Prachtig Beeld en Felle Kleuren met de Beste Qled-Tv

Ben je op zoek naar een nieuwe televisie, en wil je de beste beeldkwaliteit? Dan ben je aan het juiste adres! De beste qled-tv is duurzaam, overlegt een kleurrijk beeld en is superscherp. Samen met een hoogkleurbereik zorgt dit voor een levendige kijkervaring.

Een nieuwe tv kopen is altijd lastig. Deze koopgids helpt je daarbij! Je vindt hier alle belangrijke specificaties van een goede qled-tv. Hieronder vind je alvast de top 3 qled-tv's van dit moment. Succes met je zoektocht! 🔍

Hisense 75-Inch Class U7 Series

Hisense 75-Inch Class U7 Series
Schermdiagonaal: 75 inch (191 cm)
Smart TV: Ja
Bekijk op Bol.com

Samsung Q60B QLED TV (QN70Q60BAF)

Samsung Q60B QLED TV (QN70Q60BAF)
Schermdiagonaal: 75 inch (191 cm)
Smart TV: Ja
HDMI: 3
Bekijk op Bol.com

SAMSUNG 55-Inch QLED Q70C (QN55Q70C)

SAMSUNG 55-Inch QLED Q70C (QN55Q70C)
Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)
Smart TV: Ja
HDMI: 3
Bekijk op Bol.com

Waarom een qled-tv aanschaffen?

Qled is een innovatie van Samsung uit 2017. De afkorting staat voor quantum light-emitting diode. De beeldtechniek is vergelijkbaar met die van 'normale' led-lcd-tv's.

In plaats van normale lcd-technologie, gebruikt een qled-tv nanokristallen (quantum dots) voor een levendigere kleur en helderheid.

Schijnt het zonnetje vaak je woonkamer in? Dan is een qled-tv ook ideaal – des te meer in vergelijking met oled! Door de hoge helderheid van het scherm blijft het beeldscherm goed te zien, ook bij veel omgevingslicht.

Wat is het verschil tussen qled en andere beeldtechnologieën?

Als je op zoek gaat naar de beste tv, vliegen de technische termen en afkortingen je om de oren. De meest voorkomende beeldtechnologieën, naast qled, zijn led-lcd en oled. Dit zijn ook meteen qled's grootste concurrenten, dus bij deze een korte opfrisbeurt:

 • De afkorting 'lcd' staat voor liquid crystal display. Net als qled gebruikt lcd kristallen, maar dit zijn geen nanokristallen. Led-verlichting verzorgen in beide gevallen licht voor microscopisch kleine kleurfilters. Een lcd-tv is een betaalbare versie van qled, maar je levert wel in op beeldkwaliteit.
 • Oled-tv's hebben zelf-verlichtende pixels – vandaar de naam 'organic light-emitting diode'. Hierdoor hebben deze tv's geen led-verlichting nodig om nog licht te schijnen op de kleurkristallen of -filters. Elke pixel produceert zijn eigen licht. Een goede oled-tv heeft een oneindig contrastratio – veel beter dan qled-tv's. Wil je een hoge helderheid, dan is oled echter geen goede match. Andere beeldtechnologieën, zoals qled, geven een veel helderder beeld.
Oled-tv's vind je niet vaak kleiner dan 48 inch. De technologie is namelijk duur om te maken, en er is niet genoeg vraag naar kleine oled-tv's.

Koopgids: hoe kies ik de beste qled-tv?

Er zijn ontelbaar veel verschillende soorten qled-tv's te vinde. Deze koopgids helpt je op weg naar de beste qled-tv! Alle belangrijke specificaties van je nieuwste aanwinst komen aan bod.

Formaat

Het eerste waar je tegenaan loopt bij het kopen van een qled-tv, is het beeldformaat. Hoe groot moet je nieuwe tv zijn? Haal het meetlint maar uit de kast!

Het ideale beeldformaat hangt samen met de kijkafstand. Hoe groter de tv, hoe verder weg je moet zitten voor een fijne kijkervaring. Een goede 43 inch tv is ideaal voor een kleine ruimte, maar in een grotere woonkamer kies je eerder de beste 55 inch tv.

Uit onderzoek van de consumentenbond blijkt dat de comfortabelste kijkafstand 2,4 keer de schermdiagonaal van je tv in centimeter is. Meet daarom goed de afstand tussen je bank en je beoogde tv-meubel op!

Hiermee kun je de berekening andersom uitvoeren: deel de afstand in centimeters door 2,4, en je krijgt het ideale tv-diagonaal in centimeters te zien. Deel dit weer door 2,54 om tot het diagonaal in inches te krijgen.

Kom je uit op een niet bestaand beeldformaat? Kies dan het beeldformaat dat het dichtst bij je gemeten waarde ligt. Als je twijfelt, ga dan van je eigen voorkeur uit. Heb je liever een kleine tv of een grote tv? Bepaal aan de hand daarvan of je naar boven of naar beneden afrondt.

Geen zin om zelf alles om te rekenen? Neem dan de volgende waarden als maatstaf:

 • Is de afstand tussen je bank en tv 200 cm? Koop dan een qled-tv van 32 tot 43 inch.
 • Is de afstand tussen je bank en tv 250 cm? Koop dan een qled-tv van 40 tot 50 inch.
 • Is de afstand tussen je bank en tv 300 cm? Koop dan een qled-tv van 43 tot 55 inch.
 • Is de afstand tussen je bank en tv 350 cm? Koop dan een qled-tv van 48 tot 65 inch.
 • Is de afstand tussen je bank en tv 400 cm? Koop dan een qled-tv van 55 tot 65 inch, of nog groter.
grote tv op kastje in woonkamer

Resolutie

De maximale resolutie bepaalt het aantal pixels op je beeldscherm. Hoe meer pixels op het beeld passen, hoe scherper het beeld. De ideale resolutie hangt samen met de kijkafstand en het beeldformaat.

Je vindt de resolutie meestal terug als het diagonaal aantal pixels, zoals 1080p. Fabrikanten gebruiken ook wel de volgende benamingen:

 • HD Ready of SD (720p). Deze resolutie komt alleen tot zijn recht op televisies kleiner dan 32 inch. Kies daarom liever voor een resolutie van minimaal 1080p.
 • Full HD (1080p). Dit is de meest voorkomende resolutie bij tv's. Voor een gemiddelde qled-tv – tot ongeveer 58 inch – is dit een geschikte resolutie. ✅
 • 4K of Ultra HD (2160p). Deze resolutie is geschikt voor de grootste televisieschermen. Wil je redelijk dicht op je tv zitten? Ook dan kies je liever 4K. Details komen beter tot hun recht. Altijd een goede keuze dus!
 • 8K, of Ultra HD (4320p). Laat je niet verleiden tot deze resolutie! Films, series en game-consoles zijn helaas nog in staat op 8K beeld te genereren. Het klinkt aantrekkelijk, maar je hebt er dus weinig aan.
De meeste qled-tv's hebben tegenwoordig een maximale resolutie van 4K Ultra HD.

De 5 beste qled-tv's op een rij

1. Hisense 75-Inch Class U7 Series

1. Hisense 75-Inch Class U7 Series
Schermdiagonaal: 75 inch (191 cm)
Smart TV: Ja

2. Samsung Q60B QLED TV (QN70Q60BAF)

2. Samsung Q60B QLED TV (QN70Q60BAF)
Schermdiagonaal: 75 inch (191 cm)
Smart TV: Ja
HDMI: 3

3. SAMSUNG 55-Inch QLED Q70C (QN55Q70C)

3. SAMSUNG 55-Inch QLED Q70C (QN55Q70C)
Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)
Smart TV: Ja
HDMI: 3

4. SAMSUNG 65-Inch QLED (QN65Q80C)

4. SAMSUNG 65-Inch QLED (QN65Q80C)
Schermdiagonaal: 65 inch (165 cm)
Smart TV: Ja
HDMI: 4

5. TCL 5-Series Roku TV (S535)

5. TCL 5-Series Roku TV (S535)
Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)
Smart TV: Ja
HDMI: 2

Verversingssnelheid

De verversingssnelheid (refresh rate) is de snelheid waarop de inhoud van een beeldscherm zich ververst. Dit is een belangrijke specificatie om op te letten bij het kopen van een qled-tv.

We drukken de verversingssnelheid uit in Hertz (Hz). Heeft de tv een verversingssnelheid van 100 Hz? Dan ververst de tv het beeld 100 keer per seconde!

Hoe hoger de verversingssnelheid, hoe vloeiender het beeld bewegingen weergeeft. Dit komt doordat beelden beter in elkaar overvloeien. Dit merk je niet snel als je naar het journaal kijkt, maar wel bij het spelen van een actiegame!

Welke verversingssnelheid je nodig hebt, hangt van je televisiegebruik af. Je hebt de volgende opties:

 • 50 Hz tot 100 Hz is geschikt voor de gemiddelde tv-kijker.
 • 100 Hz en daarboven is geschikt voor liefhebbers van actiefilms en voor gamers. Snelle beelden komen met deze verversingssnelheid beter tot hun recht!

Samsung noemt de verversingssnelheid ook wel de picture quality index (PQI). Als je de verversingssnelheid niet kunt vinden, zoek dan naar deze term!

Responstijd

De responstijd – ook wel reactietijd – geeft in milliseconden (ms) aan hoe snel een beeldpunt (individuele pixel) van kleur verandert.

Preciezer gezegd gaat het om hoelang het duurt voordat een pixel van zwart naar wit en terug naar zwart verandert. In sommige gevallen gaat het om de snelheid waarvan hij van een tint grijs naar een andere verandert.

Hoe lager de waarde, hoe sneller de responstijd. Een responstijd van 6 ms is bijvoorbeeld beter dan een responstijd van 8 ms. Maar wat betekent dit precies?

Als je geen fanatieke gamer bent, is deze specificatie verwaarloosbaar. Game je wel veel, en dan vooral actiegames? Dan is dit een cruciale factor bij het vinden van de perfecte qled-tv! Hoe sneller de responstijd, hoe sneller de tv reageert op de input van je gamecontroller.

Heeft je qled-tv een trage responstijd, dan kan dit zomaar het verschil tussen winnen of verliezen betekenen. Je wilt geen vertraging in je beeld, waardoor je tegenstander een voorsprong heeft!

tv met game op playstation 4

Wat is HDR?

De afkorting 'HDR' staat voor high dynamic range. Steeds meer tv's ondersteunen deze beeldtechniek. Kortweg betekent dit dat de tv beelden met HDR-instellingen kan weergeven.

HDR-beelden hebben een sterker contrast, beter licht en groter kleurbereik dan SDR (standard dynamic range). Camera's liepen lange tijd voor op tv's qua beeldkwaliteit. Nu meer tv's HDR ondersteunen, wordt deze kwaliteit behouden.

Hoe kijk je dan HDR beelden? Diverse streamingdiensten – zoals Netflix en Amazon Prime – bieden HDR aan, maar ook Blu-rays bevatten soms HDR, alsook steeds meer games.

Statische vs. dynamische metadata

Er bestaan verschillende HDR-formaten. Het belangrijkste verschil is die tussen statische en dynamische metadata. Metadata is de informatie die beelden meekrijgen om de tv zijn magie te laten verrichten. 🪄

Statische HDR-formaten ontvangen één set instellingen die de kleur- en helderheidsweergave van de hele game of film bepaalt. Dit betekent dat deze informatie tijdens de hele game of film gelijk blijft.

De meest voorkomende versie van statische HDR is HDR10. Blu-rays en diverse streamingdiensten gebruiken deze HDR-beelden. HLG kom je tegen bij sommige nieuwsomroepen.

Dynamische HDR-formaten bepalen de beeldinstellingen per scène of per frame. Bij elk beeld wordt het contrast, de helderheid en het kleurbereik aangepast. Dat betekent dat je geen superdonkere of juist superlichte scènes te zien krijgt.

In je zoektocht naar een qled tv kom je waarschijnlijk HDR10+ tegen, een dynamisch HDR-formaat ontwikkeld door onder andere Samsung.

Dolby Vision is een andere bekend dynamisch HDR-formaat, omdat dit gebruikt wordt door grote streamingdiensten als Netflix. Hiervoor betaal je helaas wel extra.

Smart tv

Een smart tv is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Toch is de ene smart tv de andere niet. Het grootste verschil zit in het besturingssysteem.

Als je een qled tv aanschaft, is deze waarschijnlijk van Samsung. Tv's van dit merk gebruiken het besturingssysteem Tizen. Het menu is overzichtelijk, naar wens in te richten en er is een ruim aanbod aan apps beschikbaar. Let wel op dat je een Samsung-account nodig hebt om apps te installeren.

Sony en Philips gebruiken met name Android TV. Dat is handig als je een Android smartphone hebt, want het menu werkt ongeveer hetzelfde.

Je installeert apps eenvoudig via de Play Store, die door het overzichtelijke menu makkelijk te vinden is. Hiervoor heb je wel een Google account nodig. Nog een voordeel: je breidt het geheugen makkelijk uit met een usb-stick!

Nieuwere Sony-tv's gebruiken Google TV. Dit besturingssysteem lijkt erg op Android TV – het heeft ongeveer dezelfde apps en functies.

Het unieke van Google TV is het aanbod van widgets, waardoor je vanaf het beginscherm bijvoorbeeld je favoriete Netflix-serie afspeelt.

LG-tv's gebruiken het besturingssysteem WebOS. Het menu is niet zo overzichtelijk, maar wel makkelijk aan te passen naar je eigen wensen.

Je meest gebruikte apps staan op een rijtje, waarvan je zelf de volgorde kunt veranderen. Door apps als favoriet te markeren vind je ze snel terug! Bovendien heb je geen account nodig om nieuwe apps te installeren.

In- en uitgangen

Waarschijnlijk wil je apparaten aan je nieuwe qled-tv aansluiten, zoals een goede decoder, gameconsole, soundbar of de beste mediaspeler. Let daarom goed op ingangen van de tv. Welke soorten input heb je, en hoeveel?

De meeste apparaten sluit je aan met een HDMI-kabel. Zorg daarom dat de qled-tv voldoende HDMI-poorten heeft!

Energielabel

Het energielabel voor televisies is sinds maart 2021 vernieuwd. De schaal loopt nu van A (meest zuinig) tot G (minst zuinig). De zuinigste tv's op de de markt anno 2024 hebben een D-label.

Je betaalt over het algemeen meer voor een energiezuinige tv, maar dit geld verdien je (deels) terug. Zuinige beeldschermen gebruiken minder stroom. Dat is weer gunstig voor de energierekening! 🤑

Specificaties van de qled-tv naast elkaar

SchermdiagonaalHDMI
1Hisense 75-Inch Class U7 Series75 inch (191 cm)
2Samsung Q60B QLED TV (QN70Q60BAF)75 inch (191 cm)3
3SAMSUNG 55-Inch QLED Q70C (QN55Q70C)55 inch (140 cm)3
4SAMSUNG 65-Inch QLED (QN65Q80C)65 inch (165 cm)4
5TCL 5-Series Roku TV (S535)55 inch (140 cm)2

Hisense 75-Inch Class U7 Series

Schermdiagonaal: 75 inch (191 cm)

Samsung Q60B QLED TV (QN70Q60BAF)

Schermdiagonaal: 75 inch (191 cm)

HDMI: 3

SAMSUNG 55-Inch QLED Q70C (QN55Q70C)

Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)

HDMI: 3

SAMSUNG 65-Inch QLED (QN65Q80C)

Schermdiagonaal: 65 inch (165 cm)

HDMI: 4

TCL 5-Series Roku TV (S535)

Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)

HDMI: 2

Veelgestelde vragen over qled-tv's

Wil je nog meer weten over de beste qled tv? Neem dan deze veelgestelde vragen door!

Hoelang gaat een qled-tv mee?

De levensduur van een tv is afhankelijk van het gebruik, de plaatsing en de technische specificaties. Daarom is er geen eenduidig antwoord op de vraag hoe lang een qled-tv meegaat. De gemiddelde qled-tv gaat 3 tot 6 jaar mee, afhankelijk van prijsklasse.

Hoe maak je een qled-tv schoon?

Zet eerst de qled-tv uit en laat deze goed afkoelen! Neem het beeldscherm van je qled-tv af met een vochtig microvezeldoekje. Let goed op dat die niet te vochtig is, want dan kan het water in de randen van je tv lopen met alle gevolgen van dien. Doe bovendien voorzichtig met je beeldscherm; wrijf niet te hard.

Is een qled-tv beter dan 4k?

Qled en 4K zijn moeilijk te vergelijken, omdat qled een beeldtechnologie is, terwijl 4K een resolutie is. Daarom is er ook geen echt antwoord op deze vraag. Er zijn genoeg qled-tv's die 4K Ultra HD ondersteunen. Daarmee heb je het beste van beide werelden.

Is een qled-tv beter dan een oled-tv?

Op deze vraag bestaat geen eenduidig antwoord: het hangt van je kijkvoorkeuren af! Wil je de beste contrastbeleving, dan is oled de betere keuze. Wil je een sterke helderheid, zonder last te hebben van lichtinval? Dan kies je liever voor qled!

Conclusie

Hopelijk ben je met het lezen van deze koopgids een stapje dichter bij de beste qled-tv gekomen. Zoals je ongetwijfeld opmerkt, is er tal van specificaties waar je op moet letten. Welke belangrijk zijn, hangt af van persoonlijke voorkeur.

Zorg ervoor dat je toekomstige qled-tv het juiste formaat voor de beoogde kamer ervoor heeft, zodat je comfortabel naar je favoriete films en series kijkt. Ben je een fanatieke gamer? Houd dan ook de verversingssnelheid en de responstijd in de gaten.

Laat alle informatie bezinken en neem rustig een kijkje in onze top 5 qled-tv's. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het weten in onderstaand feedbackformulier. 📝 Bedankt voor het lezen!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?