Het weer is enorm onvoorspelbaar. Voor je het weet is de zoveelste hittegolf op komst. š„µ Buiten voel je misschien nog af en toe een briesje of neem je een verkoelende duik in het zwembad. Maar hoe moet dat in huis? Met de beste mobiele airco ben je goed voorbereid op dit warme weer!
De verkoelingstechnieken blijven zich ontwikkelen. Elke zomer gaan de airco's als warme broodjes over de toonbank. Waarom is een mobiele airco de beste keuze? En wat is het verschil tussen al die mobiele airco's? Dat lees je in deze koopgids! Hieronder vind je alvast een voorproefje: de top 3 mobiele airco's van dit moment.
Met het warme weer wil je niets liever dan een beetje verkoeling. Als tijdelijke oplossing kun je een aircooler of ventilator gebruiken. Maar als je de temperatuur in een kamer wil verlagen, ben je al snel op een airco aangewezen. Een mobiele airco doet hetzelfde als een vaste airco, maar is makkelijk te verplaatsen!
Je zet de mobiele airco zo in je slaapkamer, woonkamer of keuken. Na het zomerseizoen berg je het apparaat op, zodat je niet het hele jaar door tegen een airco aankijkt.
Bovendien is de aanschafprijs van een mobiele airco een stuk lager dan de prijs van een vaste airco. Je bespaart ook op installatiekosten, want een mobiele airco installeren is zo geregeld!
Een mobiele airco zuigt warme lucht uit de omgeving met een ventilator. Via de afvoerslang voert de mobiele airco deze lucht naar buiten. Het koelmiddel koelt lucht af, om die vervolgens weer de ruimte in te blazen. Zo houd je de ruimte constant op de gewenste temperatuur!
Klinkt een mobiele airco je als muziek in de oren? Ga dan niet overhaast naar de winkel! Lees eerst deze koopgids goed door, zodat je weet waar je op moet letten bij je aankoop.
Misschien wel de belangrijkste specificatie van een mobiele airco is het koelvermogen. Dit bepaalt hoe groot de ruimte is die de airco kan verkoelen.
Fabrikanten drukken het koelvermogen veelal uit in BTU: British Thermal Unit. In sommige gevallen vind je het koelvermogen terug in W (watt).
Hoe hoger dit getal, hoe groter de ruimte die de mobiele airco kan koelen. Bovendien is een airco met een hogere BTU-waarde sneller in het verkoelen dan een airco met een lagere BTU-waarde.
Voor grote kamers, plekken met veel zonlicht of slecht geĆÆsoleerde ruimtes kies je het beste een mobiele airco met een hoog BTU. Je koopt het beste een mobiele airco met 12000 BTU of meer.
Gebruik je de mobiele airco slechts om een kleine ruimte te verkoelen? Dan is een hoge BTU-waarde zonde van het geld! Over het algemeen geldt dat je zo'n 100 tot 135 BTU per m3 nodig hebt.
Hoewel de aanschafprijs van mobiele airco's relatief laag is, slurpt het apparaat wel veel energie. Gelukkig is elke mobiele airco uitgerust met een energielabel, waar je precies het verbruik aan afleest.
De energie-efficiƫntie lees je af aan een letter van A tot en met D. Hierbij is A de meest energiezuinige optie. Je hebt ook nog het label A+, wat nog zuiniger is dan A.
In een mobiele airco zit een compressor die continu een koelmiddel door het systeem pompt. Dit verloopt helaas niet stilletjes. Je kunt dan ook niet verwachten dat de beste mobiele airco volledig stil is.
Je leest het geluidsniveau af aan het aantal dB (decibel). Hoe hoger deze waarde, hoe meer herrie het apparaat maakt. De meeste modellen produceren een geluid van ongeveer 65 dB - vergelijkbaar met het geluidsniveau van een stofzuiger. In de hal is dit prima, maar hier luister je liever niet naar in de slaapkamer.
Zoek je een stillere mobiele airco? Kies dan voor een model van 50 tot 60 dB. Dit geluidsniveau is ongeveer gelijk aan een elektrische tandenborstel. Nog steeds hoorbaar, maar stilletjes genoeg om doorheen te slapen. š“
De beste plek voor een mobiele airco is dicht bij een raam. De afvoerslang voert de warme lucht immers naar buiten af. Helaas is dit niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld als een ruimte weinig ramen heeft. Let daarom goed op de lengte van de afvoerslang. Hoe verder weg van het raam, hoe langer deze moet zijn!
Een mobiele airco voert warme lucht naar buiten. Het is niet handig als die lucht meteen weer naar binnen waait! Daarom heb je een goede raamafdichting nodig. Soms wordt deze meegeleverd, maar niet altijd. In dat geval moet je een losse raamafdichtingskit aanschaffen. Let hier dus goed op!
Er bestaan verschillende soorten raamafdichting:
Het voordeel van een mobiele airco is dat je deze makkelijk verplaatst - mits je hier genoeg kracht voor hebt! Let daarom goed op het gewicht van de mobiele airco. Het is onhandig als je elke keer dat je de airco verplaatst een extra persoon nodig hebt.
Heb je een zwaardere airco op het oog? Let dan goed op of er wieltjes onder zitten. Dit maakt het verplaatsen een stuk makkelijker! Dat scheelt je een hoop gesjouw en gemopper. š
Behalve makkelijk te installeren moet een mobiele airco ook makkelijk te bedienen zijn. Wil je liever niet opstaan om de airco aan en uit te zetten? Ga dan voor een mobiele airco met afstandsbediening. Er bestaan zelfs mobiele airco's die je bedient met een app!
Sommige mobiele airco's hebben een timer. Dit is bijvoorbeeld handig als je de airco in de slaapkamer neerzet. Zo hoeft hij niet de hele nacht aan te blijven! De nachtmodus is nog zo'n handige functie. Deze vermindert het geluid, zodat je rustig kunt slapen.
De belangrijkste functie van een mobiele airco is verkoeling. Maar wist je dat de meeste mobiele airco's nog meer functies hebben?
Sommige mobiele airco's hebben een verwarmingsfunctie. Je stelt de gewenste omgevingstemperatuur in - bijvoorbeeld 20ĀŗC - en de airco gaat voor je aan de slag. Zo gebruik je de mobiele airco ook nog in de koudere maanden. De kachel hoeft niet eens meer aan!
Woon je aan de zee? Goede kans dat de lucht in je kamer dan klam of vochtig aanvoelt. In dat geval is het handig als de mobiele airco ook een ontvochtigende functie heeft. Voelt de lucht juist droog aan? Kies dan voor een luchtbevochtiger.
Door het circuleren van lucht werken de meeste mobiele airco's ook luchtreinigend. Zo behoud je een goede luchtkwaliteit, ook binnenshuis. Dat is handig, want dan hoef je ook geen losse luchtreiniger meer aan te schaffen!
De laatste, maar niet onbelangrijke factor om mee te nemen in je overweging is het budget. De prijs van een mobiele airco varieert tussen de ā¬ 250 en ā¬ 1000. Dat is nogal een verschil! Bedenk daarom goed hoeveel geld je bereid bent te besteden.
Vergeet niet dat je naast de aanschafprijs ook nog energiekosten kwijt bent. Kies daarom voor een efficiƫnte mobiele airco, om die kosten te drukken.
1 | Whynter Dual Hose Portable Air | ||
2 | LG DLEX4000W | Bekijk op Bol.com | Bekijk op Coolblue |
3 | GE JTS5000SNSS | ||
4 | Whynter ARC-1230WN | ||
5 | SereneLife SLPAC10 |
Wil je nog meer weten over mobiele airco's? Neem dan deze veelgestelde vragen door!
Je plaatst een mobiele airco zo dicht mogelijk bij een raam of buitendeur. De mobiele airco voert warme lucht naar buiten. Er moet dus een afvoerslang naar buiten geĆÆnstalleerd worden!
Bevestig de afvoerslang aan de mobiele airco en leid de slang naar buiten. Dicht de kier in het raam zo goed mogelijk af. Dit kan bijvoorbeeld met een raamafdichtingskit.
Stel de mobiele airco in op de gewenste temperatuur. Als deze hoger ligt dan de omgevingstemperatuur, werkt het verwarmingsmechanisme om de ruimte op te warmen.
Ik hoop je geholpen te hebben bij het vinden van de beste mobiele airco. Bedenk goed in welke ruimte(s) je de airco wil gebruiken en hoeveel geld je wil besteden. Dit hangt nauw samen met het koelvermogen dat je nodig hebt!
Twijfel je nog tussen een aantal modellen? Neem dan de top 5 rustig door en vergelijk deze met de kennis die je hebt opgedaan. Heb je vragen of opmerkingen? Laat die dan achter in het feedbackformulier. ā¬ļø Bedankt voor het lezen!