Je Kleding uit de Kreukels Strijken Zonder Strijkijzer

Toen ik nog op kamers woonde, had ik geen een strijkijzer. (Welke student wel, overigens?) Dit vond ik ook niet erg, want ik heb had – en heb – een hekel aan strijken. Toch was dit een probleem als mijn favoriete blouse weer volledig gekreukt uit de was kwam.

Die outfit was gepland, en ik had niet gek veel extra's rondslingeren. Ik moest dus snel een oplossing bedenken om de kreukels op de een of andere manier te verwijderen, zodat ik mijn favoriete blouse diezelfde avond tijdens het stappen nog aan kon.

En geloof me, in deze tijd heb ik genoeg methoden ontdekt die prima werken. Het voordeel hiervan is dat de meeste van deze methoden snel en efficiënt zijn. Nog steeds houd ik soms liever vast aan mijn oude manieren dan dat ik nu de strijkijzer pak. 😬

Dus: heb je een alternatief nodig, omdat je strijkijzer niet meer goed werkt, of omdat je geen zin hebt er eentje aan te schaffen? Of misschien heb je er een, maar moet je je strijkijzer schoonmaken of is hij aan een ontkalkingsbeurt toe. Meestal is je strijkijzer daarna weer zo goed als nieuw, maar het duurt even voor dat gebeurd is.

Hieronder loop ik de verschillende manieren langs over hoe je kunt strijken zonder strijkijzer!

#1 Stoom uit de badkamer

Ik begin direct met mijn favoriet. Deze methode is mijn favoriet, omdat je hier weinig werk aan hebt en gemakkelijk in je routine past tijdens het klaarmaken.

Het werkt namelijk als volgt: wanneer je van plan bent om onder de douche te springen, laat je de stoom van de douche werken als kledingstomer. Je neemt je kledingstuk mee aan een hanger en hangt hem op een open plek in de badkamer.

Dit werkt als volgt: wanneer je kleding gekreukeld is, liggen de vezels niet meer recht naast elkaar. De hitte van de stoom, maakt de vezels weer vervormbaar. Door ze rechtop te hangen in de badkamer, trekt de zwaartekracht deze vezels recht naar beneden en verdwijnen de kreukels uit je kleding.

Heb je al gedoucht? Dan kun je ook op andere manieren stoom inzetten. Gebruik bijvoorbeeld een goede waterkoker en giet deze vol met water. Laat het water koken en houd je kledingstuk in de stoom die uit de koker ontsnapt.

De stoom is erg heet, dus zorg ervoor dat je je handen niet te dicht op de stoom houdt wanneer je de kreukels uit je kleding wilt halen. 

#2 De droger

De wasdroger is ook een uitstekende ontkreukelaar, geloof het of niet. Sommige drogers zijn zelfs voorzien van een speciaal kreukvrij programma.

Het nadeel is dat dit programma meestal pas wordt uitgevoerd na een normale droogbeurt. Je kledingstuk moet dus wel in de droger kunnen. Check voor je hiermee aan de haal gaat, daarom altijd eerst het label in je kledingstuk.

Een andere truc die je kunt uitvoeren met een droger, werkt met ijsklontjes. Doe enkele hiervan samen met je kledingstuk in de droger. 🧊 Dit klinkt misschien gek, maar het werkt echt!

Je draait je droger op een kort programma met een relatief hoge temperatuur. De warmte in combinatie met de ijsklontjes veroorzaakt stoom, welke je kleding kreukvrij maakt, net als hierboven!

Zilveren föhn in hand gehouden

#3 Je kleding föhnen

Ook je föhn is een multifunctioneel product die kan dienen als strijkijzer. Leg het te strijken kledingstuk op een vlakke ondergrond en zet je föhn aan op de heetste stand. Ga zachtjes met een afstand van ongeveer 10 centimeter langs alle kreukels van het kledingstuk.

Je kunt de kreukel eventueel iets vochtig maken. De combinatie van hitte en vocht is namelijk veel effectiever bij het verwijderen van kreukels. Dit komt doordat vezels in de stof van je kleding onderling met elkaar binden. Hierdoor neemt de stof onregelmatige vormen aan.

Hitte of vocht verbreken de onderlinge bindingen en maken de stof weer vervormbaar. Bij een combinatie van deze twee verdampt het vocht veel sneller. Hierdoor verspreidt de warmte zich wat beter en werken de hitte en het vocht samen om de kreukel recht te krijgen.

Doe dit bij elk stuk wat je gestreken wilt hebben en je kledingstuk is weer helemaal klaar voor gebruik!

#4 Een stijltang

Een goede stijlstang komt wellicht nog wel het meest in de buurt van een echte strijkijzer van deze opties. Net zoals je je haar stijl en glad kunt maken met de hete platen van een stijltang, kun je dit ook prima gebruiken om kleding mee te strijken.

Stop het gedeelte van de kleding tussen de platen van de stijltang en strijk de stof zachtjes naar beneden. Als het goed is, is de kreuk verdwenen!

Denk er wel aan dat de platen van een stijltang niet erg breed zijn. Je kunt hem dus enkel gebruiken om kleine oppervlakken mee te strijken.

Blauwe fles antikreukspray spuit vloeistof op gordijnen

#5 Anti-kreukspray

Bedank de techniek voor deze laatste optie. Fabrikanten van wasmiddel hebben in de afgelopen jaren anti-kreuksprays op de markt gebracht. Deze sprays bevatten een formule die de kledingvezels wat zachter maken, zodat de kreukel verdwijnt.

Naast dat het kreukels verwijdert, geeft het je kleding vaak ook nog eens een frisse geur. Anti-kreukspray is dan ook uitermate geschikt om mee te nemen op reis! ✈️

Wat is de beste manier om te strijken zonder strijkijzer?

De beste manier om te strijken zonder strijkijzer is door het kledingstuk tijdens het douchen aan een hanger in de badkamer te hangen! De stoom van het warme water hecht zich aan de vezels van je kleding, waarna de hitte de vezels vormbaar maakt en de zwaartekracht het vocht omlaag trekt. Zo trekt het ook de kreukels uit je kleding.

Zijn deze methodes niets voor jou? Haal dan de beste stoomstrijkijzer in huis. Het doelproduct gebruiken voor een klus is altijd beter dan alternatieven. Mocht er een keer geen strijkijzer in de buurt zijn, heb je deze tips heb je in ieder geval op zak!

Conclusie

Als je nu nog geen antwoord hebt op de vraag, "hoe strijk ik mijn kleding zonder strijkijzer?", dan weet ik het ook niet meer! Ik weet namelijk haast zeker dat een van deze opties voor je gaat werken – maar ik hoor het natuurlijk graag van je.

Of heb je zelf nog goede tips om je kleding kreukvrij te krijgen? Laat het hieronder in het feedbackformulier weten. Bedankt voor het lezen, en succes!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?