Een Kraakheldere Vloer met de Beste Vloerreiniger ✨

Met een emmer en een dweil red je het ook wel, maar tijdrovend is de schoonmaak hiermee wel. Scoor je de beste vloerreiniger, dan kun je zijn voorganger in de voorraadkast laten staan en ben je in no-time klaar.

Hoe? Dit apparaat laat je stofzuigen en dweilen – in één klap. Je hebt zo weer een brandschone vloer en houdt tijd over voor leuke dingen!

Er komt best wel wat kijken bij de aankoop van een vloerreiniger. In dit artikel laat ik je zien waar je op moet letten, zodat je straks de beste keuze maakt. Hieronder staan de beste vloerreinigers alvast voor je op een rijtje!

Roborock Dyad Pro Wet and

Roborock Dyad Pro Wet and
Geluidsniveau: 78 dB
Voedingstype: Accu
Bekijk op Bol.com

Bona Hardwood Floor Cleaner Spray

Bona Hardwood Floor Cleaner Spray

Eufy MACH V1 Ultra

Eufy MACH V1 Ultra
Geluidsniveau: 65 dB
Voedingstype: 4-draads
Bekijk op Bol.com

Waarom een vloerreiniger aanschaffen?

De vloer reinigen is een tijdrovende klus. Als je de schoonmaak van vloeren voortdurend voor die reden blijft uitstellen, dan is een vloerreiniger de ideale oplossing.

Met dit efficiënte apparaat voer je twee taken op hetzelfde moment uit. Naast het dweilen van de vloer, zuigt het apparaat namelijk tegelijkertijd vuil op.

Het beschikt dan ook over twee reservoirs. In het ene reservoir doe je water met eventueel een kleine hoeveelheid schoonmaakmiddel; het andere reservoir vangt het vuil op. Zo blijven het vuile en schone water gescheiden, en hoef je het water niet steeds te verversen.

De handigheden stoppen daar niet: de meeste modellen leveren ook verschillende borstels voor specifieke ondergronden. Zo beschadig je je houten vloer niet met een borstel die eigenlijk alleen voor steen is bedoeld.

Soms heeft de vloerreiniger zelfs verstelbare mondstukken, hierdoor kun je beter op de moeilijk bereikbare plekken komen. Met sommige reinigers maak je daarom ook ramen, badkamertegels en de bank schoon.

Hier zijn speciale opzetstukken voor beschikbaar. Het veelzijdigste model vervangt dan ook de beste ruitenreiniger en een goede stoomreiniger.

Een goede vloerreiniger is dan ook voorzien van een stoomfunctie. Meer details hierover volgen nog, maar een model met deze functie is daadwerkelijk je overweging waard, omdat het bacteriën en schermen helemaal kapotstoomt. 🦠

Hiermee vermijd je het gebruik van chemicaliën al helemaal. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je gezondheid – en die van eventuele huisdieren en kinderen.

Koopgids: hoe kies ik de beste vloerreiniger?

Nu je hebt gekozen voor een gemakkelijke manier om de vloer te reinigen, is het tijd voor de volgende stap: het maken van een keuze. Om een miskoop te voorkomen, is het belangrijk om stil te staan bij een aantal punten.

Soort vloer

Als eerste is het belangrijk om na te gaan wat voor soort vloer je wilt schoonmaken. Door het gebruik van water werken de meeste vloerreinigers beter op harde vloeren. Materialen als steen, tegels en PVC zijn waterafstotend, dus die maak je zorgeloos schoon. 🧼

Ook als je een houten vloer hebt, zoals laminaat, dan is de vloerreiniger ook geschikt. Let wel op de hoeveelheid water die je gebruikt en probeer dit te beperken. De vloer droogt dan sneller, zodat het laminaat minder de kans krijg om vocht op te nemen.

Sommige vloerreinigers zijn ook geschikt om kwetsbare of zachte ondergronden – zoals tapijt of natuursteen – mee te reinigen. Moet je je vloerkleed regelmatig schoonmaken? Dan is het belangrijk om te kijken of je vloerreiniger hiervoor geschikt is.

Met de goedkopere vloerreinigers kun je meestal geen tapijt – of andere zachte vloeren – schoonmaken. Andersom is dit ook iets om bij stil te staan: heb je geen tapijt of iets dergelijks, dan wil je geen geld betalen voor een functie die je toch niet gebruikt.

Inhoud van de watertank

Een goede vloerreiniger heeft twee tanks. Eentje is bedoeld voor het schone water en het vuile water komt in de andere tank. Op deze manier blijft het schone en vuile water van elkaar gescheiden en hoef je het water tussendoor niet te verversen.

Hoelang je kunt schoonmaken hangt niet alleen af de inhoud van het reservoir voor het schone water, maar ook van die van het vuil. In sommige gevallen vangt deze alleen droog vuil op, maar in sommige ook nat vuil.

Hoe dan ook geldt: als deze eenmaal vol is, valt de zuigkracht weg en kan het vuil nergens meer heen.

Er zijn kleine reinigers te koop met een reservoirinhoud van slechts 0,1 liter, terwijl er ook reinigers zijn met een tank van 0,6 liter.

Moet je een groot oppervlak – zoals een hele verdieping – schoonmaken? Kies dan voor een watertank van minstens 0,5 liter (en een vuiltank die in ieder geval niet veel kleiner is), zodat je ondertussen de tank niet meerdere keren hoeft te legen.

De 5 beste vloerreinigers op een rij

1. Roborock Dyad Pro Wet and

1. Roborock Dyad Pro Wet and
Geluidsniveau: 78 dB
Voedingstype: Accu

2. Bona Hardwood Floor Cleaner Spray

2. Bona Hardwood Floor Cleaner Spray

3. Eufy MACH V1 Ultra

3. Eufy MACH V1 Ultra
Geluidsniveau: 65 dB
Voedingstype: 4-draads

4. Bissell CrossWave Cordless Max

4. Bissell CrossWave Cordless Max
Geluidsniveau: 75 dB
Voedingstype: 2-draads
Hoogte instelbaar: Nee

5. Murphy Concentrated Wood Cleaner

5. Murphy Concentrated Wood Cleaner

Gebruiksgemak

Gewicht

Vloerreinigers wegen meestal tussen de 4 en 5 kilogram. Kleinere uitvoeringen kunnen slechts 2,5 kilo wegen, terwijl een groot model wel 8 kilo weegt.

Dit is het gewicht van het apparaat zelf, waarnaast het water in het reservoir ook wat weegt. Wanneer je het apparaat in gebruik hebt, neemt het gewicht met tot een kilo toe. Ter vergelijking: een gemiddelde emmer die je tot de helft vult is even zwaar.

Toch voelt een vloerreiniger niet zo zwaar als een huisemmer wanneer je deze gebruikt. Een vloerreiniger schuif je voornamelijk heen en weer over de vloer, terwijl je een emmer volledig optilt. Dat laatste belast je lichaam meer.

Natuurlijk is een lichte vloerreiniger fijner om te gebruiken dan een zware, vooral als je de vloerreiniger ook op de bovenverdieping gebruikt. Daarnaast zijn lichtere model wendbaarder, waardoor ze comfortabeler zijn om te gebruiken.

Draadloos of niet 🔌

Veel vloerreinigers zijn draadloos, maar er zijn ook modellen met snoer. Het nadeel van een snoer is dat deze je minder flexibel maakt. Het voordeel is dat de besnoerde versies goedkoper zijn en minder wegen.

Als je hiervoor kiest, let dan vooral op de kabellengte. Met een langer snoer hoef je minder vaak van stopcontact te wisselen. Over het algemeen varieert de kabellengte tussen de 5 en 7 meter.

Bij een vloerreiniger die werkt op een accu geldt het tegenovergestelde. De modellen vallen zwaarder en duurder uit. Je mag dan niet meer afhankelijk zijn van stopcontacten, je bent nu gebonden aan de accuduur van het apparaat.

Deze verschilt enorm per model. Zo zijn er modellen die je na 20 minuten alweer moet opladen, terwijl anderen 80 minuten aan één stuk door kunnen gaan.

De accuduur bepaalt ook hoe groot het oppervlak is die je in een keer kunt schoonmaken. Bij sommige modellen kun je tussendoor de accu verwisselen, wat de werkduur drastisch verlengt.

Veel modellen hebben echter geen uitneembare accu, waardoor je de laadmomenten voorzichtig moet uitkiezen om te voorkomen dat je zonder stroom komt te zitten.

Verstelbaarheid en vorm

Het mondstuk is een belangrijk onderdeel van de vloerreiniger. Zorg ervoor dat deze niet te hoog is, want anders past deze niet onder je meubels.

Bij sommige modellen kun je de hoogte van het mondstuk verstellen, waardoor je ook onder de moeilijk bereikbare plaatsen kunt komen. Soms is de hoogte van de vloerreiniger in zijn geheel ook verstelbaar. Wel zo prettig, als je op je eigen hoogte kunt werken! 📏

Handige specificaties

Zelfreinigend

Nadat de hele vloer gereinigd is, wil je niet nóg meer schoonmaken. Hoe fijn is het dan als de vloerreiniger zichzelf reinigt? Een zelfreinigende vloerreiniger maakt zijn rollers zelf schoon na de poetsronde, zodat je die achteraf niet meer hoeft schoon te maken.

In de praktijk beschikken alleen de duurdere modellen over deze functie.

Indicator

Sommige vloerreinigers beschikken over een indicator. Hiermee kun je gemakkelijk aflezen wanneer je de vuilwatertank moet legen, de schoonwatertank moet bijvullen, of wanneer het tijd is om het apparaat weer op te laden.

Geluidsniveau

Niet alle vloerreinigers zijn even stil. Sommige modellen produceren meer lawaai dan een stofzuiger. Ben je overgevoelig voor harde geluiden, kijk dan naar het geluidsniveau.

Dit drukt men uit in decibel (dB). Hoe lager het getal voor de afkorting, hoe minder geluid de vloerreiniger maakt. Daarbij is het handig om te weten dat 60 dB ongeveer gelijk staat aan een gesprek tussen twee mensen in een binnenruimte.

Specificaties van vloerreinigers naast elkaar

GeluidsniveauVoedingstypeHoogte instelbaarInhoud schoonwaterreservoirInhoud vuilwaterreservoir
1Roborock Dyad Pro Wet and78 dBAccu
2Bona Hardwood Floor Cleaner Spray78 dBAccu
3Eufy MACH V1 Ultra65 dB4-draads
4Bissell CrossWave Cordless Max75 dB2-draadsNee
5Murphy Concentrated Wood Cleaner75 dB2-draadsNee

Roborock Dyad Pro Wet and

Geluidsniveau: 78 dB

Voedingstype: Accu

Bona Hardwood Floor Cleaner Spray

Geluidsniveau: 78 dB

Voedingstype: Accu

Eufy MACH V1 Ultra

Geluidsniveau: 65 dB

Voedingstype: 4-draads

Bissell CrossWave Cordless Max

Geluidsniveau: 75 dB

Voedingstype: 2-draads

Hoogte instelbaar: Nee

Murphy Concentrated Wood Cleaner

Geluidsniveau: 75 dB

Voedingstype: 2-draads

Hoogte instelbaar: Nee

Veelgestelde vragen over vloerreinigers

Hoe werkt een vloerreinger?

In een vloerreiniger zitten één of meerdere rollen die de vloer reinigen. Het apparaat gebruikt water en laat de rollen draaien. Het apparaat zuigt het vuil en het vieze water naderhand weer op, zodat de vloer nagenoeg droog achterblijft.

Hoe maak je een vloerreiniger schoon?

De rollers in de vloerreiniger krijgen te maken met slijtage. Controleer ze regelmatig en vervang wanneer dit nodig is. Ook moet je het apparaat controleren op achtergebleven haren en ander vuil. Dit geldt zowel voor zelfreinigende en overige modellen.

Sommige modellen worden geleverd met een schoonmaakstation of een zelfreinigingsfunctie. Om hem schoon te maken hoef je de vloerreiniger alleen maar in het station te plaatsen.

Heb je geen zelfreinigende vloerreiniger, dan moet je zelf de rollen los halen en schoonmaken en de reservoirs reinigen (vooral degene die het vuile water opvangt).

Conclusie

Nu heb je de broodnodige kennis in huis om je een goede keuze te helpen maken. Kies voor een vloerreiniger die past bij je budget en ga na welke functies je nodig hebt. Stel jezelf hiervoor wat belangrijke vragen.

Wil je bijvoorbeeld zachte of anderszins kwetsbare vloeren schoonmaken? Ga je voor een model met of zonder snoer? En heb je een groot waterreservoir nodig?

Bekijk de top 5 nog eens, en laat ons vooral weten voor welke vloerreiniger jij gaat! Vragen en opmerkingen zijn altijd welkom. Bedankt voor het lezen!  

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?