Heb je er weleens bij stilgestaan dat de ruimte die wij gebruiken om schoon en fris te worden, zelf niet altijd schoon en fris is? Je badkamer is een warme, vochtige plek waar bacteriën en schimmels maar al te graag in vertoeven. Bovendien zorgen huidvet, shampooresten en kalk voor vieze voegen en kalkaanslag. Regelmatig de badkamer schoonmaken is daarom een must!
Maar waar te beginnen, en met welke schoonmaakmiddelen?! Om je op weg te helpen, heb ik deze lijst gemaakt met de beste manieren om de badkamer te reinigen. Ik bespreek 1 voor 1 alle badkamer onderdelen zoals de wastafel, douche en wc.
Bovendien heb ik rekening gehouden met goedkope, milieuvriendelijke producten die weinig chemicaliën bevatten en daarom niet schadelijk zijn voor je gezondheid en het milieu besparen. In veel gevallen zijn dit schoonmaakazijn, baking soda of een ecologische allesreiniger. Zo maak je je badkamer zorgeloos schoon! 🍀
Tegels vind je meestal op de badkamermuren of in je douche. Na verloop van tijd vertonen ze ophopingen van zeepresten en kalkaanslag. Om de tegels te reinigen, gebruik je schuurmiddel of schoonmaakazijn. Voor het beste resultaat doe je dit 1 keer per week.
Kies je voor schoonmaakazijn, dan kun je dit het beste in een sprayfles gieten. Door de azijn op de tegels te sprayen, kan het goed inwerken zonder dat het er meteen afdruipt.
Bewaar hiervoor bijvoorbeeld een sprayflacon van een schoonmaakmiddel dat je al in huis had. Nadat het 10 minuten heeft ingewerkt, schrob je de tegels met een spons en spoel je ze af met schoon water.
Kies je voor schuurmiddel, dan kun je je eigen natuurlijke schuurmiddel maken van baking soda. Daarvoor doe je een flinke laag baking soda op een natte spons, en boenen maar! Ben je overal geweest, spoel de tegels dan af met schoon, warm water.
Heb je deze middelen niet in huis, gebruik dan een sopje van warm water en biologisch afbreekbare allesreiniger die tevens ook ontkalker is.
Voorkom tenslotte extreme kalkaanslag door een raamwisser te gebruiken op je tegels na het douchen of badderen. Zo krijgt het geen kans om zich te hechten.
Je badkuip schoonmaken doe je door er een laagje baking soda in te strooien, en daarna met een vochtige doek of zachte spons de wanden en het ligvlak te boenen. Hierna spoel je alles af met schoon water en droog je de kuip af met een doek.
Zijn vlekken nog niet weg? Vul dan het bad met een laagje warm water en voeg een scheutje schoonmaakazijn toe. Na het 15 tot 20 minuten in te laten werken, gebruik je het water om alles te boenen met een doek of spons. Laat het water weglopen, spoel het bad even af met schoon water en veeg het droog voor een blinkend resultaat!
Net als voor tegels in je douche, zijn schoonmaakazijn en baking soda ook geschikt voor douchewanden (en de douchedeur, als je die hebt). Je kunt dezelfde sprayfles met azijn gebruiken of een sopje maken van een scheutje schoonmaakazijn, een paar eetlepels baking soda en warm water.
Breng de spray of het sopje aan op de douchewanden en vloer, laat het 5 a 10 minuten intrekken en boen daarna schoon met een spons of doek. Gebruik géén harde borstel op de douchewanden: dan kunnen er krassen ontstaan. Wanneer je overal langs bent geweest, spoel je alles af met schoon water.
Heb je ook nog een douchegordijn? Deze krijg je makkelijk schoon in de wasmachine met een half kopje baking soda!
Heb je tenslotte last van hardnekkige kalkaanslag? Breng dan een natte schuurspons met een laag baking soda aan op de wanden en laat het 2 uur intrekken. Helpt dit ook niet, stap dan over op een schuurmiddel als Cif. Kalkaanslag op je douchewanden ga je tegen door de douchewanden altijd af te drogen na het douchen.
Een niet te vergeten onderdeel is het doucheputje. Ook al is het niet heel prettig, het regelmatig leegmaken ervan is cruciaal! Doucheputjes zitten vol met haren en zeepresten, waardoor water mogelijk niet goed wegloopt en verstoppingen kunnen optreden. Zorg er daarom voor dat het doucheputje helemaal leeg is voordat je hem schoonmaakt.
Je maakt het doucheputje schoon door er baking soda op te strooien gevolgd door een scheut azijn. Hierdoor gaat het flink bruisen, waardoor al het vuil loskomt. Giet er vervolgens kokend water overheen om de hele afvoer schoon te spoelen. Met een schoonmaakborstel of oude tandenborstel boen je het putje zelf ook nog even schoon.
Als je slim bent, leeg je het doucheputje elke week, zodat de smeerboel bij elke schoonmaakbeurt meevalt. 👌
De douchekraan, doucheslang en douchekop ontkalk je het beste met schoonmaakazijn. Spray het op de onderdelen en laat het een paar minuten inwerken. Vervolgens boen je zachtjes met een doek, zachte spons of de zachte kant van een schuurspons, want verchroomde onderdelen zijn gevoelig voor krassen. Even afspoelen en afdrogen met een doek, zodat alles weer blinkt!
Om je douchekop écht goed te ontkalken, vul je een plastic zakje met azijn en knoop je deze om je douchekop heen. Laat hem daarna een paar uur zitten om de kalk goed los te weken.
Kun je geen azijn gebruiken, dan werkt (ecologische) allesreiniger ook goed. Voeg een scheutje toe aan warm water en neem de onderdelen af met een doek of zachte spons. Wel even afspoelen met schoon water!
Een standaard schoonmaakmiddel om je wc mee schoon te maken is bleek. Helaas weten veel mensen niet dat het hoofdbestanddeel chloor erg slecht is voor het milieu en voor ons water, waar het niet altijd uitgefilterd wordt. Bovendien is bleek enkel een ontsmetter en niet bedoeld voor schoonmaken.
Gebruik daarom liever een biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel. Dit mag ook een allesreiniger zijn! Je herkent deze aan het etiket, waarop staat of het biologisch afbreekbaar of ecologisch is. Voorbeelden zijn Seepje, Ecover of Method. Je kunt ook baking soda of azijn gebruiken.
Je reinigt je wc door het schoonmaakmiddel rondom langs de binnenrand van de wc te gieten en 15 minuten te laten intrekken. Zet meteen je wc-borstel in de wc, dan kan die ook even goed weken! Schrob daarna de binnenkant van de wc met de wc-borstel en trek door.
Met een vochtig doekje ga je daarna langs de doortrekknop, klep, bril en buitenrand van de wc om het klusje af te ronden.
Hoewel je het niet altijd goed ziet, zit je wastafel onder de tandpastavlekken of zeepresten. Gebruik weer de sprayfles met schoonmaakazijn of baking soda als schuurmiddel. Boen de wasbak met een zachte spons en de kraan met een doek. Even afspoelen, droog vegen en klaar!
Sommige schoonmaakmiddelen laten een waas achter op spiegels. Je kunt glasreiniger gebruiken door een beetje op de spiegel te spuiten en er met een droge doek overheen wrijven.
Een simpel sopje van warm water en afwasmiddel of allesreiniger werkt echter ook. Met een vochtige doek ga je met ronddraaiende bewegingen over de spiegel heen. Je maakt de spiegel droog met een droge doek – en voilà, nu die glimlach perfectioneren!
Vieze voegen ontstaan door schimmel, gekleurde aanslag van zeep en/of slecht onderhoud. Vaak zijn voegen lastig te bereiken met een spons of doek. Voegen behandel je daarom het beste met een oude tandenborstel!
Vieze voegen maak je schoon met de bekende sprayfles met azijn. Spray dit royaal op de voegen en laat het intrekken. Met een oude tandenborstel schrob je vervolgens goed langs de voegen. Spoel ze af met een vochtige doek.
Anders werkt het zelfgemaakte schuurmiddel van baking soda ook hier goed. Boen met een oude tandenborstel over de voegen, spoel je ze af met water en maak je ze droog.
Heb je zwarte voegen door schimmel? Kijk of het weg te krijgen is met azijn of baking soda. Zo niet, dan moet je over op een krachtiger middel zoals HG Schimmelreiniger. Dit koop je bij de supermarkt of online en moet je meestal 30 minuten laten inwerken. Gebruik bij deze middelen altijd handschoenen!
De badkamervloer schoonmaken gaat net als bij andere vloeren: stofzuigen en dweilen. Het is raadzaam om een andere dweil te gebruiken voor je badkamervloer dan voor je keuken. De keukenvloer is viezer en je dweil kan nog resten van het vuil uit de keuken bevatten. Met een andere dweil meng je ook geen verschillende schoonmaakmiddelen!
De beste tip om je badkamer lang schoon te houden is goede ventilatie. Door je badkamer te laten luchten na gebruik, ontsnapt de damp en voorkom je schimmel!
Ik hoop dat dit artikel je heeft geleerd hoe je je badkamer effectief schoonmaakt en schoon houdt, en dat simpele middelen – zoals azijn en baking soda – wonderen verrichten! Welk middel werkte het beste voor jouw badkamer? Deel je ervaring hieronder!