Is je oude, vertrouwde sledestofzuiger je nog een laatste struikelpartij waard, of stap je over op de beste steelstofzuiger? Maak je geen zorgen: je bent niet alleen in de overstap. Het pad naar het fijnste model voor jouw omstandigheden is eentje die je dan wel zelf moet bewandelen, maar ik heb de belangrijkste eigenschappen op een rijtje gezet. Gebruik deze als seinposten, en je hebt in no-time een nieuwe aanwinst in handen.
Om het tipje van de sluier op te lichten, staan hieronder alvast de 3 beste modellen van nu op een rijtje, met enkele van hun belangrijkste eigenschappen. Maar daar stopt de pret nog niet, dus lees vooral door!
Steeds meer mensen kiezen voor een steelstofzuiger vanwege de gebruiksvriendelijkheid. Het is een enorm wendbaar apparaat – en dan vooral de modellen zonder snoer. Hiermee ga en sta je waar je maar wilt.
Hierdoor is de trap zuigen niet meer ingewikkeld en krijg je spinnenwebben zonder problemen van het plafond! Ook bij modellen met snoer ondervind je deze voordelen vanwege het smalle en compacte ontwerp van de steelstofzuiger. Bovendien berg je de stofzuiger eenvoudig op wanneer je klaar bent. Zet hem rechtop in de berging, en klaar is Kees.
Steelstofzuigers hebben ook haast altijd een stofreservoir in plaats van stofzuigerzakken. Het reservoir is meestal doorzichtig, zodat je makkelijk ziet hoe veel er in zit. In een handomdraai koppel je het stofreservoir los om hem vervolgens te legen.
Je kiest een nieuwe steelstofzuiger op basis van je eigen voorkeuren, en die zijn voor iedereen anders! In welke ruimtes wil je de steelstofzuiger gebruiken? Heb je huisdieren? Hoe zit het met allergieën? Steelstofzuigers zijn er gelukkig in alle soorten en maten. Zo zijn er ook stofzuigers voor huisdieren. Daar kom je zometeen ook achter!
Je kunt kiezen uit steelstofzuigers met of zonder snoer. Beide hebben zo hun voor- en nadelen. Een steelstofzuiger met snoer overlegt een hogere zuigkracht, omdat deze werkt op netstroom. Je kunt bovendien zo lang stofzuigen als je wilt. Steelstofzuigers met snoer zijn daarom het geschiktst voor grotere huizen en huizen met veel tapijt, huisdieren en/of kinderen.
Het nadeel is dat je de stekker vaak in een ander stopcontact moet steken. Bedenk je vooraf daarom of je genoeg stopcontacten in huis hebt. Je wilt niet dat je een kamer alsnog met een bezem moet schoonvegen omdat je geen stopcontact in de buurt hebt, toch?
Een snoerloze steelstofzuiger geeft volledige bewegingsvrijheid, omdat deze werkt op een accu. Het kan echter voorkomen dat de accu zuigkracht verliest als deze bijna leeg is. Kies daarom liever voor een zo recent mogelijke steelstofzuiger op accu; de motoren hiervan zijn nieuwer en houden hun oorspronkelijke vermogen beter aan.
Houd ook rekening met de beperkte gebruiksduur van snoerloze steelstofzuigers. Ze zijn hierdoor het geschiktst voor kleinere huizen en huizen met harde vloeren, hoewel er ook modellen bestaan die goed werken op tapijt. Om dit te bevestigen, lees je idealiter wat reviews van andere gebruikers!
De zuigkracht komt voort uit de airwatt van de steelstofzuiger. Dit verwijst naar de luchtstroom en de hoeveelheid vermogen (watt) die een stofzuiger gebruikt. Hoe hoger het airwattage, hoe beter de zuigkracht en hoe sneller je vloer schoon is. Steelstofzuigers hebben over het algemeen een lagere zuigkracht dan traditionele sledestofzuigers, maar zoals hierboven al staat vermeld, is de zuigkracht van steelstofzuigers met snoer beter dan zonder snoer.
Een steelstofzuiger behoudt bovendien langer zijn zuigkracht als er meer ruimte in het stofreservoir is. Daarnaast zorgt een hoger vermogen voor meer zuigkracht. Vind je in de productomschrijving niks terug over het airwattage, kijk dan naar het normale wattage. Stofzuigers mogen maximaal 900 watt aan vermogen hebben.
Wil je een beest van een stofzuiger in huis halen, dan zit je bij deze hoge waarde altijd goed, maar of je dat snel tegenkomt bij een steelstofzuiger, en dan vooral de snoerloze modellen is een andere kwestie.
Heb jij een groot huishouden en/of is je vloer vaak bevuild? Dan is een sledestofzuiger met hogere zuigkracht een betere koop. Met de beste stofzuiger is grof vuil en stof zo verdwenen!
Het is belangrijk om rekening te houden met de vloer. Heb je bijvoorbeeld tapijt, dan heb je veel zuigkracht nodig omdat vuil dieper in de vezels terechtkomt. Bij hoogpolig en laagpolig tapijt is een krachtige zuigkracht vereist. Maar heb je loszittend tapijt, dan is minder zuigkracht beter. Anders trek je het tapijt misschien los!
Bij harde vloeren zoals hout, tegels of linoleum maakt de zuigkracht minder uit. Het vuil en stof is dan makkelijk te zuigen. Voor losliggende vloeren is een lage zuigkracht gewenst, anders loopt het beschadigingen op.
Bovendien worden veel steelstofzuigers met handige accessoires voor specifieke ondergronden geleverd. Met een opzetstuk die past bij je vloer, haal je het meeste uit je stofzuiger. Een parketborstel is geschikt voor houten vloeren; hierbij steken zachte haren uit de onderzijde en krast de zuigmond niet over de vloer. Een bijkomend voordeel van deze borstel is dat het de stofzuiger meteen een stuk stiller maakt dan een normale borstel.
Een turboborstel is vooral geschikt voor tapijt en dierenharen. Dit is een ronddraaiende borstel, waardoor het makkelijk genesteld vuil opzuigt. Een combi-borstel is geschikt voor zowel harde als zachte vloeren.
Wil jij ook je meubels stofzuigen? Dan is een reliëfborstel geen slecht idee. Dit model heeft een kleine ronde zuigmond met veel zachte haren aan het uiteinde. Zorg er wel voor dat de diameter van de borstel past op jouw stofzuiger als je deze achteraf aanschaft!
Dan heb je nog een kierenzuiger, een spleetvormig opzetstuk. Hiermee stofzuig je gemakkelijk de auto, tussen de kussens van de bank of achter meubels. Vaak zit deze bij de stofzuiger die je koopt.
Ook al zijn steelstofzuigers lichter dan andere stofzuigers, het gewicht loopt nogal uiteen. De meeste steelstofzuigers wegen namelijk tussen de 3 en 6 kilogram. Kies een lichtgewicht steelstofzuiger als je in een groot huis woont of rugklachten hebt.
De zwaardere varianten zijn vaak krachtiger, maar dit neemt wat mij betreft het nut van een steelstofzuiger weg. Misschien sluit een traditionele stofzuiger dan beter aan bij je wensen; die hoef je niet in zijn geheel op te tillen.
Wil je echter helemaal geen last hebben van gewicht, dan ben je beter af met een goede robotstofzuiger. Deze doet al het stofzuigwerk voor jou!
De snoerloze stofzuigers werken op een accu. De gebruiksduur en oplaadtijd hiervan zijn uitermate relevant. Je wilt dat een volle accu genoeg is om je hele huis te stofzuigen; anders zit je halverwege met de gebakken peren!
Hoe snel de accu leeg loopt, hangt af van de modus die je gebruikt. Bij een turbostand loopt de accu sneller leeg. Zoek daarom in de producteigenschappen naar de gebruikstijd op de laagste en hoogste stand. Voor grote huishoudens is een gemiddelde gebruiksduur van minimaal 45 minuten aan te raden.
Bovendien speelt de oplaadtijd een rol. Over het algemeen verschilt de oplaadtijd van 2 tot 5 uur. Kies een korte oplaadtijd als de gebruiksduur niet lang genoeg is om je hele huis op 1 acculading te stofzuigen.
Ten slotte zijn er verschillende accu's. De duurzaamste – en dus degene die het langst mee gaat – is de lithiumaccu. De gebruiksduur hiervan is lang ten opzichte van de oplaadtijd, en verliest niet snel zijn lading als hij eenmaal is opgeladen.
In budgetmodellen zie je nog wel eens de NiMH-accu. Deze is een stuk goedkoper, maar deze houdt doorgaans niet dezelfde lading vast als een lithium-accu. Als je wilt besparen en de stofzuiger alleen voor korte poetsrondes gebruikt, is dit echter een prima optie.
Aangezien steelstofzuigers worden gemaakt van lichte materialen en geen stofzak bevatten, wordt het geluid van de motor nergens door gedempd. Vergeleken met traditionele stofzuigers maken ze daardoor meer lawaai.
Maar steelstofzuigers gebruik je vaak voor kortere duur, waardoor het geluid je minder lang stoort. Wil je toch een stille steelstofzuiger, ga dan voor maximaal 65 decibel. Dit ligt net iets boven het geluidsniveau van een gesprek tussen twee mensen in een stille kamer.
Je kunt ook kiezen voor een zakloze stofzuiger – een sledestofzuiger of steelstofzuiger zonder stofzak. Deze zijn stiller dan steelstofzuigers, welke
Het stofreservoir zit bij steelstofzuigers in de steel. Dit is kleiner dan een stofzak in een traditionele stofzuiger, die gemiddeld 2 liter kunnen bevatten. Gemiddeld liggen stofreservoirs tussen de 0,5 en 1 liter. Wil je de steelstofzuiger veel gebruiken, kies dan een stofreservoir van minstens 0,8 liter.
Bijna alle stofzuigers beschikken over een microfilter om stofdeeltjes te zuiveren uit de lucht die een stofzuiger uitblaast. Wil je echter per se schone lucht, of heeft iemand in huis allergieën? Dan zijn steelstofzuigers met een HEPA-filter (high efficiency particulate air) aan te raden. De HEPA-filter zorgt ervoor dat onder andere stof, fijnstof en allergenen van huisstofmijt niet in de lucht terechtkomen.
HEPA-filters bestaan al tientallen jaren. Elk model HEPA-filter heeft een bepaald cijfer dat aanduidt hoe efficiënt de luchtfiltering is. Hoe hoger het getal, hoe beter – en doorgaans ook 'hoe duurder'. 💰
Met een geïntegreerde kruimeldief zijn alle kruimels in de auto of tussen de kussens van de bank zo verdwenen! De meeste steelstofzuigers hebben tegenwoordig standaard een kruimeldief erbij, maar het kan geen kwaad om het even te checken.
Er zijn steelstofzuigers met extra technologieën. Denk aan led-verlichting om vuil op donkere plekken beter te zien, of een ingebouwde dweilfunctie via een waterreservoir. Deze zijn echter niet te vergelijken met de beste dweil.
Ook zijn er steelstofzuigers met een flexibele steel, waardoor je makkelijk en zonder je rug te breken onder lage meubels stofzuigt. Als laatste zijn er steelstofzuigers met een parkeerstand om rechtop te blijven staan zonder om te vallen.
Deze extra functies zijn doorgaans terug te zien in de kosten, dus overweeg welke eigenschappen voor jou onmisbaar zijn, en welke niet.
Geluidsniveau | Gebruikstijd laagste stand | Oplaadtijd | Hepa luchtfilter | ||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Shark Stratos Cordless IZ862H / | 85 dB | 60 minuut | 3.5 uur | Geen HEPA-filter | Bekijk op Bol.com | |
2 | Dyson V15 Detect Absolute | 73 dB | 30 minuut | 4.5 uur | Geen HEPA-filter | Bekijk op Bol.com | Bekijk op Coolblue |
3 | Shark NV352 Navigator Lift-Away | 73 dB | 30 minuut | 4.5 uur | Geen HEPA-filter | Bekijk op Bol.com | |
4 | Shark Anti Hair Wrap Upright | 73 dB | 30 minuut | 4.5 uur | Geen HEPA-filter | Bekijk op Bol.com | |
5 | Bissell CleanView Bagless Vacuum | 73 dB | 30 minuut | 4.5 uur | Geen HEPA-filter | Bekijk op Bol.com |
Geluidsniveau: 85 dB
Gebruikstijd laagste stand: 60 minuut
Oplaadtijd: 3.5 uur
Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter
Geluidsniveau: 73 dB
Gebruikstijd laagste stand: 30 minuut
Oplaadtijd: 4.5 uur
Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter
Geluidsniveau: 73 dB
Gebruikstijd laagste stand: 30 minuut
Oplaadtijd: 4.5 uur
Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter
Geluidsniveau: 73 dB
Gebruikstijd laagste stand: 30 minuut
Oplaadtijd: 4.5 uur
Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter
Geluidsniveau: 73 dB
Gebruikstijd laagste stand: 30 minuut
Oplaadtijd: 4.5 uur
Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter
Heb je nog tijd om wat meer te weten te komen?
Ten eerste werkt een steelstofzuiger steeds vaker op een acccu, en een sledestofzuiger op netstroom. Een steelstofzuiger heeft daarom een beperkte gebruiksduur.
Daartegenover staat wel dat een steelstofzuiger lichter en wendbaarder is. Je kunt de steelstofzuiger makkelijk daardoor makkelijk gebruiken op de trap of onder meubels.
Ook hebben steelstofzuigers een kleiner stofreservoir vanwege het compacte ontwerp. Sledestofzuigers hebben stofzuigerzakken die je zelf vervangt.
Een normale stofzuiger is beter voor grotere stofzuigbeurten met veel stof en vuil. Een steelstofzuiger is juist perfect om even tussendoor te stofzuigen, omdat het weinig moeite kost deze stofzuiger mee te dragen.
Dat kan, maar kies dan wel een steelstofzuiger met een hoge zuigkracht. Over het algemeen is de zuigkracht van steelstofzuigers namelijk lager dan van sledestofzuigers.
Daarnaast is een accu met een lange gebruiksduur belangrijk bij de snoerloze modellen, zodat je niet na 15 minuten de stofzuiger weer aan de oplader moet hangen.
Je koopt een goede steelstofzuiger vanaf ongeveer € 160, maar de prijzen lopen op tot wel € 500. De duurdere modellen hebben bijvoorbeeld een betere accu, hogere zuigkracht of een HEPA-filter.
Lees aandachtig de specificaties van de steelstofzuigers door, zodat je precies weet wat je in huis haalt.
Ik hoop dat deze gids heeft geholpen in het kiezen van een steelstofzuiger. Kies je een lange accuduur of ga je voor lichtgewicht? Nu je een beter idee hebt van de specificaties, kun je de top 5 steelstofzuigers bekijken en makkelijk met elkaar vergelijken. Ik hoor graag hieronder welke keuze je uiteindelijk maakt!