Altijd een Schone Vloer met de Beste Robotstofzuiger

Stofzuigen is een taak waar we niet het grootste plezier uit halen, maar we kunnen er helaas niet omheen. Het is vooral vervelend wanneer je moe bent, last hebt van je rug of simpelweg geen zin hebt. Gelukkig heb je binnenkort de beste robotstofzuiger in huis, waardoor je lekker op de bank kunt blijven hangen en je vloer zo stofvrij is!

Een robotstofzuiger combineert gebruiksgemak met topresultaten, zonder dat je zelf al het werk moet doen. Zo heb je meer tijd om van het leven te genieten, maar waarop baseer je je keuze? In dit artikel vind je de beste robotstofzuigers én een handige koopgids om je te helpen bij het kiezen van een nieuwe. Hieronder vind je alvast de drie beste robotstofzuigers van nu.

iRobot Roomba j7+ Self-Emptying Robot

iRobot Roomba j7+ Self-Emptying Robot
Geluidsniveau: 68 dB
Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter
Oplaadtijd: 180 minuut
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Roborock S7 MaxV Ultra

Roborock S7 MaxV Ultra
Bekijk op Bol.com

iRobot Roomba S9 Plus

iRobot Roomba S9 Plus
Geluidsniveau: 66 dB
Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter
Oplaadtijd: 2 uur
Bekijk op Bol.com

Waarom een robotstofzuiger aanschaffen?

Het grootste voordeel van een robotstofzuiger is dat deze zelfstandig zijn werk doet. Door de autonomie van een robotstofzuiger leidt hij zichzelf door het huis – in sommige gevallen zelfs zonder dat jij hem daartoe hoeft aan te zetten. Jij kunt dus door met koken, met de kinderen spelen of een film kijken terwijl je huis netjes wordt!

Ondanks het kleine formaat biedt een robotstofzuiger een indrukwekkend reinigingsvermogen. Of het nou stof, vuil of voedselkruimels zijn, robotstofzuigers ondervinden er geen problemen mee. Gebruik de robotstofzuiger niet voor het zuigen van groter vuil, dan raakt hij verstopt.

Een ander groot voordeel is dat er vaak handmatige bedieningsopties beschikbaar zijn via een afstandsbediening of zelfs met een app. Vooral deze laatste is ideaal als je wilt instellen waar de robotstofzuiger wel of niet moet schoonmaken, of wilt kijken waar deze allemaal is geweest.

Robotstofzuigers zijn geen vervanging voor je gewone stofzuiger, maar je hebt deze veel minder vaak nodig als je een robotstofzuiger in de tussentijd zijn gang laat gaan. De trap, moeilijke hoeken, plinten en de auto zijn de enige plekken waar de robotstofzuiger niet uit de voeten kan. Voor deze plekken gebruik je je stofzuiger of een kruimeldief.

Koopgids: hoe kies ik de beste robotstofzuiger?

Een nieuwe robotstofzuiger kies je niet zomaar. Er zijn allerlei eigenschappen die wel of niet bij je passen. Om je zoektocht naar een robotstofzuiger te vergemakkelijken, heb ik de belangrijkste specificaties op een rijtje gezet.

Navigatie

Robotstofzuigers navigeren op verschillende manieren door je huis. De basismodellen hebben geen navigatiemethode en rijden via een willekeurige route, ook wel random navigation. Met deze simpele navigatie bestaat er een kans dat de robotstofzuiger plekken overslaat.

Geavanceerde robotstofzuigers gebruiken sensoren om door het huis te navigeren via een simultaneous localization and mapping (SLAM) systeem. Ze brengen je huis in kaart door de ruimtes te scannen, en kiezen een route waarin ze obstakels en randen ontwijken. De gebruikelijkste SLAM-systemen zijn LiDAR (via lasers) en VSlam (via camera's). LiDAR is over het algemeen nauwkeuriger in het herkennen van obstakels, maar daar zit ook een hoger prijskaartje aan. 💸

Vloertypen

Robotstofzuigers werken het beste op harde en gladde vloeren. Laagpolig tapijt is meestal ook prima te doen, maar hoogpolig tapijt vinden robots een uitdaging. Hiervoor heb je een goede combinatie van de juiste borstel en een hoge zuigkracht nodig.

Heb je tapijt of veel vloerkleden in huis, dan is het belangrijk om een robotstofzuiger te kiezen die daarvoor geschikt is. Dit staat meestal meteen aangegeven in de productspecificaties, maar ik raad je aan ook onafhankelijke reviews te lezen. Soms zegt een fabrikant wel dat hun robotstofzuiger prima tegen hoogpolig tapijt kan, terwijl dit in de praktijk toch anders uitpakt.

een vrouw bedient de robotstofzuiger met haar mobiele telefoon

Zuigkracht

De zuigkracht staat voor de reinigingscapaciteit van de robotstofzuiger. De zuigkracht is gebaseerd op de hardware van de motor. Hierbij moet ik meteen zeggen: een robotstofzuiger is zwakker dan een traditionele stofzuiger of snoerloze stofzuiger. De motor is kleiner, wat ook wel moet om het model compact te houden. Daarom raadt men ook aan om een normale of een goede steelstofzuiger altijd bij de hand te houden voor de hardnekkigere vuiligheid.

Je leest de zuigkracht van ieder soort stofzuiger deels af aan het vermogen hiervan. Dit geeft men weer in wattage (W). Hoe hoger dit wattage (tot een maximum van 900 watt in stofzuigers), hoe krachtiger de motor. Het airwattage is een afgeleide specificatie, maar 1 watt staat gelijk aan 0,9 airwatt, dus erg veel verschillen de twee niet.

De zuigkracht van een stofzuiger wordt ook uitgedrukt in Pascal (Pa), of kilopascal (kPA). Hoe hoger de (k)Pa-waarde, hoe hoger de zuigkracht en hoe meer soorten vloeren de robotstofzuiger aan kan.

Ik raad aan om minstens 800 Pa (0,8 kPa) te nemen voor harde vloeren. Heb je tapijt, kies dan voor een robotstofzuiger met een hogere Pa-waarde van minstens 1500 Pa (1,5 kPa). Zoals echter gezegd: voor de zwaardere stofzuigklussen haal je idealiter een grotere stofzuiger erbij.

Er zijn daarnaast robots met en zonder borstel. Een borstelloze motor heeft technische voordelen, zoals een hoger zuigvermogen en een langere batterijlevensduur, omdat hij geen energie spendeert aan het draaiende houden van de borstel. Daarnaast maakt een borstelloze robotstofzuiger ook minder herrie.

Hoe slim moet je robotstofzuiger zijn?

Smart staat voor slimme technologische functies die robotstofzuigers hebben. Er is namelijk veel keus in extra functies die robotstofzuigers bieden. Zo zijn er robots die zich via wifi met je router verbinden, waardoor jij hem op je beurt met je telefoon bedient zolang deze verbonden is met hetzelfde wifi-netwerk.

Sommige modellen hebben zelfs camera's, zodat je kunt meekijken, en/of werken met stembediening via smart assistants, zoals Google Assistant, Amazon Alexa of Siri.

Bovendien zijn er robots waarmee je een schoonmaakschema kunt instellen, zodat je vloer op je gekozen tijdstippen schoon is, zonder dat je de robot zelf op pad moet sturen.

Er zijn zelfs robotstofzuigers die kunnen dweilen! Zelf dweilen met de beste dweil is echter nog steeds grondiger, dus raak hier niet te afhankelijk van.

Wil je het kind in jou tevreden houden, dan is de optie om de robot zelf te besturen ook een goede optie om in gedachten te houden.

Alle grapjes terzijde: dit is een handige eigenschap als je ziet dat ergens veel stof of een hoop kruimels liggen. Hiermee stuur je de robot namelijk in een keer naar de plek in kwestie.

De 5 beste robotstofzuigers op een rij

1. iRobot Roomba j7+ Self-Emptying Robot

1. iRobot Roomba j7+ Self-Emptying Robot
Geluidsniveau: 68 dB
Kleur: Zwart, Antraciet
Smart Home Platform: Alexa Amazon, Google Assistant, IFTTT
Ronddraaiende middenborstels: Ja
Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter
Oplaadtijd: 180 minuut
Afstandsbediening: Nee
Automatisch opladen: Ja

2. Roborock S7 MaxV Ultra

3. iRobot Roomba S9 Plus

3. iRobot Roomba S9 Plus
Geluidsniveau: 66 dB
Kleur: Zwart
Smart Home Platform: Alexa Amazon, Google Assistant
Ronddraaiende middenborstels: Ja
Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter
Oplaadtijd: 2 uur
Afstandsbediening: Nee
Automatisch opladen: Ja

4. Wyze Robot Vacuum

4. Wyze Robot Vacuum

5. Roborock Q5

Opvangcapaciteit

Het stofreservoir van een robotstofzuiger is klein vergeleken met andere stofzuigers. Doorgaans hebben deze een inhoud van zo'n 0,5 liter. Wil je de hele benedenverdieping van je huis laten doen, en hem daarna nog een ronde boven laten stofzuigen? Ga dan voor een reservoir van rond de 0,8 liter, als je deze kunt vinden.

Vind je het legen van het stofreservoir een vervelend klusje en ben je toch van plan om alsnog veel zelf te stofzuigen, koop dan liever een goede zakloze stofzuiger. Deze hebben een groter reservoir en zijn bovendien doorgaans een stuk krachtiger.

Geluidsniveau

Elke stofzuiger maakt lawaai tijdens het schoonmaken, maar een robotstofzuiger maakt aanzienlijk minder lawaai dan grotere stofzuigers. De motoren zijn zo klein, dat ze nauwelijks geluid produceren. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over het geluidsniveau, tenzij je denkt je te gaan storen aan een redelijk stil, ruisachtig geluid in de achtergrond.

Gebruikstijd en oplaadtijd

Robotstofzuigers werken op een accu. De gebruikstijd is daarom afhankelijk van de accuduur. Een robotstofzuiger met een lange gebruikstijd werkt langer door. Wel zo prettig, want op die manier blijf je minder snel met een half-schone vloer te zitten.

Robotstofzuigers hebben echter meer tijd nodig om een kamer schoon te maken. Als je veel thuis bent, kan dat nogal frustrerend zijn, omdat je weet dat het sneller kan. Als alternatief kun je een goede steelstofzuiger overwegen; deze zijn licht en pak je er zo bij.

Simpele robotstofzuigers stoppen als de accu leeg is en laad je op via een laadkabel. Duurdere modellen werken met een laadstation. Sommigen keren hier automatisch naar terug wanneer de accu leeg dreigt te raken. De nieuwste robotstofzuigers laden automatisch op bij het laadstation én hervatten hun taak als de weer vol is.

Let hierbij ook even op de oplaadtijd. Je wilt niet dat de robotstofzuiger continu aan de oplader moet hangen om vervolgens een uurtje te kunnen stofzuigen. Over het algemeen gebeurt dit niet snel, maar mijn punt staat: houd je ogen open, en bekijk ook even deze eigenschap van de robotstofzuiger die je op het oog hebt.

Huisdieren

Dierenharen kunnen een uitdaging zijn voor robotstofzuigers vanwege hun kleine zuigmond. Heb je een hond of kat, kies dan een robot met ronddraaiende middenborstels. Door deze borstels pakt de robot dierenharen beter op van harde vloeren en laagpolig tapijt, en 'voert' hij deze aan de zuigmond. Een speciale stofzuiger voor huisdieren in huis hebben is overigens altijd een goed idee.

Allergieën

Heeft iemand in huis allergieën, dan is het belangrijk dat de lucht schoon is. Dit bereik je onder andere met een stofzuiger voorzien van een goede filter. Een HEPA-filter is het meest geschikt voor mensen met allergieën. Het houdt fijne stofdeeltjes, pollen en allergenen tegen, zodat ze niet opnieuw in de kamer belanden via de uitgeblazen lucht.

Uit onderzoek blijkt dat HEPA-filters zelfs de gezondheid van de luchtwegen van astmapatiënten verbeteren. De nieuwere HEPA13- of -14-filter zijn – onder de stofzuigerfilters – vooralsnog het effectiefst.

Ook kom je wel eens andere microfilters tegen. Die houden doorgaans grovere stofdeeltjes tegen. Dat is ook handig, maar om de kleinste allergenen uit de lucht te houden, moet je naar een HEPA-filter kijken.

Specificaties van robotstofzuigers naast elkaar

AfstandsbedieningAutomatisch opladenOplaadtijd
1iRobot Roomba j7+ Self-Emptying RobotNeeJa180 minuut
2Roborock S7 MaxV UltraNeeJa180 minuut
3iRobot Roomba S9 PlusNeeJa2 uur
4Wyze Robot VacuumNeeJa2 uur
5Roborock Q5NeeJa2 uur

iRobot Roomba j7+ Self-Emptying Robot

Afstandsbediening: Nee

Automatisch opladen: Ja

Oplaadtijd: 180 minuut

Roborock S7 MaxV Ultra

Afstandsbediening: Nee

Automatisch opladen: Ja

Oplaadtijd: 180 minuut

iRobot Roomba S9 Plus

Afstandsbediening: Nee

Automatisch opladen: Ja

Oplaadtijd: 2 uur

Wyze Robot Vacuum

Afstandsbediening: Nee

Automatisch opladen: Ja

Oplaadtijd: 2 uur

Roborock Q5

Afstandsbediening: Nee

Automatisch opladen: Ja

Oplaadtijd: 2 uur

Veelgestelde vragen over robotstofzuigers

Zijn robotstofzuigers effectief?

Ja, robotstofzuigers zijn erg effectief voor klein vuil, zoals kruimels en stof. Ze dienen niet als een totale vervanging van de gewone stofzuiger, maar ze zijn een geweldige aanvulling hierop. Een robotstofzuiger neemt veel werk uit handen, omdat het die snelle stofzuigrondes van je overneemt. Alleen de grondige schoonmaak en de moeilijk te bereiken hoekjes moet je zelf nog doen.

Werken robotstofzuigers op tapijt?

Dit is geheel afhankelijk van het model robot en het soort tapijt. Hoewel de simpele modellen tapijt een uitdaging vinden, zijn er ook krachtige robotstofzuigers op de markt die dikker tapijt aankunnen. De meeste modellen zijn geschikt voor vloerkleden en laagpolig tapijt, maar check het voor de zekerheid altijd even voor je tot aankoop overgaat.

Hoe vaak moet je de robotstofzuiger legen?

Dit verschilt per robotstofzuiger en per huishouden. Factoren als de grootte van de stofbak, de grootte van je huis en het soort vuil hebben hier bijvoorbeeld invloed op. Woon je alleen of in een klein huis, dan leeg je hem minder vaak dan wanneer je kinderen en/of huisdieren hebt.

Zijn robotstofzuigers veilig te gebruiken op houten vloeren?

Absoluut! Robotstofzuigers zijn in staat om vuil tussen houten planken te verwijderen, terwijl een bezem dat bijvoorbeeld alleen maar verplaatst.

Conclusie

Het antwoord op de vraag, "wat is de beste robotstofzuiger?" is geheel afhankelijk van je persoonlijke voorkeur! Wellicht zag je dat al aankomen, maar hopelijk helpt de koopgids je een eind op weg om een keuze te maken.

Houd belangrijke zaken als de zuigkracht, de inhoud van het stofreservoir en het type vloer dat je schoon wilt hebben in gedachten bij je zoektocht. Laat me hieronder vooral even weten welk model jij in huis hebt gehaald! Heb je nog vragen of tips, dan zijn die ook welkom!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?