Geniet van Films en Series met de Beste Beamer

Je wilt nog nagenieten van die fantastische vakantie en alle leuke foto's die je hebt gemaakt, of misschien wil je je favoriete film kijken op een groot scherm, zodat het net voelt alsof je in de bioscoop zit. Wat je wensen ook zijn, de beste beamer maakt het mogelijk!

In deze koopgids lees je alles over waar je op moet letten bij het kopen van een beamer. Hieronder staan al een paar goede modellen om je alvast klaar te stomen.

Epson Home Cinema 5050UB 4K

Epson Home Cinema 5050UB 4K
Projectietechniek: LCD
Contrast ratio: 16000:1
Luidsprekers: Ja
Maximale levensduur lamp: 6000 uur
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

BenQ TK700STi

BenQ TK700STi
Projectietechniek: DLP
Contrast ratio: 50000:1
Luidsprekers: Ja
Maximale levensduur lamp: 10000 uur
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Anker Nebula Capsule Max

Anker Nebula Capsule Max
Projectietechniek: DLP
Contrast ratio: 600:1
Luidsprekers: Ja
Maximale levensduur lamp: 30000 uur
Bekijk op Bol.com

Waarom een beamer aanschaffen?

De beamer is een apparaat waarmee je beelden projecteert op een projectiescherm of op een witte muur. Hierdoor geef je beelden zoals films, foto's, games of presentaties weer op een groot scherm.

Met de beamer kijk je tv en films op een scherm dat veel groter is dan dat van welke (toegankelijke) tv dan ook. Je krijgt het echte bioscoopgevoel met een beamer van topkwaliteit. Zo houd je zelf lekker een film of binge-sessie zonder van huis te moeten.

Ook voor presentaties is de beamer geschikt. Als je voor een grotere groep mensen moet presenteren en zeker wilt weten dat degenen achteraan het ook allemaal zien, dan is de beamer het antwoord op je vraag.

Wil je je favoriete game op een groot scherm beleven, zodat je gevoel van immersion nieuwe hoogten bereikt? Ook dan ben je bij de beste beamer aan het juiste adres.

Hou je echt van groots beeld, dan kan de beamer zelfs een vervanging zijn voor je tv. De beamer kan (met wat ondersteuning) hetzelfde als de tv. Dit scheelt ook in ruimte.

Koopgids: hoe kies ik de beste beamer?

Resolutie, pixels, lumen, contrast? Het jargon vliegt je om de oren bij het kopen van een nieuwe beamer. Hieronder lees je wat al deze termen betekenen en waar ze goed voor zijn.

Ook benoemen we welke soorten beamers passen bij gebruik voor tv, game consoles, laptops en meer. Na het lezen van deze koopgids weet je dan ook precies welke beamer aansluit op je wensen. We duiken er gelijk in!

Type beamers

Er zijn verschillende typen beamers. Zo heb je – om te beginnen – de standaardbeamer. Deze is geschikt om in je woonkamer te zetten op een tafel of andere verhoogde plek. Deze beamers zijn vaak wat groter en zijn vooral geschikt als je de ruimte hebt om de beamer te laten staan.

Heb je deze ruimte nu niet, dan is de mini-beamer of portable beamer geschikt. Deze zijn extra klein en lekker licht, voor als je weinig ruimte hebt of de beamer niet regelmatig gebruikt en tussendoor wilt opbergen.

Waar je de beamer voor wil gebruiken is natuurlijk zeer belangrijk. Zo heb je ook beamers die specifiek geschikt zijn voor van alles zoals games, presentaties, films en tv.

Niet alle beamers zijn geschikt voor alles. Sommige beamers missen net de snelheid om er goed op te kunnen gamen, of het beeld doet het niet goed in een goed verlichte ruimte, wat onhandig is als je een presentatie wilt geven.

De 5 beste beamers op een rij

1. Epson Home Cinema 5050UB 4K

1. Epson Home Cinema 5050UB 4K
Projectietechniek: LCD
Contrast ratio: 16000:1
Luidsprekers: Ja
Maximale levensduur lamp: 6000 uur

2. BenQ TK700STi

2. BenQ TK700STi
Projectietechniek: DLP
Contrast ratio: 50000:1
Luidsprekers: Ja
Maximale levensduur lamp: 10000 uur

3. Anker Nebula Capsule Max

3. Anker Nebula Capsule Max
Projectietechniek: DLP
Contrast ratio: 600:1
Luidsprekers: Ja
Maximale levensduur lamp: 30000 uur

4. Epson EpiqVision Mini EF12 Smart

4. Epson EpiqVision Mini EF12 Smart
Projectietechniek: LCD
Contrast ratio: 2500000:1
Luidsprekers: Ja
Maximale levensduur lamp: 20000 uur

5. BenQ HT3550i

5. BenQ HT3550i
Projectietechniek: DLP
Contrast ratio: 10000:1
Luidsprekers: Ja
Maximale levensduur lamp: 10000 uur

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit is sterk afhankelijk van de projectietechniek die de beamer heeft. Er zijn verschillende projectietechnieken voor de beamer. Om de voordelen en nadelen van de projectietechniek te snappen, ga ik eerst in op hoe je de beeldkwaliteit beoordeelt.

Contrastratio

Dit geeft weer hoe groot hoeveel tinten tussen zwart en wit bestaan op een scherm. Een ratio van 3000:1 houdt in dat er 3000 verschillende kleurtinten tussen wit en zwart zitten op het kleurspectrum.

Een hoog contrastratio zorgt ervoor dat zwart écht zwart is, in plaats van donkergrijs. Ook verbreedt het de kleurweergave op een scherm. Dofheid is daarmee verleden tijd.

Wil je met de beamer alleen presentaties geven op bijvoorbeeld je werk, dan voldoet een beamer met een lage contrastratio ook. Een hoog contrastratio heeft pas meerwaarde als je een filmliefhebber of fanatieke gamer bent.

Lichtopbrengst

Lichtopbrengst – oftewel (ANSI) lumen – gaat over de helderheid van het geprojecteerde beeld. Het aantal lumen houdt in hoe goed de beamer is in projecteren in een donkere kamer.

Kort gezegd heb je in een donkere ruimte slechts 1000 lumen nodig om een helder beeld te krijgen. Als je de beamer in een verlichte ruimte gebruikt, dan heb je tussen de 2000 en 3800 lumen nodig om mooi beeld te krijgen.

Resolutie

Het laatste belangrijke punt over de beeldkwaliteit is de resolutie. Dit drukt men uit in pixels. Hoe meer je hiervan hebt, hoe scherper het beeld.

Daarbij geldt dat je voor een groter beeld ook meer pixels nodig hebt om een scherp beeld te produceren en vice versa. Ben je van plan op een groot oppervlak te projecteren, dan wil je dus zoveel mogelijk pixels hebben.

  • Enkele van de gedateerde, lage resoluties die je idealiter vermijdt, zijn 426 × 240 (QVGA); 1280 × 800 (WXGA); en 1366 × 768 (HD Ready).
  • Je spreekt bij 1920 × 1080 pixels over Full HD. Wil je een zakelijke presentatie geven in een grote ruimte of een thuisbioscoop creëren, dan voldoet dit zeker.
  • Bij 2560 × 1440 heb je het over QHD, waarmee tv-kijken en gamen al een optie is.
  • Ga je voor het beste van het beste, dan is 4K met 3840 × 2160 pixels de beste keuze voor jou.

Een minder scherp beeld is overigens niet altijd erg. Als je echt voor een thuisbioscoop met een grote projectie-oppervlakte gaat. is 4K wel mooi, maar Full HD voldoet hier ook al. Hou je een simpele presentatie in een kleinere ruimte, dan is HD Ready of WXGA ook prima te gebruiken.

Projectietechniek

Nu dat je bewust bent van hoe de beeldkwaliteit in een beamer werkt, gaan we terug naar de verschillende projectietechnieken en hun voor- en nadelen. Er zijn vijf verschillende technieken.

Digital light processing (DLP)

Deze beamer overlegt een hoog contrastratio en daarmee een brede kleurweergave, en werkt met een enkele lamp. DLP-beamers zijn doorgaans compact en redelijk onderhoudsvrij, omdat ze geen filters hebben die vervangen moeten woorden.

Daardoor zijn deze modellen ook aan de duurdere kant, maar ideaal als je wil genieten van je film of games zonder dat de beeldkwaliteit een bron van frustratie is.

Light emitting diode (led)

Een beamer die leds gebruikt, biedt ook een hoog contrastratio. Door de manier van projecteren met zowel licht als een laser is de beamer compact. Daarnaast is het beeld helderder dan dat van een DLP-beamer.

Led-beamers zijn laag in gewicht; deze projectietechniek zit dan ook vaak in een mini-beamer. Led-beamers zijn daarnaast ook milieuvriendelijk en gebruiken maar 1/3 van de energie in vergelijking met andere soorten beamers.

Bovendien gaan led-lampjes ontzettend lang mee – tot wel 20000 uur, in vergelijking met de gebruikelijke 6000 tot 8000 uur.

Je komt ook nog wel eens een combinatie van de dlp- en led-beamer tegen. Dit is de led-dlp-beamer. Deze beamer heeft alle voordelen van een dlp-beamer, maar in plaats van een enkele lamp, gebruikt de beamer led-techniek met laser en licht. Hierdoor heeft de led-dlp beamer een langere levensduur en is de beamer duurzamer.

Liquid crystal display (lcd)

Dit is een beamer die vloeibare kristallen gebruikt om kleuren te projecteren. De kleurweergave is bij dit soort beamers dan ook erg helder en meeslepend.

Lcd-beamers zijn goedkoper dan dlp-beamers, maar hebben een kortere levensduur. Ze gebruiken ook filters die tezijnertijd vervangen moeten worden.

Een lcd-beamer noem je ook wel een 3lcd-beamer. Dit komt door zijn techniek om beeld op te bouwen met drie panelen: rood, groen en blauw.

Een d-ila, lcos of sxrd beamers zijn beamers met een lichttechniek gelijk aan lcd, maar dan net wat geavanceerder. Welke benaming deze techniek heeft, is afhankelijk van het merk beamer. 'D-ila' is bijvoorbeeld van JVC; 'lcos' weer van Canon.

De verbeterde lichttechniek zorgt voor een hoge beeldkwaliteit en mooie contrastwaarden. Een nadeel is dat deze beamers aan de duurdere kant zijn.

Beamer hangt op aan plafond

Waar de beamer plaatsen

Als je de beamer wil neerzetten om te genieten van je film zijn er wel eerst een aantal dingen waar je op moet letten. Om te beginnen: de beeldverhouding. Deze verhouding geeft aan wat de breedte en de hoogte is van het beeld.

  • De meeste hebben een 16:9-verhouding, oftewel breedbeeld.
  • Een 4:3-verhouding is inmiddels licht gedateerd, en levert in verhouding een kleiner beeld op.

Naast het beeld van de beamer is het ook belangrijk om te kijken naar waar je de beamer zelf gaat neerzetten. Zo heeft de beamer altijd een minimale projectieafstand en een maximale projectieafstand.

De minimale projectieafstand houdt in dat de beamer minimaal x-aantal meter van de muur af moet staan waar je hem op projecteert. De maximale projectieafstand geeft weer hoever de beamer kan projecteren, zonder de beeldkwaliteit op te offeren.

Bij het berekenen van de ideale projectieafstand hoort een rekensom. Hierbij kijk je naar de breedte van de oppervlakte waarop je wilt projecteren en de aangegeven projectieverhouding. Vermenigvuldig dit met elkaar, en je krijgt de ideale projectie-afstand in meters.

De hoogte waarop je de beamer plaatst, doet er ook toe. Dit baseer je ook op de throw ratio.

  • Ultra short throw bevat beamers met een zogeheten projectieverhouding die lager is dan 0,35, wat betekent dat de beamer tot 35 centimeter van het projectie-oppervlak kan staan. In dat geval hang je de beamer hoog op, aan het plafond, omdat hij je zicht anders blokkeert.
  • Bij short throw-beamers zet je de beamer tussen 36 en 110 centimeter van het oppervlak af. Hij mag hierbij iets lager hangen naarmate je hem verder van het oppervlak weg zet.
  • De normal throw-beamers zet je minstens 111 centimeter van het scherm af, en idealiter qua hoogte ongeveer in het midden van waar je wilt projecteren.

Naast de projectieafstand is het ook belangrijk waar je de beamer neerzet en hoe deze staat ten opzichte van het scherm waar je op wil projecteren. Je kunt de projectie in veel gevallen iets aanpassen om een zo nauwkeurig mogelijk beeld op te leveren als deze in een hoek op het scherm belandt.

De lens beweeg je dan verticaal of horizontaal zonder dat je de hele beamer verplaatst. Dit heet lens shift. Deze lens shift is nodig om rare, vervormde beelden te voorkomen.

En zo heb je ook keystone-correctie. Met de keystone correctie pas je ook de lens aan. Hierbij verander je zelf het beeld. Keystone correctie is vooral handig als je de beamer niet helemaal fijn kan plaatsen en de projectie daardoor geen mooi vierkant beeld geeft. Met deze correctie kan je dit aanpassen.

Zowel de lens shift als de keystone-correctie hebben wel het nadeel dat het de beeldkwaliteit aantast. Ook zijn er wel limieten aan hoeverre je het uiteindelijke beeld kunt aanpassen.

Als de beamer lens shift of keystone-correctie heeft betekent dat dus niet helemaal dat je de beamer in gekke hoeken kan zetten en dit mooi kan aanpassen.

Aansluiten

De beamer staat, je hebt gekeken naar de juiste afmeting en waar je de beamer op gaat projecteren. Nu komt het volgende: aansluiten. Er zijn verschillende manieren hoe je je favoriete film, serie of game op het scherm krijgt.

Op je laptop of pc is de beamer aan te sluiten via de HDMI-kabel of – bij oudere apparatuur – via de VGA-kabel. Je steekt dan de kabel makkelijk van het ene uiteinde naar het andere. Soms moet je er ook nog een audiokabel bij inpluggen.

Als je tv wil kijken op je beamer heb je mogelijk nog een extra apparaat nodig buiten kabels. De kabel die het meest gebruikt wordt tussen beamer en tv is de HDMI-kabel.

Het extra apparaat wat je daarnaast nodig hebt, is een goede decoder. Dit noem je ook wel een digitale ontvanger. Dit apparaat is alleen nodig als je ook een digitale tv en abonnement hebt. Je sluit de decoder doorgaans aan via de HDMI-kabel op je beamer.

Op je mobiel of laptop met wifi of bluetooth is ook mogelijk. Bij gebruik van wifi moet zowel de beamer als de je mobiel of laptop aangesloten zijn op hetzelfde wifi-netwerk. Een nadeel hiervan kan wel zijn dat als je wifi-verbinding slecht is, je dit ook merkt bij je beamer.

Sommige beamers hebben een eigen besturingssysteem. Dit maakt ze tot smart beamers, waardoor ze per definitie een internetverbinding nodig hebben. Het fijne hieraan is dat je alles direct via je beamer bedient, in plaats van een decoder of een ander apparaat.

Bij bluetooth is de verbinding zelf ook makkelijk te regelen via de bluetoothoptie van je mobiel of laptop. Een nadeel hiervan is dat je laptop of mobiel niet te ver van de beamer af mag liggen, anders valt de verbinding weg.

Je game console aansluiten kan ook weer via verschillende manieren. Dit is ook afhankelijk van welke game console je wil aansluiten. Tegenwoordig gebeurt dit meestal via de HDMI-ingang. Dit is afhankelijk van je game console en wat voor een kabels en ingangen deze heeft.

Tot slot heeft de beamer ook altijd wel een aantal usb 2.0- of usb 3.0-poorten beschikbaar. Hier kan je bijvoorbeeld je usb-stick in steken waar foto's, presentaties of video's op staan.

Dit zijn slechts een aantal manieren om je beamer aan te sluiten. Er zijn overigens nog een aantal aansluitingen die te gebruiken zijn. Dit gaat dan voornamelijk om oudere modellen beamers of als je een ander ouder apparaat wil aansluiten.

Mocht je game console of laptop, tv of ander apparaat niet helemaal passen bij je beamer, dan zijn er altijd verloopkabels beschikbaar. Deze zorgen er toch voor dat je je oude laptop of game console op je nieuwe beamer kunt aansluiten of andersom.

Dit kost natuurlijk wel weer extra kabels, dus check alsnog eerst even welke ingangen je apparaten hebben voordat je een beamer aanschaft.

Geluid

Als je wil genieten van een film of game is naast het beeld natuurlijk ook het geluid belangrijk. Sommige beamers hebben ingebouwde speakers waarmee je makkelijk het geluid uit de beamer krijgt.

Een ingebouwde speaker is vooral handig als je weinig ruimte hebt in je woonkamer of als je de beamer wilt meenemen. Maar beamers focussen zich voornamelijk op beeldkwaliteit en het geluid van de beamer is niet altijd even optimaal.

Het is dan ook aan te raden om nog losse speakers op de beamer aan te sluiten om zo optimaal te kunnen genieten van het geluid van je film of game. Denk aan goede speakers of de beste soundbar.

Ventilatorgeluid

Beamers maken zelf ook geluid tijdens het projecteren. Vanuit de beamer zelf hoor je de ventilator zoemen. Deze ventilator zorgt dat de beamer niet oververhit raakt. Net als alle andere bewegende onderdelen in de wereld, maakt dit geluid.

Een beamer die 40 decibel tot 50 decibel aan geluid produceert, maakt een normaal geluid zoals bijvoorbeeld het zoemen van een koelkast die een paar meter verderop staat. Het geluidsniveau van een echt stille beamer zit rond de 30 decibel.

Levensduur

Daarnaast geeft de beamer aan hoeveel draaiuren hij heeft. Als de beamer deze uren heeft bereikt moet je de beamer vervangen. Het gaat dan vooral om de lamp(en). De levensduur kan verschillen van 1000 uur tot wel 20.000 uur. Dit is afhankelijk van de lamp en de projectietechniek.

Een beamer met de projectietechniek led gaat veel langer mee dan een lcd of dlp. Een led-beamer werkt namelijk niet met een echte lamp, maar met licht en een laser.

Niet alle lampen van beamers zijn vervangbaar. Als de levensduur van de lamp voorbij is, moet je een nieuwe beamer kopen. Als je als fanatieke beamergebruiker jaren wilt genieten, ga dan voor een beamer met een lange levensduur of een met een verwisselbare lamp.

Onderhoud

Als je de levensduur van de beamer wil besparen zijn daar verschillende onderhoudstips voor. Je kan bijvoorbeeld sommige beamers op eco-stand zetten.

Deze stand houdt in dat de beamer minder licht gebruikt tijdens het projecteren, waardoor de draaiuren van de beamer langzamer voorbij gaan. Dit is vooral geschikt als je in een donkere kamer zit en weinig lichtopbrengst nodig hebt.

De beamer wordt heet tijdens het gebruik. Laat na gebruik de beamer volledig afkoelen. Zet de beamerlamp uit, maar nog niet de hele beamer zelf. Zo draait de ventilator van de beamer nog door om de lamp af te koelen. Als de ventilator dan gestopt is en klaar koelen, zet je de hele beamer uit.

Doordat er een ventilator in de beamer zit, blaast er stof in de beamer. Dit zorgt ervoor dat de beamer minder goed werkt, en dus moet je het stof wel eens weghalen.

Gelukkig zitten er in de beamer stoffilters, zodat de beamer niet direct kapot gaat bij elk stofje. Deze filters moet je wel schoonmaken en/of op den duur vervangen.

Sommige beamers geven hier een melding voor. Doen ze dit niet, maak de filter dan ongeveer elke 1000 draaiuren schoon. Je maakt het stoffilter makkelijk schoon door het filter uit de beamer te halen en rustig te stofzuigen of het uit te kloppen.

Input lag (voor gamers)

Als je de beamer wil gebruiken voor gamen is er nog één ding waar je op met letten: de input lag. Input lag gaat over de vertraging die zit tussen je console en wat de beamer projecteert.

Tijdens het gamen kan een hoge input lag zeer vervelend zijn voor je game. Dit betekent namelijk hetgeen dat je ingeeft, niet snel genoeg op je scherm verschijnt.

Voor tv, films of presentaties is de input lag niet belangrijk. Bij tv en film merk je de vertraging niet en bij de presentatie zie je op je computer de slide misschien eerder dan op het scherm. Je moet alleen misschien even wachten voordat je je verhaal begint bij de volgende slide.

Als je de beamer wil gebruiken voor gamen is input lag wel belangrijk. Hoe lager de input lag, hoe beter de beamer geschikt is voor gamen. Als je echt voor een lage input lag wil gaan waarbij je niks merkt van lag, ga dan voor een input lag van minder dan 20 ms.

Een normalere input lag ligt tussen de 20 en 40 ms. Je merkt dan nog steeds bijna niets van de lag. Alles hoger dan 40 ms merk je wel als je gaat gamen en is vervelend bij spellen waar je snel moet reageren.

Specificaties van de beamer naast elkaar

ProjectietechniekContrast ratio
1Epson Home Cinema 5050UB 4KLCD16000:1
2BenQ TK700STiDLP50000:1
3Anker Nebula Capsule MaxDLP600:1
4Epson EpiqVision Mini EF12 SmartLCD2500000:1
5BenQ HT3550iDLP10000:1

Epson Home Cinema 5050UB 4K

Projectietechniek: LCD

Contrast ratio: 16000:1

BenQ TK700STi

Projectietechniek: DLP

Contrast ratio: 50000:1

Anker Nebula Capsule Max

Projectietechniek: DLP

Contrast ratio: 600:1

Epson EpiqVision Mini EF12 Smart

Projectietechniek: LCD

Contrast ratio: 2500000:1

BenQ HT3550i

Projectietechniek: DLP

Contrast ratio: 10000:1

Veelgestelde vragen over de beamer

Welke beamer is geschikt voor buiten?

Hoe lichter het buiten is, hoe hoger het aantal lumen nodig is. Kies daarom een beamer met een zo hoog mogelijk aantal lumen. Als het erg licht is kan bijna geen enkele beamer daar tegenop. Zorg dat het scherm ergens in de schaduw staat, of gebruik de beamer pas als de zon weg is of het begint te schemeren.

Een hoge resolutie helpt ook om buiten een mooi beeld te krijgen. Hoe hoger de resolutie hoe scherper het beeld.

Aangezien de beamer wel een elektrisch apparaat is, kan hij nooit helemaal onbemand buiten zijn. De beamer is ook niet bestand tegen water en kou.

Wil je de beamer vaak buiten gebruiken, kijk dan naar een draadloze mini-beamer. Zo hoef je niet een zware beamer met meerdere kabels steeds te verslepen van buiten naar binnen.

Wanneer moet ik de lamp van de beamer vervangen?

Je vervangt de lamp van de beamers als de draaiuren op zijn. De draaiuren of ook wel de levensduur van de lamp staat altijd aangegeven bij de beamer.

Als deze uren ongeveer voorbij zijn, is het tijd voor een nieuwe lamp. Je merkt dan ook wel dat het beeld minder mooi wordt als toen je de beamer kocht. Overigens zijn niet alle lampen in de beamer vervangbaar. Leds zijn bijvoorbeeld zelden vervangbaar. In zo'n moet je een nieuwe beamer kopen.

Hoe hang je een beamer op?

Daar zijn speciale beamerbeugels voor. Deze bevestig je aan het plafond of aan de muur en hang je de beamer in. De beugels zijn zelden inbegrepen bij de beamer en moet je zelf los kopen. Het belangrijkste van het ophangen van een beamer is dat je de projectieafstand goed doorhebt.

Kan een beamer op een witte muur?

Jazeker! Wel zie je misschien de oneffenheden van de muur terug op je beeld. Als dit je niet stoort, kun je de beamer prima gebruiken op een witte muur. Vind je het toch vervelend, overweeg dan een projectiescherm.

Conclusie

Je bent er, eindelijk ben je door de koopgids heen. Het was een hoop informatie, maar gelukkig weet je nu wel alles over de beamer. Je bent een echte beamer expert.

Je weet nu welke beamer je moet hebben als je presentaties wil geven, als je wil genieten van een film of serie in je huiskamer of buiten en als je lekker wil gamen.

Kijk nog even goed naar welke projectietechniek aansluit op je wensen en voor dat je weet staat de beste beamer bij jou in de woonkamer! Veel plezier met je nieuwe beamer en laat als je hieronder weten of deze koopgids je hebt geholpen. Andere tips en opmerkingen zijn ook altijd welkom.

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?