Hoe Zit Het met de Levensduur van een Stofzuiger?

Heb je ook wel eens gehad dat je stofzuiger binnen no-time kapot gaat? Uiteraard gebeurt dit altíjd vlak na de garantieperiode van twee jaar. Steeds een nieuwe stofzuiger kopen is niet alleen duur, maar meestal ook hartstikke onnodig. Maakt dat je ook zo benieuwd naar de levensduur van een stofzuiger?

Dan ben je bij het juiste artikel aanbeland. Je vindt hieronder meteen het antwoord, maar lees vooral door om erachter te komen wat de levensduur van een stofzuiger zoal beïnvloedt!

Wat is de levensduur van een stofzuiger?⏳

De gemiddelde levensduur van een normale stofzuiger is 4 à 5 jaar. Er zijn echter grote onderlinge verschillen, uitlopend van 2 jaar tot een levensduur van wel 10 jaar. Hoelang een stofzuiger mee gaat, is afhankelijk van de kwaliteit en hoe goed je hem onderhoudt. Daarover later meer!

Waardoor gaat een stofzuiger kapot?

Wanneer je merkt dat je stofzuiger zuigkracht verliest of niet meer aan gaat, dan ligt dit meestal aan een enkel onderdeel. Kijk dus altijd eerst welk onderdeel het heeft begeven, voordat je direct een nieuwe stofzuiger aanschaft. De kans bestaat dat het makkelijk te vervangen is!

Welke onderdelen van een stofzuiger gaan snel kapot?

Stofzuigers hebben veel onderdelen die stuk voor stuk kapot kunnen gaan. Toch zijn veel onderdelen eenvoudig te vervangen. 🪛 Hieronder leg ik je uit welke onderdelen in de stofzuiger het vaakst voor problemen zorgen en wat je hieraan kunt doen.

Let wel: dit gaat over de reguliere stofzuigers. Een robotstofzuiger zit bijvoorbeeld heel anders in elkaar dan een sledestofzuiger of een steelstofzuiger. Dit vraagt vanzelfsprekend om een andere reparatie wanneer deze stuk gaat.

  • Motor 💪🏼

De motor is wellicht het ingewikkeldste onderdeel van een stofzuiger. Het kan lastig zijn deze zelf te vervangen en kost soms nogal wat geld. Afhankelijk van de leeftijd en kwaliteit van de stofzuiger is het in dit geval wellicht beter een nieuwe stofzuiger aan te schaffen.

Gelukkig hoeft meestal niet de hele motor opnieuw te worden geplaatst. De meeste motorproblemen van een stofzuiger ontstaan door versleten koolborstels. Ik bespaar je de technische details, maar in de meeste stofzuigers zijn deze toegankelijk en goed te vervangen.

Nieuwe koolborstels kosten slechts een paar euro en zorgen dat je motor weer een tijd vooruit kan. Ben je dus een beetje handig en wil je geld besparen? Dan is het zeker waard een poging te doen om de koolborstels zelf te vervangen.

  • Stofzuigerslang 🐍

De stofzuigerslang krijgt veel te verduren. Het is de afvoer van de viezigheid op de vloer naar de stofzuigerzak. Ook heb je je vast wel eens in tijden van haast schuldig gemaakt aan het trekken van de stofzuiger, middels de stofzuigerslang. Begrijpelijk, maar niet zo goed voor de levensduur van de slang.

Merk je dat je stofzuiger niet meer goed werkt of aan zuigkracht verliest? Check dan altijd of de stofzuigerslang scheurtjes of blokkades bevat. Een stofblokkade is vaak gemakkelijk te verwijderen. Bij scheurtjes of onregelmatigheden is je slang aan vervanging toe.

Gelukkig zijn stofzuigerslangen erg gemakkelijk te vervangen en schaf je voor minder dan twee tientjes al een nieuwe aan. Hetzelfde geldt vaak voor de steel van de beste steelstofzuiger, maar dat ligt eraan of deze een geïntegreerde kruimeldief heeft, en waar deze zit.

Iemand stofzuigt tapijt met witte steelstofzuiger
  • Snoer🔌

Het is niet gek om je voor te stellen dat een stofzuigersnoer nog wel eens kapot kan gaan. Met het knopje rolt het snoer van een sledestofzuiger zich razendsnel op, totdat het gesleep over de vloer eindigt een klap van de stekker tegen het uiteinde van het rolsysteem.

Dan heb ik het nog niet over het eventuele getrek aan het snoer als je deze niet van tevoren volledig uit de stofzuiger trekt, of toch nog nét die extra twee centimeter verder probeert te gaan, terwijl het snoer op spanning staat.

Snoerbreuk komt dan ook relatief vaak voor en kan ervoor zorgen dat je stofzuiger niet meer aan gaat. Zie je een zwakke plek in het snoer? Verhelp dit dan direct met een stukje isolatietape om erger te voorkomen.

Wanneer het snoer al stuk is, is deze relatief eenvoudig te vervangen. Een snoer wordt meestal samen geleverd met een nieuw snoerhaspel. Je beschikt dus ook gelijk over een nieuw rolmechanisme.

De prijzen van nieuwe snoerhaspels lopen van 20 tot 50 euro. Zijn er meer onderdelen van je stofzuiger aan vervanging toe? Dan kunnen de kosten nogal oplopen en is het wellicht beter een volledig nieuwe stofzuiger aan te schaffen.

Om problemen met een stofzuigersnoer te voorkomen kun je soms het beste het snoer achterwege laten. Een goede snoerloze stofzuiger voorkomt niet alleen snoerproblemen, het geeft je ook gemak en bewegingsvrijheid.

In de video hieronder worden de drie meestvoorkomende problemen met stofzuigers uitgelegd en gefixt! Dat is ideaal als je niet weet wat er met je kapotte stofzuiger aan de hand is en je op zoek bent naar een goed startpunt.

Een tip: kies een veel verkochte stofzuiger van een bekend merk. Ook al is dit een wat duurdere, op de lange termijn ben je waarschijnlijk goedkoper uit.

Bij populaire stofzuigers zijn er veel losse onderdelen te koop voor een goede prijs, waardoor je eerder op reparatie overgaat dan op de aanschaf van een nieuwe stofzuiger.

Tips voor een langere levensduur van je stofzuiger

Om kosten, noch moeite te besparen is een goede zorg voor je stofzuiger belangrijk. Voorkomen is immers beter dan genezen (of repareren, in dit geval). Hier volgen een aantal tips die de levensduur van je stofzuiger aanzienlijk kunnen verlengen.

Zuig geen glas op met je stofzuiger, om te beginnen. Glas is scherp en is vooral schadelijk voor alles aan de binnenkant van de stofzuiger. Beschadigingen treden vooral op aan de binnenkant van de stofzuigerslang.

Glas kan ook de zak laten scheuren, waardoor het stof vrij in de machine komt. Dit kan op zijn beurt weer voor veel andere problemen zorgen. Je kunt natuurlijk ook voor een goede zakloze stofzuiger kiezen om dit probleem te voorkomen

Behalve als je beschikt over zo'n grote bouwstofzuiger, kun je beter geen fijne stofdeeltjes opzuigen. Bouwstof is zodanig fijn dat het in de motor van de stofzuiger terecht kan komen, zelfs al zit er een motorfilter voor. Dit kan voor oververhitting zorgen en serieuze schade aan je motor aanbrengen.

Ook kan verlies van zuigkracht optreden door het verstoppen van de filters. Je stofzuiger onder je boormachine houden tijdens het boren van een gaatje lijkt handig, maar is uiteindelijk niet zo'n goed idee.

Tip: zorg dat tijdens het stofzuigen een raam open staat. Zo voorkom je dat circulerende stofdeeltjes weer neerdalen op je vloer. 

Ten tweede: vermijd het opzuigen van grote pluimen met haar. Dit kan namelijk voor verstoppingen in het opzetstuk en in de slang geven. Met dieren in huis kunnen de haren zich snel opstapelen en zal dat je de neiging geven vaker de stofzuiger te pakken.

In dit geval is het aan te raden een stofzuiger voor huisdieren te nemen. Deze is zodanig ontworpen dat haren minder snel voor verstoppingen zorgen.

Hond wordt over de buik gestofzuigd door baasje

Voorkom het opzuigen van grote stukken puin met je stofzuiger. De grove stukken kunnen je apparaat vanuit binnen beschadigen. Daarnaast bestaat de kans dat wat stukken aan de stofzuigermond blijven hangen.

Wanneer je dan bezig bent met stofzuigen kunnen de stukken puin voor vloerbeschadiging zorgen. Ga dus eerst even met een bezem over de vloer om de grofste stukken alvast op te ruimen.

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je laat een heel dienblad met van alles erop en eraan op de grond vallen. Suiker, glas, koffie en thee liggen allemaal door elkaar heen op de vloer. Wat je in ieder geval nu niet moet doen, is de stofzuiger uit de kast halen.

Het opzuigen van vloeistoffen kan kortsluiting veroorzaken. Het kan ook zijn dat het vocht in de filters blijft hangen en na verloop van tijd voor schimmelvorming zorgt! 🤢

Je lost deze situatie het beste op door een goede dweil en de beste vloerreiniger in te zetten. Is het meeste vloeistof weg? Dan kun je overige viezigheid en stofdeeltjes opzuigen met de stofzuiger of de beste kruimeldief.

Heb je nog ergens een oude stofzuiger staan? Bewaar deze voor de klusjes die wellicht je  nieuwere stofzuiger beschadigen, zoals het opzuigen van glas en bouwstof. Mocht je oude stofzuiger kapot gaan, dan is dit niet zo'n ramp.

Conclusie

Hoelang een stofzuiger meegaat, is zoals je ziet afhankelijk van hoe je ermee omgaat. Je stofzuiger gaat als het goed is een jaar of 5 mee. Met goed onderhoud en een beetje geluk kun je deze levensduur gerust met een paar jaar verlengen.

Hopelijk heeft dit artikel al je onduidelijkheden over de levensduur van een stofzuiger verholpen! Heb je opmerkingen of nog meer goede tips om de levensduur van je stofzuiger te verlengen? Schroom dan niet hieronder feedback achter te laten. Bedankt voor het lezen! 👋🏼

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?