De Schoonste Vloeren met de Beste Stofzuiger ✨

De voldoening van een schoon huis na het harde poetsen. Het afnemen van de kozijnen, de ramen, de tafel, noem het maar op. En wat blijft na al dat stoffen over? Stofzuigen met de beste stofzuiger!

Je kent het wel... Dat heerlijke geluid van de troep die je opzuigt en die je dan door de stofzuigerstang hoort rammelen. Daarvoor heb je wel een goede stofzuiger nodig die de troep daadwerkelijk kan opzuigen.

Maar dan heb je nog een oerwoud aan keuze. Ik help je door in dit artikel de punten te bespreken die aandacht vereisen wanneer je een stofzuiger uitkiest. Ik heb ook alvast een top 3 hier:

Dyson V15 Detect Absolute

Dyson V15 Detect Absolute
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Shark Navigator Lift-Away NV352

Shark Navigator Lift-Away NV352
Bekijk op Bol.com

Miele Complete C3 Calima PowerLine

Miele Complete C3 Calima PowerLine
Bekijk op Coolblue

Waarom een stofzuiger aanschaffen?

Misschien heb je een mooie bezem in de kast staan die je niet wil bedriegen met een stofzuiger. Waarom zo'n stofzuiger aanschaffen als je het op een andere manier kan doen die bovendien geen stroom vergt?

Begrijpelijk. Maar laat me je toch proberen te overtuigen: het uiteindelijke doel is je leven gemakkelijker maken! Dat doet die stofzuiger wel. Hij zuigt alles op, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je wat achterlaat. Het klusje gaat ook veel sneller zo, en tijd is geld tegenwoordig. 🤑

Scroll dus snel verder en lees alle ins-en-outs over hoe je de beste stofzuiger uitzoekt voor je huishouden. Je zult nog versteld staan van de hoeveelheid types stofzuigers die bestaan!

persoon stofzuigt tapijt met zwarte stofzuiger

Koopgids: hoe kies ik de beste stofzuiger?

Je wilt niet zomaar een stofzuiger uitkiezen: je wilt de beste stofzuiger uitkiezen. Om dat de doen, staan we stil bij een aantal punten.

Verschillende soorten stofzuigers

Laten we beginnen bij de eerste zaak waarop je alle zoekresultaten straks filtert!

Sledestofzuiger

The one and only: de 'ouderwetse' stofzuiger. We kennen hem allemaal en bijna iedereen heeft hem in huis (gehad). Hij is doorgaans betrouwbaar en geschikt voor elk huishouden. Deze is met en zonder zak verkrijgbaar.

Steelstofzuiger

De steelstofzuiger is een lang en dun apparaat, die je voor je uit beweegt in plaats van achter je aan trekt. Hij is vrijwel altijd snoerloos en is perfect voor de kleine, snelle klusjes. Hij is aan de andere kant niet geschikt voor een grote schoonmaak van heel het huis, zelfs de beste steelstofzuiger niet.

Je kunt deze stofzuiger ook met een dweilkop aanschaffen: zo heb je gelijk een stofzuiger én een dweil in huis. Het mooiste hieraan is dat je kunt stofzuigen en dweilen tegelijkertijd! Het systeem laat de juiste hoeveelheid water vrij tijdens het schoonmaken. Zo bespaar je niet alleen ruimte, maar ook tijd.

Kruimeldief

Een kruimeldief is bedoeld voor superkleine klusjes, zoals een paar kastjes of een bank. Hij is compact, licht en soms zelfs verwerkt in de steelstofzuiger. Met de beste kruimeldief haal jij die onzichtbare huisdierharen tussen die vervelende kiertjes weg.

Robotstofzuiger

Robotstofzuigers worden steeds slimmer en we kunnen er steeds meer op vertrouwen dat ze elke kruimel opzuigen. Steeds meer, maar nog niet volledig. Het zijn vooral goede aanvullingen op een slede- of steelstofzuiger, vooral omdat de meeste modellen niet goed in de hoekjes komen en niet altijd onder lage banken of tussen stoelpoten passen.

Ze bewegen uit zichzelf door de ruimte en keren naderhand terug naar hun oplaadstation. Handig én leuk om te hebben, toch? Een robotje dat het vuil van je vloer eet. Lees je dus eens in over de beste robotstofzuigers!

persoon drukt op knop van robotstofzuiger op houten vloer

Snoerlengte

Snoerloos of met snoer? Zeg je mét snoer, dan is het volgende punt de oppervlakte van de ruimte. Ga na waar het stopcontact zit en meet hoeveel snoer je nodig hebt om vanaf daar tot elke hoek van de kamer te komen.

Of je wilt de vrijheid die een stofzuiger met oplaadbare accu je biedt: een snoerloze stofzuiger. Je wilt hem makkelijk naar de auto of de zolder brengen, of je hebt ruimtes zonder stopcontact die je ook wilt stofzuigen. Dat zijn dingen om over na te denken.

Stofzuigers op accu brengen zijn voor- en nadelen. Het grootste voordeel is dat je niet afhankelijk bent van de snoerlengte en de stroomcontacten. Bovendien kun je nu vrij door de ruimte heenlopen: er is geen snoer dat overal achter blijft hangen.

Er zijn ook nadelen, met het grootste nadeel dat de stofzuiger altijd opgeladen moet zijn. De zuigkracht vermindert bij een minder volle accu, en na verloop van tijd kan de accu steeds sneller leeg lopen. Het is dus van belang om te letten op de oplaadtijd, de levensduur, en de vervangbaarheid van de accu.

Zuigkracht

Ten eerste, wat is zuigkracht? Simpel: de zuigkracht bepaalt hoe snel de stofzuiger zuigt tijdens het schoonmaken. Ten tweede, waar lees je de zuigkracht aan af?

Je zou denken dat hoe hoger het vermogen (wattage) is, hoe beter de stofzuiger zuigt. Het is waar dat hoe hoger het vermogen is, hoe meer energie de stofzuiger verbruikt. Dit betekent echter niet dat een lager wattage tot minder goede stofzuigprestaties leidt.

Maar goed, je wilt nu weten hoe je de zuigkracht van de stofzuiger wél vaststelt. Het antwoord: het type zuigborstel bepaalt dat voor een groot deel. Als deze goed op de ondergrond aansluit, heb je een topmodel te pakken.

  • Een combimond is de klassieker en het bekendst. Je zuigt hiermee over harde vloeren en laagpolig tapijt.
  • De parketborstel is geschikt voor harde, maar kwetsbare vloeren, zoals – je raadt het al – parket. Gebruik hem niet op het tapijt.
  • Een spleetzuigmond werkt goed op zacht meubilair om alle kruimels tussen de kussens te halen. Het werkt ook in alle overige hoeken en spleetjes in de rest van het huis!
  • De turboborstel werkt op de harde vloer, alsook laagpolig en hoogpolig tapijt. Het is ook geschikt voor het wegzuigen van dierenharen.

Om zelf de zuigkracht op pijl te houden, wissel je regelmatig de stofzak of leeg je het stofreservoir. Ook houd je de filters in de gaten en vervang of was je ze tijdig.

De 5 beste stofzuigers op een rij

1. Dyson V15 Detect Absolute

2. Shark Navigator Lift-Away NV352

3. Miele Complete C3 Calima PowerLine

4. Miele Classic C1 Pure Suction

4. Miele Classic C1 Pure Suction
Type stofopvang: Met zak
Vermogen: 890 W
Actieradius: 12 m
Geluidsniveau: 78 dB

5. Black+Decker 20V Max Dustbuster AdvancedClean+

Types borstels

Sommige stofzuigers worden geleverd met meerdere opzetborstels. Dit is bedoeld voor verschillende ondergronden. Het kan zijn dat je in de woonkamer tapijt hebt liggen, en in de badkamer liggen tegels.

Combiborstel

De meeste sledestofzuigers hebben deze. Wanneer je deze op de stofzuiger zet, zijn er twee standen: een stand waarbij de borstelharen naar buiten staan, bedoeld voor de harde ondergrond, zoals tegel; en een tweede stand is voor vloerbedekking en tapijt, om het vuil effectiever uit de vezels te trekken.

Parketborstel

Deze opzetborstel heeft extra zachte haren. Met deze zachte haren zorg je ervoor dat je geen krassen trekt in je mooie parketvloer. Daarom heb je de parketborstel zeker nodig bij een houten vloer.

Turboborstel

De turboborstel is speciaal voor het huishouden met hoogpolig tapijt of huisdieren in huis. Bij deze opzetkop draait een borstel extra snel. Zo trekt hij meer vuil uit het tapijt en haalt dierenharen vele malen beter van de grond, maar daar is de beste stofzuiger voor huisdieren specifiek op gericht. Het is de moeite waard je hierover in te lezen!

Type stofopvang

In simpelere woorden: Met of zonder zak? Beiden hebben hun voordelen en nadelen. Aan jou de keuze om te bepalen waar je voor gaat.

Een stofzuiger met zak heeft meer opslag en het geluidsniveau van de desbetreffende stofzuiger is vaak lager dan die van een stofzuiger met stofreservoir. Je spendeert uiteindelijk wel meer geld, aangezien je steeds nieuwe zakken moet kopen. Je moet immers de zak regelmatig vervangen; de zuigkracht wordt minder wanneer de zak vol raakt.

Een stofzuiger zonder zak heeft een stofreservoir en behoudt dezelfde zuigkracht wanneer de deze vol raakt. Hij verbruikt daarmee doorgaans minder energie, en je hoeft niet steeds in nieuwe stofzuigerzakken te investeren.

Alleen is de opvangcapaciteit lager (dat betekent vaker legen!), wat overigens niet het schoonste klusje is. Schud iets te hard met het bakje, en je komt in een stofbad terecht.

persoon haalt stofzak uit gele stofzuiger

Filters

Kies je een stofzuiger met stofzak? Dan let je op het type filter in de stofzuiger. Een stofzuiger blaast namelijk ook lucht uit, het liefst stofvrij! Daar zijn die filters vooral voor.

Stofdeeltjes kunnen de motor beschadigen, waardoor de stofzuiger minder goed zuigt. Daarvoor is de motorfilter, en deze zit in vrijwel elke stofzuiger: hij houdt stofdeeltjes tegen die langs de stofzak of het stofreservoir komen.

Daarnaast zijn er uitblaasfilters, ook wel microfilters genoemd. Deze zitten vlak voor het rooster waar de stofzuiger lucht uitblaast. Hij zorgt ervoor dat stofdeeltjes in de stofzuiger blijven, en niet opnieuw de lucht in worden geblazen.

Er zijn ook stofzuigers met een waterfilter. Daarbij gaat het stof langs een waterreservoir. Het stof blijft dan hangen in het water. Er werd gedacht dat deze filters het beste zouden zijn voor mensen met allergieën, maar uit onderzoek blijkt dit niet waar te zijn.

Liever wijk je uit naar een HEPA-filter als je allergieën hebt. Deze filtert zelfs de allerkleinste stofdeeltjes uit de lucht. HEPA-filters hebben een cijfercode: hoe hoger de code, hoe beter hij is in het binnenhouden van stofdeeltjes, en hoe kleiner de stofdeeltjes zijn die het tegenhoudt.

Bij stofzuigers kom je tot HEPA14 tegen. Probeer in ieder geval niet onder de HEPA10 te gaan, want de effectiviteit van filters met een lager cijfer valt te betwisten.

Tenslotte hebben we de koolstoffilter. Deze zit op de plaats waar lucht uit de stofzuiger blaast. Hij zuivert deze lucht van nare geurtjes: kan fijn zijn, mocht je huidieren in huis hebben!

Wanneer vervang je een filter?

Je vervangt het filter wanneer je merkt dat de stofzuiger minder goed zuigt. Hij neemt stof namelijk minder goed op wanneer het filter op zijn limiet zit. Je houdt vooral het motorfilter in de gaten: je loopt de kans dat anders de motor kapot gaat.

Je vervangt ook het microfilter, waterfilter, HEPA-filter en koolstoffilter na verloop van tijd. De algemene regel is dat je ongeveer elke 6 maanden deze filters moet vervangen.

Sommige filters hoef je echter niet te vervangen: deze zijn permanent. Je hoeft die alleen uit te kloppen en af te wassen. Daarna plaats je hem weer terug! Of je wegwerp of permanente filters hebt, ligt aan het stofzuigermodel. Informatie hierover vind je terug in de productomschrijving!

Geluidsniveau

Dunne muren? Slapende kinderen? Om welke reden dan ook, het kan zijn dat je niet al te veel geluid wil maken. Maar hoe weet je hoe luid een stofzuiger is? Dat lees je af aan het aantal decibel (dB).

Hoe hoger het aantal decibel op het label, hoe luider de stofzuiger is. Een geluidsniveau van 60 dB staat gelijk aan een drukke straat dat je hoort door een open raam. Bij 100 dB heb je ter vergelijking de metro door je huis lopen!

Specificaties van de stofzuiger naast elkaar

Type stofopvangActieradiusGeluidsniveau
1Dyson V15 Detect Absolute
2Shark Navigator Lift-Away NV352
3Miele Complete C3 Calima PowerLine
4Miele Classic C1 Pure SuctionMet zak12 m78 dB
5Black+Decker 20V Max Dustbuster AdvancedClean+Met zak12 m78 dB

Dyson V15 Detect Absolute

Shark Navigator Lift-Away NV352

Miele Complete C3 Calima PowerLine

Miele Classic C1 Pure Suction

Type stofopvang: Met zak

Actieradius: 12 m

Geluidsniveau: 78 dB

Black+Decker 20V Max Dustbuster AdvancedClean+

Type stofopvang: Met zak

Actieradius: 12 m

Geluidsniveau: 78 dB

Veelgestelde vragen over de stofzuiger

Enkele bekende vragen over stofzuiger beantwoord ik hieronder, maar als je zelfs hierna nog met vragen zit, dan horen we dat graag!

Hoe maak je een stofzuiger zonder zak schoon?

Leeg het liefst de stofbak na elke zuigbeurt; zo voorkom je vroegtijdige slijtage. Verwen de stofzuiger ook af en toe door er met een natte doek door- en overheen te gaan. Laat hem daarna wel goed drogen of droog hem met een droge doek; anders plakt de volgende lading stof zo erg! Vergeet tenslotte de filters niet tijdig te vervangen en/of schoon te maken, indien ze wasbaar zijn.

Hoe maak je een stofzuiger met zak schoon?

Vervang de stofzuigerzak regelmatig. Wanneer deze te vol loopt, neemt de zuigkracht uiteindelijk af. Hoewel het herbruiken van een papieren zak als een goed idee klinkt voor je portemonnee en het milieu: doe dit niet, en gebruik altijd een nieuwe, tenzij je uitwasbaar herbruikbare stofzakken gebruikt.

Naast de stofzak, hebben de meeste sledestofzuigers ook twee filters. Eentje is direct te vinden achter de stofzak en de tweede is bedoeld om de lucht die uit de stofzuiger komt te filteren. Vergeet niet deze filters zo af en toe uit de stofzuiger te halen en even buiten uit te kloppen en/of op den duur te vervangen.

Wat is beter: een stofzuiger met of zonder zak?

Men zegt dat de stofzuiger met zak beter zuigt dan de stofzuiger zonder zak. Inmiddels wordt dit verschil steeds kleiner en kleiner, dus je hoeft hier niet lang bij stil te staan. De verschillen liggen in terugkomende kosten en blootstelling aan stofdeeltjes.

Voor de stofzuiger met zak moet je denken aan de kosten voor nieuwe stofzakken. Hoewel: je hebt de keuze tussen herbruikbare stofzakken en wegwerpstofzuigerzakken. Heb je een stofallergie? Bij een stofzuiger met zak kom je niet in aanraking met het stof, wat voor mensen met allergieën wel zo prettig is.

Bij de beste zakloze stofzuiger wordt het stof opgevangen in een stofreservoir. Je leegt hem gemakkelijk, maakt hem schoon, en zet hem terug op de juiste plaats. Bij het weggooien van het stof, kom je negen van de tien keer wel in zekere mate contact met het stof, dus houd hier rekening mee tijdens je kiesproces.

Conclusie

Nu weet je waar je op let bij het kiezen van de beste stofzuiger. Als herinnering de belangrijkste puntjes: denk aan het type stofzuiger, welk opzetstuk bij je vloer past, en welke filters je het meest nodig hebt.

Bedankt voor het lezen! Als je nog vragen, tips of ervaringen wilt delen, horen we die graag hieronder van je via het feedbackformulier!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?