Schoonmaken zonder Moeite met De Beste Snoerloze Stofzuiger

Stofzuigen: elke week weer – meerdere malen zelfs. Het is keer op keer een grote klus en ik word er zelf moe van. Maar het stofzuigen overslaan gaat niet! Daarom zoek ik steeds weer de handigste snufjes om het klusje minder moeizaam te maken. Deze keer kies ik voor de beste snoerloze stofzuiger. 🧹

In dit artikel lees je alles over de voordelen van deze stofzuiger en heb ik een handige koopgids voor je om tot de beste keuze te komen.

Bosch Flexxo BBH3ALL23 Serie 4

Bosch Flexxo BBH3ALL23 Serie 4
Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter
Oplaadtijd: 5 uur
Gewicht stofzuiger: 3 kg
Standen: Middel, Turbo
Bekijk op Bol.com

Dyson V11 Fluffy - Steelstofzuiger

Dyson V11 Fluffy - Steelstofzuiger
Hepa luchtfilter: Hepa
Oplaadtijd: 4.5 minuut
Gewicht stofzuiger: 2.9 kg
Standen: Turbo, Middel
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Dyson Gen5detect

Dyson Gen5detect
Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter
Gewicht stofzuiger: 3.50 kg
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Waarom een snoerloze stofzuiger aanschaffen?

Ik heb zelf altijd ruzie met mijn stofzuigersnoer. Ik blijf achter stoelpoten hangen, ik gooi de plant overhoop, en het ergste nog: ik kom ergens niet bij en moet van stopcontact verwisselen. 🤦🏻‍♀️

Je mag dit laatste puntje luiheid noemen, dat maakt me niet uit: ik zoek hier een oplossing voor. Gelukkig heb ik die gevonden. Wat dacht je van een snoerloze stofzuiger?

Bovendien heeft deze stofzuiger meer voordelen. Zo hoef je niet eerst het snoer te ontwarren voor het gebruiken. Hij staat altijd klaar voor gebruik: je pakt hem tevoorschijn en stofzuigen maar. 💃🏻

Een snoerloze stofzuiger komt meestal in de vorm van een steelstofzuiger. Dat is fijn voor als je bijvoorbeeld de trap op moet, want deze stofzuigers zijn vele malen lichter dan de normale stofzuiger.

Je komt met de steel van de stofzuiger makkelijker op plekken waar je normaal niet bijkomt, zoals onder de kast of bank. Sommige steelstofzuigers veranderen door een klik in een kruimeldief of een dweil. Handig!

Ook is deze stofzuiger meestal zakloos: er zit een opvangbak in. Wanneer deze vol zit, haal je hem gemakkelijk uit de stofzuiger en gooi je hem leeg boven de afvalbak. Je komt niet in contact met vuil en dat is hygiënischer. 🧼

Heb je last van een stofallergie? De 'normale' sledestofzuiger blaast weleens stof uit. Dat is verleden tijd met een goede steelstofzuiger – deze werkt met cycloontechnologie. Hij heeft een filter dat stof vasthoudt.

Een snoerloze stofzuiger is lekker compact en draadloos. In veel opzichten is het een slimmere keuze dan een normale stofzuiger. Lees snel verder om de topkeuzes te ontdekken.

Koopgids: hoe kies ik de beste snoerloze stofzuiger?

Wat volgt is een handige koopgids zonder poespas over het uitkiezen van de beste snoerloze stofzuiger voor jou. Waar let je op bij het kopen, en wat is handig? Lees snel verder.

snoerloze stofzuiger met led-verlichting zuigt confetti van hoogpolig tapijt

Multifunctionaliteit

Een groot voordeel van snoerloze stofzuigers is dat ze multifunctioneel zijn. Zo hebben ze verschillende zuigmonden en zuigstanden voor verschillende vloeren, en verander je ze met andere opzetstukken in een kruimeldief of een goede dweil.

Zuigmonden

  • De combizuigmond zit op iedere stofzuiger – een klassieker! Je zuigt met deze mond over harde vloeren en laagpolig tapijt.
  • Een kierenzuigmond is speciaal ontworpen voor het zuigen in kleine hoeken en kieren, zoals tussen stoelen en onder meubels.
  • Een meubelzuigmond is ontworpen voor het zuigen van meubels, zoals banken en stoelen, en heeft een dunne mond die gemakkelijk in kleine openingen kan komen.
  • Een uitbreidbare zuigmond kun je uitbreiden en gebruiken voor het bereiken van hoge plaatsen, zoals plafonds en boekenplanken.
  • De turbozuigmond of dierenhaarborstel nemen alle haren en andere moeilijk op te nemen dingen mee. Daarmee is het een goede stofzuiger voor huisdieren.

Zuigstanden

  • De lage stand is geschikt voor het zuigen van lichte stofdeeltjes en is energiezuinig.
  • De hoge stand is voor het zuigen van zwaardere stofdeeltjes en is geschikt voor tapijten en bekleding.
  • De turbostand is speciaal voor het verwijderen van hardnekkig vuil en stof, zoals haren en zand.
  • De ecostand is zeer energiezuinig en is geschikt voor dagelijks gebruik en lichte stofopruiming.

De zuigstand bepaalt de zuigkracht. Omdat je de zuigstand afstemt op het type vloer, kies je een stofzuiger die geschikt is voor de vloer bij je thuis. Vergeet tijdens het stofzuigen niet de zuigmond en zuigstand te verwisselen wanneer je over verschillende vloeren zuigt.

Batterij

Wanneer je snoerloos gaat stofzuigen, wil je wel dat deze lang genoeg werkt. We kijken naar de gebruikstijd op volle accu die wordt aangegeven in minuten.

De gebruikstijd hangt af van de zuigstand waar je op zuigt: een lage stand geeft een langere gebruikstijd dan een hoge stand. Je kijkt ook naar het type vloer waar je op stofzuigt, omdat die de zuigstand bepaalt.

Als je de stofzuiger niet na elke beurt oplaadt, wil je weten hoe lang je nog kunt stofzuigen. Als je een steelstofzuiger op een NiMH-accu hebt, kun je dat inschatten: de zuigkracht neemt geleidelijk af tot de batterij helemaal leeg is.

Als je een Li-ion-accu hebt, stofzuig je op volle kracht tot de accu leeg is. Daarna zal de stofzuiger ‘uitvallen’.

Met een Li-ion-accu kun je de 'overgebleven' gebruikstijd niet inschatten. Met een NiMH-accu wel. Er is daarnaast ook een andere manier om achter die tijd te komen.

Sommige stofzuigers hebben een display waarop je afleest hoeveel accukracht over is. Je leest hierop ook af wanneer het tijd is om het filter te vervangen.

Wanneer de accu leeg is, laad je de stofzuiger op. Veel stofzuigers hebben een bijgeleverd oplaadstation die je aan de muur monteert. Hier berg je makkelijk de stofzuiger in en laad je hem in op.

Deze oplaadtijd ligt tussen de 2 tot 5 uur. Er zijn ook enkele stofzuigers waarvan de oplaadtijd korter is (denk aan 45 minuten). Daar betaal je wel meer geld voor.

Er zijn ook steelstofzuigers met losse accu. Het voordeel van dit soort accu is dat je meerdere accu’s kunt gebruiken. Je bent hierdoor niet afhankelijk van alleen de accu in de stofzuiger. Wanneer de accu leeg loopt tijdens het stofzuigen, vervang je hem gemakkelijk met een andere accu.

Deze losse accu is een van de accessoires van een snoerloze stofzuiger. Ook zijn verschillende zuigmonden en een oplaadstation extra accessoires.

Als je deze niet apart wil aanschaffen, kies je een model waarbij je gewenste accessoires worden bijgeleverd. Sommige stofzuigers hebben led-verlichting op het mondstuk waarbij het vuil beter zichtbaar is.

blauwe snoerloze stofzuiger op hoogpolig tapijt met led verlichting

Grootte en gewicht

Een 'normale' sledestofzuiger weegt gemiddeld 6,5 kg, terwijl de meeste steelstofzuigers tussen de 2 en 5 kg wegen. Aangezien je de steelstofzuiger draagt en voor je uit duwt i.p.v. achter je aan trekt, is dit lager gewicht een groot voordeel.

Je wil niet je arm belasten tijdens het stofzuigen van bijvoorbeeld plafonds en boekenplanken.

Naast het gewicht zijn de vorm van de steelstofzuiger en de positie van de motor belangrijk. Wanneer de motor laag zit, voelt de stofzuiger lichter aan. Wanneer de motor hoog zit, is hij soepeler te besturen en kom je makkelijker onder meubels. Er zijn ook enkele modellen waarbij je zelf de positie van de motor bepaalt.

Ook handig is een steelstofzuiger met parkeerstand. Je zet hem hiermee snel en gemakkelijk opzij zonder dat je hem klunzig moet balanceren tegen de muur of meubilair. Dit komt goed te pas wanneer je tijdens het stofzuigen bijvoorbeeld even een pakketje moet aannemen van de bezorger aan de deur.

Stofreservoir

Snoerloze stofzuigers hebben meestal geen stofzak. De beste zakloze stofzuiger heeft een stofreservoir, waarvan de capaciteit verschilt per model en wordt aangegeven in liters. Als je geen zin hebt om veel naar de afvalbak te lopen, kies je een grote inhoud.

Je opent het stofreservoir met een druk op de knop, kiept hem om boven de prullenbak, waarna al je opgezogen vuil eruit valt. Ook neem je dit reservoir gemakkelijk af met een doekje of spoel je hem om onder het water.

Filters

Naast het stofreservoir zitten er ook filters in een steelstofzuiger. Deze zorgen dat de opgezogen stof niet terug de lucht ingeblazen wordt. Meestal zit er een motorfilter en luchtfilter in de stofzuiger, maar er zijn ook zogeheten HEPA-filters.

Deze zijn nog beter in staat om stofdeeltjes binnen te houden, en dat is vooral handig voor mensen met een (stof)allergie.

HEPA staat voor high efficiency particulate air. Hij haalt deeltjes zo klein als 0,3 micrometer uit de lucht, zoals huisstofmijt, pollen, en schimmelsporen. Deze filters hebben een cijfercode waarbij geldt: hoe hoger de code, hoe beter hij stofdeeltjes binnenhoudt. Onder de stofzuigers is de hoogste code HEPA 14.

De 5 beste snoerloze stofzuigers op een rij

1. Bosch Flexxo BBH3ALL23 Serie 4

1. Bosch Flexxo BBH3ALL23 Serie 4
Geluidsniveau: 76 dB
Capaciteit verzamel reservoir: 0.40 l
Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter
Gebruikstijd laagste stand: 50 minuut
Gebruikstijd hoogste stand: 18 minuut
Oplaadtijd: 5 uur
Type zuigmond: Combizuigmond, Kierenzuigmond, Meubelzuigmond
Gewicht stofzuiger: 3 kg
Park positie: Ja
Led verlichting zuigmond: Nee
Standen: Middel, Turbo

2. Dyson V11 Fluffy - Steelstofzuiger

2. Dyson V11 Fluffy - Steelstofzuiger
Geluidsniveau: 87 dB
Capaciteit verzamel reservoir: 0.76 l
Hepa luchtfilter: Hepa
Gebruikstijd laagste stand: 60 minuut
Gebruikstijd hoogste stand: 5 minuut
Oplaadtijd: 4.5 minuut
Type zuigmond: Combizuigmond, Kierenzuigmond, Matrasborstel, Meubelzuigmond, Kleine zuigmond
Gewicht stofzuiger: 2.9 kg
Park positie: Ja
Led verlichting zuigmond: Nee
Standen: Turbo, Middel

3. Dyson Gen5detect

3. Dyson Gen5detect
Geluidsniveau: 60 dB
Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter
Type zuigmond: Combizuigmond
Gewicht stofzuiger: 3.50 kg

4. Bosch Readyy'y BCHF2MX16

4. Bosch Readyy'y BCHF2MX16
Geluidsniveau: 81 dB
Capaciteit verzamel reservoir: 0.30 l
Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter
Gebruikstijd laagste stand: 40 minuut
Gebruikstijd hoogste stand: 15 minuut
Oplaadtijd: 4 uur
Type zuigmond: Turbozuigmond
Gewicht stofzuiger: 2.4 kg
Park positie: Ja
Led verlichting zuigmond: Nee
Standen: Middel, Turbo

5. Dyson V8

5. Dyson V8
Geluidsniveau: 87 dB
Capaciteit verzamel reservoir: 0.54 l
Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter
Gebruikstijd laagste stand: 40 minuut
Gebruikstijd hoogste stand: 5 minuut
Oplaadtijd: 5 minuut
Type zuigmond: Combizuigmond, Kierenzuigmond
Gewicht stofzuiger: 2.5 kg
Park positie: Ja
Led verlichting zuigmond: Nee
Standen: Turbo, Middel

Geluid

Het geluidsniveau wordt aangegeven in decibel (dB). Hoe hoger het aantal decibel op het label, hoe luider de stofzuiger is. Heb je dunne muren, of stofzuig je wanneer de kinderen op bed liggen?

Dan kies je een stofzuiger dat niet te veel geluid maakt. Zo staat 20 dB gelijk aan het ruisen van boomblaadjes, maar heeft onweer een niveau van 130 dB.

Display

Sommige snoerloze stofzuigers hebben een display. Op dit scherm lees je af welke zuigstand je hebt gekozen, hoeveel accukracht je nog over hebt, en wanneer je het filter moet vervangen. Mocht er een probleem ontstaan, geeft het display dit aan. Zo maakt een display het bedienen van je stofzuiger makkelijker.

Specificaties van snoerloze stofzuigers naast elkaar

Ik heb hieronder de belangrijkste specificaties nog eens op een rijtje gezet – voor de allerlaatste vergelijking.

GeluidsniveauCapaciteit verzamel reservoirHepa luchtfilterOplaadtijdGewicht stofzuiger
1Bosch Flexxo BBH3ALL23 Serie 476 dB0.40 lGeen HEPA-filter5 uur3 kg
2Dyson V11 Fluffy - Steelstofzuiger87 dB0.76 lHepa4.5 minuut2.9 kg
3Dyson Gen5detect60 dB0.76 lGeen HEPA-filter4.5 minuut3.50 kg
4Bosch Readyy'y BCHF2MX1681 dB0.30 lGeen HEPA-filter4 uur2.4 kg
5Dyson V887 dB0.54 lGeen HEPA-filter5 minuut2.5 kg

Bosch Flexxo BBH3ALL23 Serie 4

Geluidsniveau: 76 dB

Capaciteit verzamel reservoir: 0.40 l

Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter

Oplaadtijd: 5 uur

Gewicht stofzuiger: 3 kg

Dyson V11 Fluffy - Steelstofzuiger

Geluidsniveau: 87 dB

Capaciteit verzamel reservoir: 0.76 l

Hepa luchtfilter: Hepa

Oplaadtijd: 4.5 minuut

Gewicht stofzuiger: 2.9 kg

Dyson Gen5detect

Geluidsniveau: 60 dB

Capaciteit verzamel reservoir: 0.76 l

Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter

Oplaadtijd: 4.5 minuut

Gewicht stofzuiger: 3.50 kg

Bosch Readyy'y BCHF2MX16

Geluidsniveau: 81 dB

Capaciteit verzamel reservoir: 0.30 l

Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter

Oplaadtijd: 4 uur

Gewicht stofzuiger: 2.4 kg

Dyson V8

Geluidsniveau: 87 dB

Capaciteit verzamel reservoir: 0.54 l

Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter

Oplaadtijd: 5 minuut

Gewicht stofzuiger: 2.5 kg

Veelgestelde vragen over snoerloze stofzuigers

Ik heb hier al je brandende vragen beantwoord! 👇

Hoe werkt een snoerloze stofzuiger?

Snoerloze stofzuigers zijn meestal steelstofzuigers die je voor je uitduwt in plaats van achter je aan trekt. Ze werken op accu: die laad je op wanneer hij leeg is. Ook is hij zakloos en werkt hij met een stofreservoir. Deze leeg je gemakkelijk in de afvalbak en kun je hergebruiken.

Hoe maak je een snoerloze stofzuiger schoon?

Een steelstofzuiger is gemakkelijk schoon te maken. Omdat deze stofzuiger vaak zakloos is, heeft het een stofreservoir die je eruit haalt wanneer hij vol zit.

Je kiept deze leeg in de afvalbak en maakt hem schoon met een doekje of onder het water. De filters maak je schoon door ze eerst goed uit te kloppen en daarna onder het water te spoelen. Dit doe je zo'n twee keer per jaar.

Wat is de levensduur van een snoerloze stofzuiger?

De levensduur van een snoerloze stofzuiger is afhankelijk van het gebruik en onderhoud. Zorg dat je de borstels van de zuigmond(en) regelmatig schoonmaakt en de filters op tijd reinigt. Daarnaast is het handig als de accu en de filters makkelijk te vervangen zijn – zo verleng je de levensduur van de stofzuiger.

Is een robotstofzuiger of snoerloze steelstofzuiger beter?

Zowel een robotstofzuiger als steelstofzuiger zijn snoerloos. Geen van beiden is per se beter: jij kiest welke je het handigste vindt. Het grote voordeel van een robotstofzuiger is dat hij zelfstandig het werk doet.

Het nadeel is dat je hem er niet snel bijpakt voor het opruimen van bijvoorbeeld kruimels, wat met een steelstofzuiger wel kan.

Conclusie

Een snoerloze stofzuiger is nagenoeg ideaal. Let bij het uitkiezen ten eerste op de accuduur en oplaadtijd, de bijgeleverde accessoires, en het type filter. Zo zuig je al het huisvuil weg met de beste snoerloze stofzuiger in de hand! Ik wil je bedanken voor je tijd en je uitnodigen om vooral een berichtje achter te laten. Tot de volgende keer!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?