Een 43 inch tv is het perfecte formaat om films te kijken of te gamen. De tv staat mooi op de slaapkamer of in een kleine tot middelgrote huiskamer. In deze koopgids kom je alles te weten over de beste 43 inch tv.
Hieronder vind je alvast de drie favoriete modellen van dit moment, maar in de koopgids kom je er pas achter hoe je een goede tv uit de lijst kiest.
Hoe groot je tv moet zijn, is sterk afhankelijk van de afstand tussen je tv en je bank. Het kijkt niet prettig om vanaf een korte afstand naar een enorm scherm te kijken. Tegelijkertijd is te
Daarom is een 43 inch tv ideaal voor kleine ruimtes. Staat je bank twee tot drie meter van de tv af? Dan is een 43 inch tv het perfecte formaat voor comfortabel kijkplezier! Een 55 inch tv zou bijvoorbeeld veel te groot zijn.
Over het algemeen geldt: hoe kleiner het scherm, hoe minder energie de tv gebruikt. Zo verbruikt een 43 inch tv maar de helft van de energie van een 65 inch tv met hetzelfde energielabel! Een 43 inch tv is dus niet alleen goed voor je kijkplezier, maar ook voor het milieu én voor je portemonnee.
De ene 43 inch tv is de andere niet. Daarom is het belangrijk om je goed in te lezen, voor je een tv koopt. Deze koopgids helpt je daarbij! Je vindt hier alle belangrijke eigenschappen van de beste 43 inch tv.
Een 43 inch tv, hoe groot is die eigenlijk?
Om inches om te rekenen naar centimeters, vermenigvuldig je het getal met 2,54. Een 43 inch tv is dus ongeveer 109 cm. Dit gaat om het diagonaal, dus gemeten vanuit de rechterbovenhoek naar de linkeronderhoek (of andersom).
Als je geïnteresseerd bent in de breedte en de hoogte: die bedraagt 95,3 × 53,6 cm. Sta er wel bij stil dat dit alleen het scherm zelf betreft en eventuele randen eromheen buiten beschouwing laat!
Als je op zoek gaat naar een 43 inch tv, vliegen de technische specificaties je om de oren. Een van de eerste die je tegenkomt, is de beeldtechnologie. Je hebt hierin veel variatie. Elke keuze heeft zijn voor- en nadelen.
Een lcd-tv werkt met vloeibare kristallen. Hier komt de naam vandaan: de afkorting staat voor 'liquid crystal display'.
Het beeld wordt geproduceerd door microscopisch kleine kleurfilters. Deze geven zelf geen licht. Daar hebben ze led-verlichting voor nodig. Daarom wordt een lcd-tv ook wel een led-tv genoemd.
Het voordeel van een lcd-tv is het heldere beeld dat het levert. Ook heb je niet zo veel last van invallend zonlicht. Zet je deze tv in een goed verlichte kamer, dan nog blijft het beeld goed zichtbaar. Bovendien zijn lcd-tv's een uiterst betaalbare optie! 🤑
Gebruikers van lcd-tv's stippen één nadeel aan: zwart beeld is niet écht zwart, maar eerder grijs. Daarnaast hebben sommige lcd-tv's last van backlight bleeding: licht dat ontsnapt langs de randen van je tv, wat voor grijze randen zorgt.
Samsung introduceerde in 2017 de qled-tv. Deze techniek is vergelijkbaar met led-lcd, maar dan met een betere beeldkwaliteit.
Dat komt doordat een goede qled-tv werkt met een extra laag nanokristallen, ofwel quantum dots. Hierdoor heeft het beeldscherm een breder kleurenspectrum, met ultraheldere en levende kleuren tot gevolg.
Een oled-tv heeft lichtgevende pixels. Iedere produceert zijn eigen licht, zonder dat er eerst een andere lamp 'op' moet schijnen. Dit betekent dat er geen backlight – paneel met achtergrondverlichting – nodig is.
Het grote voordeel van de beste oled-tv is de beeldkwaliteit. Er is sprake van hoge – zelfs oneindige – contrastratio's. Zwart is ook écht zwart. Dat komt doordat de pixels niet alleen zelf licht produceren, maar dit licht ook volledig uit kunnen schakelen.
Bovendien is de kijkhoek groter dan bij zowel led-lcd-tv's als oled-tv's. Dit betekent dat de kleuren weinig verlopen als je van de zijkant kijkt, wat fijn is als je met je hele huishouden in de breedte voor de tv zit!
Het grote nadeel van oled-tv's is echter de helderheid. Deze stelt in verhouding teleur vergeleken met andere beeldtechnologieën. Schijnt de zon of een lamp richting je tv, dan zie je al snel niet meer wat er op het scherm gebeurt.
Het aantal pixels in je tv bepaalt de resolutie. Hoe meer pixels, hoe scherper het beeld. De resolutie wordt vaak aangegeven met het diagonaal aantal pixels, bijvoorbeeld 1080p. Toch kun je ook andere benamingen tegenkomen:
De meest voorkomende resolutie is Full HD. Ook voor een 43 inch tv is dit een geschikte resolutie, maar als je echt geen spoor van pixels wilt zien en ultiem detail wilt, is 4K de betere optie.
8K klinkt wellicht ook aanlokkelijk, maar het feit is dat er nog niet veel content beschikbaar is op deze resolutie. 8K-films, -series en -gameconsoles zijn simpelweg niet te vinden.
Let bij de aanschaf van een 43 inch tv goed op de verversingssnelheid (refresh rate). Dit geeft het aantal frames aan per seconde. Met andere woorden: de verversingssnelheid geeft aan hoe vaak per seconde je tv van beeld wisselt.
Die verversingssnelheid drukken we uit in Hertz (Hz). Een verversingssnelheid van 60 Hz betekent bijvoorbeeld dat de tv het beeld 60 keer per seconde ververst!
Hoe hoger de verversingssnelheid, hoe vloeiender het beeld. Als je naar een talkshow kijkt, merk je dit niet zo snel. Bij een actiefilm of een sportwedstrijd zie je wel verschil!
Over het algemeen kun je kiezen tussen 50 en 100 Hz. Als je alleen af en toe tv-kijkt, is 50 Hz prima. Als je veel naar snelle beelden kijkt of op je tv wilt gamen, kies je beter voor 100 Hz.
Kun je de verversingssnelheid niet vinden? Verschillende merken geven verschillende benamingen aan de verversingssnelheid. Daarom kom je ook de volgende (soms merkeigen) benamingen tegen:
De reactiesnelheid, ook wel de responstijd genoemd, geeft aan hoe snel een individuele pixel van kleur verandert. Fabrikanten drukken de responstijd uit in ms, ofwel milliseconden.
Hiermee tonen ze aan hoe snel een pixel van zwart naar wit en terug naar zwart verandert, of tussen grijstinten wisselt. Hoe lager de waarde, hoe sneller de reactiesnelheid.
Hoe sneller de pixels van kleur veranderen, hoe sneller de tv dus reageert op de input die deze ontvangt. Hiervoor geldt – net als bij de verversingssnelheid – dat dit bij een talkshow niet zo belangrijk is.
Ben je een fanatieke gamer? Dan is dit wél een specificatie om goed op te letten. Je wilt dat een druk op een knop van je controller zo snel mogelijk tot een actie op je scherm leidt!
Een trage reactiesnelheid betekent ook een kleine vertraging in je beeld. Als je beeld een milliseconde vertraging heeft bij een talkshow, valt dit je waarschijnlijk niet eens op.
In games telt elke echter milliseconde, vooral als het een competitief spel is. Eén milliseconde vertraging in je beeld betekent soms het verschil tussen leven en dood – of tussen winnen en verliezen, om het minder dramatisch uit te drukken.
Tv's worden steeds geavanceerder. Tegenwoordig ondersteunen dan ook steeds meer tv's HDR: high dynamic range. Dit betekent dat de tv beelden kan weergeven waar HDR aan is toegevoegd.
Door HDR-informatie toe te voegen aan beeld, krijgt het een groter contrast en kleurbereik. Dit maakt de beelden nóg levendiger. Camera's kunnen betere beelden maken dan tv's tot nu toe konden weergeven. Met HDR wordt deze kwaliteit behouden.
Streamingdiensten als Netflix en Amazon Prime bieden films en series aan met HDR, maar er bestaan bijvoorbeeld ook HDR-Blu-rays.
Je kunt grofweg twee soorten HDR onderscheiden: statische formaten en dynamische formaten. Wat betekent dat?
Simpel gezegd krijgen statische HDR-beelden slechts één informatieve waarde mee om HDR te realiseren. Dit betekent dat deze informatie tijdens de hele film of aflevering hetzelfde is. Voorbeelden van statische HDR zijn:
Dynamische HDR-beelden krijgen per scène HDR-informatie mee. Contrast, helderheid en kleurbereik wordt per scène aangepast. Hierdoor wordt de weergave nog realistischer. Voorbeelden van dynamische HDR zijn:
De meeste 43 inch tv's zijn tegenwoordig smart: verbonden met het internet. Het grootste verschil tussen smart tv's onderling is het besturingssysteem. Bijna elk merk gebruikt wel iets anders.
Samsung gebruikt het besturingssysteem Tizen. Dit systeem heeft een overzichtelijk menu, die je zelf naar wens kan inrichten. Je hebt wel een Samsung-account nodig om nieuwe apps te installeren.
LG gebruikt het besturingssysteem WebOS. Het menu werkt snel, maar is niet zo overzichtelijk. Je kunt wel apps als favoriet markeren, waardoor ze snel te vinden zijn. Een groot voordeel van dit systeem is dat je geen account nodig hebt om nieuwe apps te installeren.
Parasonic-tv's gebruiken het besturingssysteem My Home Screen. Zowel het thuisscherm als de app store zijn overzichtelijk. Het voordeel van dit systeem is dat je vooraf geïnstalleerde apps die je niet gebruikt zonder heisa kunt verwijderen.
De meeste Philips- en Sony-tv's gebruiken Android TV. Het menu is overzichtelijk. Ook het navigeren door het menu verloopt soepel. Het grote voordeel van dit systeem is dat je het geheugen eenvoudig uit kan breiden met een usb-stick.
Let bij het kopen van een 43-inch tv ook op de typen ingangen, en de hoeveelheid. Als je een mediabox en twee spelcomputers aan wilt sluiten, ben je in sommige gevallen al je in- en uitgangen al kwijt.
De meeste apparaten – zoals een mediaspeler, soundbar of decoder – sluit je aan met een HDMI-kabel. Zorg dus dat de tv op zijn minst voldoende HDMI-poorten heeft.
Het uitgangsvermogen van de tv geeft aan hoeveel watt (W) de tv kan verwerken. Is het uitgangsvermogen bijvoorbeeld 2 × 20 watt, dan heeft de tv twee speakers die elk in staat zijn 20 watt te verwerken.
Helaas heeft elke fabrikant zijn eigen manier om het uitgangsvermogen te berekenen, waardoor deze waarde niet veel zegt. Wil je verzekerd zijn van een goede geluidskwaliteit, dan heb je al snel een soundbar of externe speakers nodig.
HDMI ARC is de beste manier om speakers of een soundbar aan te sluiten, omdat er geen geluidskwaliteit verloren gaat. Bekijk goed of zowel je tv als je speaker HDMI ARC ondersteunen!
Ga je voor eARC, dan heb je het voordeel dat je het volume van je tv en die van je speaker met één afstandsbediening bedient!
Je sluit externe speakers gelukkig ook eenvoudig aan via een tulpkabel, 3,5mm-audiokabel of een optische kabel. Deze werken in grote lijnen hetzelfde, maar de aansluitpunten verschillen en je verliest mogelijk aan wat geluidskwaliteit.
Kijk goed welke aansluitmogelijkheden je tv en speakers aanbieden. Kijk vervolgens wat voor kabel je nodig hebt!
Energieverbruik | HDMI | Spraakbesturing | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
1 | Samsung 55QN90C | 65 W | Bekijk op Bol.com | |||
2 | Samsung Q60B QLED TV (QN70Q60BAF) | 65 W | 3 | Ja | Bekijk op Bol.com | |
3 | Amazon Fire TV Omni QLED | 65 W | 3 | Ja | ||
4 | LG UR91 | 65 W | 2 | Ja | Bekijk op Bol.com | |
5 | TCL 3-Series Roku TV (US) | 65 W | 2 | Nee | Bekijk op Bol.com | Bekijk op Coolblue |
Energieverbruik: 65 W
HDMI: 3
Spraakbesturing: Ja
Energieverbruik: 65 W
HDMI: 2
Spraakbesturing: Nee
Wil je nog meer weten over 43 inch tv's? Lees dan deze veelgestelde vragen en antwoorden!
Het beste is als de bovenste 20 cm van je 43 inch tv op ooghoogte hangt. Bepaal wat jij een comfortabele kijkpositie vindt, en hang je tv op basis daarvan op ooghoogte. Komt het niet uit? Overweeg dan een muurbeugel, zodat je de positie van de tv aan kan passen.
Een 43 inch tv heeft een beelddiagonaal van 109 cm. De afmeting van het beeldscherm is 95,3 × 53,6 cm, zonder eventuele randen.
Hoe groot de tv moet zijn op de slaapkamer, is een kwestie van smaak. Over het algemeen wordt een 43 inch tv als prettig ervaren. De ideale kijkafstand van een 43 inch tv is twee tot drie meter.
Hopelijk ben je nu een eind op weg geholpen in je zoektocht naar de beste 43 inch tv! Neem de beeldtechnologie en beeldkwaliteit mee in je overweging, maar vergeet ook perifere zaken als aansluitpunten niet. Bedenk voor jezelf hoe belangrijk de verversingssnelheid en responstijd zijn.
Heeft dit artikel je geholpen? Laat het weten in onderstaand feedback formulier. Bedankt voor het lezen! 😄