Zo Kies Je de Beste Tv voor in de Woonkamer

Vroeger was de beste tv zo'n dikke, grijze kast. Met de komst van nieuwe technieken zijn de beeldschermen niet alleen een stuk dunner geworden, maar zijn ook de functies toegenomen!

De tv gebruik je tegenwoordig niet alleen om 'live' uitzendingen te bekijken, maar ook on demand. Je hoeft dus niet meer te haasten om niets van je favoriete serie te missen. Met de beste tv bepaal je zélf wanneer het tijd is om je favoriete show te bingewatchen.

Wil je ook je eigen thuisbioscoop? Overweeg dan de onderstaande drie toppers eens, en lees vooral de rest van de koopgids om zonder twijfel de beste tv te kiezen!

Samsung Kidamento Model K

Samsung Kidamento Model K
Type scherm: LED-LCD
Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)
Bekijk op Bol.com

Samsung UE43CU7172 43 inch 4K

Samsung UE43CU7172 43 inch 4K
Type scherm: LED-LCD
Schermdiagonaal: 43 inch (109 cm)
Bekijk op Bol.com

Samsung UE55TU7092 55 inch 4K

Samsung UE55TU7092 55 inch 4K
Type scherm: LED-LCD
Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)
Bekijk op Bol.com

Waarom een tv aanschaffen?

Heb je suggesties of vragen die je in dit artikel wilt zien? Dan kun je dat ons laten weten onderin de pagina. Vergeet niet alvast een kijkje te nemen in de 5 topkeuzes onderaan.

Een tv geeft je ontspanning. Voor de kijkbuis kijk je naar je favoriete Netflix-serie, het achtuurjournaal, of de beste spelshow van het weekend. Ook je lievelingsfilm neemt je mee op avontuur – terwijl je lekker op de bank zit.

Daar houdt de pret echter niet op: je gebruikt hem ook om je game console op aan te sluiten en te gamen. Of je nu een oude PlayStation 1 hebt voor de lol, of de nieuwste Xbox Series X: met de beste tv geniet je hier optimaal van.

Genoeg redenen om eens op zoek te gaan naar de beste tv. Laten we samen eens een kijkje nemen!

Jongen speelt Mario op TV

Koopgids: hoe kies ik de beste tv?

Analoog of digitale tv?

Steeds meer providers stappen over van analoge tv naar digitale tv. Misschien is dit ook wel de reden dat je nu een nieuwe tv zoekt!

Het verschil tussen analoge of digitale televisie is de taal waarin het signaal van de tv wordt verstuurd. Bij digitale tv bestaat dit signaal uit enen en nullen. Je hebt een decoder nodig om digitaal tv te kijken. Een decoder zet deze enen en nullen om naar beeld en geluid.

Bij digitale tv kun je je abonneren op zenderpakketten of tv-programma’s terugkijken. Vaak wordt zo'n decoder ook meteen meegeleverd met zo'n abonnement. Met digitale tv heb je bovendien een groter zenderaanbod dan bij analoge tv. Kortom: de voordelen zijn enorm.

Hoe groot is het beeldscherm?

Tv's zijn er in veel verschillende formaten: zo heb je tv’s met een schermdiagonaal van 32 inch tot 85 inch: 

  • Kleine tv’s hebben een schermdiagonaal tot 32 inch
  • Middelgrote tv’s hebben een schermdiagonaal tussen 40 tot 55 inch. Een 43 inch tv is een populaire keuze.
  • Grote tv’s hebben een schermdiagonaal van 58 inch of groter

Hoe kies je de juiste schermdiagonaal? Natuurlijk kies je de tv die het beste bij je wensen aansluit, maar op basis van de kijkafstand is er een richtlijn te vinden.

Meet de afstand tussen de plek waar je tv kijkt en de plek waar je de tv wilt plaatsen. Neem het formaat van de tv die je op het oog hebt in centimeters. Dit doe je door het schermdiagonaal in inches te vermenigvuldigen met 2,54. Dit vermenigvuldig je weer met 2,4.

Is je oog gevallen op bijvoorbeeld een tv van 50 inch? Dan is dit 50 × 2,54 125 cm. De ideale kijkafstand voor zo'n 50 inch tv is dan 125 × 2,4 300 cm.

Meisje kijkt TV

Schermtypen: hoe pixels een ‘beeld’ vormen 

Je kiest niet alleen de omvang van de tv, maar je hebt ook een keuze uit verschillende schermtypen: led, oled of qled.

Led

Bij een led-tv heb je een lcd-scherm dat een achterliggend led-paneel verlicht.

De meeste goedkope tv’s hebben dit schermtype. Hoewel je niet veel geld kwijt bent aan de aanschaf, slurpt het wel meer energie dan bijvoorbeeld een oled-tv. 

Een nieuwe technologie genaamd 'local dimming' brengt hier wat verandering in. Hierbij bestaat de achtergrondverlichting uit meerdere kleine lampjes die in zones zijn ingedeeld. Elke zone kan een andere lichtsterkte hebben, waardoor je een sterker contrast hebt dan bij tv's die dit geen local dimming gebruiken.

Oled

Bij een oled-tv is het contrast nog sterker. Bij dit soort beeldtypes geeft iedere pixel op het scherm afzonderlijk licht. Pixels kunnen dus van elkaar variëren in lichtsterkte, waardoor je geniet van een hoog contrast en supernauwkeurige zwartweergaven.

Omdat een oled-tv geen achtergrondverlichting nodig heeft, zoals een led-paneel, is het beeldscherm ook meteen ultradun.

Qled

Een qled-tv werkt hetzelfde als een led-tv: een led-paneel verlicht de pixels van een lcd-paneel van achteren. Wat qled anders maakt, is dat deze een laagje quantum dots – ook wel nanokristallen – achter de pixels heeft. 

Hierdoor geniet je bij elk niveau helderheid – dus met veel én weinig licht – van heldere kleuren. Een qled-tv heeft daarmee ook een anti-reflectieve eigenschap. Dit komt doordat het blauw licht gebruikt, wat helderder is dan het gebruikelijke witte licht.

Dat maakt het voor felverlichte ruimtes een betere keuze dan oled. Bij oled-tv's heb je in verhouding namelijk snel last van irritante reflecties.

Scherp beeld met de juiste resolutie

Wil je superscherp beeld? Kijk dan goed naar de beeldresolutie. De resolutie is het aantal pixels in lengte maal de breedte. Hoe meer pixels, hoe groter de resolutie en daarmee ook de beeldscherpte. 

Je kunt kiezen uit verschillende soorten: 

  • HD Ready – 720p, of 1280 x 720 pixels
  • Full HD – 1080p, 1920 x 1080 pixels
  • 4K (UHD) – 2160p, of 3840 x 2160 pixels
  • 8K (UHD) – 4320p, of 7680 × 4320 pixels

Tegenwoordig wordt 4K als de standaard gezien. Dit heeft vier keer meer pixels dan Full HD. 8K is iets voor de toekomst: tv's met deze resolutie zijn peperduur, en de vraag is of het menselijke oog het verschil tussen 4K en 8K überhaupt écht waarneemt.

Het verschil tussen resoluties in het algemeen is duidelijker te zien naarmate het scherm groter is. Op een groot scherm is het detailverschil beter te zien.

Daarnaast doet hetgeen dat je kijkt ertoe. Kijk je enkel het journaal? Dan heb je niet zo’n hoge resolutie nodig als een filmfan.

Nóg realistischer beeld met HDR!

Een andere techniek die voor een scherp beeld en contrast zorgt is HDR (High Dynamic Range). Beelden met HDR geven bevatten extra informatie over het contrast, helderheid en het kleurbereik dan beelden met SDR. SRD is de standaard die je krijgt op al het andere beeldmateriaal en tv's die HDR-beelden niet ondersteunen.

Maar hoe zit dat precies met HDR? In een notendop: professionele camera’s nemen veel meer informatie op over het contrast, helderheid en het kleurbereik dan tv's zonder HDR kunnen laten zien. Als er bij de opname van het beeld HDR wordt toegepast, wordt alle informatie die professionele camera's opnemen ook tijdens het produceren en verwerken van het beeld bewaard. 

Zo geven HDR-beelden je dan ook een superrealistische kijkervaring. Dit is vooral te zien bij beelden die hele donkere én hele lichte elementen bevatten. Lichte delen zijn nóg lichter, en donkere elementen zijn nóg donkerder dan bij SDR.

Om deze beelden ook op je tv te zien heb je een tv met HDR nodig. Heb je een tv zonder HDR? Dan kan de tv de HDR-beelden niet weergeven en blijft de weergave op het niveau van SDR.

Verschillende soorten HDR

Het is lastig om de HDR-functies van verschillende tv’s te vergelijken, omdat fabrikanten soms ook eigen termen gebruiken om de HDR-functie van de tv aan te geven. Wel heeft de Ultra HD Alliance een certificaat in het leven geroepen voor al het beeldmateriaal en alle tv's die 4K HDR-content weergeven.

Je komt alleen niet veel tv's tegen die dit logo gebruiken. 🤦 Om dit logo te gebruiken moeten fabrikanten namelijk aan veel eisen voldoen. Ook kunnen fabrikanten zelf besluiten om het logo wel of niet te gebruiken.

Als dit logo ontbreekt, betekent dit dus niet dat de tv geen HDR aankan. Check daarom altijd de verdere productspecificaties om te zien of de tv geschikt is voor HDR-beelden.

Er bestaat – nog – geen enkele, alomvattende standaard voor HDR. In je zoektocht naar de beste tv kom je waarschijnlijk verschillende soorten HDR tegen. De bekendste zijn:

  • HDR10: Deze optie is vooral toegepast op Ultra HD Blu-rayschijven. Momenteel kunnen haast alle tv’s met HDR met dit HDR-protocol overweg.
  • Dolby Vision: Dit is vooral toegepast op online videodiensten zoals bijvoorbeeld Netflix. Niet alle HDR-tv's zijn geschikt voor dit protocol.
  • HLG: Dit is vooral gericht op de televisiewereld. Dit HDR-protocol wordt door steeds meer tv's ondersteund, maar lang niet allemaal.
  • HDR10+: Ook zijn er fabrikanten die een eigen HDR-protocol ontwikkelen. Samsung, Panasonic en filmstudio 20th Century Fox bezig met HDR10+. Dit HDR-protocol wordt vooral ondersteund door Samsung en Panansonic tv's

HDR10 gebruikt statische metadata. Dit betekent dat elke scène dezelfde instellingen meekrijgt. De andere varianten gebruiken dynamische metadata, waardoor elke scène zijn eigen instellingen krijgt. Dit komt de belichting en kleurweergave per individuele scène ten goede.

Verwar HDR trouwens niet met UHD (4K). Het zijn twee aparte technieken om de kijkervaring te verbeteren. Bij UHD gaat het om het vergroten van het aantal pixels. Met HDR worden de bestaande pixels meer 'natuurgetrouw' gemaakt.  

Vloeiende beelden

Niet alleen de resolutie, maar ook vloeiende beelden zorgen voor een goede kijkervaring. Hoe ‘vloeiend’ de beelden zijn, hangt af van het aantal Hertz (Hz) van een tv. Hertz geeft aan hoeveel beelden – ook wel 'frames' – de tv per seconde toont.

Als je naar een rustige quiz kijkt – zoals De Slimste Mens – merk je dit verschil tussen 50 of 100 Hertz niet snel op. Het verschil zie je vooral bij snel bewegende beelden. Kijk je graag actiefilms, speel je veel first-person shooters of hou je van sportwedstrijden? Dan is een tv met 100 Hertz voor jou!

Hierbij speelt ook het bronmateriaal een rol. Als je bronmateriaal, zoals een streamingservice, de 100 FPS (frames per second/beelden per seconden) niet haalt, haal je ook niet alles uit de potentiële 100 Hz van je tv.

Voor gamers is dit een belangrijker punt om bij stil te staan. Nieuwere consoles genereren meer beelden per seconde, dus de tv sluit hier idealiter op aan.

De 5 beste tv's op een rij

1. Samsung Kidamento Model K

1. Samsung Kidamento Model K
Type scherm: LED-LCD
Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)
Local dimming: Nee
Bluetooth: Ja

2. Samsung UE43CU7172 43 inch 4K

2. Samsung UE43CU7172 43 inch 4K
Type scherm: LED-LCD
Schermdiagonaal: 43 inch (109 cm)
Bluetooth: Ja

3. Samsung UE55TU7092 55 inch 4K

3. Samsung UE55TU7092 55 inch 4K
Type scherm: LED-LCD
Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)
Bluetooth: Nee

4. Haier HW80-B14959U1 - I-Pro Series

5. Samsung UE50CU7172 50 inch 4K

5. Samsung UE50CU7172 50 inch 4K
Type scherm: LED-LCD
Schermdiagonaal: 50 inch (127 cm)
Bluetooth: Ja

Geluid en geluidskwaliteit

Optimaal genieten van de beste tv hangt niet alleen af van het beeld dat je ziet: het geluid is minstens zo belangrijk! Zoek je een tv met de beste geluidskwaliteit?

Kijk dan allereerst naar het aantal speakers. Vaak hebben tv's twee stereospeakers. Hoe meer speakers, des te alomvattender het geluid.

Check ook waar de speakers zijn ingebouwd. Als de speakers naar verschillende kanten zijn gericht, komt het geluid van verschillende kanten. Kaatst het ook nog eens van de muren af, dan simuleert de tv zo een soort surroundsound.

Staar je echter niet blind op het vermogen. Onder andere hieraan lees je af hoeveel volume een speaker aankan zonder het geluid te vervormen, maar niet hoe goed het geluid klinkt.

Je hebt meer aan onder andere de impedantie, het frequentiebereik en de gevoeligheid, maar daar vind je niet makkelijk informatie over terug in de productbeschrijvingen van tv's.

Wil je meer uit het geluid halen? Dan adviseer ik je om een goede soundbar aan te schaffen. Sluit deze aan op je tv en je hebt loepzuiver geluid!

Extra aansluitingen

Om zo'n bovengenoemde soundbar aan te sluiten, heb je een HDMI-aansluiting nodig. HDMI (high-definition multimedia interface) is een aansluiting voor audio en videosignalen.

Met een HDMI ARC (audio return channel) stuur je met één HDMI-kabel niet alleen geluid vanaf een ander apparaat naar de tv, maar ook andersom. Zo hoef je geen extra audiokabel te gebruiken.

Met HDMI-aansluitingen sluit je ook een mediaspeler – bijvoorbeeld een Google Chromecast of Apple TV-kastje – aan. De vraag is of je dit nodig gaat hebben bij een nieuwe tv, aangezien de meeste tv's inmiddels een eigen besturingssysteem hebben.

Kwaad kunnen extra poorten hoe dan ook niet, want je sluit er ook je gameconsole, dvd-speler en laptop op aan!

Game op TV

Er zijn niet alleen bekabelde aansluitingen. Sommige TV’s beschikken ook over draadloze opties, zoals wifi of bluetooth. Hiermee maak je verbinding maken tussen de tv en andere apparaten, maar ook de tv zelf maakt gebruik van apps, indien dit een smart tv is.  

Op smart tv’s download je apps als Netflix, NLZiet, YouTube en Spotify. Een mediaspeler is daarom in veel gevallen niet meer nodig, maar het levert wel een vraag op ...

Welk besturingssysteem is het beste?

Daar is geen direct antwoord op te geven. Het is grotendeels een kwestie van smaak, maar de besturingssystemen van smart tv's zijn wel in te delen op hoe gebruiksvriendelijk ze zijn.

WebOS blinkt hierin uit. Dit besturingssysteem vind je alleen op LG-tv's, wat het meteen een redelijk exclusieve bedoeling maakt.

Toch is het de moeite waard om specifiek hiervoor naar een tv van LG te kijken: het systeem werkt met grote 'kaarten' die makkelijk te selecteren zijn, en de afstandsbediening werkt met een cursor, indien je dit liever gebruikt dan knopjes.

Android TV bezit echter een breder app-aanbod. Het systeem is daarnaast ook nog voldoende gebruiksvriendelijk, maar het mist de fijnere details die WebOS zo geliefd maken.

Wel is Android TV op tv's van allerlei merken te vinden, dus je hoeft je zoekresultaten niet erg in te perken in je zoektocht naar dit besturingssysteem.

Tizen kom je ook nog wel eens tegen op de tv's van Samsung. Dit systeem is prima als je enkel de grootste apps gebruikt, zoals Netflix en YouTube, maar het app-aanbod ligt nog achter op die van de bovengenoemde twee.

Sommige slimme TV’s zijn zelfs te bedienen via een app op je telefoon! Om deze slimme functies goed te laten werken, is de TV Processor belangrijk. Laat me hier nog iets meer over vertellen!

Snelle functies met een goede TV Processor 

Een TV Processor is de ‘piloot’ van je TV en is verantwoordelijk voor de besturing van de smart functies. Hoe beter de processor, hoe sneller de apps werken. Je schakelt snel tussen live TV en de smartfuncties. Het zorgt ook voor een snelle beeldverversing. 

Processors geven ook een scherper en egaler beeld. De processor analyseert het beeld en door middel van een database van beelden wordt het beeld opgeschaald naar een hogere resolutie.

Ze herkennen de beelden die je bekijkt en passen het contrast hierop aan. Hierdoor ogen kleuren levendiger en zie je meer details in hele lichte of juist donkere beelden. 

De meeste televisiemerken hebben een eigen processor. Deze processors worden verbeterd om nieuwe ontwikkelingen te ondersteunen.

Energieverbruik 

Net als bij alle andere stroomgebruikers in huis, wil je de energiekosten zo laag mogelijk houden. Heb je graag een energiezuinig huis? Dan is dit zeker een punt om op te letten.

De meeste tv’s beschikken tegenwoordig ook over een energiebesparende functie. Dit betekent dat de tv zichzelf uitschakelt na bijvoorbeeld een gebrek aan input gedurende twee uur.

Specificaties van tv's naast elkaar

Type schermSchermdiagonaal
1Samsung Kidamento Model KLED-LCD55 inch (140 cm)
2Samsung UE43CU7172 43 inch 4KLED-LCD43 inch (109 cm)
3Samsung UE55TU7092 55 inch 4KLED-LCD55 inch (140 cm)
4Haier HW80-B14959U1 - I-Pro SeriesLED-LCD55 inch (140 cm)
5Samsung UE50CU7172 50 inch 4KLED-LCD50 inch (127 cm)

Samsung Kidamento Model K

Type scherm: LED-LCD

Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)

Samsung UE43CU7172 43 inch 4K

Type scherm: LED-LCD

Schermdiagonaal: 43 inch (109 cm)

Samsung UE55TU7092 55 inch 4K

Type scherm: LED-LCD

Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)

Haier HW80-B14959U1 - I-Pro Series

Type scherm: LED-LCD

Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)

Samsung UE50CU7172 50 inch 4K

Type scherm: LED-LCD

Schermdiagonaal: 50 inch (127 cm)

Veelgestelde vragen over tv's

Hoe hoog moet ik de tv plaatsen? 

De hoogte waarop je de tv plaatst, is belangrijk om bij stil te staan. Om de juiste kijkhoogte te bepalen moet je eerst de hoogte van het scherm opmeten.

Deel deze afmeting door drieën. Het bovenste deel van het scherm moet op ooghoogte hangen. Ga op de stoel of bank zitten en kijk vooruit. Op die hoogte moet het bovenste deel van de TV hangen.

Is tv-kijken slecht voor je ogen?

Nee, televisiekijken heeft geen directe negatieve invloed op je ogen. Net zoals bij andere beeldschermen, is langdurig tv kijken wel vermoeiend voor je ogen. In het donker naar de tv kijken is nog vermoeiender.

Probeer daarom ook om tussendoor even je ogen van het beeldscherm af te houden. Geef je je ogen te weinig 'beeldschermpauze'? Dan kun je op afstand minder scherp gaan zien.

Hoe moet ik een tv vervoeren? 

Om schade te voorkomen, vervoer je de tv in een staande positie. Idealiter doe je dit in de doos met adequate bescherming aan de binnenkant met behulp van bijvoorbeeld piepschuim.

Zorg ervoor dat de tv stevig vastzit nadat je hem eenmaal hebt opgehangen of neergezet, zodat deze niet omvalt.

Conclusie

Of het nu gaat om het bekijken van je favoriete talkshow, die spannende actiefilm of het spelen van een potje Mario Kart: een tv doet je gelijk denken aan ontspanning!

Om de beste tv te kopen moet je eerst helder hebben wat je precies wilt op het gebied van onder andere schermformaat, resolutie en besturingssysteem.

Als filmliefhebber hecht je waarschijnlijk meer waarde aan high quality beeld – en geluid – dan wanneer je enkel het journaal of een talkshow bekijkt.

Met de punten uit dit artikel heb je alles in huis om een goede tv te kiezen. Bekijk vooral de top 5 beste tv's nog een keer. Wie weet heb je na het lezen van dit artikel binnen tien minuten al de beste tv gevonden! 😄

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?