Creëer een Echte Thuisbioscoop met de Beste Soundbar

Het beeld spettert van je tv af; het sprankelt en schreeuwt om aandacht! 💥 Maar ja, dan die ingebouwde speakers... Die klinken niet veel beter dan wanneer je je serie op je smartphone beluistert met het volume voluit opengedraaid. Wil je daar verandering in brengen, maar wel in stijl? Zet dan de beste soundbar in.

Bij het kiezen van een model komen echter wat vragen kijken. Wil je een externe subwoofer? Wat is NFC en heb je dat nodig? Hoeveel HDMI-ingangen zijn wenselijk? Deze koopgids met de top 5 beste soundbars legt alles haarfijn uit.

Roku Select Series HD (32R2A5R)

Roku Select Series HD (32R2A5R)

Vizio V435M-K

Vizio V435M-K

Vizio M-Series 5.1.2 Premium Soundbar

Vizio M-Series 5.1.2 Premium Soundbar

Waarom een soundbar aanschaffen?

Je wilt genieten van goed geluid tijdens je film, serie of tv-programma. Misschien heb je weinig ruimte over in je woonkamer of heb je echt geen zin in om speakers langs de muren van je huis- of slaapkamer te zetten. Het product dat je hierin tegemoet komt, is de soundbar!

Door het ontwerp bespaar je veel ruimte in je woonkamer. Ook is de soundbar makkelijk aan te sluiten met één, twee of soms helemaal geen kabels. Dat maakt de soundbar meteen ontzettend veelzijdig.

Een soundbar is een langwerpige behuizing, waarin verschillende speakers zitten, minstens twee. De vorm van de soundbar staat doe dat de speakers gelijkmatig over de hele lengte zijn verdeeld. Dat betekent ook dat het geluid straks niet uit slechts één hoekje komt. In plaats daarvan komt een muur van geluid je tegemoet.

De geluidskwaliteit van soundbars is doorgaans verrassend goed, vooral bij de modellen die hi-res audio ondersteunen, en modellen die gepaard zijn met een subwoofer. Dit kan een losstaande subwoofer zijn, of een ingebouwde. Daarover lees je straks meer.

Misschien wil je ook meteen een speaker in huis halen waarmee je naar de radio of je Spotify-playlist kunt luisteren. Ook dan zit je met een soundbar doorgaans goed. Ook sluit je hem makkelijk aan op een beamer, wat de sfeer pas echt knus maalt. Weer een punt voor de categorie 'veelzijdigheid'!

Herken je jezelf in het bovengenoemde? Dan is het tijd om te kijken naar de belangrijkste specificaties van soundbars. Om je zoektocht makkelijker te maken, heb ik een aantal dingen op een rijtje gezet. 👇

Koopgids: hoe kies ik de beste soundbar?

Om de perfecte soundbar te kopen die aansluit op je wensen zijn er een paar dingen om te overwegen. Ik leg ze hieronder uit.

Aansluiten op je tv

Iedere soundbar is aan te sluiten op de tv via HDMI-kabel of optische kabel. Gebruik je een HDMI-kabel, let dan wel op dat de soundbar én de tv een HDMI ARC-ingang hebben.

ARC staat voor 'audio return channel', wat betekent dat niet alleen de tv geluidssignalen naar de soundbar, maar dat de soundbar ook data naar de tv stuurt. Dit staat je onder andere toe om de tv en soundbar met slechts één afstandsbediening te bedienen.

Heeft de soundbar of je tv geen HDMI ARC-ingang, dan gebruik je – naast een normale HDMI-kabel – een optische kabel. De optische kabel geeft, net als de HDMI ARC-kabel, audio door aan de tv.

Let wel op of één of beide kabels zijn meegeleverd bij je soundbar. Dit is niet altijd het geval, dus wellicht moet je zelf nog een kabel kopen.

Bluetooth of wifi

Sommige soundbars zijn ook aan te sluiten via bluetooth of wifi. Zowel de tv als de soundbar moet in dat geval een bluetooth-verbinding op kunnen zetten. Bij smart tv's is dit inmiddels vanzelfsprekend. Afhankelijk van het merk, kost het slechts een paar minuten om de twee op elkaar aan te sluiten. Het fijne aan verbinden met bluetooth is dat je soundbar in ieder geval niet bijdraagt aan het kabelnest dat wellicht al achter je tv ligt. 🤐

Bij de soundbar die aan te sluiten is via wifi verbinding is een app nodig. Via de app registreer je de tv en soundbar op het wifi-netwerk en koppel je ze zo aan elkaar. Dit is ook vaak alleen het geval bij smart-tv's en is afhankelijk van het merk van je tv.

Het nadeel van deze twee opties is dat als je wifi- of bluetooth-verbinding om de een of andere reden wegvalt of te instabiel is, je de soundbar niet hiermee kunt koppelen aan de tv.

Het is overigens handig om te benoemen dat je met een bluetooth- of wifi-verbinding ook je smartphone aan je soundbar koppelt. Zit je te tafelen met wat vrienden, en wil je wat muziek op de achtergrond aanzetten? Verbind je telefoon dan met de soundbar via een van deze twee methoden, en stream je favoriete playlist!

De 5 beste soundbars op een rij

1. Roku Select Series HD (32R2A5R)

1. Roku Select Series HD (32R2A5R)

2. Vizio V435M-K

2. Vizio V435M-K

3. Vizio M-Series 5.1.2 Premium Soundbar

3. Vizio M-Series 5.1.2 Premium Soundbar

4. Roku Streambar

Audiokwaliteit

Om optimaal te genieten van je tv of muziek, is de audiokwaliteit van de soundbar cruciaal. De kwaliteit van de audio is afhankelijk van een aantal eigenschappen.

Aantal kanalen

Achter de naam van de soundbar staat vaak een aantal cijfers aangegeven. Deze cijfers staan voor het aantal kanalen dat de soundbar heeft. Het eerste getal staat voor het aantal speakers in de soundbar. Het tweede getal staat voor de subwoofer in het specifiek.

Bij een 2.1 soundbar heb je dus twee speakers in de soundbar en één subwoofer; bij een 7.2 set-up heb je een surroundsound-installatie, met vijf speakers twee subwoofers, enzovoorts.

Je kunt met een soundbar alleen echter geen surroundsound-systeem opzetten. Wel kun je je soundbar aanvullen met extra speakers om dit alsnog voor elkaar te krijgen.

Hi-res audio

Hi-res audio is audio op hoge studio kwaliteit. Bij het maken van en cd of mp3-bestand van de studio geproduceerde muziek, gaat kwaliteit verloren. Bij hi-res audiobestanden is dit niet het geval. Deze kwaliteit komt recht van de studio.

Speel je hi-res audiobestanden af op een compatibele soundbar, wees dan bereid versteld te staan van het detail in muziek en geluidseffecten. Het is vooral ideaal als je een heuse thuis bioscoop wil creëren of wil genieten van muziek zoals de artiest deze bedoelt.

geel met zwarte speaker

Subwoofer

Wil je de audiokwaliteit van de soundbar nog beter laten klinken, kijk dan naar een subwoofer. Afhankelijk van het specifieke model, zit er mogelijk al een ingebouwde subwoofer in.

Een subwoofer is een geluidsspeaker die zicht focust op de lage tonen (bastonen) in de muziek. Standaard luidsprekers hebben moeite met deze lage tonen, omdat ze niet gebouwd zijn voor de lage frequenties van de bas. Een subwoofer ondersteunt de luidspreker en kan wel deze lage bassen voortbrengen.

In veel gevallen zijn ingebouwde subwoofers wel toereikend, maar niet spectaculair. Wil je de bas haast kunnen voelen, dan is een aparte subwoofer een beter idee. Sommige soundbars en subwoofers worden zelfs als set geleverd, waardoor je niet naar een compatibele subwoofer hoeft te zoeken.

Surroundsound

Surroundsound is een ervaring waarbij het lijkt alsof het geluid van alle hoeken uit de kamer komt. Zo lijkt het net alsof je je in de film begeeft.

Dit idee krijg je ook enigszins voor elkaar met een soundbar, omdat de speakers verdeeld zijn over de lengte van de soundbar. Wil je echter voor een volledige surroundsound-ervaring gaan? Zoek dan naar 'Dolby Atmos' in de productomschrijving. Dolby Atmos is een technologie gespecialiseerd in surround-sound.

Om dit effect te creëren, raadt men aan om meerdere speakers neer te zetten. Wil je dit niet, maar wel een sterke illusie van surroundsound? Kijk dan naar soundbars die deze Dolby Atmos technologie gebruiken.

In harmonie met je woonkamer

Om de soundbar echt te laten slagen, moet de soundbar naadloos passen bij je woonkamer en tv. Daarom volgen hieronder nog enkele zaken waardoor je je keuze nog beter op je wensen laat aansluiten.

Muurbevestiging

Om de soundbar weg te laten smelten in zijn omgeving, zijn er ook modellen die je aan de muur kunt hangen. Dat is handig als je bijvoorbeeld een 55 inch tv hebt en nog weinig ruimte over houdt voor speakers. Let erop dat niet alle soundbars die tegen de muur kunnen, een muurbevestiging meeleveren.

Thuisbioscoop

Ben jij een echte film- of serie-fanaat en wil je zelf een thuisbioscoop creëren? Dan zijn er, naast een soundbar, nog een paar stappen te doorlopen.

We bespraken eerder al geluidskwaliteit, maar ook een goede tv is belangrijk. Kijk naar het formaat van de tv dat bij je woonkamer past. Of je nu gaat voor een 43 inch tv, een 55 inch tv of een 80 inch tv – het maakt allemaal niet uit, zolang de kwaliteit maar goed is.

Als je voor kwaliteit wil gaan, moet je ook kiezen tussen een oled- of qled-tv. Het verschil in de twee zit hem in de kleurweergaves en de contrastratio's. Wil je een precieze kleurweergave en zwarttinten daadwerkelijk donker weergeven, ga dan voor oled. Hecht je er meer waarde aan dat kleur ook bij veel lichtinval en sterk verlichte scènes straalt, dan is een qled-tv top voor je.

Wil je nog meer weten over oled en qled tv's? Lees je dan nog verder in over de verschillen tussen oled en qled om een goede keuze te maken.

Witte beamer op tv-kast met tv op de achtergrond

Beamer

Wil je de soundbar helemaal niet aansluiten op je tv, maar liever op je beamer voor een echt (ouderwets) bioscoopgevoel? Dan wil je die twee koppelen! Door de beste beamer te combineren met een soundbar heb je naast goed geluid ook nog eens enorm beeld van topkwaliteit.

Nog meer plezier met de soundbar

Afgezien van tv kijken, zijn er nog andere dingen waar de soundbar geschikt voor is. Je kan ook muziek of de radio beluisteren.

NFC, wifi of bluetooth

Om muziek te kunnen luisteren via je telefoon, heeft de soundbar NFC, wifi of bluetooth nodig. Via wifi en bluetooth kun je makkelijk verbinden met de soundbar en muziek luisteren via een streamingsdienst naar keuze. Je verbindt de soundbar hiervoor via de app van de streamingsdienst, of via de app van de soundbar.

Naast wifi en bluetooth is er ook nog NFC (near field communication). Niet elke mobiel ondersteunt dit, dus check eerst of de jouwe dit wél ondersteunt. Met NFC maak je makkelijk via je mobiel verbinding met apparaten in de buurt. NFC gebruikt men ook steeds vaker als betaalmethode, in plaats van pinnen.

NFC is vergelijkbaar aan hoe bluetooth werkt. Het verschil is dat bij NFC je de mobiel en soundbar even kort dicht bij elkaar moeten houden om de verbinding op te zetten. De soundbar heeft dan een speciaal NFC-aanraakpunt waar je je telefoon tegenaan houdt. Het voordeel van NFC, in tegenstelling tot bluetooth, is dat je nóg sneller verbinding maakt – in luttele seconden – die niet zomaar wegvalt.

Radio

Als je ook radio wil luisteren op je soundbar, zijn er een aantal soundbars die dit ondersteunen. De meest voordehandliggende optie is het streamen van digitale radio vanaf je telefoon. Een andere opties is een ingebouwde radiozender op de soundbar. Deze kies je met de afstandsbediening, of je schakelt hier via de app van de soundbar (op je telefoon) naar over.

Als je soundbar via wifi of bluetooth werktm kan je ook via je mobiel de radio streamen. Dit is wel onhandig als je tussendoor andere dingen met je mobiel wil doen.

Specificaties van soundbars naast elkaar

NFC
1Roku Select Series HD (32R2A5R)
2Vizio V435M-K
3Vizio M-Series 5.1.2 Premium Soundbar
4Roku Streambar
5Sonos ArcJa

Roku Select Series HD (32R2A5R)

Vizio V435M-K

Vizio M-Series 5.1.2 Premium Soundbar

Roku Streambar

Veelgestelde vragen over soundbars

Waar plaats ik de soundbar?

Je plaatst een soundbar waar je maar wilt. De exacte locatie is afhankelijk van hoe de soundbar zich verbindt met de tv. Als je gebruik maakt van een optische kabel, is het misschien lastig en minder mooi als de soundbar tien meter van je tv verwijderd is en er een lange kabel op de vloer ligt.

Het fijnste voor je oren en kijkplezier, is als de soundbar zo dicht mogelijk bij de tv staat. Als je dan recht voor de tv zit, komt het geluid je van voren tegemoet, en 'stuitert' het van de muren om je heen af. Heb je weinig ruimte op je tv-kast of heb je helemaal geen tv-kast? Kijk dan naar een soundbar die je kan ophangen. Zo bespaar je ruimte en past de soundbar mooi onder je tv.

Is een subwoofer nodig bij een soundbar?

'Nodig' is een groot woord, maar het is wel fijn! Als je wil genieten van geluid met een goede bas, is een subwoofer een goede aanvulling. Zo kun je optimaal genieten van het geluid van je favoriete muziek of film. Wil je geen losse subwoofer in je kamer zetten? Kijk dan naar soundbars met een ingebouwde subwoofer! Houd er wel rekening mee dat deze doorgaans een minder sterk baseffect levert dan een losse subwoofer.

Is een soundbar het waard?

Zeker! Zelfs de perfectste tv heeft niet altijd de beste audiokwaliteit. Zeker bij tv's die erg dun zijn, blijft weinig ruimte over voor een goede set speakers. Hierdoor is de audio van de tv zelf vaak slecht. Een soundbar of speakerset brengt daar verandering in. Heb je weinig ruimte in je woonkamer, of heb je geen zin in grote speakers? Dan is de compacte soundbar het zeker waard.

Hoe sluit ik een soundbar aan?

Dit verschilt per soundbar en tv. Kijk bij zowel je tv als soundbar, welke aansluitingen erbij geleverd worden. Ook hebben sommige soundbars de optie om via wifi, NFC of bluetooth te verbinden met je tv. Lees de handleiding van de soundbar over hoe je deze precies kunt aansluiten op je tv. Een tip om het makkelijk te maken, is om een soundbar van hetzelfde merk als je tv te kopen (indien mogelijk).

Conclusie

Je kijkt nu zeker heel anders naar je opties nu je de beste soundbar voor jou kunt herkennen, niet? Nu je weet dat je aan onder andere de verbindingsmogelijkheden, audiokwaliteit en bevestigingsopties moet denken, ligt een goed geïnformeerde keuze binnen handbereik.

Laat me hieronder weten of deze koopgids behulpzaam was en welke soundbar bij jou (binnenkort) in de woonkamer komt te staan. Tips of vragen zijn ook altijd welkom. Veel luisterplezier, en bedankt voor het lezen!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?