Je Waterkoker Ontkalken met Azijn of Citroen

Zie jij witte stukjes drijven in je thee? Dan is het tijd om je waterkoker te ontkalken! Kalk komt uit kraanwater en blijft achter in de waterkoker, waardoor er langzaam een kalklaag ontstaat.

Kalk is niet schadelijk of ongezond, maar opgestapelde kalk belandt uiteindelijk in je thee, je bouillon of oploskoffie. En die vlokken zien er niet bepaald smakelijk uit!

Nog belangrijker is het effect dat kalk op je waterkoker heeft. In tegenstelling tot ons lichaam, heeft een waterkoker er wel degelijk last van. Door kalkaanslag geleidt het verwarmingselement warmte minder goed, waardoor het water minder snel kookt. Dit betekent dat de waterkoker meer energie gebruikt om het water te verhitten. Dit is nadelig voor zowel je energierekening als voor het milieu. 🌱

Gelukkig is het ontkalken van je waterkoker een fluitje van een cent. Het belangrijkste is vooral dat je het ontkalken bijhoudt!

Hoe vaak moet ik de waterkoker ontkalken?

Hoe vaker je je waterkoker gebruikt, hoe sneller kalk ophoopt. Ontkalk altijd meteen als je de kalkaanslag duidelijk ziet. Bij dagelijks gebruik kun je je waterkoker het beste 3 tot 4 keer per jaar ontkalken.

Dit is afhankelijk van hoe vaak de waterkoker op een dag wordt gebruikt, het materiaal van de waterkoker, en de hardheid van het water in jouw buurt. Harder water bevat namelijk meer kalk.

Dit heb je nodig

Zuur! Kalk lost hierin op. Zo verliest een ei z'n harde schil wanneer je het een aantal dagen in zuur legt. Je kunt daarom heel goedkoop en milieuvriendelijk de waterkoker ontkalken met azijn of citroen. Dure ontkalkers zijn totaal niet nodig!

Maak je ook geen zorgen over de geur van azijn: die verdwijnt na een paar keer goed afspoelen. Daar kom ik hieronder op terug!

Stappenplan ontkalken met azijn

Stap 1: Meng water en azijn

Zet een raam open voor de azijngeur. Vul de waterkoker met water tot net boven de kalklaag. Voeg evenveel azijn toe – schoonmaakazijn en natuurazijn kunnen allebei.

Gebruik je natuurazijn, dan kun je dit ook zonder water aan de kook brengen. Giet in dat geval azijn in de waterkoker tot net boven de kalklaag.

Stap 2: Kook en laat afkoelen

Zet de waterkoker aan en laat het (water met) azijn koken. Als het gekookt is, laat je het minimaal 30 minuten afkoelen. Op deze manier dringt de azijn goed door in de kalklaag.

Stap 3: Kalkvrije waterkoker

Kook het (water met) azijn opnieuw, en giet het naderhand in de gootsteen. Als het goed is, is alle kalk nu verdwenen! Om de azijngeur- en smaak te verwijderen, kook je na afloop schoon water in de waterkoker, net zo vaak tot de scherpte van de geur weggezakt is.

Zijn er toch nog kalkresten over? Herhaal dan deze stappen, of probeer de volgende methode uit als aanvulling!

Er bestaan waterkokers met een antikalkfilter. Door de filter kunnen er geen kalkdeeltjes in het water terechtkomen. Gebruik je je waterkoker vaak, dan is dit de investering waard!

Stappenplan ontkalken met citroen

Stap 1: Meng water en citroen

Ook hier maak je een mengsel dat voor de helft uit water bestaat, en voor de helft uit citroen. Vul de waterkoker met water tot net boven de kalklaag en voeg daarna dezelfde hoeveelheid citroensap toe.

Stap 2: Kook en laat afkoelen

Kook het mengsel en laat het vervolgens afkoelen. Ook hier doe je dat voor minimaal 30 minuten, zodat het zuur de kans krijgt om al het kalk af te breken.

Stap 3: Kalkvrije waterkoker

Zet de waterkoker opnieuw aan. Is het water gekookt, leeg dan de waterkoker en kijk of alle kalk weg is. Zo ja, spoel dan de waterkoker na met schoon water. Zo nee, herhaal dan de eerste stappen.

Water wordt uit waterkoker geschonken

Ontkalk niet met cola

Er zijn verschillende blogs die cola aanraden om de waterkoker mee te ontkalken. Dit is geen goed idee. Hoewel cola zuur is, bevat het ook erg veel suiker. Deze blijven achter in de waterkoker en maken de binnenkant plakkerig. 😖

Tips om kalkaanslag te voorkomen

  • Koop een waterfilterkan, zodat er alleen nog maar kalkvrij water in de waterkoker belandt. Dit is een slim idee als je in een gemeente met hard water woont.
  • Kalk slaat neer doordat er water in de waterkoker zit. Hoe langer water in de waterkoker blijft staan, hoe meer kalk kan hechten. Gooi daarom de waterkoker steeds leeg na gebruik. Hierdoor blijft er geen water in de waterkoker achter en kan kalk niet neerslaan. Je verspilt het minste water door alleen de hoeveelheid water te koken die je nodig hebt.
  • Kalk hecht zich aan schelpen. Je zou daarom wat schelpen in je waterkoker kunnen leggen. Geloof me, je staat versteld van het effect: je waterkoker blijft schoon, omdat de schelpen het werk doen!
  • Wil je voor eens en voor altijd afrekenen met kalk? Ga een stapje verder en koop een waterfilter voor het hele huis. Het is niet goedkoop, maar dan heb je ook wat: naast kalk worden ook roest, zand, chloor, pesticiden en zware metalen uit je water gefilterd. Dit voorkomt ook dat je je kraan moet schoonmaken. De prijzen voor zo'n waterfilter verschillen nogal, dus mijn advies is om je goed in te lezen in de specificaties en recensies en aan de hand daarvan een keuze te maken.

Conclusie

Hopelijk geniet jij snel weer volop van een kopje thee of bouillon zonder kalkvlokken! Met azijn of citroen in huis is het klusje zo geklaard. Door de waterkoker bovendien regelmatig te ontkalken, blijft het apparaat bovendien schoon en efficiënt. Heb jij snel last van kalkaanslag, overweeg dan gefilterd water om de routine af te ronden. Of nog handiger, installeer een waterfilter in huis!

Laat je me hieronder weten welke methode(n) jij uiteindelijk voor gaat! Ik ben benieuwd. Bedankt voor het lezen!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?