Witte Was weer Wit krijgen: 4 Methodes!

Niets is fijner dan een kraakhelder wit shirt of fris wit beddengoed, dat weten we allemaal. Helaas is het zo dat witte was na verloop van tijd grauw en vaal wordt, of het krijgt gele vlekken door zweet of deodorant. Het gebeurt zonder dat we er erg in hebben. Gelukkig zijn er tal van trucjes om je witte was weer wit te krijgen!

Het fijne van deze methodes is dat het natuurlijke producten zijn, dus er komt geen bleek of chemische stof aan te pas. Je witte was weer wit krijgen hoeft bovendien helemaal niet moeilijk of duur te zijn: de middelen koop je bij de supermarkt of heb je misschien al in huis!

Voordat je begint

Bij alle methodes moet je je witte was weken. Daarom heb je 1 van de volgende artikelen nodig:

  • Een grote emmer, of
  • Een grote bak, of
  • Een grote pan

Witte was wit krijgen met soda

Een ouderwets sodabadje doet wonderen! Het is een krachtig reinigingsmiddel dat diep doordringt in textiel. Vanwege de hoge alkaliteit – zuuroplossende eigenschappen – lossen vlekken makkelijk op en verdwijnen nare geurtjes.

Je kunt zowel schoonmaaksoda als baking soda gebruiken. Vul een emmer met heet water en voeg al roerend een kopje soda toe. De verhouding is ongeveer 1 kop soda op 4 liter water. Roer je textiel er doorheen en laat het vervolgens 8 uur weken, bijvoorbeeld een hele nacht. Haal het na 8 uur uit het water en doe het in de wasmachine voor een normale wasbeurt. Hierna is het weer stralend wit!

Kun je niet zo lang wachten? Je kunt soda ook toevoegen aan het hoofdvakje van de wasmachine, samen met je wasmiddel. Hierdoor werkt het echter misschien minder goed, omdat het textiel niet de kans krijgt om te weken.

Hardnekkige vlekken? Meng dan een kopje soda met wat citroensap en smeer de pasta op de vlek. Dit kan met je vinger of met een oude tandenborstel. Laat dit 30 minuten intrekken en was het daarna zoals gewoonlijk.

Witte was wit krijgen met citroen

Een ander middel waarmee je je witte was weer wit krijgt, is citroen. Citroenzuur breekt vetten af en citroensap is een geweldige natuurlijke witmaker, dus ook nog eens dubbel winst. Bovendien duurt het weken minder lang dan bij soda.

Kook 2 in plakjes gesneden citroenen in een grote pan met water. Laat de pan daarna tot zo'n 40 à 60 graden afkoelen. Week je wasgoed daarna 1 à 2 uur in het water. Stop het vervolgens in de wasmachine en kies een normaal wasprogramma. Voilà: je witte blouse is terug van weggeweest!

Om met zwaarder geschut te werk te gaan, voeg je azijn toe aan de pan met water. Je moet het dan wel wat langer laten weken – zo'n 4 à 5 uur.

witte was wordt in de wasmachine gelegd

Witte was wit krijgen met azijn

Azijn is mijn all time favourite voor elke schoonmaakklus! Wanneer je je witte was weer wit wilt maken, leg je het in een emmer of bak voeg je evenveel water als natuurazijn of witte azijn toe. Hier laat je het minstens een halve dag in weken. Daarna was je het met een normaal wasprogramma. Met de beste wasmachine is je kledingstuk weer als nieuw!

Je kunt ook een halve kop azijn toevoegen aan het hoofdvakje van je wasmachine. Dit is vooral handig als je in tijdsnood zit. Kies je gebruikelijke programma met wasmiddel.

 Het mooie van azijn is dat het vele extra voordelen heeft. Zo bleekt het niets waar kleur in zit en laat het geen geur achter. Het verwijdert ook achtergebleven kalkaanslag uit je wasmachine!

Witte was wit krijgen met ossengalzeep

Ossengalzeep werd meer dan 150 jaar geleden ontdekt. Het is een biologisch afbreekbare zeep die allerlei vlekken verwijdert! Men gebruikt het al jaren om witte was weer wit te krijgen. Waarschijnlijk weet je oma precies wat het is!

Om ossengalzeep te gebruiken, maak je je kleding een beetje nat en de zeep ook. Wrijf daarna met de zeep over de vlekken in je witte wasgoed of over je hele kledingstuk. Heb je de zeep aangebracht waar nodig? Laat het dan 2 uur intrekken. Daarna gooi je je was in de wasmachine om het normaal te wassen.

Je hebt tegenwoordig ook vloeibare ossengalzeep speciaal voor in de wasmachine. Misschien past dit beter bij jou als je weinig tijd hebt om je was te weken!

Ossengalzeep is niet geschikt voor veganisten, omdat het gemaakt is van rundergal.

Wat je niet moet doen

Gebruik nooit bleek om je witte was weer wit te krijgen. Als je dit toevoegt in de wasmachine, is er een risico dat er bleekresten achterblijven. Bij volgende wasbeurten kunnen andere kledingstukken dan vlekken krijgen. Bovendien maakt bleek kleding vaak oneffen wit, en is het slecht voor het milieu. Het is moeilijk uit grondwater te filteren en draagt bij aan land- en watervervuiling.

Wat je wel moet doen

  • Voor witte was is het beter om waspoeder te gebruiken in plaats van vloeibaar wasmiddel. Waspoeder bevat een minimale hoeveelheid bleekmiddel, waardoor witte was langer wit blijft. Dit wasmiddel is daarom ook meteen ongeschikt voor je gekleurde was.
  • Was witte kleding nooit met andere kleuren, zodat kleurstoffen er niet intrekken. Wit wasgoed blijft het witst als je het met ander wit textiel wast.
  • Droog je witte was in de zon. Het is niet alleen lekker fris, maar zonlicht heeft ook een blekend effect. Het is wel belangrijk dat je het meteen van de waslijn haalt als het droog is. Als je witte was te lang blootstelt aan de zon, kan het alsnog geel uitslaan.
  • Voeg tijdens de wasbeurt een scheut azijn toe te aan de witte was via het hoofdvakje van de wasmachine. Met azijn blijft je kleding niet alleen mooier van kleur, maar het verwijdert ook vlekken en zorgt dat witte kleding wit blijft.
  • Zorg ook dat je écht vieze kleding apart wast, zodat het vuil niet op andere kledingstukken overspringt – of laat de vervuilde was van tevoren weken met 1 van bovenstaande methodes.

Conclusie

Dit waren al mijn tips om witte was weer wit te krijgen. Ga je voor het oude vertrouwde ossengal, of kies je voor de vegan friendly optie, baking soda? Hoe dan ook ben je nu hopelijk helemaal in staat om je kledingkast op te frissen en word je was zo wit als sneeuw! Ik hoor graag hieronder hoe het jou afgaat!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?