Zachte, Fijne Handdoeken voor Elk Huishouden!

Handdoeken zijn onmisbaar in je badkamer! Na een douche of bad wil je je snel afdrogen. Wat is het toch fijn om dan een comfortabele handdoek om je heen te slaan! Je zoekt een nieuwe set handdoeken? Lees dan gauw verder, ik vertel graag hoe je de beste handdoeken in huis haalt.

Frontgate Resort Collection Bath Towel

Frontgate Resort Collection Bath Towel

Brooklinen Super-Plush Bath Towels, 2-Pack

Brooklinen Super-Plush Bath Towels, 2-Pack

Amazon Basics Quick-Dry Bath Towels,

Amazon Basics Quick-Dry Bath Towels,

Waarom een handdoek aanschaffen?

Handdoeken... Op het eerste gezicht lijken ze heel simpel, maar vergis je niet: verschillende handdoeken hebben allemaal een eigen functie!

Sommige handdoeken zijn zelfs speciaal ontwikkeld voor het drogen van je haar. Heb je krullend haar? Dan zijn er bijvoorbeeld handdoeken die bestaan uit glad geweven microvezel stof. Dit voorkomt pluizig haar en kan interessant zijn als je je krullen graag in vorm houdt.

Handdoeken zijn dus multifunctioneel! Afhankelijk van je wensen en waarvoor je de handdoeken gebruikt, zijn er verschillende punten om op te letten.

Koopgids: hoe kies ik de beste handdoeken?

Er zijn allerlei soorten handdoeken die van elkaar verschillen, bijvoorbeeld in afmetingen. Er bestaat geen standaard verhouding voor verschillende typen handdoeken.

Afhankelijk van de winkel of website waar je de handdoeken koopt, zal de verhouding dus iets afwijken. Zo worden er bijvoorbeeld net iets andere afmetingen genoemd. Hieronder heb ik kort de meest voorkomende soorten voor je op een rijtje gezet.

Vrouw met een handdoek in haar haar

Douchelaken

Met een afmeting van ongeveer 70x140 cm is dit de grootste handdoek. Dankzij deze grootte kun je de doek gebruiken als omslagdoek.

Badlaken

Deze handdoek heeft een afmeting van 60x110 cm. Deze gebruik je vooral om jezelf af te drogen. Ook kun je de doek als omslagdoek gebruiken.

Badhanddoek

Dit wordt ook wel de ‘standaard badhanddoek’ genoemd en heeft een afmeting van 50x100 cm. Je kunt deze handdoek gebruiken om jezelf mee af te drogen.

Je kunt deze handdoek ook naast de wastafel hangen: het is ook een fijn formaat om je gezicht en handen mee te drogen. Dankzij het formaat heb je dan een net iets grotere handdoek aan je haakje hangen.

Gastendoek

Deze hebben een afmeting van 30x50 cm. Deze handdoeken zie je ook vaak in hotels. Je kunt ze thuis gebruiken om bijvoorbeeld je handen mee af te drogen.

Gezichtsdoekje

Het gezichtsdoekje heeft een afmeting van 30x30 cm en is net iets groter dan een washandje. Dit type handdoek is speciaal voor het wassen van je gezicht. Een snelle opfrisser nodig? Dan gebruik je een gezichtsdoekje met koud water om je gezicht te wassen. Je voelt je snel weer zo fit als een hoentje!

Washandje

Als je een handdoekenpakket koopt, bevat deze ook vaak een washandje. Voor alle volledigheid benoem ik die dus ook. Een washandje heeft ongeveer afmetingen van 16x21 cm. Net als het gezichtsdoekje gebruik je een washandje niet zozeer om jezelf af te drogen, maar om jezelf mee te wassen.

Opgerolde handdoeken

Kwaliteit van de handdoek: het gewicht

Hoe zwaarder de handdoek, des te hoger de kwaliteit van het product. Dit is dus belangrijk om naar te kijken als je graag lang van je handdoeken wilt genieten. Kijk hiervoor naar het aantal gram per m2. Een handdoek met ongeveer 450 gram per m2 is ideaal.

Hoe belangrijk de kwaliteit is, hangt ook af van het type handdoek. Gaat het bijvoorbeeld om een badhanddoek of een gastenhanddoek? Aangezien je badhanddoeken dagelijks intensief gebruikt, is de kwaliteit erg belangrijk. Bij een gastenhanddoek maakt dit misschien minder uit.

Een nadeel van zware - dus hoge kwaliteit - handdoeken is dat ze langzamer drogen. Aangezien je een gastenhanddoekje vooral gebruikt om je handen te drogen, kies je voor een minder zware variant. Een badhanddoek gaat na gebruik gelijk de was in, terwijl je een gastenhanddoek doorgaans langer gebruikt.

De 5 beste handdoeken op een rij

1. Frontgate Resort Collection Bath Towel

1. Frontgate Resort Collection Bath Towel

2. Brooklinen Super-Plush Bath Towels, 2-Pack

2. Brooklinen Super-Plush Bath Towels, 2-Pack

3. Amazon Basics Quick-Dry Bath Towels,

3. Amazon Basics Quick-Dry Bath Towels,

4. Parachute Classic Bath Towel

4. Parachute Classic Bath Towel
Materiaal: Katoen
Aantal stuks in verpakking: 1 stuk(s)
Gram per vierkante meter: 500 g/m2
Sneldrogend: Nee
Type handdoek: Badhanddoek
Wasvoorschrift: 30 °C, beperkt programma

5. KeaBabies Bamboo Baby Towel

5. KeaBabies Bamboo Baby Towel
Materiaal: Bamboe, Katoen
Aantal stuks in verpakking: 1 stuk(s)
Type handdoek: Haarhanddoek
Wasvoorschrift: 40 °C, normaal programma

Materiaal

Laten we het ook hebben over het materiaal van handdoeken. De meeste handdoeken bestaan voor 100% uit katoen, een lekker zachte stof.

Vaak kom je bij katoenen handdoeken de term ‘badstof’ tegen. Badstof is een speciaal weefsel van katoen, waarbij er lussen van de katoendraden zijn geweven. Deze lussen vergroten het oppervlakte waardoor de stof nog meer vocht kan opnemen. De ideale eigenschap voor een handdoek!

Ga je liever voor een sneldrogende handdoek? Kies dan voor een handdoek van microvezel. Deze stof droogt snel en is dus ideaal als je geen droger hebt en je wasgoed aan een waslijn droogt. Deze handdoeken worden ook wel ‘reishanddoeken’ genoemd.

Ook is deze stof vaak te vinden bij handdoeken die speciaal gemaakt zijn voor haar. Handdoeken die bestaan uit glad geweven microvezel zijn bijvoorbeeld geschikt voor het drogen van krullend haar. Het voorkomt dat je krullen gaan pluizen na het afdrogen.  

Bamboe wordt vaak beschouwd als een alternatief voor katoen. Deze stof kan tot twee keer sneller vocht opnemen dan een handdoek die uit 100% katoen bestaat. Bamboe is bovendien zachter dan katoen. Het irriteert niet en is erg geschikt voor mensen met een gevoelige huid.

Close up van een roze handdoek

Katoen of bamboe?

Afgezien van de eigenschappen voor je handdoek, wil ik je ook wat vertellen over de duurzaamheid van beide materialen.

Katoen is het meest gebruikte materiaal in ons textiel, maar heeft helaas een grote impact op het milieu. Voor de productie van katoen is veel water nodig. Deze hoeveelheden variëren tussen de 7 tot 29 ton water per kilo katoenvezels.

Bij de traditionele katoenteelt worden ook pesticiden en meststoffen gebruikt, wat schadelijk is voor het milieu. Bij biologische katoenteelt worden hier natuurlijke alternatieven gebruikt.

Bij de productie van bamboekatoen is aanzienlijk minder water nodig. Daarnaast is bamboe de snelst groeiende plant ter wereld: het kan meer dan een meter per dag groeien. Moso bamboe kan binnen 24 uur tot wel 1,19 m groeien!

Anders dan de katoenplant hoeft bamboe niet opnieuw te worden geplant. Het is namelijk gras en groeit op een natuurlijke manier.

Aantal stuks in verpakking

Kijk ook even naar het aantal handdoeken dat je nodig hebt. Er bestaan verschillende verpakking met bijvoorbeeld vijf handdoeken. Soms ben je dan ook voordeliger uit dan wanneer je vijf handdoeken los koopt.

Specificaties van handdoeken naast elkaar

MateriaalGram per vierkante meterSneldrogend
1Frontgate Resort Collection Bath Towel
2Brooklinen Super-Plush Bath Towels, 2-Pack
3Amazon Basics Quick-Dry Bath Towels,
4Parachute Classic Bath TowelKatoen500 g/m2Nee
5KeaBabies Bamboo Baby TowelBamboe, Katoen500 g/m2Nee

Frontgate Resort Collection Bath Towel

Brooklinen Super-Plush Bath Towels, 2-Pack

Amazon Basics Quick-Dry Bath Towels,

Parachute Classic Bath Towel

Materiaal: Katoen

Gram per vierkante meter: 500 g/m2

Sneldrogend: Nee

KeaBabies Bamboo Baby Towel

Materiaal: Bamboe, Katoen

Gram per vierkante meter: 500 g/m2

Sneldrogend: Nee

Veelgestelde vragen over handdoeken

Heb je nog vragen over de beste handdoeken kiezen, gebruiken en onderhouden? Ik beantwoord hieronder enkele vragen.

Hoe kan ik mijn handdoeken zacht houden?

Al gebruik je de beste wasmachine, dan nog is het belangrijk om de handdoeken op een juiste manier te wassen. Dit betekent niet alleen dat je het wasvoorschrift volgt, maar ook dat je geen wasverzachter gebruikt. Van wasverzachter worden je handdoeken zachter, maar wasverzachter gebruiken gaat wel ten koste van het absorberend vermogen. Ook kunnen zeepresten achterblijven.

Met een goede wasdroger kom je een heel eind. Haal je handdoeken direct uit de droger om ze zacht te houden. Een wasmachine met een was-droog combinatie is dan ook ideaal!

Waarom moet ik mijn handdoeken wassen voor het eerste gebruik?

Het is belangrijk om handdoeken voor het eerste gebruik te wassen. Op die manier krijgen je handdoeken het vermogen om het vocht op te nemen. Als je dit niet doet, heb je dus geen optimale vochtopname.

Wanneer is het tijd voor nieuwe handdoeken?

Als je merkt dat je handdoek minder goed het vocht absorbeert, dan is het tijd om een nieuwe handdoek te kopen. Ook als je merkt dat je handdoek zelfs na een goede wasbeurt stinkt. Als richtlijn kun je het volgende aanhouden: gemiddeld genomen is het na 2 – 5 jaar tijd om de handdoeken te vervangen. Gemiddeld genomen kun je op z’n minst twee jaar van je handdoeken genieten!  

Conclusie

Hopelijk heb je nu genoeg wijsheid in pacht om de beste handdoeken te kopen 😁! Let vooral goed op het type handdoek en afhankelijk van je wensen ook naar de kwaliteit. Hoe hoger de kwaliteit, des te zwaarder de handdoek is.

Zoek je een sneldrogende handdoek, ga dan voor een handdoek met microvezel. Heb je graag een lekkere zachte handdoek? Kies dan een handdoek van katoen of bamboe.

Heb je nog vragen of opmerkingen, laat het me weten via onderstaande buttons. Veel succes met het kopen van je nieuwe handdoek(en)!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?