Lekker Doorwaaien met de Beste Ventilator

Mooi weer is fijn, totdat je in de hitte binnen zit! Als het warm is in je huis gaat je concentratievermogen omlaag, en slaap je minder goed. De beste ventilator is daarom je nieuwe beste vriend. 🤝

Misschien is je oude ventilator gesneuveld, of vergeet je elke zomer een ventilator aan te schaffen voordat ze overal zijn uitverkocht.

Waarom je dan ook op zoek bent naar de beste ventilator, je vindt hem hier! In deze koopgids bespreek ik alle belangrijke eigenschappen van een goede ventilator, zodat je de zomer door kunt.

Hieronder vind je alvast drie goede opties!

Dreo Tower Fan

Dreo Tower Fan
Type ventilator: Torenventilator
Hoogte instelbaar: Nee
Bekijk op Bol.com

Honeywell HT900E turbo fan

Honeywell HT900E turbo fan

Vornado 660 AE Large Air

Vornado 660 AE Large Air
Type ventilator: Tafelventilator
Vermogen: 60 W
Geluidsniveau: 60 dB
Diameter: 26 cm
Beweegbaar: Ja
Hoogte instelbaar: Ja
Draait automatisch: Nee
Afstandsbediening: Nee
Klimaatbeheersingsfunctie: Verkoelingsfunctie
Aantal snelheden: 3
Fabrieksgarantie termijn: 1 jaar
Bekijk op Bol.com

Waarom een ventilator aanschaffen?

Tijdens de warme zomerdagen zoekt iedereen verkoeling. Buiten waait er misschien een lekker briesje. Bij het zwembad of de zee neem je een lekker verfrissende duik. 🏊‍♂️ Maar wat doe je binnenshuis, waar de warmte blijft hangen?

Het is belangrijk om je huis koel te houden. Hitte heeft een negatief effect op je concentratievermogen, waardoor prestaties achteruit gaan.

Nu we steeds meer thuis werken en studeren, is het onwenselijk om de warmte in je huis te laten hangen.

De snelste manier om je huis af te koelen, is om een airco of de beste aircooler te installeren. Helaas zijn deze opties merkbaar duurder, en slurpt vooral een airco flink wat energie!

Gelukkig is een goede ventilator ook een oplossing. De luchtstroom die de ventilator produceert, zorgt ervoor dat je lichaam zijn warmte sneller afvoert en zweet sneller verdampt. Hierdoor daalt de gevoelstemperatuur en heb je het minder warm!

Let goed op dat een ventilator niet hetzelfde is als een goede luchtreiniger. Het beste schaf je beide aan – zo heb je niet alleen frisse lucht, maar ook nog gezonde lucht!

Als de lucht te droog aanvoelt, doe je goed aan een goede luchtbevochtiger, maar laten we het eerst hebben over hoe je een goede ventilator kiest!

Wat zijn manieren om je huis koel te houden?

Een ventilator is een goed hulpmiddel, maar die houdt niet je hele huis koel. Hoe zorg je er dan voor dat de warmte niet in huis blijft hangen? Hier zijn een aantal tips:

  • Zet 's ochtends alle ramen en deuren open. In de ochtend is het een stuk koeler buiten, dus laat deze lucht lekker door je huis waaien. Sluit vervolgens alle ramen en deuren en houd deze de hele dag gesloten. Ook gordijnen houd je het beste dicht; zo voorkom je dat het zonnetje naar binnen schijnt. ☀️
  • Zorg dat je dak, muren en ramen goed geïsoleerd zijn. Dit houdt niet alleen de kou buiten in de winter, maar ook de warmte buiten in de zomer!
  • Vermijd apparaten die warmte opwekken. Denk hierbij aan lampen, de stofzuiger of de oven. Bij het gebruiken van deze apparatuur komt warmte vrij, die je niet zomaar kwijt raakt. Vanavond staat er dus een frisse salade op het menu! 🥗

Koopgids: hoe kies ik de beste ventilator?

Ben je overtuigd dat je een ventilator nodig hebt om af te koelen? Lees dan snel verder, want hier neem ik alle belangrijke eigenschappen van de beste ventilator met je door. Zo weet je zeker dat je een goede koop in huis haalt!

Model

De ene ventilator is de andere niet. Een belangrijk verschil tussen ventilatoren, is het model. Wat de beste keuze is, hangt af van je eigen voorkeuren. Je hebt de volgende opties:

  • Een statiefventilator. Fabrikanten noemen dit model ook wel een staande ventilator. Deze staat hoog op zijn voet, waardoor dit type ventilator een groot bereik heeft. Vaak is een statiefventilator in hoogte verstelbaar. Het model is minder compact, dus hij neemt best wat ruimte in.
  • Een tafelventilator. Deze zet je gemakkelijk op je bureau of nachtkastje. Een tafelventilator biedt de nodige lokale verkoeling tijdens het werken of studeren, maar is minder geschikt om een hele kamer te verkoelen.
  • Een torenventilator, ook wel zuilventilator of kolomventilator genoemd. Dit model is geschikt voor grote ruimtes, maar ook smalle ruimtes, zoals een gang. Het torenmodel zet je makkelijk in een hoekje of in de buurt van andere meubels. Helaas is deze doorgaans niet in hoogte verstelbaar.
  • Een plafondventilator. Omdat de lucht van bovenaf komt, bereikt deze de hele kamer. Bovendien zijn plafondventilatoren meestal stiller dan andere modellen. Je komt ze niet zo vaak in huis tegen, omdat de montage ingewikkeld is en je een plafondventilator niet zomaar in de opbergkast stopt.
  • Een vloerventilator staat met korte poten dicht bij de grond, en heeft over het algemeen een grote diameter. Hierdoor zijn ze geschikt om grote ruimtes te verkoelen. Ze nemen wel veel ruimte in en zien vaak niet zo fraai uit.
Ventilator op groene achtergrond

Nuttige functies

Nu je weet welk model ventilator je nodig hebt, moet je ook nog weten wat de ventilator allemaal kan – naast verkoelen, natuurlijk. 😉

Zwenkfunctie

Een ventilator met een zwenkfunctie is geen overbodige luxe. Dit betekent dat de ventilator automatisch draait.

Over het algemeen draait de ventilator van links naar rechts en vice versa. Er zijn enkele ventilatoren die ook van boven naar beneden (en andersom) draaien.

Deze functie vergoot het bereik van de wind die de ventilator produceert. Bovendien zit je niet continu in de wind, wat je in ieder geval droge ogen bespaart!

Timer

Een timer is daarnaast geen must, maar komt af en toe wel goed van pas! Zeker als je de ventilator gebruikt om te kunnen slapen, is het handig als deze automatisch uitschakelt. Dat scheelt een hoop energiekosten!

Let goed op als je een ventilator koopt met een timer, want de maximale tijd die je in kunt stellen verschilt enorm. Dit ligt ergens tussen de 2 en 12 uur.

Het makkelijkst is als de timer verschillende standen heeft, zodat je bijvoorbeeld kiest tussen 1, 2, 4 of 8 uur.

Afstandsbediening, of zelfs een app?

Als laatste is het een pluspunt als de ventilator een afstandsbediening heeft. Zo hoef je niet op te staan om de ventilator aan of uit te zetten!

Er komt een extra aandachtspuntje bij kijken, want je moet goed opletten wat je precies met de afstandsbediening kunt.

Zet je de ventilator er alleen mee aan en uit, of bedien je ook de blaaskracht en de zwenkfunctie? Hoe meer mogelijkheden hoe beter!

Sommige modellen werken zelfs met een app. Doorgaans stel je hier wel allerlei extra zaken bij in, waaronder die blaaskracht en zwenkfunctie, en eventueel ook meteen de timer.

Vermogen

Het vermogen van een ventilator bepaalt de blaaskracht. Fabrikanten drukken het vermogen uit in watt. Hoe hoger het wattage, hoe groter het vermogen en hoe harder de motor van de ventilator kan werken.

In theorie genereert meer vermogen dan ook meer wind, maar dit hangt uiteindelijk ook af van het formaat van de ventilator en de eventuele bladen. Daar kom ik zo op terug.

Ventilatoren hebben gemiddeld een vermogen tussen de 30 en 100 watt. Het beste kies je een ventilator met een vermogen van minimaal 40 watt.

Een ventilator met een hoger vermogen heeft ook een hoger stroomverbruik. Dit merk je op je energierekening!

Diameter

Niet alleen het vermogen is bepalend voor de blaaskracht, maar ook de diameter. Vanzelfsprekend heeft een ventilator met een grote diameter ook grote bladen, en daarmee ook een hogere blaaskracht.

Dit geldt niet voor torenventilatoren, want die hebben geen bladen. In dat opzicht heeft een torenventilator dan ook geen baat bij een groter formaat.

Welke diameter je nodig hebt, hangt van de grootte van de te verkoelen kamer af. In een kleine kamer is een ventilator van ongeveer 25 cm voldoende.

Heb je een grote woonkamer? Kies dan eerder voor een diameter van 40 cm of meer.

Luchtstroom

Ik heb het al even over de blaaskracht gehad, ook wel de 'luchtstroom' genoemd. Dit is de hoeveelheid lucht die de ventilator doorstroomt, zodat er een lekker briesje door je huis waait.

Fabrikanten drukken de luchtstroom uit in kubieke meter per minuut. Dit is het luchtvolume dat de ventilator per minuut verplaatst.

Je komt ook nog liters per seconde tegen. In dit geval gaat het om het verplaatste luchtvolume per seconde. Hoe dan ook: hoe hoger het cijfer voor deze eenheid, hoe krachtiger de ventilator.

Het is handig als een ventilator verschillende standen heeft. Zo pas je de kracht van de luchtstroom aan naar je eigen wensen. Een goede ventilator heeft minstens drie standen, maar er bestaan zelfs ventilatoren met wel dertig standen!

De 5 beste ventilatoren op een rij

1. Dreo Tower Fan

1. Dreo Tower Fan
Type ventilator: Torenventilator
Hoogte instelbaar: Nee

2. Honeywell HT900E turbo fan

2. Honeywell HT900E turbo fan

3. Vornado 660 AE Large Air

3. Vornado 660 AE Large Air
Type ventilator: Tafelventilator
Vermogen: 60 W
Geluidsniveau: 60 dB
Diameter: 26 cm
Beweegbaar: Ja
Hoogte instelbaar: Ja
Draait automatisch: Nee
Afstandsbediening: Nee
Klimaatbeheersingsfunctie: Verkoelingsfunctie
Aantal snelheden: 3
Fabrieksgarantie termijn: 1 jaar

4. Rowenta Turbo Silence Oscillating Table

4. Rowenta Turbo Silence Oscillating Table
Type ventilator: Statiefventilator
Vermogen: 70 W
Geluidsniveau: 45 dB
Diameter: 40 cm
Hoogte instelbaar: Ja
Automatisch uitschakelen: Nee
Draait automatisch: Ja
Timer: Nee
Afstandsbediening: Nee
Klimaatbeheersingsfunctie: Verkoelingsfunctie
Aantal snelheden: 4
Fabrieksgarantie termijn: 2 jaar

5. MeacoFan 1056 Air Circulator

5. MeacoFan 1056 Air Circulator
Type ventilator: Tafelventilator
Vermogen: 24 W
Geluidsniveau: 20 dB
Diameter: 28.50 cm
Beweegbaar: Ja
Hoogte instelbaar: Nee
Automatisch uitschakelen: Ja
Draait automatisch: Ja
Timer: Ja
Afstandsbediening: Ja
Klimaatbeheersingsfunctie: Verkoelingsfunctie
Aantal snelheden: 12
Fabrieksgarantie termijn: 2 jaar

Geluidsniveau

Als je een ventilator koopt, wil je niet dat deze een enorme herrie maakt! Je leest het geluidsniveau af aan het aantal decibel (dB). Hoe lager deze waarde, hoe minder lawaai de ventilator produceert.

Een écht stille ventilator bestaat niet. Het apparaat moet aan het werk om een luchtstroom te produceren.

Dit maakt nu eenmaal geluid. Er bestaan wel verschillen in geluidsniveau tussen verschillende ventilatoren!

Een ventilator die 50 dB of minder produceert, mag zich een 'stille' ventilator noemen. Qua geluidsniveau is dit gelijk aan geroezemoes op de achtergrond, of de geluiden die je tijdens een boswandeling hoort.

Een geluidsniveau van 65 dB en hoger is al snel vervelend. Om een beeld te schetsen: een stofzuiger produceert een geluid van 70 dB. Daar wil je niet de hele dag naar luisteren!

Gewicht

Het is handig als de ventilator makkelijk te verplaatsen is, net als een mobiele airco. Dit voorkomt dat je voor elke ruimte een aparte ventilator aan moet schaffen.

Een ventilator is makkelijk verplaatsbaar, als deze lichtgewicht is. Heb je geen vaste plek in gedachten, kies dan voor een ventilator van maximaal 7,5 kilogram. Ga je toch voor een zwaarder model, let dan op of deze wieltjes heeft.

ventilator in camper

Fabrieksgarantie

Vaak zit op een ventilator fabrieksgarantie. De fabrikanten bepalen de termijn aan de hand van de levensduur van het apparaat. De garantie is dan ook een indicatie hoelang het product minimaal meegaat.

Het verschilt per fabrikant of er een reparatie of een vervangend product wordt aangeboden. Lees voor die informatie vooral de kleine lettertjes bij de productomschrijving!

Je krijgt voor producten die je in de EU koopt, standaard 2 jaar garantie. Meer dan dat is altijd een goed teken, want dat betekent dat de fabrikant écht vertrouwen heeft in zijn product!

Specificaties van ventilatoren naast elkaar

Type ventilatorVermogenGeluidsniveauDiameter
1Dreo Tower FanTorenventilator
2Honeywell HT900E turbo fanTorenventilator
3Vornado 660 AE Large AirTafelventilator60 W60 dB26 cm
4Rowenta Turbo Silence Oscillating TableStatiefventilator70 W45 dB40 cm
5MeacoFan 1056 Air CirculatorTafelventilator24 W20 dB28.50 cm

Dreo Tower Fan

Type ventilator: Torenventilator

Honeywell HT900E turbo fan

Type ventilator: Torenventilator

Vornado 660 AE Large Air

Type ventilator: Tafelventilator

Vermogen: 60 W

Geluidsniveau: 60 dB

Diameter: 26 cm

Rowenta Turbo Silence Oscillating Table

Type ventilator: Statiefventilator

Vermogen: 70 W

Geluidsniveau: 45 dB

Diameter: 40 cm

MeacoFan 1056 Air Circulator

Type ventilator: Tafelventilator

Vermogen: 24 W

Geluidsniveau: 20 dB

Diameter: 28.50 cm

Veelgestelde vragen over ventilatoren

Wil je nog meer weten over ventilatoren? Lees dan deze vragen en antwoorden!

Wat kost een ventilator aan stroom?

Een ventilator verbruikt ongeveer 10 kWh per 200 uur. In 2022 kostte 1 kWh zo'n € 0,58. 10 kWh per 200 uur zou dus neerkomen op ongeveer € 5,80,- per 200 uur.

Waar moet je een ventilator plaatsen?

Als het buiten koeler is dan binnen, plaats je de ventilator het beste in een raamopening. De ventilator blaast zo koele lucht van buiten de kamer in.

Is dit niet zo, plaats de ventilator dan van je af, het liefste in een deuropening. Op die manier zuigt de ventilator warme lucht weg uit de ruimte.

Waarom mag je een ventilator niet op baby's richten?

Baby's zijn nog niet in staat hun lichaamstemperatuur effectief te reguleren. De directe luchtstroom van een ventilator koelt baby's op snel tempo af, waardoor ze onderkoeld kunnen raken.

Een ventilator gebruiken in de slaapkamer van een baby is volledig veilig, zolang deze niet direct op de baby gericht is.

Conclusie

Hopelijk ben je met het lezen van deze koopgids nu wegwijs in de wereld van ventilatoren. Ze bestaan in alle soorten en maten, dus bedenk allereerst goed welk model je prettig vindt.

Heb je liever een staande ventilator die de hele kamer verkoelt, of een tafelventilator die de nodige verkoeling biedt aan het bureau?

Verder is de blaaskracht van belang. Je wil dat de ventilator een flinke luchtstroom produceert, maar je wil niet letterlijk weggeblazen worden. Het makkelijkst is een ventilator met verschillende standen, die je aanpast naar wens.

Weet je nog steeds niet welke ventilator bij je past? Neem dan nog eens een kijkje in de 5 beste ventilatoren van dit moment. Wie weet zit daar tussen wat je zoekt.

Bedankt voor het lezen! Eventuele vragen of opmerkingen hoor ik graag van je in onderstaand feedbackformulier. ⬇️

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?