De Beste Kruimeldief voor Alle Kleine Hoekjes

Je kent het wel. Je handen beginnen te kriebelen voor die grote schoonmaak. Alles in je huis lijkt opeens vies en je wilt gewoon eens een keer alles goed onder handen nemen. Uiteindelijk heb je het hele huis schoon gemaakt met de beste stofzuiger, en vol voldoening neem je plaats aan de tafel. Je geeft een schuine blik richting je huisdier op de bank, en ja hoor – onder de haren! Had je nou maar de beste kruimeldief gekocht.

Geen stress, want ik help je in dit artikel op weg. We doorlopen de belangrijkste eigenschappen, zodat je in no-time weet welk model het beste bij je past.

Black+Decker 20V Max Dustbuster AdvancedClean+

Black+Decker 20V Max Dustbuster AdvancedClean+
Bekijk op Coolblue

Shark Wandvac WV201

Shark Wandvac WV201
Bekijk op Bol.com

Worx Power Share Portable Vacuum

Worx Power Share Portable Vacuum

Waarom een kruimeldief aanschaffen?

Het lijkt misschien onnodig om nóg een schoonmaakapparaat aan te schaffen. Bijna iedereen heeft inmiddels al een traditionele stofzuiger, een steelstofzuiger, of zelfs een robotstofzuiger.

Toch is het handig om ook een kruimeldief aan te schaffen voor alle plekken waar je minder makkelijk komt met een normale stofzuiger. Denk aan je auto, of zelfs je balkon. Daarnaast is het ook handig voor in huis. Een aantal situaties waarbij je een kruimeldief goed zou kunnen gebruiken, zijn:

  • Wanneer het grind van je kattenbak een beetje ernaast is gevallen;
  • Als je kindje zijn of haar eten weer eens niet op het bord heeft liggen, maar ernaast;
  • Om rommel tussen de kussens van de bank te zuigen;
  • Als de kieren van schuifdeur weer eens onder het zand en stof zitten.

Zo zijn er nog veel meer situaties waarin je een kruimeldief goed kan gebruiken. Zeker niet onhandig om in huis te hebben dus!

Koopgids: hoe kies ik de beste kruimeldief?

Er zijn vele verschillende soorten kruimeldieven op de markt. Om dat onderscheid te begrijpen, moet je soms naar de technischere kant van dingen kijken. Maak je echter geen zorgen – erg ingewikkeld wordt het niet.

Inhoud

Inhoud van het stofreservoir

Dit gedeelte van je apparaat is waar alle kleine rommeltjes in terecht komen. Aangezien je de kruimeldief vooral gaat gebruiken voor kleinere schoonmaaktaken, is het minder belangrijk dat deze ontzettend groot is. Daarnaast betekent het ook: hoe groter de kruimeldief, hoe zwaarder hij wordt (en dus hoe moeilijker het is hem vast te houden).

Gemiddeld ligt de inhoud van een stofreservoir tussen rond de 0,5 liter, maar je komt ook modellen met slechts 0,3 liter tegen, of zelfs 0,8 liter.

De stofzak in je kruimeldief

Enkele modellen hebben een stofzak, maar dit zie je zelden. Het is voor jezelf om te bedenken of je dat handig vindt. Persoonlijk vind ik eentje met een opvangbak een stuk fijner werken, omdat het legen dan wat makkelijker gaat. Een goede zakloze stofzuiger neemt voor mij daarom de eerste plek in.

Daarnaast heb je geen extra kosten aan de stofzak. Als je toch wel liever een stofzak in je kruimeldief hebt, kan je ook voor eentje gaan met een uitwasbare stofzak. Dan is het ook nog eens goed voor het milieu!

Nat-droogzuiger

De meeste kruimeldieven zijn gemaakt om alleen droge dingen te kunnen opzuigen, maar er zijn ook varianten die vloeistoffen kunnen opzuigen. Het is hartstikke handig om een combinatie van beide te hebben. Stel je voor dat je babyvoeding of wat koffie laat vallen, dan kan je dat makkelijk schoonmaken!

Wandmontage

Sommige kruimeldieven komen met een zogenaamd ophangstation. Dat klinkt heftiger dan het is, maar maak je geen zorgen. Het betekent dat je de kruimeldief kan ophangen aan de muur met een opzetstukje. Dit scheelt weer plek in je opbergkast, maar tegelijkertijd betekent dit wel dat hij in het zicht hangt.

Je kunt dit vermijden door de montage aan de binnenkant van bijvoorbeeld de deur van je berging te monteren, maar heb je die optie niet? Vraag je dan af of je dit handigheidje mogelijk de samenhang van je interieur waard is.

De 5 beste kruimeldief op een rij

1. Black+Decker 20V Max Dustbuster AdvancedClean+

2. Shark Wandvac WV201

3. Worx Power Share Portable Vacuum

3. Worx Power Share Portable Vacuum

4. Dyson V7 Trigger

4. Dyson V7 Trigger

5. Proscenic S1 Mini Handheld Vacuum

5. Proscenic S1 Mini Handheld Vacuum

Stroomvoorziening

De meeste kruimeldieven werken op een accu. De gebruikstijd laat zien hoe lang je kruimeldief kan zuigen zonder dat je hem weer op hoeft te laden. Het is handig om een apparaat te kiezen die een lange gebruikstijd heeft, zodat je hem altijd kan gebruiken als je hem het meest nodig hebt!

Toch heb je ook nog kruimeldieven die je inplugt – en dan vooral in de 12 V-stroomvoorziening van auto's. Deze modellen adverteert men vooral als 'autostofzuigers'.

Als ze echter ook een 'normale' usb-plug hebben, sluit je ze ook aan op een simpel usb-ladertje, en gebruik je ze in huis. Daarbij is het wel handig als je een lange usb-kabel hebt; het moet niet zo zijn dat je in een radius van slechts één meter rondom de lader kunt werken.

Gebruiksduur

De gebruiksduur van snoerloze modellen vind je terug in de productspecificaties. Daarbij zie je ook terug welke invloed een eventuele turbostand heeft hierop. Let echter op: de fabrikanten overschatten de gebruiksduur van hun eigen producten maar wat te graag.

Check daarom onafhankelijke reviews om een beter beeld te krijgen van hoe een stofzuiger in de praktijk presteert. Je wilt er niet van uitgaan dat je er een half uur mee aan de slag komt, en dan halverwege opeens zonder stroom te komen zitten.

Oplaadduur

Snoerloze stofzuigers hebben meer tijd om op te laden dan dat ze daadwerkelijk kunnen werken. Hoeveel tijd zo'n apparaat nodig heeft om op te laden, verschilt per model. Vaak ligt dit rond een half uur tot een uur voor tien minuten gebruik, en duurt het zomaar drie uur voordat hij helemaal is opgeladen.

Gebruiksstanden

Bij kruimeldieven kom je niet veel speciale standen tegen. De turbostand is de bekendste, en doet precies wat zijn naam doet denken: de zuigkracht neemt toe, waardoor je eigenwijs of wat zwaarder vuil ook opzuigt.

Dit heeft echter een nadelige invloed op je accuduur: deze neemt drastisch af als je de turbostand langer dan enkele seconden per keer gebruikt!

Een enkel model is soms ook nog in staat om water op te zuigen. In sommige gevallen gaat het hierbij om een aparte stand die je hiervoor moet inschakelen. Hoe dan ook: dit is ontzettend handig als je de watertroep rondom de drinkbak van je hond weer eens moet opruimen!

Zuigkracht en vermogen

Dit is zeker geen onbelangrijk deel van een kruimeldief. Het is belangrijk om een kruimeldief te kiezen die een redelijke zuigkracht heeft, anders kun je beter een stoffer en blik pakken. De zuigkracht is deels afhankelijk wattage (W), dus hoe hoger, hoe beter ... toch?

Ja, tot op zekere hoogte. Het wattage geeft aan hoeveel elektriciteit een motor verbruikt. De algemene regel is dat de motors die meer verbruiken, ook harder zuigen – maar je kunt nog beter kijken naar de airflow in cubic feet per minute (CFM). Die informatie bieden de meeste fabrikanten echter niet.

Het air wattage (AW) is een alternatieve specificatie die je laat weten hoeveel watt het apparaat verbruikt per eenheid lucht die hij opzuigt via de zuigmond, maar wederom delen veel fabrikanten deze specificatie niet.

Doen ze dit wel, dan heb je mazzel! Hierbij geldt namelijk wél de redelijk simpele regel dat een hogere AW-waarde beter is.

Let echter ook op de ondergrond die je gaat stofzuigen. Een kruimeldief presteert nu eenmaal minder goed op een hoogpolig tapijt dan op een gladde ondergrond, zoals een stenen vloer of een aanrechtblad.

Filters

Stofzuigers, zo ook kruimeldieven, bevatten doorgaans minstens één filter. Deze kan wasbaar zijn, of niet. Je kunt je voorstellen dat een wasbare filter handiger is, aangezien je deze niet zo snel hoeft te vervangen.

Waar je echter nog voorzichtiger naar wilt kijken, is het type filter(s) dat in het apparaat zit. Een stofzuiger heeft meestal een motorfilter die de motor beschermt tegen stof en ander vuil, hoewel bij zakloze modellen de centrifugale kracht het vuil al genoeg is om het vuil weg te houden. In die modellen zit geen motorfilter.

Ook hebben stofzuigers een uitblaasfilter. Dit is een type microfilter, en kan een koolstoffilter zijn, of een HEPA-filter. Deze laatste is zeer wenselijk voor mensen die allergieën hebben, omdat deze filter ultra-efficiënt de lucht reinigt en superkleine bestanddeeltjes eruit filtert, voor deze weer de stofzuiger verlaat.

De effectiviteit van een HEPA-filter geeft men aan via een cijfer na de afkorting. Zo is een HEPA13-filter effectiever dan een HEPA11-filter.

Steel en andere accessoires

Veel steelstofzuigers bevatten een kruimeldief, maar andersom koop je soms juist de kruimeldief, met daarbij een opzetstuk en mondstuk. Hoe dan ook dient de kruimeldief met verlengstuk (of steel) niet als vervanging van de steelstofzuiger. De kruimeldief is hier niet krachtig genoeg voor.

Wel is zo'n steel handig om je een boel gebuk te besparen. Moet je vooral veel stof en dergelijke van de grond wegwerken, dan is dit een handige optie.

Sommige modellen worden ook geleverd met allerhande borstels. Deze kunnen bedoeld zijn voor meubilair, parket, of als opschuifstuk voor andere accessoires. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een kierenmond.

Specificaties van kruimeldieven naast elkaar

1Black+Decker 20V Max Dustbuster AdvancedClean+
2Shark Wandvac WV201
3Worx Power Share Portable Vacuum
4Dyson V7 Trigger
5Proscenic S1 Mini Handheld Vacuum

Black+Decker 20V Max Dustbuster AdvancedClean+

Shark Wandvac WV201

Worx Power Share Portable Vacuum

Dyson V7 Trigger

Proscenic S1 Mini Handheld Vacuum

Veelgestelde vragen over kruimeldieven

Hoe werkt een kruimeldief?

Een kruimeldief is een kleine stofzuiger, die doorgaans werkt op een accu en een stofreservoir heeft. Dat, en zijn compacte motor, maakt hem een compact apparaat dat vooral geschikt is voor kleinere schoonmaakklusjes. Laat je een koekje kapotvallen, of wil je wat troep tussen de kussens van je bank opzuigen? Dan is de kruimeldief een prachtige optie.

Hoe leeg je een kruimeldief?

De meeste kruimeldieven hebben een opvangreservoir voor al het stof. Deze koppel je makkelijk los en leeg je in de prullenbak. Sommige oudere kruimeldieven hebben een stofzak die je kan vervangen. Dit kost extra geld en moet je regelmatig of vervangen, of wassen. Het voordeel van stofzakken is echter dat je minder last hebt van opwaaiend stof dan tijdens het legen van een stofreservoir.

Hoe reinig ik mijn kruimeldief?

Als je kruimeldief zonder stofzak werkt, dan kan je de opvangruimte loskoppelen en legen in de prullenbak. Daarna kan je ruimte makkelijk even afwassen in de wasbak. Let er wel op dat je de opvangruimte daarna goed afdroogt of laat drogen, omdat er anders vocht in de motor kan lopen, wat tot schade leidt.

Conclusie

Heb je de beste kruimeldief al op het oog? Vergeet niet te focussen op waar je waarde aan hecht, of dat nou de hoogst mogelijke zuigkracht is, de meegeleverde accessoires of de aanwezigheid van een HEPA-filter. Hoe dan ook, hoop ik dat je nu antwoord hebt op de vraag omtrent welke kruimeldief het beste is voor jou!

Laat het me hieronder vooral even weten via het feedbackformulier. Bedankt voor het lezen!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?