben je sneller klaar met de klus.

Om te zien hoe het zit met de zuigprestaties, check je de hoeveelheid airwatt. Deze meetwaarde geeft aan wat het maximale luchtvolume is dat je opzuigt. Sommige merken gebruiken ook wel de termen ‘luchtopname’ of ‘luchtsnelheid’.

Om optimale zuigkracht te krijgen, check je ook het juiste opzetstuk en een goed afgesloten luchtstroom. Dit zijn twee andere belangrijke factoren waarmee de zuigkracht valt of staat.

Welke zuigkracht je nodig hebt, hangt ook af van de ondergrond waar je de stofzuiger op gebruikt. Op een harde vloer merk je hier minder van, maar wil je je tapijt stofvrij maken en heb je een viervoeter rondlopen? Dan is het cruciaal dat de algehele zuigkracht van je beoogde stofzuiger in orde is.

Zuigkrachtregeling

Wil je extra controle? Bij sommige stofzuigers kun je de zuigkracht handmatig invoeren. Er zijn drie verschillende soorten zuigkrachtregelingen:

  1. Mechanisch. D zuigkrachtregeling vindt plaats via een schuif. Een dichte schuif geeft de hoogste zuigkracht, een open schuif geeft de laagste zuigkracht. 
  2. Elektrisch. De zuigkrachtregeling regel je via een knop.
  3. Automatisch. De zuigkrachtregeling gaat automatisch; de stofzuiger ‘weet’ wat de juiste zuigkracht is voor de ondergrond die je aan het stofzuigen bent. Hier hangt het hoogste prijskaartje aan.
Steekstofzuiger

Filters voor schone lucht

Bij het stofzuigen wordt de opgezogen lucht weer uitgeblazen. Een goede uitblaasfilter is onmisbaar, want je wilt niet dat allergenen en andere viezigheid terug je huis in wordt geblazen.

Dat is dweilen met de kraan open! 🚿 Daarnaast is het vooral iets belangrijks om op te letten wanneer je bijvoorbeeld een stofallergie hebt. 

Let ook op de lucht die de stofzuiger uitblaast. Is dit een muffe lucht? Dan is het hoog tijd om de uitblaasfilter te vervangen! 

Een uitblaasfilter zuivert de binnengekomen lucht voordat je stofzuiger dit weer uitblaast. De lucht die de stofzuiger opneemt bevat niet alleen kleine ongedierte, maar mogelijk ook virusdeeltjes of pollen ...

Een veelvoorkomende uitblaasfilter is de high efficiency particulate air-filter (HEPA). Dit filter herken je aan een frame met een fijn raster. Hiermee wordt zelfs het allerkleinste stofdeeltje opvangen.

Er zijn verschillende soorten HEPA-filters die je herkent aan een cijfer. Hoe hoger het cijfer, des te beter de filter de lucht zuivert.

Zo filtert een HEPA-filter met de code 10 (HEPA 10) tot 85% van de stofdeeltjes uit de lucht, terwijl een HEPA-filter met de code 14 (HEPA 14) wel tot 99,995 % van de vuiligheid uit de lucht filter.

Gemiddeld moet je zo'n uitblaasfilter één keer in de zes maanden vervangen. Dit is ook afhankelijk van hoe vaak je de stofzuiger gebruikt, maar gemiddeld gaat het om eens per half jaar. Doe je dit niet, dan verliezen ze aan effectiviteit.

Specificaties van de zakloze stofzuigers naast elkaar

GeluidsniveauGewicht stofzuigerActieradius
1Dyson V15 Detect Absolute
2Shark Navigator Lift-Away NV352
3Dyson Ball Animal 3 Extra/Complete
4Miele Complete C3 Calima PowerLine
5iRobot Roomba S9 Plus66 dB

Dyson V15 Detect Absolute

Shark Navigator Lift-Away NV352

Dyson Ball Animal 3 Extra/Complete

Miele Complete C3 Calima PowerLine

iRobot Roomba S9 Plus

Geluidsniveau: 66 dB

Veelgestelde vragen over de zakloze stofzuiger

Mis je nog een antwoord op een brandende vraag? Dan vind je die mogelijk nog hieronder! Staat je vraag er echter niet tussen? Schroom je dan niet om het ons via het feedbackformulier te laten weten!

De zuigkracht van mijn zakloze stofzuiger neemt af. Wat nu? 

Er zijn verschillende oorzaken voor een verminderde zuigkracht. Als de zuigkracht afneemt, kan dit op achterstallig onderhoud wijzen. Check of er een blokkade is bij de zuigmond, staaf of slang, en verwijder deze indien van toepassing.

Baat dit niet? Leeg het opvangreservoir en maak deze goed schoon. Check ook of de filters schoon zijn en of deze zelfs aan vervanging toe zijn. 

Hoe maak ik mijn zakloze stofzuiger het beste schoon?

Het opvangreservoir maak je het beste met een droog doekje schoon. Gebruik je een vochtig doekje? Zorg er dan voor dat je het reservoir daarna goed afdroogt, anders blijft al het stof en vuil aan het opvangreservoir plakken.

Hoelang gaat een zakloze stofzuiger mee?

Als je het apparaat goed schoonmaakt, kun je er al snel vijf jaar plezier van hebben. Als het apparaat niet meer naar behoren werkt, hoeft je deze niet gelijk te vervangen.

Vaak is er één onderdeel aan vervanging toe, zoals bijvoorbeeld de zuigmond, wat makkelijk te vervangen is. Dat scheelt geld én verspilling van grondstoffen.

Conclusie

Met de beste zakloze stofzuiger in huis maak je met gemak je hele huis stofvrij! Check altijd goed of de stofzuiger opzetstukken heeft die geschikt zijn voor de oppervlakten die je wilt schoonmaken.

Let ook op de inhoud van het reservoir indien van toepassing: hoeveel stof wil je in één keer opzuigen, zonder onderbroken te worden door een vol reservoir? Diezelfde vraag kun je je stellen omtrent de accu, indien je voor een draadloos model gaat!

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel genoeg kennis om de juiste keuze te maken! Heb je nog een vraag? Laat het me weten via onderstaande buttons; we helpen je graag verder! 😄

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?