Je Strijkijzer Schoonmaken in 3 Simpele Stappen!

Een schoon strijkijzer betekent schone kleren. Dus steek je handen uit je ongestreken mouwen en volg onze handige tips! Je hebt overigens geen strijkijzer nodig om te strijken, strijken zonder strijkijzer kan ook!

Niets zo vervelend als nieuwe vlekken in vers gewassen kleding! Je denkt er misschien niet snel over na, maar een vies strijkijzer maakt je schone kleding in één strijk zo weer vuil! Je strijkijzer schoonmaken is dus van groot belang. Daarom hebben we de makkelijkste en snelste manieren voor jou op een rijtje gezet! 😃

Dit heb je nodig om je strijkijzer weer helemaal schoon te krijgen

Met een schone vochtige doek maak je tussendoor eenvoudig je strijkijzer schoon. Maar af en toe is een diepe reiniging nodig!

Het is vooral even een investering van tijd, want de meeste benodigdheden heb je als het goed is al in huis!

 • Schoonmaakazijn of natuurazijn
 • Rooster of ovenrek
 • Schone, droge katoenen doek
 • Fijn zout
 • Bakpapier
 • Nagellakremover (alleen bij gesmolten plastic aan de onderkant van het strijkijzer)

Stap 1: Gesmolten materiaal onder de zool (onderkant) verwijderen

Heb je geen last van gesmolten materiaal onder de zool (de onderkant van je strijkijzer) ga dan door naar stap 2!

Heb je wél per ongeluk een synthetisch kledingstuk op een te hoge stand gestreken? Of het strijkijzer enthousiast over een opdruk gehaald? Geen paniek! We weten niet of je kleding nog te redden is, maar je strijkijzer wel!

Zorg dat je strijkijzer is afgekoeld voordat je begint. Drenk een doek in nagellakremover en wrijf hiermee over de zool van het strijkijzer. Je poetst het gesmolten materiaal er zo af! Veeg de strijkzool schoon met een beetje water en droog de onderkant af.

Gestreken hemden aan metalen kleerhaken

Stap 2: De zool (onderkant) van het strijkijzer schoonmaken

Het is heel belangrijk om de onderkant van het strijkijzer schoon te maken. Een vieze onderkant veroorzaakt vlekken in je (nu niet meer zo) schone kleding. Gelukkig maak je de zool met deze tip gemakkelijk schoon.

Zet je strijkijzer op de hoogste stand en wacht tot deze heet is geworden. Zet de stoomstand van het strijkijzer ook alvast uit voor deze stap, anders wordt het een kliederboel!

Pak ondertussen een stuk bakpapier en strooi hier 1 eetlepel zout overheen. Zorg dat het een beetje verspreid is, zodat het de oppervlakte van de hele strijkzool omvat. Wanneer het strijkijzer heet is, strijk je rustig over het zout heen. Houd dit een minuut vol. Gelukt? Haal dan met een droge schone doek het zout van de zool (en check ook goed de stoomgaatjes).

 Gebruik fijn keukenzout. Grof zout past makkelijker in de stoomgaatjes en krijg je er des te moeilijker weer uit!

Stap 3: Je strijkijzer ontkalken

Deze stap is makkelijk, maar niet minder belangrijk! Kalk nestelt zich namelijk op meerdere plekken. Met deze stap verwijder je zowel kalk in het waterreservoir als in de stoomgaatjes! Je strijkijzer ontkalken is niet moeilijk.

Heeft je strijkijzer een eigen ontkalkingsprogramma? Des te beter! Dan hoef je dit alleen te doorlopen om de kalk te verwijderen. Wel kun je de onderstaande stappen meenemen om alles nog eens extra schoon te krijgen.

 • Leeg het waterreservoir eerst, en vul het daarna met de schoonmaakazijn of natuurazijn.
 • Leg het strijkijzer vervolgens op een rooster of ovenrek boven de wasbak, zodat de stoom er zometeen onderdoor kan.
 • Stop nu het strijkijzer in het stopcontact.
 • Wacht tot het strijkijzer warm is en zet het vervolgens op de maximale stoomstand. De azijn in de stoom weekt nu het kalk in het strijkijzer los.
 • Druk af en toe op de sproeiknop van het strijkijzer, want ook in de sproeimond nestelt kalk zich maar al te graag.
 • Laat het strijkijzer hierna stomen tot het waterreservoir helemaal leeg is.
 • Haal met een droge schone doek de kalkresten van de zool van het strijkijzer. Pas wel op: het strijkijzer is heet!
 • Nog steeds last van kalk? Herhaal dit proces dan totdat alle kalk is verdwenen.
 • Vul vervolgens het waterreservoir met water en stoom het strijkijzer een paar keer goed door. Vergeet hierbij ook niet de sproeiknop! Je wil niet dat je kleren straks naar azijn ruiken!

Conclusie

Dat was makkelijk, toch? Door het volgen van deze simpele stappen weet je nu zeker dat je kleding schoon blijft en dat je er weer strak in gestreken pak erop uit kan! Bedankt voor het lezen, en laat het me hieronder vooral ook even weten als je nog vragen of tips hebt!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?