Stoom Je Schoon met de Beste Stoomreiniger

Oh, nee! Daar gaat de pan pastasaus over het nieuwe vloerkleed. Snel – pak een emmer water, schoonmaakmiddel erbij en boenen maar. Na uren boenen zie je de vlek nog steeds. Wat nu? De beste stoomreiniger is het antwoord op die vraag! De beste stoomreiniger haalt zelfs de hardnekkigste viezigheid uit je tapijt, tegels, voegen en meer.

Om je nu alvast op weg te helpen, staan hieronder de beste 3 stoomreinigers op een rijtje met de belangrijkste specificaties.

Dupray Neat Steam Cleaner

Dupray Neat Steam Cleaner

McCulloch Heavy-Duty Steam Cleaner

McCulloch Heavy-Duty Steam Cleaner
Bekijk op Bol.com

Bissell PowerFresh Lift-Off Steam Mop

Bissell PowerFresh Lift-Off Steam Mop
Type stoomreiniger: 2-in-1 stoomreiniger
Geschikt voor reinigen: Textiel, Voegen, Ruiten en spiegels, Keuken, Vloeren, Badkamer en toilet
Inhoud waterreservoir: 0.40 l
Vermogen: 1600 W
Opwarmtijd stoom: 30 seconde
Toepasbaar op: Laminaat, Parket, Tegels
Bekijk op Bol.com

Waarom een stoomreiniger aanschaffen?

De stoomreiniger is een reiniger die schoonmaakt met – je raad het al – stoom. Hij kookt water op 100 °C, zodat er stoom ontstaat. Deze stoom is zo heet, dat het 99% van de bacteriën, schimmels en huisstofmijt dood.

Ook is dit ideaal om zilvervisjes tegen te gaan, en om de boel schoon te krijgen als je huisdieren hebt rondlopen. 🐾

Aangezien de stoomreiniger werkt met schoon water, maak je geen gebruik van schoonmaakmiddelen. Een voordeel is dat je geen gevaarlijke chemicaliën van schoonmaakmiddelen aanraakt of inademt. Weg met de vieze bleek geur! Je gebruikt veilig, schoon water.

Het fijne aan de beste stoomreinigers is dat je, net als met een stofzuiger, op 'afstand' alles schoonmaakt. Je hoeft niet helemaal te bukken of door de knieën te gaan om bij lastige plekjes te komen, maar doet dit makkelijk met de lange steel.

Zo kost de klus je minder lichamelijke inspanning en hou je energie over voor de leukere dingen in het leven!

Geef je ook om het milieu en duurzaamheid, dan is de stoomreiniger al helemaal ideaal! De stoomreiniger gebruikt alleen stoom en verder geen agressieve schoonmaakmiddelen.

Schoonmaakmiddelen tasten namelijk de natuur en het water in het riool aan. Ook bespaar je water met het gebruik van een stoomreiniger. Één liter water staat gelijk aan 1000 liter stoom. Als dat geen koopje is ...

Koopgids: hoe kies ik de beste stoomreiniger?

Nu je de voordelen van een stoomreiniger kent, is het tijd om te kijken naar welke soorten stoomreinigers bestaan. De verschillende maten en types hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen.

Type stoomreiniger

Hieronder een rijtje met de verschillende type stoomreinigers.

De 2-in-1 stoomreiniger is een steel- en handstoomreiniger in een. Dit model is geschikt voor al het schoonmaakwerk. Het steelmodel is fijn voor grote oppervlaktes – zoals de vloer – en het handmodel is handig als je meubels wil schoonmaken, zoals de bank.

De handstoomreiniger is geschikt voor schoonmaakwerk op kleinere vlakken. Je bereikt makkelijk de kleine hoekjes met een handstoomreiniger, zoals achter de wc. Dit is ook fijn voor het schoonmaken van meubels of gordijnen. Een voordeel van de handstoomreiniger is dat het een compacte en lichte machine is.

De sledestoomreiniger werkt net als een sledestofzuiger: je trekt hem achter je aan. Deze stoomreinigers hebben een groter waterreservoir en meer kracht om grote oppervlakken schoon te krijgen, zelfs als er hardnekkig vuil aanwezig is.

Het nadeel is dat de machine groter en zwaarder is, dan bijvoorbeeld een handstoomreiniger. Hierdoor is de reiniger voor kleine hoekjes moeilijker te gebruiken.

De stoommop heeft wat weg van een steelstofzuiger en is net zo makkelijk te gebruiken. Om de stoommop te gebruiken beweeg je hem heen en weer. Hierdoor is het een geschikt apparaat voor vloeren, maar niet zo geschikt voor kleine hoekjes of meubels.

Een voordeel van de stoommop is dat hij lichter is dan de sledestoomreiniger. Wel heeft de stoommop een kleiner waterreservoir.

De stoomzuiger is net weer wat anders dan de types hierboven benoemd. De stoomzuiger zuigt namelijk het vuil op tijdens het stomen. Het is een combinatie van een stofzuiger en stoomreiniger in een.

Daarnaast is de stoomoptie uit te zetten, waardoor je de reiniger los gebruikt als stofzuiger. Een alternatieve optie voor het schoonmaken van harde vloeren is een goede vloerreiniger. Deze werkt alleen niet altijd met stoom.

Naast al deze types stoomreinigers, heb je ook en stoommachines voor kleding. Zo heb je goede stoomstrijkijzers en goede kledingstomers om je kleding mooi glad en schoon te krijgen. Deze hebben, zoals eerder genoemd, het voordeel dat ze vriendelijker zijn voor het milieu. Ook doden ze – net als de stoomreiniger – 99% van de bacteriën.

De 5 beste stoomreinigers op een rij

1. Dupray Neat Steam Cleaner

1. Dupray Neat Steam Cleaner

2. McCulloch Heavy-Duty Steam Cleaner

3. Bissell PowerFresh Lift-Off Steam Mop

3. Bissell PowerFresh Lift-Off Steam Mop
Type stoomreiniger: 2-in-1 stoomreiniger
Geschikt voor reinigen: Textiel, Voegen, Ruiten en spiegels, Keuken, Vloeren, Badkamer en toilet
Inhoud waterreservoir: 0.40 l
Vermogen: 1600 W
Toepasbaar op: Laminaat, Parket, Tegels
Opwarmtijd stoom: 30 seconde

4. Karcher SC3 Easyfix

4. Karcher SC3 Easyfix

5. Bissell SteamShot 39N7V

5. Bissell SteamShot 39N7V
Type stoomreiniger: Handstoomreiniger
Geschikt voor reinigen: Voegen, Vloeren, Ruiten en spiegels, Keuken, Badkamer en toilet
Inhoud waterreservoir: 0.36 l
Vermogen: 1050 W
Toepasbaar op: Tegels
Opwarmtijd stoom: 60 seconde

Alle oppervlaktes schoon

Elke stoomreiniger is gemaakt voor bepaalde oppervlaktes. Denk aan tegels, parket, tapijt, enzovoorts. Ook heb je een beste stoomreiniger speciaal voor meubels – zoals banken en gordijnen – en stoomreinigers voor de badkamer en keuken.

Of de stoomreiniger te gebruiken is op verschillende oppervlaktes is afhankelijk van de verschillende opzetstukken. Opzetstukken zijn onderdelen die je verwisselt aan het uiteinde van de stoomreiniger. Voor vloeren is een groot en plat opzetstuk fijn, terwijl je voor de voegen van het tegelbehang een ronde borstel fijner is.

Daarnaast heb je nog vele andere accessoires die het poetsen makkelijk maken. Zo heb je stoomreinigers met speciale doeken, verlengbuizen om bij elk hoekje te komen en zelfs stoomreinigers geschikt voor matrassen.

Heb je een gladde oppervlakte – denk aan een ruit – en wil je dit liever niet met stoom schoonmaken? Dan zijn goede ruitenreinigers juist aan te raden. De ruitenreiniger is ook een goede aanvulling op of vervanging van je gebruikelijke schoonmaakmiddelen en maakt het schoonmaakwerk makkelijker.

Stoomdruk

Hoe hoger de stoomdruk van een stoomreiniger, hoe beter hij de hardnekkige vlekken verwijdert. De stoomdruk drukt men uit in 'bar'. Hierbij heb je stoomreinigers van 1 tot 6 bar.

Voor dagelijks schoonmaakwerk raden we een stoomreiniger van 3 of 4 bar aan. Voor hardnekkig vuil en extreem vieze oppervlaktes is een hogere stoomdruk van 5 of 6 bar geschikt. Overigens is een stoomreiniger met een lagere stoomdruk geen ramp; je moet alleen vaker over de vieze plek gaan om deze weg te werken.

De stoomdruk drukt men ook nog wel eens uit in g/min. Dit staat voor het aantal gram stoom uitgeoefend per minuut. Net zoals bij bar geld ook hier: hoe hoger de grammen per minuut, hoe hoger de stoomdruk (en hoe effectiever de stoomreiniger).

Bij bepaalde stoomreinigers kun je de stoomdruk handmatig verlagen. Hierdoor zijn stoomreinigers met bijvoorbeeld bar 5 of 6 ook geschikt voor oppervlaktes die niet tegen een hoge druk kunnen.

Waterreservoir

De inhoud van het waterreservoir is belangrijk, omdat de stoomreiniger volledig op water werkt. Hierbij geldt de regel: hoe groter het waterreservoir, hoe meer je schoonmaakt met een enkele volle tank.

Er zijn stoomreinigers die na 10 minuten leegraken of stoomreinigers die 2 uur lang door gaan. Een groter waterreservoir maakt ook de stoomreiniger groter en zwaarder, dus daar dien je rekening mee te houden.

Bovendien hebben sledestoomreinigers over het algemeen een groter waterreservoir, en steelmodellen en handstoomreinigers een veel kleinere inhoud. Kleiner is handzamer.

Vaak kost het even tijd totdat het water in het waterreservoir opgewarmd is en klaar voor gebruik. Dit staat altijd aangegeven. Dit varieert van een aantal seconden tot een aantal minuten. Denk hieraan als je de stoomreiniger wil gebruiken, zodat je niet onverwachts een aantal minuten moet wachten.

Hoe snel de stoomreiniger het water opwarmt, staat vaak ook uitgedrukt in het vermogen. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller de stoomreiniger het water opwarmt.

Over het algemeen zit het waterreservoir vast in de machine, maar sommige waterreservoirs kun je los maken van de machine. Dat is handig als de stoomreiniger een klein waterreservoir heeft!

Kabels en kilo's

De meeste stoomreinigers moet je achter je aan trekken of met de hand heen een weer bewegen. Hierbij is het wel fijn dat de snoerlengte en het gewicht dit goed toelaten.

Heb je een stoomreiniger met een snoer, let dan op de snoerlengte. Afhankelijk van hoe groot de oppervlakte is die je gaat schoonmaken, is een lange snoerlengte fijn. Ga je aan de slag met een handstoomreiniger, dan is een lange snoerlengte minder essentieel. De snoerlengte is daarmee puur afhankelijk van wat je wil schoonmaken.

Het gewicht van de stoomreiniger verschilt per machine. Bij een handstoomreiniger is het fijn als de stoomreiniger niet te zwaar is. Een steelstoomreiniger beweeg je alleen heen en weer, waardoor het minder uitmaakt als hij wat zwaarder is. Dit is echter afhankelijk van wat jij zelf zwaar vindt.

Veiligheid

Omdat de stoomreiniger met hete stoom werkt, is veiligheid belangrijk. De meeste apparaten hebben een extra beveiliging, zodat het apparaat niet oververhit raakt en er geen onveilige situaties ontstaan.

Heb je thuis (jonge) kinderen, dan is een stoomreiniger met kinderbeveiliging een goede optie. Zo gaan kinderen er niet zelf per ongeluk mee aan de slag zonder dat je het weet!

Onderhoud aan de stoomreiniger

Ondanks dat de stoomreiniger alles voor je schoonmaakt, moet je ook de stoomreiniger zelf schoonmaken. Omdat de stoomreinigers – met uitzondering van enkele modellen – zelf geen vuil opzuigen, blijft vuil zitten aan de onderkant van de stoomreiniger.

Het beste is dit na het gebruik meteen af te nemen met een vochtig doekje en een mild schoonmaakmiddel zoals allesreiniger.

Waar water is, is kalk. Ook de stoomreiniger moet je daarom regelmatig ontkalken. Vooral als je hard water toevoegt aan de machine moet dit met enige regelmaat gebeuren. Sommige stoomreinigers geven zelf aan wanneer het tijd is om te ontkalken. Is dit niet zo, ontkalk dan minimaal eens per half jaar.

Gebruik hiervoor ontkalkingssticks en laat dit in een beker water oplossen. Doe het mengsel vervolgens in het waterreservoir en laat het acht uur weken.

Doe de stoomdop en borstels in een beker met ontkalkingssticks en water, en laat deze ook acht uur weken. Spoel vervolgens de stoomdop, borstels en waterreservoir nog een paar keer om met water.

Tot slot doe je nog een beetje vaseline op het schroefgedeelte van de stoomdop. Draai de stoomdop weer op de stoomreiniger en klaar!

Specificaties van de stoomreiniger naast elkaar

Type stoomreinigerInhoud waterreservoirVermogenToepasbaar op
1Dupray Neat Steam Cleaner
2McCulloch Heavy-Duty Steam Cleaner
3Bissell PowerFresh Lift-Off Steam Mop2-in-1 stoomreiniger0.40 l1600 WLaminaat, Parket, Tegels
4Karcher SC3 Easyfix2-in-1 stoomreiniger0.40 l1600 WLaminaat, Parket, Tegels
5Bissell SteamShot 39N7VHandstoomreiniger0.36 l1050 WTegels

Dupray Neat Steam Cleaner

McCulloch Heavy-Duty Steam Cleaner

Bissell PowerFresh Lift-Off Steam Mop

Type stoomreiniger: 2-in-1 stoomreiniger

Inhoud waterreservoir: 0.40 l

Vermogen: 1600 W

Toepasbaar op: Laminaat, Parket, Tegels

Karcher SC3 Easyfix

Type stoomreiniger: 2-in-1 stoomreiniger

Inhoud waterreservoir: 0.40 l

Vermogen: 1600 W

Toepasbaar op: Laminaat, Parket, Tegels

Bissell SteamShot 39N7V

Type stoomreiniger: Handstoomreiniger

Inhoud waterreservoir: 0.36 l

Vermogen: 1050 W

Toepasbaar op: Tegels

Veelgestelde vragen over de stoomreiniger

Gaat er schoonmaakmiddel in een stoomreiniger?

Nee, alleen water is voldoende. Het is zelfs schadelijk voor de machine om er schoonmaakmiddelen in te doen.

Waar blijft het vuil bij een stoomreiniger?

De meeste stoomreinigers hebben een poetsdoek bevestigd aan het uiteinde van de steel, of deze maak je later vast aan het mondstuk. Tijdens het stomen blijft het vuil hierin hangen. Maak de poetsdoek na gebruik ook altijd even schoon. Stoomreinigers met een zuigfunctie zuigen het vuil zelf op, maar deze liggen vaak in de hogere prijsklasse.

Is een stoomreiniger geschikt voor laminaat?

Over het algemeen raadt men af om een laminaatvloer met de stoomreiniger schoon te maken. Door de stoom verbuigt het hout en komt de vloer los te zitten. Zeker bij goedkopere varianten van laminaat gebeurt dit snel.

Er zijn echter enkele stoomreinigers die geschikt zijn voor laminaat. Dit zijn stoomreinigers die bijvoorbeeld met een lage stoomdruk (bar) werken.

Welke stoomreiniger is geschikt voor de auto?

Wil je de stoomreiniger gebruiken voor de auto, let dan op de accessoires meegeleverd bij de stoomreiniger. Een groter aanbod met opzetstukken voor kleine hoekjes is aan te raden.

Daarnaast moet de stoomreiniger geschikt zijn voor het materiaal in je auto. Nylon, polyester en vinyl/PVC zijn prima schoon te maken met de stoomreiniger. Bij leer moet je uitkijken dat het niet te nat wordt.

Conclusie

Je bent nu zelf een echte stoomreinigerexpert. Je weet nu dat je moet letten op het type stoomreiniger dat je koopt en wat je daar allemaal mee kan schoonmaken. Ook ben je nu bewust van het onderhoud dat de stoomreiniger nodig heeft. Tijd om aan de slag te gaan dus!

Pak die stoomreiniger en weg met de vieze vlekken. Alles schoon in een handomdraai en dat zonder gevaarlijke chemische schoonmaakmiddelen of rugpijn!

Laat hieronder weten of deze koopgids behulpzaam was en welke vlekken je binnenkort gaat aanpakken met je nieuwe stoomreiniger. Tips en vragen zijn ook altijd welkom. Veel stoomplezier!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?