Foto's en Films Bekijken op je Tv doe je met de Beste Mediaspeler

Je wilt genieten van je favoriete series en films, maar je oudere tv doet dat enkel met een aangesloten topbox of dvd-speler. Heb jij er nog toevallig eentje rondslingeren, en een grote verzameling dvd's? Je wilt echter ook geen nieuwe tv kopen enkel om te streamen. De oplossing? De beste mediaspeler!

Google Chromecast met Google TV

Google Chromecast met Google TV
Wifi vereist: Ja
Draadloze verbinding: Nee
Stream content van: Kijk, KPN iTV, Netflix, NOS, RTL XL, Spotify, YouTube, ZiggoGo
Type netwerk opslag: Netwerkschijf
Met 4K-ondersteuning: Nee
Bekijk op Bol.com

Google Chromecast 3

Google Chromecast 3
Wifi vereist: Ja
Draadloze verbinding: Ja
Stream content van: Deezer
Type netwerk opslag: NAS-systeem
Met 4K-ondersteuning: Nee
Bekijk op Bol.com

Google Chromecast met Google TV

Google Chromecast met Google TV
Wifi vereist: Ja
Draadloze verbinding: Nee
Stream content van: Google Chrome
Type netwerk opslag: Netwerkschijf
Met 4K-ondersteuning: Ja
Bekijk op Bol.com

Waarom een mediaspeler aanschaffen?

Als je een oudere tv hebt die geen smart tv is, is het installeren van apps van bijvoorbeeld streamingdiensten als Netflix onmogelijk ... toch?

Elke keer je laptop of computer aansluiten met een kabel aan je tv om zo je favoriete serie of film te streamen is ook niet altijd fijn, dus dat biedt ook niet echt een uitkomst?

Een nieuwe tv aanschaffen is echter ook zonde van zowel je geld als je oude tv, maar de oplossing kost gelukkig veel minder en leidt niet tot de verspilling van je oude tv. Dit kleine apparaat maakt van je oude tv een smart tv! ✨

Zo stream je met je tv content vanaf verschillende apps als Netflix, Videoland en Disney+, maar je kunt ook muziek streamen op apps zoals Spotify, en video's op onder andere YouTube.

Met sommige mediaspelers kun je daarnaast ook nog je eigen foto's en video's afspelen. Je laat dan makkelijk via de tv de leuke foto's zien van je vakantie.

Ook als je een smart tv hebt, is een mediaspeler soms handig. Zo hebben niet alle smart tv's toegang tot alle apps of de mogelijkheid om foto's bekijken vanaf je telefoon of computer. Als je dit dan alsnog graag wilt, dan is een mediaspeler ook aan te raden.

Vind je een mediaspeler aanschaffen toch niet een fijne oplossing, dan kun je altijd nog kiezen om toch een nieuwe tv aan te schaffen. Hierbij heb je keuzes uit allerlei formaten, wat wel zo prettig is als je iets groters of juist iets kleiners wilt dan wat je nu hebt.

Denk aan een goede 43 inch tv, of als je wat groters wilt, is een 55 inch tv ook makkelijker te vinden. Ook kies je bij nieuwere tv's tussen onder andere een qled-tv of oled-tv voor de beste beeldkwaliteit. Aan dat laatste verandert een mediaspeler namelijk niets.

Koopgids: hoe kies ik de beste mediaspeler?

Om alles te kijken wat je maar wilt op je tv, moet je letten op welke mediaspeler je koopt. We leggen hieronder uit hoe je de beste mediaspeler aanschaft gebaseerd op jouw wensen.

Met of zonder opslag

Je hebt mediaspelers met of zonder ingebouwde opslag.

Bij een mediaspeler met opslag heb je de mogelijkheid om op de opslag foto's en video's op te slaan naast eventuele apps. Hierdoor bekijk je makkelijk je vakantiefoto's zonder ze te moeten streamen vanaf een mobiel of computer.

Het voordeel is dat je de bestanden makkelijk bekijkt en ze ook geen ruimte innemen op je computer. Ook heb je, omdat de bestanden rechtstreeks van de mediaspeler komen, geen last van haperingen of vertraging tijdens het kijken. Vooral bij het bekijken van video's is dit erg fijn.

Wil je meerdere (grote) bestanden op de mediaspeler zetten, let dan ook op de opslagcapaciteit. Deze moet groot genoeg zijn om je beoogde apps en bestanden te bewaren.

Bij een mediaspeler zonder opslag streamt de mediaspeler de bestanden direct vanuit je computer of NAS. Het nadeel hiervan is dat deze altijd aan moet staan om de bestanden te streamen.

Heeft de mediaspeler geen ingebouwde opslag en wil je die wel graag, dan kun je bij sommige mediaspelers een opslag aansluiten via een usb-poort.

De 5 beste mediaspelers op een rij

1. Google Chromecast met Google TV

1. Google Chromecast met Google TV
Wifi vereist: Ja
Draadloze verbinding: Nee
Stream content van: Kijk, KPN iTV, Netflix, NOS, RTL XL, Spotify, YouTube, ZiggoGo
Type netwerk opslag: Netwerkschijf
Met 4K-ondersteuning: Nee

2. Google Chromecast 3

2. Google Chromecast 3
Wifi vereist: Ja
Draadloze verbinding: Ja
Stream content van: Deezer
Type netwerk opslag: NAS-systeem
Met 4K-ondersteuning: Nee

3. Google Chromecast met Google TV

3. Google Chromecast met Google TV
Wifi vereist: Ja
Draadloze verbinding: Nee
Stream content van: Google Chrome
Type netwerk opslag: Netwerkschijf
Met 4K-ondersteuning: Ja

4. Nokia Streaming Box 8000

4. Nokia Streaming Box 8000
Wifi vereist: Nee
Draadloze verbinding: Ja
Stream content van: Deezer, Disney+, Google Chrome, Google Play Music, HBO GO, Kijk, Kodi, KPN iTV, Netflix, NOS, RTL XL, Soundcloud, Spotify, TelenetTV, Telfort iTV, Tidal, VTMGo, YouTube, ZiggoGo, Plex
Type netwerk opslag: Netwerkschijf
Met 4K-ondersteuning: Ja

5. Apple TV 4K

5. Apple TV 4K
Wifi vereist: Ja
Draadloze verbinding: Ja
Stream content van: Netflix, YouTube, iTunes, Apple Music, Disney+, Plex
Met 4K-ondersteuning: Ja

Interface

Een belangrijk onderdeel van de mediaspeler is de interface. De interface is het eerste wat je ziet als je de mediaspeler gebruikt. Dit is de plek waar alle content staat.

Binnen de interface wissel je makkelijk tussen apps die je wil gebruiken om films of series te kijken of muziek af te spelen. De bekende interfaces zijn die van een Android TV, Google TV en Apple TV. Deze zien er beide anders uit.

Android TV en Google TV

Ik benoem deze twee samen, omdat Google TV een soort ontwikkeling van Android TV is. Hoewel Android TV op zich gebruiksvriendelijk zat is, doet Google TV hier nog een schepje bovenop.

Google TV is de modernere, efficiëntere optie, maar je komt hem nog niet veel tegen. Je ziet hem het snelst onder de Chromecast met Google TV.

Beide werken in ieder geval met Google Assistent. Als je een slimme speaker in huis hebt staan die geïntegreerd is in Google Home (en dus Google Assistant gebruikt), dan kun je via deze ook je mediaspeler bedienen!

Apple TV

Apple TV is Apple-eigen, en werkt samen met de rest van het Apple-ecosysteem. Content overdragen aan een Apple TV vanaf je iPhone, iPad, MacBook of iMac is daarmee een kleine moeite.

Het eigen besturingssysteem staat je echter toe om de belangrijkste apps op het apparaat zelf te installeren. Hiernaar zoeken en navigeren is zo makkelijk als wat je wellicht al bent gewend van Apples apparaten!

Zonder interface

Niet alle mediaspelers werken met een interface. Je hebt ook mediaspelers die alleen content weergeven die je vanaf een ander apparaat streamt, zoals een smartphone, tablet of laptop.

Je hebt dan geen één plek waar alle content staat en waar je doorheen navigeert op de tv zelf, maar je gaat voor verschillende content dan naar verschillende apps op het bronapparaat.

Werkgeheugen

Het werkgeheugen van de mediaspeler is de plek waar de processor – het brein van haast ieder computer-achtig apparaat – tijdelijks bestanden opslaat. Dit werkgeheugen noemen ze ook wel RAM.

Hoe groter het werkgeheugen van de mediaspeler, hoe meer processen hij snel tussen kan wisselen. Als je snel wilt wisselen tussen applicaties, moet je kiezen voor een mediaspeler met een zo hoog mogelijk werkgeheugen. Dit loopt in mediaspelers op tot gemiddeld 6 GB, met uitschieters naar 8 GB.

Een groter werkgeheugen bij de mediaspeler is vooral handig als je games wilt spelen via de mediaspeler. De Nvidia Shield is het bekendste voorbeeld van een mediaspeler die men adverteert als gaming-mediaspeler!

Zwarte afstandsbediening met tv in de achtergrond.

Bediening

Om de mediaspeler te gebruiken op je tv en de juiste app te kiezen (bij de modellen die lokale opslag en een besturingssysteem hebben) is het goed om te letten op hoe je de mediaspeler bedient.

Bij sommige mediaspelers gaat dit via een afstandsbediening waarmee je de mediaspeler makkelijk aanzet en mee navigeert. Je hebt ook mediaspelers die je bedient via je telefoon. Je streamt dan vanuit de telefoon naar de tv en bedient de boel daar.

Het voordeel van een afstandsbediening is dat je niet altijd de telefoon nodig hebt om de mediaspeler te gebruiken. Het voordeel van je telefoon gebruiken is juist dat je niet met een extra afstandsbediening zit. 📱

Je hebt ook mediaspelers die je kunt bedienen met de afstandsbediening én de telefoon. Je favoriete tv-programma stream je dan makkelijk vanuit de telefoon app op je tv, maar je favoriete foto's selecteer je met de afstandsbediening. Het is maar net wat je wilt!

Aansluiting

Om de mediaspeler optimaal te gebruiken heeft de mediaspeler verschillende aansluitingen nodig. Welke aansluitingen de mediaspeler ondersteunt verschilt per apparaat.

Zo heb je de ethernetaansluiting. Met deze kabel sluit je de mediaspeler aan op het internet. Alle mediaspelers kun je met wifi verbinden, maar wifi is gevoeliger voor haperingen door andere apparaten of door de wifi van je buren. Een ethernet kabel helpt dan.

Met een ethernetkabel zorg je voor een razendsnelle verbinding waardoor je geen last hebt van haperingen tijdens het kijken van films of series.

Ook heeft bijna elke mediaspeler een HDMI-kabel, waarmee je hem aan je tv verbindt. Modellen die je met een usb-kabel verbindt zijn uiterst zeldzaam, als ze überhaupt al te vinden zijn.

Als je bestanden vanuit een usb-stick wilt streamen, heb je ook mediaspelers met een usb-ingang. Je hoeft dan niet die usb in je laptop te pluggen en vervolgens vanaf hier je media te streamen.

Beeldkwaliteit

Als je optimaal wilt genieten van het beste beeld tijdens het kijken van een film is het nog goed om te kijken naar welke beeldkwaliteit de mediaspeler ondersteunt.

Zo is het goed om te letten of de mediaspeler 4K ondersteunt, zodat je je content haarscherp voor je neus krijgt. Let wel: als je tv een paar jaar oud is en slechts 1080p aan resolutie ondersteunt, heb je hier niets aan. Zoals eerder gezegd verandert een mediaspeler niets aan de beeldkwaliteit van je tv.

Die 4K-ondersteuning kan ook verschillen per app. Let dus op of de mediaspeler 4K ondersteunt bij alle apps die je wilt gebruiken bij de mediaspeler om niet onverwacht voor verrassingen te staan.

Gelukkig is dit bij de bekendste apps – denk aan Netflix en YouTube – wel het geval; doe alleen even onderzoek bij de minder bekende alternatieven.

Ook heb je mediaspelers die Dolby Vision ondersteunen. Je beeld komt dan nog meer tot leven. Ook hierbij is het belangrijk dat je tv zelf eveneens Dolby Vision ondersteunt als je hiervan wilt profiteren.

Specificaties van de mediaspeler naast elkaar

Wifi vereistStream content vanType netwerk opslagMet 4K-ondersteuning
1Google Chromecast met Google TVJaKijk, KPN iTV, Netflix, NOS, RTL XL, Spotify, YouTube, ZiggoGoNetwerkschijfNee
2Google Chromecast 3JaDeezerNAS-systeemNee
3Google Chromecast met Google TVJaGoogle ChromeNetwerkschijfJa
4Nokia Streaming Box 8000NeeDeezer, Disney+, Google Chrome, Google Play Music, HBO GO, Kijk, Kodi, KPN iTV, Netflix, NOS, RTL XL, Soundcloud, Spotify, TelenetTV, Telfort iTV, Tidal, VTMGo, YouTube, ZiggoGo, PlexNetwerkschijfJa
5Apple TV 4KJaNetflix, YouTube, iTunes, Apple Music, Disney+, PlexNetwerkschijfJa

Google Chromecast met Google TV

Wifi vereist: Ja

Stream content van: Kijk, KPN iTV, Netflix, NOS, RTL XL, Spotify, YouTube, ZiggoGo

Type netwerk opslag: Netwerkschijf

Met 4K-ondersteuning: Nee

Google Chromecast 3

Wifi vereist: Ja

Stream content van: Deezer

Type netwerk opslag: NAS-systeem

Met 4K-ondersteuning: Nee

Google Chromecast met Google TV

Wifi vereist: Ja

Stream content van: Google Chrome

Type netwerk opslag: Netwerkschijf

Met 4K-ondersteuning: Ja

Nokia Streaming Box 8000

Wifi vereist: Nee

Stream content van: Deezer, Disney+, Google Chrome, Google Play Music, HBO GO, Kijk, Kodi, KPN iTV, Netflix, NOS, RTL XL, Soundcloud, Spotify, TelenetTV, Telfort iTV, Tidal, VTMGo, YouTube, ZiggoGo, Plex

Type netwerk opslag: Netwerkschijf

Met 4K-ondersteuning: Ja

Apple TV 4K

Wifi vereist: Ja

Stream content van: Netflix, YouTube, iTunes, Apple Music, Disney+, Plex

Type netwerk opslag: Netwerkschijf

Met 4K-ondersteuning: Ja

Veelgestelde vragen over de mediaspeler

We beantwoorden nog wat laatste belangrijke vragen over de beste mediaspeler.

Wat is een mediaspeler?

Een mediaspeler is een apparaat media afspeelt op je tv. Zo kun je met de mediaspeler foto's, films en series kijken via de opslag van het apparaat zelf of via je computer of NAS.

Content streamen vanuit Netflix, Spotify, Disney+ en meer valt hier ook onder, als de mediaspeler opslag heeft waarop je de desbetreffende apps kunt installeren.

Hoe sluit je een mediaspeler aan?

Dit verschilt per mediaspeler. Het apparaat verbind je doorgaans via een ingebouwde of meegeleverde HDMI-aansluiting met je tv. Vervolgens kun je het apparaat via de wifi of de ethernetkabel aansluiten op je wifi-netwerk.

Via wifi of de ethernetkabel stream je je media vanaf je bronapparaat naar de mediaspeler, en/of download je apps en content direct op de mediaspeler.

Conclusie

Met de beste mediaspeler speel je je favoriete films, series, muziek en foto's af op je tv – hoe oud deze ook mag zijn. Zolang hij een HDMI-ingang heeft, kun je er een mediaspeler op aansluiten! 📺

Overweeg of je een model met een eigen opslag en eventueel een besturingssysteem wilt. Je zult ze steeds vaker tegenkomen tegen een steeds vriendelijkere prijs. Nadelen aan een ingebouwd besturingssysteem zijn er dan ook niet echt meer!

Met een handige interface en bediening via je mobiel of afstandsbediening speel je makkelijk alle gewenste content af, zonder dat je telefoon daar per definitie bij komt kijken.

Laat ons weten welke content jij binnenkort streamt via je mediaspeler! Andere tips of opmerkingen zijn ook altijd welkom via het onderstaande formulier. Bedankt voor het lezen en veel kijkplezier!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?