Je Strijkijzer Ontkalken in Slechts 4 Stappen✅

Laatst ontdekte ik tijdens het strijken bruine vlekken op mijn witte blouse. Tot mijn grote opluchting kon ik brandplekken van het hete strijkijzer al snel uitsluiten. Na wat research kwam ik erachter dat de vlekken worden veroorzaakt door kalkaanslag van mijn strijkijzer.

Gelukkig is hier in slechts een paar stappen wat aan te doen. In dit artikel leg ik je uit hoe je je strijkijzer ontkalkt!

Wat is kalkaanslag?

Voordat deze vlekken ontstonden, was ik natuurlijk al bekend met kalkaanslag in de badkamer of wasmachine. Dat ook het strijkijzer hiermee te maken krijgt, was nooit eerder in me opgekomen. Logisch achteraf, want alles wat met water in aanraking komt, krijgt een kalklaagje.

Dit komt doordat in Nederland het leidingwater hard is. Dit betekent dat het water een bepaalde concentratie mineralen bevat. Een van deze mineralen is kalk.

Wanneer leidingwater verdampt, blijft kalk in het water achter. Wanneer het water opdroogt, ontstaat een witte waas van kalk achter op sommige oppervlakken. Dit wordt ook wel kalkaanslag genoemd.

In je strijkijzer zorgt kalkaanslag ervoor dat de stoomgaten geblokkeerd raken. Kalk hoopt zich ook op in het waterreservoir. Zelfs wanneer je het beste stoomstrijkijzer in huis hebt gehaald, zorgt kalk ervoor dat je strijkijzer niet meer goed functioneert.

Kalkaanslag in je strijkijzer kan ervoor zorgen dat bruine vlekken op de kleding ontstaan. Af en toe het strijkijzer ontkalken is dus zeker nodig om je kleding weer vlekkeloos en kreukvrij te krijgen. Ben je bang voor brandplekken? Als het gaat om kwetsbare stoffen, kun je ook zelf kleding stomen.

Ben je ook benieuwd naar hoe je andere apparaten en oppervlakken kalkvrij maakt? Lees dan hier hoe je het beste je badkamer kunt schoonmaken en je waterkoker kunt ontkalken. Voor een schoon strijkijzer ga je uiteraard het strijkijzer schoonmaken.

Voor een goede voorbereiding...

Met slechts een paar benodigdheden kun je al gemakkelijk je strijkijzer ontkalken. De kans is groot dat je ze al in huis hebt liggen. Voordat je begint met het ontkalken van je strijkijzer is het handig de volgende spullen alvast klaar te leggen:

  • Schoonmaakazijn
  • Oude lap stof of oude handdoek
  • Rooster (een ovenrek werkt ook)
  • Afwasmiddel
  • Een beetje van je tijd⏰

Beschikt je strijkijzer over een speciaal ontkalkprogramma? Zet deze dan aan en volg de stappen zoals in de handleiding staat.

Modern strijkijzer naast oud strijkijzer

Stap 1: het waterreservoir

Ten eerste focus je je op het waterreservoir. Hier begint namelijk de weg van het vloeistof in het strijkijzer. Vanaf hier hoopt kalk zich op. Leeg het waterreservoir van oud (strijk)water. Vul het reservoir vervolgens voor de helft met schoonmaakazijn.

Stap 2: stomen maar!

Leg het rooster of ovenrek boven de wasbak en zet het strijkijzer hier bovenop. Dit doe je om het strijkijzer de ruimte te geven om de stoom goed te laten ontsnappen. Zet het strijkijzer aan en zet hem op de heetste stand.

Laat het vervolgens voor een minuut of 5 doorstomen. De hete azijn lost zo de hardnekkige kalkdeeltjes op. Druk af en toe op de stoomknop om ook kalk uit de kleine stoomgaatjes te verwijderen.

Strijk over een oude lap stof of oude handdoek. De stof neemt de kalkafscheiding op vanuit het strijkijzer en zorgt ervoor dat er geen residu op de strijkzool achterblijft.

Stap 3: afkoelen

Zet het strijkijzer uit en laat de azijn nog ongeveer een uur lang intrekken. Als het goed is, is het strijkijzer dan ook volledig afgekoeld. Vul daarna het reservoir met water. Zet het strijkijzer weer aan en laat het strijkijzer goed doorstomen om de azijn te verwijderen.

Spoel het drie keer door en zet het strijkijzer op zijn kant met de strijkzool omhoog om hem volledig af te laten koelen.

Stap 4: schoonmaken

Maak een sopje van water en afwasmiddel. Ga met een doekje in het sopje en verwijder wat van de overgebleven vlekken, zodat al de kalkaanslag verdwenen is. Zo is je strijkijzer weer helemaal kalkvrij!

Geef je strijkijzer direct nog even een goede beurt door je strijkijzer volledig schoon te maken.

Kalkaanslag voorkomen

Wil je er 100% van verzekerd zijn dat je niet met kalkaanslag te maken krijgt? Leer dan om te strijken zonder strijkijzer. Met het gebruik van een strijkijzer ontkomt je er namelijk nooit volledig aan dat kalk zich ophoopt. 👀

Dit geldt ook voor de beste kledingstomer, waarbij kalkdeeltjes zich in het reservoir kunnen ophopen. Verdiep je daarom ook altijd eerst goed in hoe je zelf het beste je kleding kunt stomen.

Kat probeert stoom te op te vangen

Om kalkaanslag in de toekomst zo veel mogelijk te voorkomen zijn er een aantal maatregelen die je kunt treffen. Kalkaanslag ontstaat door het gebruik van hard water wat uit de kraan komt.

Je kunt kalkaanslag voorkomen door tijdens het strijken gebruik te maken van gedemineraliseerd water. Dit is water in een hele zuivere vorm, omdat het is ontdaan van mineralen (onder andere kalk). Hiermee voorkom je dat kalk zich ophoopt in je strijkijzer.

Let wel op of je strijkijzer hiervoor geschikt is! Gedemineraliseerd water kan snel zuur worden en bepaalde onderdelen in je strijkijzer beschadigen. Raadpleeg dus altijd eerst de handleiding!

Je hebt vast wel eens speciaal strijkwater in de winkel gezien. Ook dit helpt meestal om kalkvorming te voorkomen. Echt een goed idee is het gebruik van strijkwater echter niet.

Aan dit water is namelijk parfum toegevoegd, waardoor je kleding lekker gaat ruiken. Strijkwater met dit soort toegevoegde geuren kunnen van binnenuit je strijkijzer beschadigen.

Voor lekker ruikende was kun je beter wasverzachter of een goed wasmiddel gebruiken. Doe dit in de juiste vakjes wanneer je je kleding in de wasmachine stopt.

Conclusie

Als het goed is, is het ontkalken van je strijkijzer met deze stappen een makkie geworden en is het antwoord op de vraag: "hoe ontkalk je een strijkijzer?" helemaal helder.

Zo houd je het strijkijzer schoon en voorkom je die vieze kalkvlekken op je kleding. Mij gaat dat in ieder geval nooit meer overkomen!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?