Dit Bepaalt de Zuigkracht van je Stofzuiger

De stofzuiger is je beste vriend bij het schoonmaken. Hondenharen, koekkruimels en papiersnippers verdwijnen binnen een handomdraai. De zuigkracht van je stofzuiger is hierbij van groot belang.

Dit bepaalt hoe vaak je heen en weer moet over dezelfde plek met de stofzuiger, en of je uiteindelijk tóch de blik en veger alsnog moet pakken. Ook lastige hoekjes zijn makkelijk te stofzuigen met de juiste hoeveelheid power! Maar waar hangt de zuigkracht van je stofzuiger van af?

Vermogen is een voor de hand liggend antwoord. Veel mensen denken dat een hoger wattage ook een hogere zuigkracht betekent. Niets is minder waar! Een stofzuiger van 1200 watt hoeft geen hogere zuigkracht te hebben dan een stofzuiger van 600 watt. Bovendien zijn stofzuigers van 900 watt en meer sinds 2017 illegaal in Europese lidstaten!

Welke factoren zijn dan wel bepalend voor de zuigkracht van je stofzuiger? Wel...

#1 Zuigkrachtregeling

Bij veel stofzuigers stel je de zuigkracht eenvoudig in met een zuigkrachtregeling. Deze vind je vaak in de vorm van een draaiknop of een schuifje. Hiermee regel je het vacuüm in de zuigstang van de stofzuiger. Als er minder lucht verloren gaat, is de zuigkracht hoger.

Sommige stofzuigers beschikken over automatische zuigkrachtregeling. Dit betekent dat de stofzuiger zelf aanvoelt wanneer de zuigkracht verhoogd of verlaagd moet worden, afhankelijk van de ondergrond.

#2 Opzetborstel

De zuigkracht van je stofzuiger is ook afhankelijk van de opzetborstel die je gebruikt. Hoe kleiner de zuigmond, hoe meer geconcentreerd de luchtstroom is op een kleine plek, en hoe groter de zuigkracht is.

Op sommige stofzuigers kun je zelfs een turbozuigmond bevestigen. De naam zegt het al: met deze zuigmond bereik je turbozuigkracht! Handig als je huisdieren hebt, want zelfs fijne haren zuig je hiermee op in een handomdraai.

vrouw dansend met haar stofzuiger

#3 Aansluiting van onderdelen

Voor een hoge zuigkracht is het belangrijk dat de onderdelen van je stofzuiger goed aansluiten. Als onderdelen niet precies op elkaar aansluiten, ontsnapt lucht via de openingen en verlies je zuigkracht.

Let daarom goed op! Losse stofzuigeronderdelen koop je het best van het merk van je stofzuiger. Kijk ook goed of de onderdelen geschikt zijn voor het precieze model stofzuiger dat je hebt.

#4 Overvolle stofzuigerzak

Vergeet je regelmatig de stofzuigerzak te vervangen? Dan heb je grote kans dat de zuigkracht van je stofzuiger niet optimaal is! Een overvolle stofzuigerzak zorgt voor minder zuigkracht. Vervang daarom minstens elke 3 maanden je stofzuigerzak voor de beste zuigkracht.

Tegenwoordig bestaan er ook veel zakloze stofzuigers. Denk bijvoorbeeld aan een robotstofzuiger! Bij deze stofzuigers heeft een vol reservoir ook nog een zekere invloed op de zuigkracht, maar in mindere mate. Een goede steelstofzuiger zonder zak heeft bijvoorbeeld een vrij constante zuigkracht.

Wist je dat de perfecte zuigkracht afhangt van de ondergrond? Harde vloeren hebben weinig zuigkracht nodig. Tapijt kan juist wél een harde zuigkracht gebruiken! Zo weet je zeker dat je alle stofjes en vuiltjes uit de vezels van het tapijt haalt.

#5 Onderhoud

Je staat er misschien niet bij stil, maar ook de beste stofzuiger heeft veel liefde en aandacht nodig. Merk je dat je stofzuiger veel vuil laat liggen?

Geen paniek: meestal is er een eenvoudige oplossing! Check eens de zuigmond en de stofzuigerstang of -slang. Misschien wordt de doorgang geblokkeerd door bijvoorbeeld een klomp haar, wat de luchtstroom belemmert.

Voor de beste zuigkracht maak je ook regelmatig de filters schoon, indien ze wasbaar zijn. Is dit niet zo, dan moet je ze vervangen op gezette tijden. Hoe vaak dit moet, verschilt per model en bijbehorende filter; hier lees je meer over in de handleiding van je stofzuiger.

Wasbare filters moet je minstens 1 keer per maand schoonmaken! Een verstopt filter verlaagt de zuigkracht. Eindeloos schoonmaken heeft echter geen zin. Na verloop van tijd is het filter aan vervanging toe. Vernieuw daarom jaarlijks je stofzuigerfilters.

#6 Vermogen... of niet?

Ik verwees hier al naar in het begin van het artikel: vermogen heeft minder invloed op de zuigkracht dan je denkt. Dit gaat dubbel op nu dat het maximale vermogen van stofzuigers binnen de EU beperkt is tot 900 watt.

Toch kun je enig idee krijgen van hoe effectief de motor van een stofzuiger is door naar enkele technische specificaties te kijken, als je ze al kunt vinden in de productomschrijvingen.

  • Wattage omschrijft alleen hoeveel aan stroom de motor ontvangt van de stroomvoorziening.
  • Ampèrage vertelt je enkel hoeveel stroom de elektrische onderdelen van een stofzuiger daadwerkelijk gebruiken.
  • Aan het 'water lift' lees je af hoe hoog de stofzuiger een waterkolom van 1 inch optilt. Dit is belangrijke informatie als je nadrukkelijk een model zoekt dat ook water opzuigt.
  • Zogeheten 'air wattage' draait om de output power, maar één airwatt staat gelijk aan ongeveer 0,9 watt, dus veel verschil tussen deze waarde en het normale wattage is er niet.
  • Aan de airflow lees je beter af hoeveel kubieke voet per minuut (cubic feet per minute, oftewel CFM) aan lucht die de stofzuiger opzuigt. Hierbij wordt rekening gehouden met de weerstand die de luchtstroom ervaart door filters en dergelijke.

Veelgestelde vragen over stofzuigers

Hoe vaak moet ik de stofzuigerzak vervangen?

Voor een optimale werking van je stofzuiger vervang je de stofzuigerzak minstens elke 3 maanden. Gebruik je de stofzuiger veel? Dan moet de zak ook vaker vervangen worden. Verminderde zuigkracht is vaak een hint dat de stofzuigerzak aan vervanging toe is!

Hoe maak je een stofzuiger zonder zak schoon?

Een zakloze stofzuiger schoonmaken is eenvoudig! Eerst leeg je het stofreservoir in de prullenbak. Vervolgens klop je het filter uit boven de prullenbak. Als de onderdelen tegen water kunnen, spoel je ze ook even af onder de kraag.

Haal daarna overal een doekje langs en zet alles weer netjes terug. Klaar is Kees! Let wel goed op dat alle onderdelen goed droog zijn, want stof blijft aan vochtige oppervlakten plakken.

Raakt een stofzuiger snel verstopt?

Een stofzuiger raakt bij normaal gebruik niet snel verstopt. Toch kunnen er blokkades voorkomen. Dit komt vaak doordat er verkeerde dingen zijn opgezogen, zoals glas of water.

Conclusie

Ik hoop dat dit artikel je wijzer heeft gemaakt als het gaat om de zuigkracht van je stofzuiger. Dit heeft weinig tot niets met vermogen te maken! Een te volle stofzuigerzak, verkeerde stofzuigeronderdelen en nalatig onderhoud kunnen de zuigkracht van je stofzuiger beperken. Zorg dus goed voor je stofzuiger!

Heb jij vandaag iets nieuws geleerd van dit artikel? Laat hieronder dan vooral je feedback achter! 🤩

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?