Wat hulp nodig bij de keuze voor een nieuwe telefoon? Met zo'n enorm keuzeaanbod aan Android-telefoons, is het logisch dat je verdwaald raakt in de zoektocht naar die beste Android-telefoon.
Hoe je deze eruit vist? Dat ligt eraan wat je graag doet me je telefoon. Ben je helemaal verzonken in mobiele fotografie? Dan is die camera en de software erachter cruciaal. WhatsApp, Facebook en Tweet je vooral? Dan hoef je minder strenge eisen te stellen.
Je snapt het wel, toch? Deze koopgids vertelt je gelukkig welke specificaties belangrijk zijn om dé beste Android-telefoon voor jou in huis te halen. Om het je gemakkelijk te maken, staat de top 3 alvast hieronder!
Voor de keuze van een goede smartphone vraag je jezelf eerst af of je voor een Android-telefoon of iPhone kiest. Nu is het gebruik van een besturingssysteem een kwestie van gewenning, maar Google's Android kan dingen die een iPhone met iOS niet kan!
Aangezien je op deze koopgids hebt geklikt, ben je waarschijnlijk al binnen bij kamp Android. Twijfel je nog tussen de beste iPhone of een Android? Hieronder leg ik je nog even de voor- en nadelen van Android-telefoons aan je uit, te beginnen met de voordelen.
Het ligt dus maar net aan je persoonlijke voorkeur én budget of een Android-telefoon wat voor je is. Het leuke aan Android is dat je heel veel keuze hebt.
Zo is de beste Samsung-telefoon weer heel anders dan de vele andere merken. Het is dus lastig te zeggen dat de beste Android-telefoon beter is dan de beste iPhone, wanneer het verschil onderling tussen Android-telefoons zo groot is.
In de koopgids hieronder leg ik je uit hoe je het kaf van het koren scheidt.
Na jaren van ontwikkeling en innovaties zijn Android-telefoons een stuk geavanceerder dan vroeger. Smartphones hebben veel verschillende eigenschappen die een Android-telefoon dé beste maken. De belangrijkste specificaties loop ik uitgebreid met je langs.
Het scherm is het eerste waar je mee in aanraking komt bij het telefoongebruik. Een display van goede kwaliteit is dus belangrijk. De afmetingen van het scherm zijn hier de eerste graadmeter in.
Groter is niet altijd beter! Belangrijk is dat je een schermgrootte kiest die bij je past. Schermgroottes zijn grofweg in drie categorieën te verdelen:
Een belangrijk punt voor de keuze van de schermgrootte is de lengte van je vingers. Heb je net als ik kleine handen met korte vingers, dan is een groot scherm lastig in gebruik. Check dus altijd even hoe de telefoon in je hand valt en zorg dat je met één hand alle vlakken op het beeldscherm bereikt.🖐
Op zoek naar een apparaat voor je (groot)ouders op leeftijd? Dan is een groot, duidelijk scherm belangrijk. Een seniorentablet is eenvoudig in gebruik, waarmee je als oudere gemakkelijk videobelt, appt en mailt.
Heb je het juiste schermformaat gekozen? Dan is het tijd om de resolutie te bepalen. Een scherm bestaat uit kleine pixels die één kleur tegelijkertijd weergeven. Hoe meer pixels je scherm heeft, hoe gedetailleerder het beeld is. De meeste Android-telefoons hebben een resolutie van rond de 2400 × 1080 pixels.
Hoe scherp het beeld dan is, is uiteraard afhankelijk van de grootte van het scherm. Voor dezelfde scherpte, heeft een groot scherm een veel hogere resolutie nodig dan een klein scherm.
Weet hierbij wel dat resolutie niet alles zegt. Ook de weergavetechnologie is belangrijk voor de kwaliteit van het scherm. De meestvoorkomende schermtypes staan hieronder op een rijtje:
De meeste Android-telefoons gebruiken een lcd-scherm. Lcd werkt door middel van vloeibare kristalletjes (liquid crystals), met daarachter een lichtpaneel. Het voordeel daar van is dat door het achterlicht je scherm altijd goed zichtbaar is, zelfs in het zonlicht!
Daarnaast is een lcd-scherm relatief goedkoop te maken, wat scheelt in de aanschafkosten. Een nadeel van lcd-schermen is de kleurweergave. Deze is minder gedetailleerd vergeleken met bijvoorbeeld. Daarnaast kost het achtergrondlicht redelijk wat energie.
Een veelvoorkomend type lcd is het IPS-scherm. Dit gebruikt nieuwere lcd-technologie en biedt een betere kleurweergave en een veel bredere kijkhoek dan een regulier lcd-scherm.
Hiermee is het scherm goed zichtbaar wanneer je het vanaf de zijkant bekijkt. Het nadeel is dan wel dat je buurman/buurvrouw gemakkelijk meegluurt op je telefoon. 👀
Het derde, meer geavanceerder scherm, is het oled-scherm. Een oled-scherm maakt gebruik van een soort led-technologie. Dit is een techniek waarbij elke pixel zijn eigen licht produceert.
Het voordeel hiervan is dat oled-schermen een goede contrastweergave hebben. In tegenstelling tot een lcd-scherm, gebruikt een oled-scherm geen achterliggend lichtpaneel.
Hierdoor is een telefoon met oled-scherm vaak veel dunner dan een telefoon met lcd-scherm. Vergeleken met lcd-schermen zijn, zijn oled-schermen duur in productie. Dit zie je terug in de prijs van de telefoon.
Bij Android-telefoons kom je vaak de term 'amoled' tegen. Amoled is een soort oled, maar wordt bij smartphones vaak als een identiek woord gebruikt.
Het verschil tussen 'normale' oled en amoled, is dat bij amoled het touchscreen niet een aparte laag in het scherm opneemt. Deze schermen zijn dus nóg dunner.
Foto's van je kinderen, selfies met een selfiestick en vakantiefoto's maak je niet snel meer met een losse camera. Je telefoon heb je toch altijd bij je. Des te belangrijker dat de camerakwaliteit goed is, om onverwachte momenten vast te leggen.
Tegenwoordig kom je telefoons tegen met wel drie of vier lenzen. Vaak geldt: hoe meer lenzen, hoe diverser de foto's die je kunt maken. De verschillende lenzen hebben namelijk hun eigen specialisme, zoals een breedbeeldfunctie of een extra lichtgevoelige lens. Je telefoon combineert de informatie van de lenzen en stelt zo de beste foto samen.
Om de kwaliteit van een camera benomen, kom je de term megapixels vaak tegen. Megapixels, ofwel één miljoen pixels, geeft aan in hoeveel detail de sensor van je camera een beeld vastlegt. Hoe meer megapixels, hoe gedetailleerder een foto mogelijk is.
Het aantal megapixels is echter niet de beste graadmeter voor de kwaliteit van de camera. Deze informatie is vooral belangrijk als je foto's op groter dan A4-formaat wilt uitprinten.
Een belangrijker kenmerk voor de kwaliteit is de grootte van de sensor. Hoe groter deze sensor is, hoe meer licht deze opvangt. Hierdoor legt de camera meer informatie vast en is de kwaliteit van de foto hoger.
De camera van je telefoon heeft dan wellicht wel veel megapixels, maar vanwege de kleinere sensor tipt hij niet snel aan een professionele camera. Wil je hier meer over weten? De video hieronder legt het haarfijn aan je uit!
Kijk naast de sensorgrootte ook naar de aanwezigheid van handige features. Zo is beeldstabilisatie zeker een aanrader om het schokeffect van je trillende handen te bedwingen.
Optische stabilisatie wint het hier van digitale stabilisatie, omdat bij optische stabilisatie de onderdelen van de camera meebewegen om trillingen in je foto's en video's weg te werken.
Digitale stabilisatie is iets softwarematigs en loopt in verhouding nog achter. Nog steeds last van onscherpe foto's en video's? Gebruik dan het beste statief!
Een Android-telefoon met HDR, of high dynamic range, laat je betere foto'sen video's maken door met een veel breder kleurenpalet te werken.
Ook de nachtmodus van een camera gebruikt deze techniek. Dit verbetert de zichtbaarheid van schaduwen en lichte vlakken, waardoor de kleuren in de foto dichter bij de realiteit liggen én alles op je foto zichtbaarder is.
Een andere handige extra is de ISO control. Op een plek met weinig licht verhoogt de camera automatisch het iso-niveau, waardoor deze – in het kort gezegd – lichtgevoeliger wordt.
Zo voorkom je een geheel zwarte foto, wanneer je in de nacht een plaatje schiet. Het beste is wanneer je Android-telefoon zelf instelbare iso-niveaus heeft.
Je kent het wellicht nog wel van de eerste generatie Android-telefoons: een volle opslag, terwijl je alle onnodige apps al had verwijderd. Gelukkig zijn de nieuwere telefoons hier veel minder gevoelig voor, maar het blijft belangrijk dat je voldoende gigabyte aan opslag kiest.
Je wilt zeker niet te weinig opslag, maar betalen voor onnodig veel is overbodig. Android-telefoons hebben gemiddeld 128 GB aan opslag. Dit is voor de meeste gebruikers voldoende.
Maak je echter veel foto's en video's met je telefoon die je lokaal wilt opslaan, dan heb je wat meer opslag nodig. Denk hierbij aan een opslag van 256 GB om zonder problemen je media op te slaan.
Check daarnaast of de opslag van je Android-telefoon uitbreidbaar is. Hiermee zet je gemakkelijk bestanden over naar een losse microSD-kaart en heeft je telefoon niet zo veel interne opslag nodig.
Random access memory, ofwel RAM, is het werkgeheugen van je smartphone. Deze bewaart tijdelijk gegevens, zodat de processor deze gemakkelijk kan bereiken terwijl hij aan een taak werkt.
Hoe meer gigabyte aan RAM, hoe meer gegevens je tegelijkertijd snel bereikt. In de praktijk betekent dat multitasken bij veel RAM soepel verloopt. Zo switch je snel tussen je mail, een game en een filmpje, terwijl deze op de achtergrond aanwezig blijven.
Voor de normale gebruiker is 6 GB aan RAM prima. Game je echter veel, of gebruik je veel zware applicaties tegelijkertijd? Kies dan liever voor een minimum van 12 GB.
De connectiviteit omvat de manieren waarop een Android-telefoon met andere apparaten of diensten verbindt. Bluetooth is een van deze verbindingen en steeds meer apparaten werken hiermee. Denk maar aan goede draadloze oordopjes, je sporthorloge of de beste bluetooth-speaker.
De techniek achter bluetooth verbetert steeds. Kies bij voorkeur dus het nieuwste type bluetooth om van de beste eigenschappen te genieten. Hoe hoger het cijfer achter de bluetooth-versie, hoe nieuwer. Op het moment bevinden we ons al op bluetooth 5.3, dus probeer voor minstens 5.0 te gaan.
Ben je nog van de ouderwetse stempel en gebruik je bedrade oortjes? Veel Android-telefoons zijn daar niet standaard mee uitgerust! Check dus of je beoogde telefoon is voorzien is van een 3.5 mm audio-aansluiting.
Betaal je wel eens met je telefoon of een smartwatch? Dan gebruik je een NFC-chip. Near field communication, ofwel NFC, is een technologie die op korte afstand een verbinding maakt met een andere chip. Alhoewel het vooral bekend is van betalingen, is het ook toepasbaar voor data-uitwisseling en automatisering.
Bijna alle moderne Android-telefoons bevatten een NFC-chip, maar controleer dit altijd! In een aantal landen is NFC nauwelijks toepasbaar, waardoor sommige telefoonfabrikanten deze techniek liever achterwege laten.
Heb je een mobiel abonnement, waarbij je voor 5G-internet betaalt? Dan is het wel handig dat je Android-telefoon deze snelle dataverbinding ondersteunt. Zo niet, dan gebruik je alsnog het 4G-netwerk.
Wie wel eens een langere tijd in het buitenland is geweest, begrijpt bovendien hoe handig een dual-sim is. Een Android-telefoon met dual-sim heeft ruimte voor twee simkaarten. Hierdoor is het mogelijk op één apparaat twee telefoonnummers tegelijk te gebruiken.
Dat is handig wanneer je naast je normale, ook een buitenlandse of zakelijke simkaart gebruikt. Je nieuwe Android-telefoon moet hier dus zeker over beschikken!
In je leven heb je vast wel eens de volgende situatie meegemaakt: je draagt je telefoon in je achterzak en terwijl je de broek laat zakken om het toilet te gebruiken, hoor je opeens een plons. Terwijl een minihartaanval je bijna bedwelmt, maak je een draai van 180 graden om te zien dat je telefoon in het toilet ligt.
Uit reflex haal je de telefoon uit het water en met een beetje geluk is de schade beperkt. Helaas voor veel oudere telefoons, is de schade dan al gedaan. Een stressmoment als deze is verleden tijd met een water- en stofvaste Android-telefoon.
Om de mate van bescherming tegen water en stof te bepalen, is de IP-certificering in het leven geroepen. Deze bestaat uit de letters IP, gevolgd door twee cijfers.
Het eerste cijfer staat voor stofbescherming en loopt van 0 (geen bescherming) tot en met 6 (volledig stofdicht). Het tweede cijfer staat voor waterbestendigheid en gaat van 0 (niet waterbestendig) tot en met 9 (bestendig tegen een hoge waterdruk vanuit verschillende hoeken).
De hoogste IP-certificering is dus IP69. Let wel op dat dit geen reden is je telefoon onderwater te gebruiken of door het stof heen te rollen! De IP-certificering is meer een aanduiding een geen garantie.
Voor de kwaliteit van de batterij kijken we in eerste instantie naar de hoeveelheid stroom die deze levert. Een gemiddelde gebruiker komt de dag door met een capaciteit van 4500 mAh.
Hoe snel de batterij leeg is, is ook afhankelijk van de hardware. Zo verbruikt een lcd-scherm meer stroom dan een amoled-scherm en heeft een zware processor meer energie nodig. De meeste bepalende factor voor de batterijduur is echter je eigen gebruik.
Gebruik je veel grote applicaties of staat je hotspot urenlang aan? Dan is zelfs de beste accu binnen no-time leeg en heb je vast al een goede powerbank voor onderweg. Zorg in ieder geval dat je nieuwe Android-telefoon een snellaadfunctie heeft. Zo is je telefoon in een halfuur weer volledig opgeladen!
Daarbij hoef je met een snellader je telefoon niet meer de hele nacht aan het snoer te hebben. Mocht het je voorkeur hebben, check dan of je telefoon draadloos laden ondersteunt.
Dit noemt men ook wel 'CPU', en is verantwoordelijk voor het zwaarste tilwerk. Zie het als de hersenen van je smartphone. Open je een app, dan springt de CPU in actie om deze te laden en vervolgens te laten lopen zoals je wilt.
Nu kijk je bij smartphones niet snel naar de individuele kenmerken van een processor, omdat er slechts enkele grote marktleiders zijn die alle processors voor smartphones produceren.
Androids gebruiken veelal processors van Snapdragon. Samsung gebruikt daarentegen hun eigen Exynos-processoren hier in Europa. Oudere budgettelefoons gebruiken weer de goedkopere CPU's van MediatTek, al zie je die niet gek veel meer.
Het beste is om te kijken naar hoe oud de processor in je beoogde telefoon is. Hoe nieuwer, hoe beter!
Type scherm | Dual-sim | Inclusief NFC | Opslagcapaciteit | Extern geheugenslot | ||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Nokia G21 128GB Blauw | IPS-LCD | Ja | Ja | 128 GB | Y | Bekijk op Bol.com | Bekijk op Coolblue |
2 | Samsung Xcover 5 zwart | Super Amoled Plus | Ja | Ja | 64 GB | Y | Bekijk op Bol.com | |
3 | OPPO A94 5G 128GB Cosmo | Amoled | Ja | Ja | 128 GB | N | Bekijk op Bol.com | |
4 | Samsung Galaxy A23 128GB Zwart | LCD | Ja | Ja | 128 GB | Y | Bekijk op Coolblue | Bekijk op Bol.com |
5 | Samsung UMS9230 blauw | LCD | Ja | Nee | 64 GB | Y | Bekijk op Bol.com |
Type scherm: IPS-LCD
Dual-sim: Ja
Inclusief NFC: Ja
Opslagcapaciteit: 128 GB
Extern geheugenslot: Y
Type scherm: Super Amoled Plus
Dual-sim: Ja
Inclusief NFC: Ja
Opslagcapaciteit: 64 GB
Extern geheugenslot: Y
Type scherm: Amoled
Dual-sim: Ja
Inclusief NFC: Ja
Opslagcapaciteit: 128 GB
Extern geheugenslot: N
Type scherm: LCD
Dual-sim: Ja
Inclusief NFC: Ja
Opslagcapaciteit: 128 GB
Extern geheugenslot: Y
Type scherm: LCD
Dual-sim: Ja
Inclusief NFC: Nee
Opslagcapaciteit: 64 GB
Extern geheugenslot: Y
Hopelijk heeft deze koopgids je een beetje wegwijs gemaakt in de keuze naar de beste Android-telefoon. Nog vragen? De antwoorden op de meestgestelde vragen staan hieronder voor je op een rijtje!
Door je Android-telefoon te rooten, krijg je de complete controle over de besturing handen. Zo omzeil je beperkingen die door de fabrikant zijn neergezet.
Denk hierbij aan het verwijderen van bloatware en het installeren van nieuwe systeemapplicaties. Hiermee geef je bijvoorbeeld de batterijduur en opslag van de Android-telefoon een boost.
Een Android-telefoon is aan vervanging toe wanneer je problemen ondervindt in het dagelijks gebruik. Dit merk je wellicht aan een accu die snel leeg is, een opslag die vol raakt (en niet uitbreidbaar is) of het langzaam laden van applicaties.
Een belangrijk teken om je telefoon te vervangen, is wanneer het uitvoeren van systeemupdates niet meer mogelijk is. Daarnaast zijn problemen met de hardware tekenen dat je een nieuwe telefoon nodig hebt, zoals een kapotte wifi-antenne, of niet-werkende sensoren.
Een Android-telefoon met de beste camera, is er een die een grote sensor bevat. Daarnaast check je het aantal lenzen. Hoe meer lenzen een Android-telefoon heeft, hoe beter de kwaliteit van de foto's meestal worden.
Tenslotte kijk je naar het aantal megapixels dat een camera vastlegt als je je foto's ook wilt printen. Ook hiervoor geldt: hoe meer, hoe beter.
Voor een Android-telefoon gebruik je find my device om deze te traceren. Hiervoor log je in met je Google-account op een ander apparaat. Vanaf hier verstuur je eenvoudig een signaal naar je telefoon en zie je op de kaart de laatste locatiegegevens.
Een nieuwe Android-telefoon aanschaffen vraagt nogal wat van je vermogen om keuzes te maken. Neem vooral de kwaliteit van het scherm, de batterij en de connectiviteit mee in je overweging.
Met een van de opties hierboven zit je in ieder geval gebakken! Bedankt voor het lezen en veel plezier met je nieuwe Android-telefoon!