Een Mooie en Grote Tv in je Woonkamer met de Beste 55 Inch Tv

De beste 55 inch tv is perfect voor in je woonkamer of slaapkamer – niet te groot en niet te klein. Er verschijnen op de markt steeds meer tv's, variërend in prijs en kwaliteit. Ik kan me voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daar helpt deze koopgids je bij!

Je vindt hier alle specificaties van een goede 55 inch tv. Zo weet je zeker dat je de beste koop in huis haalt! Nieuwsgierig geworden? Hieronder vind je alvast de de beste 55 inch tv's van dit moment.

Samsung CU7100

Samsung CU7100
Type scherm: LED-LCD
Smart TV: Ja
HDMI: 3
Ambilight: Nee
Bekijk op Bol.com

Samsung 55QN90C

Samsung 55QN90C
Smart TV: Ja
Bekijk op Bol.com

LG C3 55-inch OLED (OLED55C3PUA)

LG C3 55-inch OLED (OLED55C3PUA)
Type scherm: OLED
Smart TV: Ja
HDMI: 4
Ambilight: Nee
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Waarom een 55 inch tv aanschaffen?

De ideale grootte van je tv hangt af van de kijkafstand: de afstand tussen je bank en je tv. Als je van een korte afstand naar een groot beeldscherm kijkt, krijg je al snel last van je nek. Te ver weg van het beeldscherm is ook niet prettig, want dan zie je het niet goed!

Een 55 inch tv is ideaal voor de gemiddelde woonkamer. Niet te groot en niet te klein! De perfecte kijkafstand voor een 55 inch tv is 3 tot 3,5 meter. Haal je meetlint maar tevoorschijn! 🤓 Is de afstand korter? Kies dan voor een 43 inch tv.

Tv's worden steeds groter – hoe groter, hoe beter lijkt inmiddels de norm. Toch is dit dus niet nodig! Een 55 inch tv is niet alleen qua formaat een goede optie. Het is ook de voordelige keuze voor je portemonnee!

De prijs van een 55 inch tv is over het algemeen lager dan grotere alternatieven. Daarnaast is een kleiner scherm energiezuiniger – dat is voordelig voor de energierekening!

Koopgids: hoe kies ik de beste 55 inch tv?

Ben je overtuigd dat je een 55 inch tv nodig hebt, maar weet je nog niet welke? Daar ga ik je bij helpen! In deze koopgids loop ik langs alle belangrijke specificaties van een goede tv. Zo maak je een weloverwogen aankoop!

Beeldformaat

Een 55 inch tv – hoe groot is dat? De afmeting staat voor de beelddiagonaal, oftewel de lengte gemeten vanuit de linkerbovenhoek naar de rechteronderhoek. Een 55 inch tv heeft een beelddiagonaal van 140 cm.

De afmetingen van een 55 inch tv zijn 121,7 cm × 68,6 cm.

Dit beeldformaat is perfect voor een prettige kijkervaring op 3 tot 3,5 meter afstand. Is dit ongeveer de afstand tussen je bank en tv-meubel? Dan zit je goed!

Het beeldformaat 55 inch gaat alleen om het beeldscherm. Als de tv randen om het beeldscherm heeft, komt deze groter uit.

Beeldtechnologie

Misschien wel de belangrijkste specificatie van een 55 inch tv, is de beeldtechnologie. Je hebt hierin verschillende opties, met ieder zijn voor- en nadelen.

Led-lcd

De afkorting lcd staat voor liquid crystal display, ofwel een beeldscherm met vloeibare kristallen die in- en uitgeschakeld worden.

Het beeldscherm bevat microscopisch kleine kleurfilters. Om licht te geven hebben die filters led-verlichting nodig. Daarom noemen we een lcd-tv ook wel een led-tv, of een led-lcd-tv.

Een lcd-tv produceert een helder beeld, zonder dat je last hebt van lichtinval. Dus ook als het zonnetje lekker naar binnen schijnt, geniet je nog van de tv! Nog een voordeel: een lcd-tv is een betaalbare optie. Dat is dan weer goed voor de portemonnee!

Helaas kleeft er ook een nadeel aan deze beeldtechnologie: zwart beeld is niet écht zwart, maar heeft meer weg van grijs. Je hebt soms ook last van backlight bleeding: het licht 'lekt' langs de randen van het scherm. Hierdoor is het scherm ongelijk verlicht.

Qled

In 2017 introduceerde Samsung een nieuwe beeldtechnologie: qled. De qled-tv werkt ongeveer als een led-tv, maar met een hogere beeldkwaliteit.

Een qled-tv werkt met quantum dots: kleine kristallen van nanogrootte. Deze kristallen verzorgen de kleurenweergave en brengen het beeldscherm optimaal tot leven. De beste qled-tv heeft een breed kleurenspectrum, een hoge helderheid en een sterk contrast.

Oled

Een oled-tv heeft, in tegenstelling tot led-lcd en qled, geen achtergrondverlichting (backlight) nodig. In plaats daarvan gebruikt de oled-tv lichtgevende pixels. Iedere pixel geeft zelf licht.

Het voordeel van deze beeldtechnologie, is de kwaliteit. Oled-tv's hebben een oneindige contrastratio. Zwart beeld is ook écht zwart. De lichtgevende pixels produceren licht, maar zijn ook in staat dit licht volledig uit te schakelen.

Helaas heeft een oled-tv ook een nadeel: de helderheid. Die valt tegen in vergelijking met qled en led-lcd. Het beeldscherm is niet goed bestand tegen invallend licht. Als er een lamp aan staat, of de zon schijnt op je beeldscherm, zie je al snel niets meer.

Tv op kastje, vooraanzicht

Resolutie

De resolutie van je tv hangt af van de hoeveelheid pixels die er op je scherm passen. Hoe groter dit aantal pixels, hoe scherper je beeld. Zo zijn kleine details veel duidelijker!

Fabrikanten drukken de resolutie uit in het diagonaal aantal pixels, zoals 1080p. Toch kom je ook regelmatig de volgende benamingen tegen:

  • HD Ready en SD (720p);
  • Full HD (1080p);
  • 4K en UHD of Ultra HD (2160p);
  • 8K en UHD of Ultra HD (4320p).

Je zou denken: hoe meer pixels hoe beter. Toch werkt dit niet helemaal zo. Niet alleen je tv moet de resolutie ondersteunen, maar ook de beelden die je afspeelt. Laat je bijvoorbeeld niet verleiden tot 8K, want er is nog niet veel content beschikbaar op deze resolutie.

Full HD, ofwel 1080p, is een veelvoorkomende resolutie. Voor een 55 inch tv is dit een geschikte keuze! Wil je toch liever een gedetailleerder beeld, kies dan voor een 55 inch tv die 4K ondersteunt. Hiermee is je tv gelijk future proof.

Wat is HDR?

De afkorting HDR staat voor high dynamic range – maar wat houdt het in?

HDR=beelden hebben een groter kleurbereik, sterker contrast en zijn beter verlicht. Alleen een tv die HDR ondersteunt kan deze beelden weergeven. De toevoeging van HDR is bedoeld voor een nog hogere beeldkwaliteit.

Je zet HDR niet zomaar aan of uit. De beelden moeten echt HDR gefilmd of ontwikkeld zijn. Gelukkig bieden diverse streamingdiensten HDR aan, zoals Netflix en Amazon Prime. Ook Blu-rays en games bevatten soms HDR.

Statische vs. dynamische metadata

Niet alle HDR-formaten zijn hetzelfde. Er zijn grofweg twee soorten HDR te onderscheiden: statische formaten en dynamische formaten. Het verschil zit in het verwerken van de metadata: de informatie die beelden meekrijgen, zodat deze het beste tot hun recht komen op de tv.

Statische HDR-formaten krijgen één enkele informatieve waarde mee, die de kleur- en helderheidsinstellingen van het beeld bepaalt. Hierdoor is deze informatie tijdens je hele film, serie of game hetzelfde. Er zijn twee soorten statische HDR:

  • HDR10, dit formaat gebruiken bijvoorbeeld streamingdiensten en Blu-rays.
  • HLG (hybrid log gamma). Deze HDR-versie is afgeleid van HDR10, maar dan ontwikkeld voor tv-uitzendingen.

Dynamische HDR-formaten passen per frame de juiste metadata toe, waardoor elke scène zijn eigen kleurintensiteit, helderheid en contrast krijgt. Dit maakt de weergave nog natuurgetrouwer! Er zijn drie soorten dynamische HDR:

  • HDR10+, ondersteund door Amazon Video en een beperkt aantal Blu-rays.
  • Dolby Vision, vooral gebruikt door grote filmstudio's. Streamingdiensten als Netflix bieden dit HDR-formaat aan tegen extra betaling.
  • Technicolor Advanced HDR, vergelijkbaar met Dolby Vision. Op dit moment ondersteunen alleen sommige LG-tv's dit protocol.

De 5 beste 55 inch tv's op een rij

1. Samsung CU7100

1. Samsung CU7100
Type scherm: LED-LCD
Smart TV: Ja
HDMI: 3
Ambilight: Nee

2. Samsung 55QN90C

2. Samsung 55QN90C
Smart TV: Ja

3. LG C3 55-inch OLED (OLED55C3PUA)

3. LG C3 55-inch OLED (OLED55C3PUA)
Type scherm: OLED
Smart TV: Ja
HDMI: 4
Ambilight: Nee

4. Hisense U8K ULED TV

4. Hisense U8K ULED TV
Type scherm: LED-LCD
Smart TV: Ja
HDMI: 3
Ambilight: Nee

5. Hisense 55-Inch U6 Series (55U6K)

5. Hisense 55-Inch U6 Series (55U6K)
Smart TV: Ja
HDMI: 4
Ambilight: Nee

Verversingssnelheid

De verversingssnelheid (refresh rate) verwijst naar het aantal keren per seconde dat het beeldscherm wisselt van weergave. Dit is een specificatie die je goed in de gaten moet houden bij het kopen van een 55 inch tv!

Simpel gezegd is het dus de frequentie waarmee een beeldscherm de beelden bijwerkt. Dit drukken fabrikanten uit in Hertz (Hz). Is de verversingssnelheid 50 Hz? Dan ververst het beeld 50 keer per seconde!

Hoe hoger de verversingssnelheid, hoe beter beelden in elkaar overvloeien. Dit zal niet zo opvallen bij het journaal, maar wel bij een spannende voetbalwedstrijd!

Over het algemeen heb je twee keuzes:

  • 50 Hz, dit is een geschikte verversingssnelheid voor de gemiddelde tv-kijker.
  • 100 Hz, geschikt voor fanatieke gamers en liefhebbers van sportwedstrijden of actiefilms. Snelle beelden komen beter over met deze verversingssnelheid!

Reactiesnelheid

De reactiesnelheid – ook wel de responstijd genoemd – bepaalt hoe snel je beeldscherm de kleur van een individuele pixel kan veranderen. Het gaat om de tijd die het kost om een pixel van zwart naar wit en terug naar zwart te veranderen. Soms gaat het ook om de wisseltijd tussen twee grijstinten.

Fabrikanten drukken de responstijd uit in milliseconden (ms). Hoe lager de waarde, hoe sneller de reactie van de tv. Dit lijkt misschien onbelangrijk, maar vooral voor gamers is dit een belangrijke specificatie!

Als je aan het gamen bent, moet de tv zo snel mogelijk op je console reageren. Het aantal milliseconden moet beperkt worden, want die ene milliseconden kan net het verschil tussen leven en dood betekenen, of tussen winnen en verliezen, in minder extreme termen.

Besturingssysteem

De meeste tv's hebben tegenwoordig verbinding met het internet, smart tv's dus. Zo gebruik je de tv niet alleen om televisie te kijken, maar ook om te streamen of online te gamen. In veel gevallen kun je ook apps installeren. Hoe makkelijk dit allemaal gaat, is afhankelijk van het besturingssysteem.

Dit zijn de meest bekende smart tv-platformen, met ieder zijn voor- en nadelen:

  • Tizen, het besturingssysteem van Samsung. Het menu is makkelijk te navigeren en naar wens in te richten. Je moet wel een Samsung-account aanmaken om apps te installeren. Kom je er niet uit? Dan staat de persoonlijke assistent klaar om je te helpen.
  • WebOS, het besturingssysteem van LG. Dit platform heeft een overzichtelijke app store, waarvoor je geen account nodig hebt. Apps zet je zelf op de gewenste volgorde en de navigatie is erg snel!
  • My Home Screen, exclusief voor Panasonic-tv's. Het menu is overzichtelijk, naar wens in te richten en makkelijk te navigeren. Nog een pluspuntje: vooraf geïnstalleerde apps die je niet gebruikt verwijder je in een handomdraai. Bovendien heb je geen account nodig! Vergeleken met andere smart tv-platformen, is het app-aanbod helaas beperkt.
  • Android TV wordt gebruikt door de meeste Philips- en Sony-tv's. Bij Sony-tv's deel je de apps in naar wens, maar bij Philips-tv's kan dit helaas niet. Voorgeïnstalleerde apps zijn niet te verwijderen. Wel handig: je breidt het geheugen makkelijk uit met een usb-stick.
  • Google TV vind je terug op nieuwere Sony-tv's. Dit besturingssysteem is vrijwel hetzelfde als Android TV, maar dan onder een andere naam.
43 inch tv op een laag wit kastje. Hiernaast staat een kamerplant.

Connectiviteit

De meeste tv's zijn tegenwoordig niet alleen smart, ze hebben ook meerdere connectiviteitsopties.

Zo is een 55 inch tv met bluetooth erg handig. Zo geef je content van je smartphone of tablet eenvoudig weer op het tv-scherm. Dit maakt foto's en video's laten zien, of muziek afspelen heel eenvoudig!

Ook is het mogelijk tv te kijken met een koptelefoon. Omdat bluetooth gebruikmaakt van radiogolven, is deze verbindingsmethode geheel draadloos.

Als je tv wifi heeft, stream je eenvoudig vanuit apps op je telefoon – denk aan Netflix, Youtube of NPO. Ook dit gebeurt via radiogolven en hier komen dus geen kabels aan te pas!

Waarschijnlijk wil je ook apparaten bedraad aansluiten, zoals een decoder of mediaspeler. Let goed op dat je tv de juiste ingangen daarvoor heeft!

HDMI

De meeste apparaten sluit je aan met een HDMI-kabel. Met HDMI (high-definition multimedia interface) zend je beeld en geluid naar je 55 inch tv zonder kwaliteitsverlies. Let goed op welke versies de tv ondersteunt – dit is belangrijk voor je beeldkwaliteit! Dit zijn de meest gebruikte versies:

  • HDMI 1.4 ondersteunt een 4K UHD-resolutie met een verversingssnelheid van maximaal 30 Hz.
  • HDMI 2.0 ondersteunt een 4K UHD-resolutie met een verversingssnelheid van maximaal 60 Hz. HDMI 2.0 ondersteunt ook HDR-beeldmateriaal.
  • HDMI 2.1 ondersteunt een 4K UHD-resolutie met een verversingssnelheid van maximaal 120 Hz en een 8K UHD-resolutie met een verversingssnelheid van maximaal 60 Hz. Net als zijn voorganger ondersteunt HDMI 2.1 ook HDR.

Geluidskwaliteit

Fabrikanten drukken het uitgangsvermogen van tv's uit in watt (W). Gemiddeld varieert dit van 6 tot 20 watt. Is het uitgangsvermogen van je tv 2 × 20 watt? Dan heeft de tv twee speakers met elk een vermogen van 20 watt.

Laat je echter niet verleiden door hoge wattages. Helaas berekent elke fabrikant het uitgangsvermogen op een andere manier, waardoor het wattage niet zo veel zegt.

Wil je genieten van het beste geluid? Klik hier voor een soundbar of kies voor externe speakers.

Energielabel

Sinds maart 2021 hebben tv's een nieuw energielabel. De schaal loopt van A tot G, waarbij A het zuinigst is en G het minst zuinig. Toch vind je nog geen tv's op de markt met een A-label, ze scoren hoogstens een D.

Een energiezuinige tv heeft een flink prijskaartje, maar dit geld verdien je (deels) terug. Een energiezuinige tv gebruikt minder stroom, waardoor je energierekening laag blijft! 💰

Specificaties van de 55 inch tv naast elkaar

Type schermHDMIAmbilight
1Samsung CU7100LED-LCD3Nee
2Samsung 55QN90CLED-LCD3Nee
3LG C3 55-inch OLED (OLED55C3PUA)OLED4Nee
4Hisense U8K ULED TVLED-LCD3Nee
5Hisense 55-Inch U6 Series (55U6K)LED-LCD4Nee

Samsung CU7100

Type scherm: LED-LCD

HDMI: 3

Ambilight: Nee

Samsung 55QN90C

Type scherm: LED-LCD

HDMI: 3

Ambilight: Nee

LG C3 55-inch OLED (OLED55C3PUA)

Type scherm: OLED

HDMI: 4

Ambilight: Nee

Hisense U8K ULED TV

Type scherm: LED-LCD

HDMI: 3

Ambilight: Nee

Hisense 55-Inch U6 Series (55U6K)

Type scherm: LED-LCD

HDMI: 4

Ambilight: Nee

Veelgestelde vragen over de 55 inch tv

Heb je nog vragen over de beste 55 inch tv? Misschien vind je het antwoord in deze veelgestelde vragen!

Hoe hoog moet je een 55 inch tv ophangen?

Voor de meest comfortabele kijkpositie, hang je een derde van het tv-scherm op ooghoogte. Bij een 55 inch tv betekent dit dat de bovenste 23 centimeter op ooghoogte moeten hangen! Lukt dit niet? Dan biedt een muurbeugel uitkomst. Zo positioneer je de tv precies naar je smaak.

Hoe ver moet je van een 55 inch tv zitten?

De ideale kijkafstand van een 55 inch tv is 2 tot 4 meter. Hoe hoger de resolutie, hoe dichter je op het scherm kunt zitten, zonder dat het oncomfortabel kijkt.

Hoeveel is een 55 inch tv in centimeters?

Een 55 inch tv is diagonaal 140 cm. De tv is 121,7 cm breed en 68,6 cm hoog.

Conclusie

Hopelijk ben je nu een stapje dichter bij je nieuwe 55 inch tv. Binnenkort geniet je van de mooiste films en series vanuit de woonkamer! 🤩

Bedenk goed welke beeldtechnologie bij je past en welke resolutie je wilt. Ben je een fanatieke gamer? Vergeet dan niet een blik te werpen op de verversingssnelheid en de reactiesnelheid.

Bekijk nog eens rustig de top 5. Heb je vragen of opmerkingen? Dan hoor ik die graag via onderstaand feedbackformulier. Bedankt voor het lezen!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?