Strijk je Kleding Mooi Glad met het Beste Stoomstrijkijzer

Strijken ... sommige mensen vinden het een ontspannend huishoudelijk klusje, terwijl anderen hier het liefst zo snel mogelijk mee klaar zijn. Hoe dan ook: tijdens het strijken wil je je was glad krijgen. Dat is waar het beste strijkijzer komt kijken!

Zo hoef je niet op je belangrijke afspraak te verschijnen Geef nog een extra stoomstoot, dan ben je nog sneller van de kreukels verlost. Maar hoe kies je nu een goed stoomstrijkijzer? In dit artikel heb ik enkele aandachtspunten op een rijtje gezet. Lees je mee? 😄

Philips 3000 series DST3011/20

Philips 3000 series DST3011/20
Vermogen: 2100 W
Type antikalksysteem: Kalkverzamelaar
Minuten tot aan gebruik: 0.6
Inhoud waterreservoir: 0.3 l
Aantal warmtestanden: 16
Bekijk op Bol.com

Braun TexStyle 3 SI3030PU

Braun TexStyle 3 SI3030PU
Vermogen: 0 W
Type antikalksysteem: Zelfreinigend
Minuten tot aan gebruik: 2
Inhoud waterreservoir: 270 ml
Aantal warmtestanden: 0
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Philips Azur GC4567/80 - Stoomstrijkijzer

Philips Azur GC4567/80 - Stoomstrijkijzer
Vermogen: 0 W
Type antikalksysteem: Kalkverzamelaar
Minuten tot aan gebruik: 2
Inhoud waterreservoir: 0.35 l
Aantal warmtestanden: 3
Bekijk op Bol.com

Waarom een stoomstrijkijzer aanschaffen?

Met een stoomstrijkijzer is je favoriete kledingstuk in een handomdraai kreukvrij. Met een extra stoomstoot werk je zelfs de hardnekkigste kreukels weg in de eigenwijste stof.

Verder zijn stoomstrijkijzers erg compact, waardoor deze op bijna elke strijkplank past. Heb je geen strijkplank bij de hand of ben je veel op reis? Dan kies je voor een stoomstrijkijzers die je verticaal kunt gebruiken. ↕️

Net als met de beste kledingstomer kun je hierbij je favoriete jurk, hemd of zelfs gordijnen aan de kledinghanger hangen om de kreukels er uit te stomen! Met de beste stoomstrijkijzers hoef je hoe dan ook niet langer meer naar de stomerij! 

Iron steam

Koopgids: hoe kies ik het beste stoomstrijkijzer?

Dan nu de hoofdattractie van vandaag: de koopgids, waarin we alle belangrijkste eigenschappen samen doornemen!

Stoom en de strijd tegen kreukels

Wat is er aan de hand als je gekreukte stof hebt? Dan liggen de vezels niet meer recht. Als je de moleculen van de stof verhit met stoom, raken de verbindingen tussen de moleculen van de vezels los. Stoom bestaat uit warmte en vocht. Die combinatie maakt vezels weer soepel.

Ga er dan met het gewicht van de strijkijzer overheen. Zo kan je de vezels uitrekken en weer recht krijgen. Als de vezels afgekoeld en opgedroogd zijn dan blijven de vezels ‘recht’ staan. 

De mogelijkheid van een instelbare stoomtoevoer is ook een punt om op te letten. Nadat je je favoriete shirt met stoom hebt gestreken, kun je deze daarna nog eens zonder of met minder stoom strijken, net zolang totdat deze droog is. Zo weet je zeker dat je kledingstuk glad is! 

Stoom: dé oplossing tegen kreukels

Stoom is dus de manier waarop je met een stoomstrijkijzer korte metten maakt met gekreukeld wasgoed. Wat betreft de stoom adviseer ik je om naar de volgende punten te kijken:

  • Stoomproductie
  • Stoomstoot

Stoomproductie en stoomstoot

Wil je snel klaar zijn met strijken, check dan altijd de stoomproductie van het apparaat. Met de juiste hoeveelheid stoom verwijder je de kreukels namelijk in één beweging.

De stoomproductie gaat om de hoeveelheid stoom die het stoomstrijkijzer afgeeft tijdens het strijken. Een hoge stoomproductie dringt de stoom tot diep in de textielvezels door, waardoor je snel een glad resultaat krijgt!

Voor lichte stoffen zoals katoen heb je voldoende aan een stoomproductie van minimaal 50 gram stoom per minuut (g/min). Met deze stoomproductie hoef je dit soort lichte stoffen maar aan één kant te strijken.

Om stuggere stoffen zoals jeans in één handomdraai kreukvrij te strijken, dan is een stoomproductie van 50 g/min niet voldoende om in één handomdraai kreukels weg te werken.

Om deze snel te strijken, heb je een stoomstrijkijzer nodig met minstens 150 g/min aan continue stoomproductie. Deze modellen zijn echter meteen een stuk duurder. Strijk je maar zelden dikke textielen? Besteed dan meer aandacht aan de stoomstoot.

Een stoomstoot staat je toe voor enkele seconden extra stoom te genereren om de eigenwijste kreukels zelfs uit de dikste stoffen te halen, zonder deze helemaal nat te maken.

Eventueel paar je dit met een goede stoomreiniger om eigenwijze stoffen kreukvrij te maken met heet stoom. Let er wel op dat stoomgeneratoren groter zijn dan stoomstrijkijzers en niet altijd passen op een strijkplank.

Heb je juist veel denim in je kledingkast hangen, of strijk je ook vaak dikke gordijnen of tafellakens? In dat geval adviseer ik je om ook eens te kijken naar stoomgeneratoren. Deze hebben doorgaans een hogere constante stoomproductie dan stoomstrijkijzers.

kleine strijkijzer

Druppelstop

Als de strijkzool niet heet genoeg is voor de hoeveelheid stoom die je vraagt kan het apparaat lekken. Dan wordt je wasgoed namelijk te nat, dus een lekkend strijkijzer wil je tegengaan.

Een stoomstrijkijzer met een druppelstop is dan ook ideaal! Dit systeem voorkomt dat het strijkijzer lekt en er vlekken ontstaan door waterdruppels. 💧

Het waterreservoir

Om stoom te produceren heb je water nodig. Kijk daarom ook goed naar de inhoud van het waterreservoir. De meeste waterreservoirs hebben een inhoud van 300 milliliter. Hier kun je een klein wasje in één keer strijken zonder tussentijds het reservoir bij te vullen.

Heb je vaak een grote berg wasgoed, dan kun je beter kijken naar een stoomgenerator. Deze hebben grotere waterreservoirs dan stoomstrijkijzers. 

Kies voor een doorzichtig waterreservoir of een model met een indicatielampje, zodat je altijd op tijd ziet hoeveel water je nog hebt. Een afneembaar waterreservoir is daarbij ook ideaal om geknoei te voorkomen.

De inhoud van het waterreservoir hangt samen met de stoomopbrengst. Hoe groter het waterreservoir, des te meer kleding je ermee stoomt voordat je het reservoir weer moet vullen. Let wel: dit is niet te verwarren met de stoomproductie. Dat zijn twee aparte eigenschappen!

Temperatuur

Check ook altijd hoe het precies dit met de temperatuurinstellingen van het apparaat. 🌡️ Zoals je aan de wasvoorschriften van je strijkgoed ziet, is niet alles geschikt voor dezelfde temperatuur. Met welke temperatuur je je strijkgoed moet strijken wordt aangegeven met bolletjes. 

  • Zie je een bolletje? Dan mag je het kledingstuk op een lage temperatuur van ongeveer 110 °C. 
  • Staan er twee bolletjes? Dan gebruik je een temperatuur van rond de 150 °C.
  • Drie bolletjes geven aan dat je het kledingstuk op de maximale temperatuur van 200 °C gestreken mag worden.
Zie je een kruis door het strijkijzer, dan mag geen strijkijzer gebruiken. Let hier dus goed op om schade te voorkomen. 

Wat betreft het instellen van de temperatuur: de kunt deze handmatig instellen op basis van vooraf ingestelde programma’s. Om helemaal efficiënt te strijken kun je ook kiezen voor een strijkijzer met een automatische temperatuurregeling.

Deze strijkijzers herkennen zelf het type stof en passen hier de temperatuur (en zelfs de stoomfunctie) op aan. Je hoeft niet meer na te denken, maar kunt tijdens het strijken makkelijk je favoriete tv-serie kijken!   

Vermogen

Ontdek je vaak pas voordat je de deur uit moet dat er toch nog een behoorlijke kreuk in je kleding zit, dan wil je het strijkijzer natuurlijk snel kunnen gebruiken. Het vermogen van de strijkijzer is daarom ook een belangrijk punt om op te letten.

Het vermogen wordt aangegeven in het wattage. Hoe hoger het wattage, hoe meer energie het verbruikt – en dus hoe sneller het apparaat op temperatuur is. Een hoger wattage leidt er zo toe dat je snel aan de slag kunt.

Om je een beeld te geven van het vermogen: gemiddeld genomen hebben stoomstrijkijzers een vermogen tussen de 800 en 2200 watt.

De fabrikant geeft bij de productspecificaties trouwens vaak ook nog apart aan binnen hoeveel tijd het apparaat gebruiksklaar is. Zo weet je precies wanneer je aan de slag kan zodra je het apparaat hebt ingeschakeld.

De 5 beste stoomstrijkijzers op een rij

1. Philips 3000 series DST3011/20

1. Philips 3000 series DST3011/20
Vermogen: 2100 W
Type antikalksysteem: Kalkverzamelaar
Inhoud waterreservoir: 0.3 l

2. Braun TexStyle 3 SI3030PU

2. Braun TexStyle 3 SI3030PU
Vermogen: 0 W
Type antikalksysteem: Zelfreinigend
Inhoud waterreservoir: 270 ml

3. Philips Azur GC4567/80 - Stoomstrijkijzer

3. Philips Azur GC4567/80 - Stoomstrijkijzer
Vermogen: 0 W
Type antikalksysteem: Kalkverzamelaar
Inhoud waterreservoir: 0.35 l

4. Philips EasySpeed GC1744/20 - Stoomstrijkijzer

4. Philips EasySpeed GC1744/20 - Stoomstrijkijzer
Vermogen: 2000 W
Type antikalksysteem: Niet van toepassing
Inhoud waterreservoir: 220 ml

5. Tefal Easygliss Plus FV5735

5. Tefal Easygliss Plus FV5735
Vermogen: 2500 W
Type antikalksysteem: Zelfreinigend
Inhoud waterreservoir: 270 ml

Strijkzool

De strijkzool is een belangrijk onderdeel om naar te kijken. Dit is namelijk het onderdeel dat je over het textiel beweegt om te strijken. Met de punt kun je alle kleine stukjes bereiken. Met een brede strijkijzer strijk je met één armbeweging veel stof. 

Niet alle kledingstukken zijn even snel te strijken. Neem bijvoorbeeld overhemden. Om het strijken van overhemden makkelijker te maken zijn er stoomstrijkijzers met een stoomtip.

Bij deze stoomstrijkijzers komt er stoom uit de punt van het strijkijzer. Hiermee kan je heel gericht stoom aanbrengen op moeilijk bereikbare plekjes, zoals bijvoorbeeld de plekken tussen de overhemdknoopjes. 

Een strijkzool kan verschillende materialen hebben zoals keramiek en roestvrijstaal (RVS). Keramiek plakt niet, glijdt soepel en is krasbestendig en daarmee ultraduurzaam. RVS is helaas wat kwetsbaar voor krassen, maar is in verhouding goedkoper.

Ook zijn er strijkzolen met coatings. Strijkzolen met coatings zijn beter beschermd tegen krassen en beschadigingen. Twee veel voorkomende coatings zijn emaille of RVS. Deze laatste is helaas niet krasbestendig en is stroever dan emaille. Emaille is krasbestendig en glad.

Vrouw doet de strijk

Verticaal stomen

Heb je veel zijde of chiffon als wasgoed? Deze stoffen zijn niet erg geschikt om op de strijkplank te strijken. Kies dan een stoomstrijkijzer waar je verticaal mee strijkt. Zo voorkom je schade aan deze stoffen.

Net als bij de beste kledingstomer heb je bij gebruik van deze functie geen strijkplank nodig. In plaats van de hitte van de strijkzool gebruik je dus enkel de hete stoom.

Wil je ook je gordijnen strijken? Het voordeel is dat je ook hangende kleding kan strijken, zonder dat je een strijkplank nodig hebt! Stoomstrijkijzers met deze functie zijn ook ideaal om mee te nemen op reis. Deze strijkijzers zijn lekker flexibel!

Een (extra lang) snoer of snoerloos?

Over flexibiliteit gesproken … Ga je voor een strijkijzer met of zonder snoer? Als je weinig stopcontacten in de buurt hebt, kies je voor een lang snoer. Met 2 meter heb je altijd genoeg bewegingsruimte. Anderszins is een draadloze stoomstrijkijzer ook handig, vooral als je hem mee op pad zou willen nemen.

In dit geval moet je wel rekening houden met het feit dat je de accu tijdig moet opladen. Anders kom je middenin je strijkbeurt zonder stoom en hitte te zitten! 😅

Kalkaanslag 

Vlekken maken tijdens het strijken op je net gewassen kleding is het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken! Daarom is het onderhouden van je stoomstrijkijzer belangrijk. Als je dit niet doet, dan krijg je last van een verkleurde strijkzool. Je wilt niet dat je kleding afgeeft. 

Verkleurde strijkzolen ontstaan vaak door kalkaanslag. Des te harder het water in je woonplaats, des te sneller er kalkaanslag ontstaat. Als je last hebt van kalkaanslag warmt het water langzaam op. Kalkhoudend, hard water is slecht voor de zool van de strijkijzer, waardoor deze erg stroef over de stof gaat. 

Het ontkalken van je stoomstrijkijzer is dus belangrijk om zo lang mogelijk van je strijkijzer te genieten. Dit kun je handmatig doen met azijn. Of gebruik een kalkvanger. Dit is een filter dat alle kalk opvangt.

Sommige strijkijzers hebben hier zelfs een zelfontkalkingsfunctie voor. Hierbij worden de kalkdeeltjes uit het kraanwater uit het reservoir gespoeld, nog voordat het water het reservoir verlaat als stoom.

Ook hebben sommige stoomstrijkijzers een knopje zoals bijvoorbeeld ‘Calc-Clean’, ‘De-Calc’ of ‘zelfreiniging’. Dit is eeneenvoudige methode: druk op de knop en schudden maar! Alle kalk valt hiermee uiteindelijk de gaatjes van de strijkzool.

Wat is hard water precies? – Dit is water met veel mineralen, zoals calcium of magnesium. De waterhardheid drukt men uit in het aantal Duitse graden (dH, deutsche Härte). 1 dH staat gelijk aan 17,8 milligram CaCO3 (calciumcarbonaat=) kalk per liter leidingwater.

Veiligheid van het stoomstrijkijzer

Een strijkijzer wordt erg heet, dus de veiligheid is een centraal punt om op te letten. Dit geldt vooral als je kinderen en huisdieren in huis hebt rondlopen. Je wilt niet dat ze zich branden aan een omgevallen strijkijzer! Zorg er om te beginnen altijd voor dat je strijkplank stabiel staat, al houdt het daar nog niet op.

Gelukkig zijn er een aantal punten die het gevaar op ongelukken verkleinen. Zo hebben de meeste stoomstrijkijzers een tuimelsnoer dat voldoende lang is en niet in de weg ligt als je aan het strijken bent.

Hierbij houdt een standaardje het snoer voor je omhoog. Dankzij dit pijpje ligt het snoer nooit meer in de weg. Geen gestruikel over de snoeren!

Ook zijn er strijkijzers die zichzelf automatisch uitschakelen als je het apparaat een bepaalde periode niet gebruikt.  Dat is niet alleen veiliger, maar ook voorkom je hier onnodige energiekosten mee. Tel uit je winst! 😉

Specificaties van het stoomstrijkijzer naast elkaar

Type antikalksysteemMinuten tot aan gebruikInhoud waterreservoirAantal warmtestanden
1Philips 3000 series DST3011/20Kalkverzamelaar0.60.3 l16
2Braun TexStyle 3 SI3030PUZelfreinigend2270 ml0
3Philips Azur GC4567/80 - StoomstrijkijzerKalkverzamelaar20.35 l3
4Philips EasySpeed GC1744/20 - StoomstrijkijzerNiet van toepassing0.5220 ml5
5Tefal Easygliss Plus FV5735Zelfreinigend0270 ml3

Philips 3000 series DST3011/20

Type antikalksysteem: Kalkverzamelaar

Minuten tot aan gebruik: 0.6

Inhoud waterreservoir: 0.3 l

Aantal warmtestanden: 16

Braun TexStyle 3 SI3030PU

Type antikalksysteem: Zelfreinigend

Minuten tot aan gebruik: 2

Inhoud waterreservoir: 270 ml

Aantal warmtestanden: 0

Philips Azur GC4567/80 - Stoomstrijkijzer

Type antikalksysteem: Kalkverzamelaar

Minuten tot aan gebruik: 2

Inhoud waterreservoir: 0.35 l

Aantal warmtestanden: 3

Philips EasySpeed GC1744/20 - Stoomstrijkijzer

Type antikalksysteem: Niet van toepassing

Minuten tot aan gebruik: 0.5

Inhoud waterreservoir: 220 ml

Aantal warmtestanden: 5

Tefal Easygliss Plus FV5735

Type antikalksysteem: Zelfreinigend

Minuten tot aan gebruik: 0

Inhoud waterreservoir: 270 ml

Aantal warmtestanden: 3

Veelgestelde vragen over het stoomstrijkijzer

Hieronder heb ik nog drie veelgestelde vragen en antwoorden op een rijtje gezet!

Hoe maak ik de strijkzool schoon?

Er zijn verschillende huis-tuin-en-keukenmanieren om de strijkzool schoon te maken. Leg bijvoorbeeld een doek met zout op de strijkplank en ga hier met de strijkzool overheen. Laat hier een beetje stoom op los, en na ongeveer een minuut poets je het vuil eenvoudig van de strijkzool.

Ook kun je een doek in azijn dompelen. Leg de strijkzool hier ongeveer 30 minuten bovenop. Pak daarna een schone doek en wrijf dan zachtjes het vuil van de strijkzool. Het schoonmaken is dus zo gepiept!

Waarom stoomt mijn stoomstrijkijzer niet?

Vaak heeft dit te maken met onvoldoende water in het reservoir of een ontoereikende temperatuur, omdat hij nog niet klaar is met opwarmen. Check daarom altijd of dit in orde is. Ook kan dit komen als er kalk of ander vuil in het apparaat zit, wat betekent dat het tijd is voor onderhoud!

Wat is het verschil tussen een stoomstrijkijzer en stoomgenerator?

Een stoomgenerator is een strijkijzer met een externe watertank. In die tank wordt het water verwarmd. De tank en het strijkijzer zijn met elkaar verbonden met een stoomsnoer.

Kies voor een stoomgenerator als je veel strijkt en de kreukels vaak hardnekkig zijn. Een stoomgenerator heeft namelijk een grotere watertank en is doorgaans krachtiger dan een stoomstrijkijzer. Wel ligt de prijs van een stoomgenerator aan de hoge kant: dit apparaat kost al gauw zo'n € 200. 

Een stoomstrijkijzer is compacter en goedkoper dan een stoomgenerator. Bij een stoomstrijkijzer wordt de stoom opgebouwd in het ijzer zelf. Het water zit in het ijzer en de boiler die het water verwarmt zit boven de strijkzool. Kies voor een stoomstrijkijzer als je budget beperkt is of als je weinig opbergruimte hebt. 

Conclusie

Met de beste stoomstrijkijzer verdwijnen kreukels als sneeuw voor de zon. Afhankelijk van de stoffen die je strijkt, is het interessant om te kijken naar een stoomstrijkijzer met een krachtige stoomstoot. Zo krijg je zelfs de lastigste kreukels snel en eenvoudig glad, maar vergeet ook niet stil te staan bij de constante stoomproductie en -druk!

Check ook hoe het zit met de temperatuurinstellingen, want dit moet natuurlijk wel aansluiten bij je strijkgoed. Je wilt niet dat je favoriete blouse een brandplek krijgt.

Dankjewel voor het lezen van dit artikel! Graag hoor ik van je als je nog vragen of opmerkingen hebt. Hopelijk heb je je stoomstrijkijzer snel in huis – binnen een mum van tijd ben je door je strijkgoed heen en heb je tijd om andere dingen te doen! 😄

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?