In 5 Stappen je Matras Reinigen!

Laatst wilde ik mijn appartement onderhuren en ontdekte ik vlekken in m'n matras! Oeps! Gelukkig bleek het zelf reinigen van je matras helemaal niet lastig. Binnen een paar stappen was mijn matras weer helemaal schoon! Gelukkig maar, want de huurders waren al in aantocht! Lees hieronder welke stappen ik heb gevolgd voor een fris matras.

Alles wat je nodig hebt voor een fris matras

Als je je bedenkt dat je gemiddeld zo'n 50 uur per week in je bed doorbrengt, begrijp je wel waarom je matras schoonmaken van belang is. Het is even een investering van tijd, maar niks is lekkerder dan 's avonds in een fris bed duiken.

Dit heb je ervoor nodig:

  • Sterke armen 💪
  • Baking soda (ook wel: zuiveringszout)
  • Borstel
  • Stofzuiger
  • Azijn
  • Schone doek
  • Stoomreiniger of stoomstrijkijzer
Wist je dat je dat ieder mens tot wel 1 liter vocht per nacht verliest? Wij adviseren dan ook om je matras iedere 3 maanden te reinigen. Zo weet je zeker dat je een fris bed hebt! 

Stap 1: Je matras omdraaien

Hier zijn de sterke armen voor nodig! Keer je matras iedere 3 maanden om. Zorg dat je de boven en de onderkant omdraait, maar ook het hoofdeinde en het voeteneinde verwisseld. Zo voorkom je kuilvorming in je matras en gaat je matras langer mee!

Stap 2: Je matras reinigen met baking soda

Nu beginnen we met het echte reinigen van het matras! Strooi je matras onder met baking soda. Borstel het in en laat minimaal een uur intrekken. Pak nu die opzetstukjes van je stofzuiger waarvan je nooit de functie wist. Het is tijd om ze te gebruiken! Vooral de zachte borstel is nu handig.

Stofzuig je matras tot alle baking soda weg is. Let ook op de randjes en eventuele knopen in je matras; hier verzamelt zich veel stof en vele kruimels – voor het geval je wel eens een pizza in bed eet. 😉

Stap 3: Vlekken uit je matras verwijderen

Zitten er nog vlekken in je matras? Meng 1 deel warm water met 1 deel azijn. Doop een schone doek in het mengsel en dep met de doek op de vlek op het matras. Wanneer het water opdroogt, verdwijnt ook de vlek. Maak het matras niet te vochtig om schimmels te voorkomen.

Stap 4: Bacteriën verwijderen door te stomen

In je bed nestelen zich allerlei bacteriën. Door je matras regelmatig te stomen, maken deze bacteriën weinig kans. Gebruik hiervoor een stoomreiniger. Heb je die niet? Een strijkijzer met stoomfunctie is een goed alternatief!

Laat het apparaat opwarmen en stoom je hele matras, ook de zijkanten. Zorg wel dat het matras niet te vochtig wordt en laat naderhand goed drogen, zo voorkom je nieuwe bacteriën.

Vrouw die zich uitrekt in bed

Stap 5: Lucht iedere dag je bed

Dit is een stap die je iedere dag even moet doen. Maak jij niet meteen je bed op nadat je erin hebt geslapen? Heel goed! Laat je bed altijd even luchten voordat je het weer opmaakt. Zo kan het vocht van de nacht ervoor ontsnappen. Zet tegelijkertijd even je raam open; frisse lucht helpt dit proces verder! ☀️

Stap 6 : Verschoon iedere week je bed

Bacteriën in je bed zijn niet per sé schadelijk, maar je hebt ze liever niet dan teveel. Was daarom 1 keer per week je beddengoed. Dit klinkt als vaak, maar in een verschoond bed liggen is geen straf, toch? Was je beddengoed op 60 °C. Als je op lagere temperaturen wast, overleven de bacteriën alsnog!

Conclusie

Niets is lekkerder dan een vers verschoond bed, en daar hoort je matras ook bij! Het is even wat werk, maar ik hoop dat dit stappenplan het werkje iets makkelijker heeft gemaakt en je weer helemaal fris bent in de ochtend! ✨

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?