Prachtige Kleding met de Beste Wasmachine

Hoe fijn is het als je favoriete blouse er als nieuw uit blijft zien na meerdere etentjes en werkdagen, en dat na wasbeurten! Met de beste wasmachine haal je deze zekerheid in huis, maar een nieuwe wasmachine kopen is geen kleine opgave.

Elke wasmachine heeft zijn eigen voordelen, dus de vraag is welke wasmachine het beste bij je past. Daarom staan de 5 beste wasmachines van dit moment hieronder op een rijtje én bespreek ik uitgebreid de belangrijkste specificaties. Een kind kan de was doen!

LG WM6700HBA

LG WM6700HBA

GE Profile Top Load Washing

GE Profile Top Load Washing

Electrolux ELFW4222AW

Electrolux ELFW4222AW

Waarom een wasmachine aanschaffen?

Zonder wasmachine zit er niets anders op dan je kleding met de hand wassen, en daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

Met een wasmachine krijg je je beste handdoeken, kleding en beddengoed weer helemaal fris en schoon, zonder dat je zelf iets hoeft te doen! Nou ja, je moet de wasmachine wel nog inladen en uitladen, maar dat is beter dan zelf met een wasbordje in je tuin te gaan zitten.

Wasmachines kunnen bovendien bijzonder textiel wassen, zoals wol, en verwijderen allerlei soorten vlekken die je er zelf niet zo snel uit krijgt.

Dankzij een wasmachine kun je daarnaast meerdere kilo's kleding tegelijk wassen. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer technologische functies die het wassen aangenamer en duurzamer maken, zoals een lager water- en energieverbruik, minder geluidsoverlast en een bijvulfunctie!

Die laatste zaken en meer bespreek ik in de onderstaande koopgids, dus blijf er nog even met je aandacht bij!

Koopgids: hoe kies ik de beste wasmachine?

De beste wasmachine moet voldoen aan je eisen en behoeften. Witte was weer wit krijgen en de kleur in bonte was behouden is niet het enige waar je aan moet denken: het maakt uit waar de wasmachine gaat staan, hoeveel mensen in huis wonen en wat voor wasprogramma's hij heeft.

Genoeg redenen om geen impulsieve aankoop te doen, maar je echt even te verdiepen! Om een zo compleet mogelijk beeld te geven, benoem ik hieronder de belangrijkste specificaties en aandachtspunten.

Vulgewicht

Een van de belangrijkste eigenschappen van een wasmachine is het vulgewicht. Dit is het maximaal aantal kilo's wasgoed dat per wasbeurt in de wasmachine past. De keuze van het vulgewicht hangt af van de grootte van je huishouden, omdat dit een maatstaf is voor de hoeveelheid wasgoed die er is:

  • Woon je alleen of met z'n tweeën, dan volstaat een vulgewicht van 5 à 6 kg.
  • Bestaat je huishouden uit drie of vier personen, ga dan voor 7 à 8 kg.
  • Ben je thuis met vijf of meer, dan is een vulgewicht van minstens 9 kg essentieel.

In principe werkt een wasmachine het best wanneer de hoeveelheid wasgoed dicht bij het maximale vulgewicht zit. Koop daarom een wasmachine die je ook echt goed vol krijgt, maar stop hem niet té vol: als wasgoed weinig ruimte heeft, wordt het minder schoon en droog.

Bovendien hoef je met een grote trommelinhoud – die goed aansluit op de hoeveelheid mensen in je huishouden – minder vaak te wassen. Dit bespaart water, energie en tijd!

Type

De zoektocht naar een wasmachine gaat verder bij het kiezen uit de verschillende types. Je hebt voorladers, bovenladers en was-droogcombinaties. Hoeveel ruimte je voor de wasmachine hebt, beïnvloedt de hoeveelheid types waaruit je kunt kiezen.

Een voorlader is een wasmachine waarbij de deur aan de voorkant zit. Voorladers hebben een aantal voordelen, waaronder gemiddeld lager waterverbruik en het feit dat je erbovenop een droger kunt zetten. Hou er wel rekening mee dat een voorlader met meer vulgewicht dieper is, en dus meer ruimte inneemt.

Bij een bovenlader zit de deur van de wasmachine aan de bovenkant. Bovenladers zijn smaller dan voorladers en passen daardoor beter in kleinere ruimtes. Daarnaast is een voorlader makkelijker te gebruiken voor mensen met lichamelijke klachten, omdat bukken verleden tijd is.

Een was-droogcombinatie is een wasmachine en wasdroger in één. Bij een tekort aan ruimte is de beste was-droogcombinatie een perfecte oplossing. Hoewel het erg praktisch is, drogen ze helaas minder goed dan normale wasdrogers. Bovendien ligt het energie- en waterverbruik van een was-droogcombinatie vaak hoog.

Toerental

Het toerental staat voor de snelheid waarmee de trommel centrifugeert om je kleding zo droog mogelijk te maken. Tegenwoordig hebben wasmachines gemiddeld een maximum van 1200, 1400 of 1600 rpm (rotations per minute).

Met een hoger toerental komt je was droger uit de wasmachine. De hoogste stand gebruik je voor katoenen kleding. Was je veel delicate stoffen, dan gebruik je een laag toerental en maakt deze specificatie minder uit.

Een hoog toerental zorgt namelijk voor meer kreukels of zelfs slijtage van je kleding. Dat is vooral bij gevoeligere stoffen een probleem.

Een hoog toerental is echter handig wanneer je de was na de wasbeurt droogt aan een goede droogmolen of een droogrek. Gebruik je een goede wasdroger of de beste warmtepompdroger, dan hoef je hier weer minder waarde aan te hechten.

Mijn advies is om te kiezen voor maximaal 1400 toeren. Het komt in de praktijk namelijk vaak voor dat de was bij 1400 toeren net zo droog uit de wasmachine komt als bij 1600 toeren.

het energielabel van een wasmachine

Energieverbruik

Een zuinige wasmachine is niet alleen goed voor het milieu, maar je bespaart er jaarlijks ook flink op je energierekening mee. Daarom is het energieverbruik een belangrijke factor om rekening mee te houden.

Een goedkope wasmachine die niet zuinig is, kan door de hoge energiekosten toch duur uitvallen. Je kent het gezegde wel: goedkoop is duurkoop. Zuinige wasmachines zijn vaak duurder, maar door het lagere energieverbruik verdien je dit verschil uiteindelijk weer terug.

Het energielabel vertelt ons hoe zuinig een wasmachine is qua water- en energieverbruik. Het energielabel van wasmachines loopt van A tot G, met A als zuinigst.

In maart 2021 is het energielabel vernieuwd. Voorheen werd A+++ (30% zuiniger dan A) als hoogste energielabel gegeven, maar dat staat nu gelijk aan B, C of D bij het nieuwe label. Wat nu energielabel F is, was voorheen A+.

De 5 beste wasmachines op een rij

1. LG WM6700HBA

1. LG WM6700HBA

2. GE Profile Top Load Washing

2. GE Profile Top Load Washing

3. Electrolux ELFW4222AW

3. Electrolux ELFW4222AW

4. GE Appliances UltraFresh Front Load

4. GE Appliances UltraFresh Front Load

Geluidsniveau

Het geluidsniveau van een wasmachine speelt een rol in het koopproces wanneer de wasmachine in de buurt van een slaapkamer, keuken of woonkamer staat. Een wasmachine maakt het meeste geluid tijdens het centrifugeren van wasgoed.

Op het energielabel staat hoeveel decibel een wasmachine produceert tijdens het wassen en centrifugeren van het standaard katoenprogramma op 60 °C. Stille wasmachines blijven onder de 53 decibel voor wassen en 75 decibel voor centrifugeren. Aangezien decibellen niet lineair lopen, kan een toename van 5 decibel al voor 3 keer zoveel geluid zorgen!

Sommige wasmachines hebben een speciaal nachtprogramma. Daarmee maakt de wasmachine minder lawaai dan normaal. Dit is ideaal wanneer je wasmachine dichtbij je slaapkamer staat.

De nieuwste wasmachines worden aangedreven door een koolborstelloze motor. Normaal brengen koolborstels elektriciteit over en zorgen dat de trommel draait. Bij koolborstelloze wasmachines zijn de koolborstels afwezig, waardoor er minder wrijving is en dus minder lawaai. Een koolborstelloze motor is stiller, efficiënter en verkleint het risico op slijtage.

De namen van koolborstelloze motoren verschillen per merk. Raadpleeg daarom het overzicht hieronder voor de bekendste merken en hun koolborstelloze motors.

MerkNaam koolborstelloze motor
MieleProfiEco-motor
SiemensiQdrive-motor
BoschEcoSilence Drive-motor
AEGInverter-motor
SamsungDigital Inverter-motor
LGInverter Direct Drive-motor
BekoProSmart Inverter motor

Functies

Slimme wasmachines zijn wasmachines met innovatieve functies die je nog meer gemak geven. Ik zet er 4 in de schijnwerpers:

  • Vergeet je bijvoorbeeld wel eens je was op tijd uit de wasmachine te halen? Wasmachines met wifi zorgen ervoor dat je je wasmachine op afstand bedient via je telefoon of tablet.
  • Of schiet je wel eens uit tijdens het schenken van het beste wasmiddel? Kijk dan eens naar wasmachines met automatische wasmiddeldosering.
  • Daarnaast zijn er wasmachines met een beladingssensor. Deze detecteert de hoeveelheid wasgoed en past het wasprogramma daar op aan.
  • Ook bestaan er wasmachines met een bijvulfunctie, waarmee je een wasbeurt kunt pauzeren om extra was toe te voegen via een klepje. Dit is ideaal als je nog wel eens een kledingstuk vergeet in de wasmachine te doen!
Bijvulvakje wordt geopend

Merken

Er zijn veel verschillende merken die wasmachines verkopen. Je wilt natuurlijk een merk met goede ervaringen en betrouwbare technologieën. De bekendste merken voor wasmachines zijn Miele, AEG, Samsung en Bosch.

De Consumentenbond heeft onderzocht met welke merken gebruikers het meest tevreden zijn. Miele is hierin de grote nummer 1, gevolgd door Bosch. Zanussi blinkt uit in prijs-kwaliteitverhouding.

Mijn tip is om vooral te kijken naar de reviews van een bepaald type wasmachine. Er kan nogal wat verschil in kwaliteit zitten tussen verschillende wasmachines van hetzelfde merk.

Specificaties van wasmachines naast elkaar

1LG WM6700HBA
2GE Profile Top Load Washing
3Electrolux ELFW4222AW
4GE Appliances UltraFresh Front Load
5Samsung RT18M6215SR

LG WM6700HBA

GE Profile Top Load Washing

Electrolux ELFW4222AW

GE Appliances UltraFresh Front Load

Veelgestelde vragen over wasmachines

Wat is het beste wasmachinemerk?

Onze oosterburen hebben met Miele, Bosch, Siemens en AEG de beste wasmachinemerken. Deze merken maken gebruik van kwalitatieve materialen, waardoor de wasmachines een lange levensduur hebben. Vaak zijn dit ook duurdere wasmachines. Heb je een klein budget, dan zijn Samsung en LG ook goede opties.

Hoe goed is een was-droogcombinatie?

Als je weinig ruimte in huis hebt, is het zeker de moeite waard om een was-droogcombinatie te nemen. Hou wel in gedachten dat ze de was minder goed droog krijgen dan een normale wasdroger en veel energie verbruiken.

Hoe zwaar is een wasmachine?

Een wasmachine weegt tussen de 65 en 100 kilogram. Het is dan ook aan te raden om een nieuwe wasmachine te laten bezorgen; dat scheelt heel wat sjouwwerk!

Hoeveel verbruikt een wasmachine?

Een zuinige wasmachine verbruikt jaarlijks ongeveer 140 kWh aan stroom en 50 tot 55 liter water per wasbeurt. De energie- en waterkosten van een wasmachine variëren van 40 tot 90 euro per jaar.

Conclusie

Ik hoop dat de koopgids helpt bij het vinden van een nieuwe wasmachine. Houd belangrijke eigenschappen als het energieverbruik, vulgewicht en geluidsniveau in je achterhoofd.

Met de kennis die je nu hebt, kun je de 5 beste wasmachines van hierboven beter vergelijken, dus bekijk ze gerust nog eens! Ik ben benieuwd welke wasmachine jij kiest. Laat je het hieronder even weten? Bedankt voor het lezen!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?