Oled of Qled: dit zijn de Verschillen!

Je wilt een nieuwe tv kopen, maar weet niet of je een oled- of qled-scherm moet kiezen. Deze populaire technologieën bieden de beste beeldkwaliteit op de huidige markt. Toch verschillen ze onderling. Weet jij hoe? Hoog tijd om de eigenschappen van oled en qled op een rijtje te zetten. Zo weet je na het lezen van dit artikel weet welke afwegingen je moet maken!

In deze lijst ga ik de volgende criteria af: contrast, zwartweergave, helderheid, kleurvolume, reflectie, oogcomfort, kijkhoek en inbranden. Maar eerst vertel ik kort hoe oled en qled-tv's werken.

Over oled

In 2015 bracht LG oled op de markt. Het is de opvolger van de bekende led-technologie. Oled (organic light emitting diode) is een recente technologie waarbij organisch materiaal licht afgeeft wanneer er stroom doorheen gaat. Door een kleurfilter toe te voegen, krijgt dat licht een bepaalde kleur.

Op deze manier activeert de stroom de pixels, waardoor deze licht produceren. Hierdoor is achtergrondverlichting niet meer nodig en zijn oled-tv's ultradun.

Over qled

Qled is ontwikkeld door Samsung en sinds 2017 te koop. De naam staat voor 'quantum dot light emitting diode'. Het is een aanpassing van de bestaande led-technologie, waarbij een laag nanokristallen is toegevoegd. Deze kristallen lichten op zodra hier licht doorheen schijnt, waardoor de helderheid en het kleurbereik worden vergroot.

De qled-kristallen geven dus zelf geen licht, maar versterken het. Hierdoor worden kleuren realistischer en intenser, maar blijft de tv afhankelijk van achtergrondverlichting. Dat maakt deze tv's ook meteen een stuk dikker dan oled-modellen.

Oled vs. qled

Nu je een idee hebt van hoe de twee technologieën tot stand zijn gekomen, is het zaak om de verschillen onder de loep te nemen!

Contrast en zwartweergave

Als een tv een diepe zwartweergave en heldere witweergave overlegt, levert het een sterk contrast tussen kleuren en grijstinten. Wiedes, toch?

Oled heeft in dit departement een streepje voor. Oled-tv's zijn in staat elke pixel individueel uit te schakelen, omdat de pixels zelf licht geven. Bij zwarte beelden geven de pixels dus helemaal geen licht. Hierdoor wordt er een groot contrast bereikt met diep zwarte beelden als resultaat, vooral bij scenes in de nacht.

Bij qled-tv's werken pixels niet zelfstandig; ze verduisteren alleen. Het contrast en de zwartweergaven van qled-schermen zijn daarom minder gunstig dan bij oled-schermen.

Dit komt grotendeels door de achtergrondverlichting van qled-tv's, want ook in donkere of haast zwarte scènes, wordt het volledige beeld alsnog verlicht. Zwart wordt hierdoor donkergrijs.

Er bestaat iets als FALD (full-array local dimming) dat de minder goede contrastratio's van qled-tv's deels aanpakt. In plaats van de twee belichtingszones, hebben tv's met FALD-technologie vier belichtingszones (een aan elke kant van het scherm) die onafhankelijk van elkaar het scherm belichten – of juist niet!

Helderheid, kleurvolume en reflectie

Het kleurvolume van een tv-scherm is de combinatie van het aantal kleuren en de maximale helderheid van de weergave hiervan. Je wilt een hoog kleurvolume, zodat de verschillende kleuren duidelijk zijn.

Oled heeft gemiddeld een lagere helderheid, waardoor de kleuren minder helder zijn. Oled komt daarbij in een donkere kamer het beste tot zijn recht, omdat het scherm gevoelig is voor reflecties. Zet je hem in een goed verlichte kamer, bereid je dan voor op een spiegelmarathon, in plaats van die felbegeerde Stranger Things-marathon.

De helderheid en het kleurvolume zijn de kracht van qled. Dankzij de laag nanokristallen heeft het scherm een kleurvolume van 100% met bewonderenswaardige helderheid. De nanokristallen voorkomen bovendien irritante reflecties, waardoor het beeld ook in kamers met veel lichtinval uitstekend zichtbaar zijn.

Oogcomfort

Vermoeidheid in de ogen ontstaat doordat beeldschermen veel blauw licht uitstralen. Dit fenomeen kennen we ook wel als 'vierkante ogen'. Om hierop in te spelen, hebben oled-schermen een certificaat en produceren minder blauw licht. Qled-schermen hebben niet allemaal een certificaat. Het kijkcomfort ligt daarom hoger bij oled-schermen.

Amazon speakertje met een oled-tv erachter

Kijkhoek

De kijkhoek van je tv-scherm speelt een belangrijke rol als je met meerdere mensen tv-kijkt. Hoe meer je naar de zijkant van het scherm zit, hoe lager de beeldkwaliteit wordt.

Oled biedt een grote kijkhoek: tot zo'n 85° blijft de beeldkwaliteit hetzelfde. Qled heeft daarentegen een minder brede kijkhoek: vanaf 55° gaan de kleurweergave en helderheid achteruit.

Energieverbruik

Het energieverbruik van tv's is afhankelijk van hoeveel licht een specifiek model produceert, alsook de functies en het geluid van de tv.

Toch geldt doorgaans dat een oled-tv meer stroom verbruikt dan een qled, omdat de organische deeltjes meer energie nodig hebben om op te lichten. Bovendien is er een krachtige processor nodig om elke individuele pixel aan te sturen, wat ook weer meer stroom vergt.

Inbranden

Inbranden gebeurt als een tv lang een statisch beeld toont waarbij pixels dezelfde kleur aanhouden. Oled en qled hebben beide een klein risico op inbranden, maar oled is er iets gevoeliger voor.

Nieuwere oled-modellen hebben pixels die automatisch resetten, wat inbranden voorkomt. Qled-tv's hebben daarentegen hun quantum dot-technologie, waardoor de kwaliteit van pixels niet afneemt. Zo blijven ze altijd helder en branden ze niet in.

Oled en qled kennen beiden nieuwe modellen waarmee ze hun tekortkomingen hebben verbeterd. Zo biedt Oled Evo 20% meer helderheid, zodat je ook bij veel licht goed beeld hebt. De Neo Qled beschikt daarbij over achtergrondverlichting van mini-led, waardoor het contrast dieper is.

Conclusie

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen met de keuze tussen oled of qled! Beide zorgen voor tv's met hoge beeldkwaliteit, maar blinken op verschillende gebieden uit.

Qled wint in de strijd om kleur en helderheid. Het is minder gevoelig voor reflectie, waardoor je deze het beste kunt kiezen als je vooral overdag de tv gebruikt. Oled blinkt juist uit in contrast en zwartweergave, en kun je daarom het beste nemen als je veel tv-kijkt in de avond.

Nog een summier overzicht nodig? Check dan de tabel hieronder, voor een snelle samenvatting!

OledQled
• Overlegt oneindige contrastratio's
• Zorgt voor ontzettend dunne tv's
• Biedt superieure kijkhoeken
• Straalt minder blauw licht uit
• Weergeeft iets minder vibrante kleuren
• Verbruikt iets meer stroom
• Is iets gevoeliger voor inbranden
• Geeft een spectaculair kleurenspectrum weer
• Verbruikt minder stroom
• Is minder gevoelig voor inbranden
• Contrastratio's zijn in orde, maar niet oneindig
• Leidt tot iets dikkere tv's
• Overlegt een minder brede kijkhoek
• Straalt iets meer blauw licht uit
Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?