Nieuwe Smartphone nodig? Dit is de Beste iPhone!

iPhones – ze gaan als warme broodjes over de toonbank, en Apple kondigt om de haverklap nieuwe modellen aan. Maar wat is de beste iPhone?

Er zijn inmiddels zo veel iPhones op de markt, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Deze koopgids dient daarom als je gids in dit dichtbegroeide gebied.

Samsung Galaxy Z Flip 4

Samsung Galaxy Z Flip 4
Kleur: Graphite
Opslagcapaciteit: 256 GB
Aantal camera's achterzijde: 2
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Samsung Galaxy Z Fold 4

Samsung Galaxy Z Fold 4
Kleur: Zwart
Opslagcapaciteit: 256 GB
Aantal camera's achterzijde: 3
Bekijk op Bol.com

Google Pixel 8 Pro

Google Pixel 8 Pro
Kleur: Zwart
Opslagcapaciteit: 256 GB
Aantal camera's achterzijde: 3
Bekijk op Bol.com

Waarom een iPhone aanschaffen?

Een iPhone is een gebruikersvriendelijke, overzichtelijke smartphone. Daarnaast is er keuze genoeg in modellen. Apple vernieuwt constant zijn producten en komt jaarlijks met een nieuw iPhone-model.

Tegenwoordig kom je ook Mini, Plus en SE-modellen tegen, waarin onder andere de schermgroottes verschillen. Oude modellen blijven ook beschikbaar, waardoor de keuze des te groter wordt.

Het besturingssysteem van de iPhone – iOS – geeft voor veel mensen pas écht de doorslag. Deze is intuïtief en veilig, net als bij een seniorentablet! 👵🏼

Dat wilt niet zeggen dat iPhones enkel voor senioren geschikt zijn. Wel betekent het dat het mogelijk de betere optie is voor degenen die simpliciteit willen.

Bovendien link je verschillende Apple-producten eenvoudig aan elkaar. Voor MacBook- of iPad-gebruikers is het daarom aantrekkelijk om ook een iPhone aan te schaffen. Je deelt gegevens bijvoorbeeld makkelijk met AirDrop, zonder dat je wifi of een dataverbinding nodig hebt.

Waarom iOS?

Het besturingssysteem van de iPhone is iOS. Dit systeem maakt de iPhone overzichtelijk en veilig. Apple voert strenge controles uit over alle apps die beschikbaar zijn in de App Store. Hierdoor krijgen hackers weinig tot geen kans om hun apps te lanceren.

Dit maakt ook de App Store een secuur platform. Wel betekent dit ook dat het aanbod in vergelijking met die van de Google Play Store wat beperkter is. Er zijn meer apps beschikbaar voor een goede Samsung-telefoon dan voor een iPhone.

iOS is zo overzichtelijk, omdat het speciaal voor iPhones ontwikkeld is. Op elke iPhone is de vormgeving en functionaliteit hetzelfde. Hierin verschilt het besturingssysteem van zijn populaire rivaal Android, welke ontwikkeld is door Google. De beste Android-telefoon is bijvoorbeeld van Samsung, Sony of Huawei.

Helaas hangt aan de beste iPhone een flink prijskaartje, als je het met een directe tegenstander van Android vergelijkt. Maar als je alle voordelen op een rijtje zet, is dat het geld meer dan waard!

Koopgids: hoe kies ik de beste iPhone?

Ben je ervan overtuigd dat je een nieuwe iPhone nodig hebt? Lees dan verder! In deze koopgids vind je alle belangrijke specificaties van een goede iPhone. Zo vind je direct een iPhone die bij je past!

Scherm

Het scherm is een belangrijk onderdeel van je nieuwe iPhone.

Formaat

Het eerste aandachtspuntje is het formaat. Ga je voor een kleine, middelgrote of grote telefoon? Elk formaat heeft zijn eigen voordelen.

Als je een model wilt die in je broekzak past, kies je het beste een scherm tot 5,5 inch. Apple maakte voor een beperkte tijd ook Mini-modellen, maar daar is het bedrijf in 2022 mee gestopt. Voor een klein scherm met de nieuwste hardware, moet je daarom bij de iPhone SE zijn.

Kies je liever voor een handzaam scherm, waar je wel nog duidelijk films of series op kijkt? Kies dan een middenmaatje. Tussen 5,5 en 6,1 inch zit je goed!

Gebruik je je iPhone het liefst om games te spelen, films te kijken of te genieten van je favoriete series? Dan is een groot scherm de beste keuze! Hoe groter het scherm, hoe meer details zichtbaar worden.

Met een scherm van groter dan 6,1 inch heb je de optimale kijkervaring, maar of deze nog in je broekzak past, is een andere kwestie.

vijf vrouwen kijken naar dezelfde iphone

Resolutie

De schermresolutie van een iPhone is afhankelijk van de schermgrootte, alsook het model en jaar van uitgave. Hoe groter het scherm, hoe hoger de schermresolutie doorgaans is – of in ieder geval zou moeten zijn. De resolutie drukt in ieder geval het aantal pixels uit in de breedte × hoogte van het scherm.

Staar je niet blind op de resolutie zonder stil te staan bij het formaat van het scherm. Een superhoge resolutie op een klein scherm oogt niet per se scherper dan een iets lagere resolutie op een klein scherm. Andersom wil je wél dat je een hoge resolutie hebt op een groot scherm, omdat het beeld anders blokkerig uitziet.

De pixeldichtheid toont nauwkeuriger aan hoe scherp het beeldscherm is. Dit drukken fabrikanten uit in dpi of ppi: dots per inch/pixels per inch. Hoe hoger de waarde, hoe scherper het uiteindelijke beeld.

Apple gebruikt zijn eigen termen om schermresolutie aan te geven:

  • Een Retina-scherm heeft een hoge resolutie: 960 × 640 pixels, met een pixeldichtheid van minstens 300 ppi.
  • Een Super Retina Display heeft een pixeldichtheid van minstens 458 ppi. Een 5,8-inch scherm heeft een resolutie van 2436 × 1125 pixels en een 6,5-inch scherm 2688 × 1242 pixels.
  • Super Retina XDR is nog een stapje verder. De pixeldichtheid ligt tussen de 458 en 476 ppi. Het scherm heeft bovendien een betere kleurweergave en een hoger contrast. Het scherm heeft een resolutie van 2436 × 1125 pixels.

Schermtechnologie

De ontwikkeling van technologie staat niet stil. Ook Apple streeft constant naar innovatie. Dit resulteert in steeds nieuwe schermtechnologieën, om je beeldscherm zo levendig mogelijk te maken.

  • De eerste Apple-schermen zijn lcd-schermen. Deze gebruiken achtergrondverlichting. Pixels schakelen niet individueel aan of uit, waardoor zwart nooit écht zwart is. Nieuwe iPhones gebruiken technologie daarom ook niet.
  • Liquid Retina is een verbeterde versie van lcd. Met deze techniek introduceerde Apple ook het randloos scherm. Liquid Retina overlegt een verbeterde, meer realistische kleurweergave. Dit heeft onder andere te maken met True Tone. Dit is een vernieuwing die zorgt dat het display in elk omgevingslicht natuurgetrouw overkomt. Het scherm ondersteunt ook Tap to wake: om het scherm aan te zetten hoef je er alleen op te tikken. Een andere vernieuwing is True Tone.
  • Apple gebruikt ook oled-schermen. In deze schermen zitten pixels die ieder individueel licht geven, of juist helemaal uit staan. Dit resulteert in mooiere kleuren en een hoger contrast. Zwart is ook écht zwart. Bovendien zijn oled-schermen energiezuiniger dan de alternatieven.
True Tone betekent dat de kleuren op het display zo natuurgetrouw mogelijk overkomen, ongeacht het omgevingslicht. Sensoren aan de rand van het scherm meten het omgevingslicht. Het scherm past zich automatisch aan op helderheid en kleurstelling. Zo heb je in de volle zon dezelfde kleurervaring als in het donker!

Camera

iPhones hebben steevast goede camera's. Apple streeft ook in dit opzicht constant naar vernieuwing. Met al die extra functies en specificaties raak je echter snel het overzicht kwijt. Hoe zit het dus precies met die camera-eigenschappen?

Lenzen

close-up van iPhone camera-cluster

Alle iPhone modellen hebben minstens een standaardlens. Hiermee maak je foto's en video's van hoge kwaliteit, maar de extra functies missen.

iPhones met een groothoeklens komen van pas bij het fotograferen van gebouwen of landschappen. Je legt een breed beeld waarheidsgetrouw vast in één foto of video. Wil je een nog breder beeld vastleggen? Kies dan voor een iPhone met een ultragroothoeklens.

De meer geavanceerde iPhone-modellen hebben ook een telelens. Met deze extra lens zoom je optisch in, zonder dat de kwaliteit van het beeld verslechtert, zoals je bij digitale zoom wél ziet. Deze lens maakt ook de portretmodus mogelijk – een scherpte-diepte functie, waarbij de achtergrond vervaagt.

Fabrikanten geven de kwaliteit van de camera weer in megapixels. Beeldkwaliteit is echter ook afhankelijk van lichtomstandigheden, dus zeggen megapixels niet alles. De kwaliteit van de sensor is van groter belang voor de beeldkwaliteit. Alleen als je foto's op formaten boven A4-formaat wilt printen, moet je bewust kiezen voor een camera met meer dan 16 megapixels.

Handige extra's

Met de nachtmodus maak je foto's met weinig licht. De iPhone-camera detecteert zelf hoeveel omgevingslicht er is. Als dit te weinig is, schakelt de camera over op nachtmodus. Zo maak je alsnog duidelijke foto's.

Optische beeldstabilisatie zorgt voor scherpe foto's en video's, ook als je per ongeluk je telefoon beweegt. De camera bevat sensoren die beweging detecteren. De lens in de camera beweegt met je mee, zodat de foto of video alsnog scherp is.

Voor het stabielste beeld gebruik je echter een statief, een selfiestick of een gimbal.

4 verschillende iphone modellen naast elkaar

Opslagcapaciteit

De opslagcapaciteit is een belangrijke specificatie om over na te denken, want je kunt deze niet uitbreiden bij een iPhone. Bedenk ook dat al zo'n 20% van je opslagcapaciteit naar het besturingssysteem en de standaard-apps – de camera-app, Messages, enzovoorts – gaat.

Fabrikanten drukken de opslagcapaciteit uit in GB: gigabyte. Hoe meer GB aan opslag een telefoon heeft, hoe meer ruimte je hebt om bijvoorbeeld foto's te bewaren, series te downloaden en apps te installeren.

Bij iPhones is het vaak wel mogelijk om eenzelfde model in verschillende uitvoeringen te kopen. Zo kies je zelf hoeveel opslag je koopt.

  • 64 GB is voldoende opslag voor basisgebruik. Denk aan bellen, whatsappen en af en toe foto's en filmpjes maken. Voor socialmedia-apps is ook nog ruimte over. Na verloop van tijd moet je wel je fotogalerij en app-bibliotheek opruimen.
  • 128 GB is genoeg opslag voor de gemiddelde gebruiker. Je hebt genoeg ruimte om foto's, video's en muziek op te slaan. Ook een grotere hoeveelheid apps is geen probleem. Je kunt zelfs af en toe een film downloaden!
  • 256 GB is ruim voldoende voor alles wat je op een iPhone installeert. Games, gedownloade films en series, hi-res foto's en video's en muziek passen allemaal in je broekzak. Je hoeft je geen zorgen te maken over een volle telefoon.
  • 512 GB gaat nog een stapje verder. Met zo veel opslag hoef je nooit je fotogalerij of app-bibliotheek op te ruimen. Je downloadt zonder problemen alle muziek, films en series die je wilt.
  • 1 TB (1000 GB) is de hoogste opslagcapaciteit beschikbaar voor iPhones. Dit is handig als je de iPhone professioneel gebruikt, zonder iCloud te hoeven gebruiken. Je slaat al je bestanden op zonder zorgen, in de hoogst mogelijke kwaliteit.

De 5 beste iPhones op een rij

1. Samsung Galaxy Z Flip 4

1. Samsung Galaxy Z Flip 4
Kleur: Graphite
Opslagcapaciteit: 256 GB
Aantal camera's achterzijde: 2

2. Samsung Galaxy Z Fold 4

2. Samsung Galaxy Z Fold 4
Kleur: Zwart
Opslagcapaciteit: 256 GB
Aantal camera's achterzijde: 3

3. Google Pixel 8 Pro

3. Google Pixel 8 Pro
Kleur: Zwart
Opslagcapaciteit: 256 GB
Aantal camera's achterzijde: 3

4. Other good phones

4. Other good phones

Connectiviteit

Je verbindt iPhones eenvoudig met andere apparaten, zoals een Bluetooth-speaker of een smartwatch. Dit is op verschillende manieren mogelijk.

Draadloos

Alle iPhones hebben Bluetooth. Hiermee verbind je de smartphone draadloos met andere Bluetooth-apparaten. Denk aan luidsprekers, een toetsenbord of een koptelefoon.

Het Bluetooth-bereik van je apparaat is afhankelijk van de Bluetooth versie die het ondersteunt. Modellen vanaf de iPhone 7 gebruiken Bluetooth 5.0.

Dit betekent dat het Bluetooth-bereik van deze smartphones binnenshuis tot 40 meter reikt, in plaats van de 10 meter van Bluetooth 4.0 tot 5.0.

NFC is ook een handige draadloze verbindingsoptie. De manier van verbinden is vergelijkbaar met Bluetooth, maar NFC verbindt over een kortere afstand. Het maximale bereik is ongeveer 10 cm.

Je gebruikt NFC voor verschillende doeleinden.

  • Contactloos betalen met Apple Pay is het bekendste gebruiksscenario.
  • NFC-tags van apparaten koppelen aan HomeKit – het smart home systeem van Apple;
  • NFC is ook te gebruiken met je DigiD. Je scant in de DigiD-app nu makkelijk je identiteitskaart, paspoort of rijbewijs.
  • In sommige landen gebruik je NFC om in- en uit te checken in het openbaar vervoer.

Een manier voor snelle draadloze internetverbinding is 5G. Modellen vanaf de iPhone 12 zijn met deze verbindingsoptie uitgerust.

iPhone modellen met 5G zijn uitgerust met een 5G-modem. Deze modem ondersteunt een hogere internetsnelheid dan 4G-modems of nog oudere versies. Let wel goed op of je provider 5G ondersteunt, anders kun je het niet gebruiken!

Bedraad

Let bij het kopen van een iPhone goed op de ingangen. Deze heb je nodig om je telefoon op te laden en eventueel oortjes of een koptelefoon te verbinden – als je dit niet draadloos doet, tenminste!

De iPhone is onderhand afgestapt van 3,5mm-jack. Dit is de standaard voor oortjes en koptelefoons. Dit betekent dat je deze op de nieuwere modellen niet zomaar aan kunt sluiten!

Gelukkig heeft de iPhone nog wel een Lightning-ingang. Andere smartphones stappen steeds meer over op usb-c, en ook Apple zal hier in de toekomst aan moeten geloven. De EU verplicht deze ingang namelijk voor alle elektronische apparaten vanaf 2024. Dit om elektronisch afval te voorkomen!

Er zijn ook oortjes op de markt die je op Lightning- of usb-c-poorten aansluit. Heb je die niet in huis of wil je die niet kopen? Gebruik dan een verloopkabel!

Simkaart

Je wil met je iPhone waarschijnlijk toegang tot een mobiel netwerk. Je krijgt van je provider een simkaart. Afhankelijk van je iPhone-model heb je een simkaart, micro-simkaart of nano-simkaart nodig.

Sommige iPhones ondersteunen eSIM. Dit is een digitale simkaart, waarmee je twee telefoonnummers op een enkele telefoon hebt, zonder een tweede fysieke simkaart nodig te hebben. Dat is een handig alternatief voor dual-sim, wat Apple in geen enkele iPhone aanbiedt.

Overstappen van providers is ook makkelijker met eSIM. Geen gepriegel met kleine simkaartjes en paperclips!

Stof- en waterdicht?

De meeste iPhone-modellen zijn spat-, water- en stofbestendig. In hoeverre de iPhone stof- en waterdicht is, lees je af aan de IP-certificering. Deze heeft de vorm 'IPXX', waarbij de 'X' hopelijk is vervangen door een nummer.

Het eerste cijfer achter de P staat voor de stofdichtheid, het tweede getal voor de waterdichtheid. Staat er een 'X', dan is de telefoon niet getest op de stof- of waterbestendigheid.

Hoe hoger het eventuele getal, hoe beter bestand de iPhone is tegen stof of water. De meeste iPhones hebben een IP68-certificaat.

Dit betekent dat de iPhone volledig beschermd is tegen stof en bestand is tegen onderdompeling voor maximaal 30 minuten. Apple raadt wel af om de grenzen op te zoeken. 😉

Batterijduur

Een laatste aandachtspunt bij het kopen van een iPhone is de batterij. Fabrikanten drukken de batterijcapaciteit aan in mAh (milliampère-uur).

In principe geldt: hoe meer mAh, hoe langer je smartphone meegaat op één lading. Toch gaat dit niet helemaal op. Dit hangt van je stroomverbruik af. Instagram trekt bijvoorbeeld meer stroom dan WhatsApp!

Je vindt daarom de batterijduur ook terug in uren. Dit is het aantal uren dat je video's kan bekijken, voordat je telefoon leeg is. Om er zeker van te zijn dat je telefoon onderweg niet uitvalt, houd je een powerbank bij de hand!

Opladen

Een ander belangrijk gegeven van je iPhone-batterij is de oplaadtijd. Dit is de tijd die het kost om je iPhone van 0% naar 100% op te laden.

Alle iPhone-modellen uit 2017 en nieuwer ondersteunen snelladen. Hierdoor gaat het opladen gemiddeld tweemaal zo snel als met een normale lader! Je hebt hiervoor wel een sneladapter nodig, van 20 tot 30 watt.

Steeds meer apparaten ondersteunen bovendien draadloos opladen, zo ook de nieuwere iPhones. Je hebt geen kabeltje nodig, maar laadt je telefoon eenvoudig op met elektromagnetische inductie. Leg je telefoon op de draadloze oplader en het laden gaat vanzelf!

Specificaties van iPhones naast elkaar

OpslagcapaciteitAantal camera's achterzijde
1Samsung Galaxy Z Flip 4256 GB2
2Samsung Galaxy Z Fold 4256 GB3
3Google Pixel 8 Pro256 GB3
4Other good phones256 GB3

Samsung Galaxy Z Flip 4

Opslagcapaciteit: 256 GB

Aantal camera's achterzijde: 2

Samsung Galaxy Z Fold 4

Opslagcapaciteit: 256 GB

Aantal camera's achterzijde: 3

Google Pixel 8 Pro

Opslagcapaciteit: 256 GB

Aantal camera's achterzijde: 3

Other good phones

Opslagcapaciteit: 256 GB

Aantal camera's achterzijde: 3

Veelgestelde vragen over iPhones

Wil je nog meer weten over de beste iPhone? Lees dan deze veelgestelde vragen!

Hoe zet je een iPhone uit?

Heb je een iPhone met een thuisknop? Dan zet je de iPhone uit door enkel de zijknop ingedrukt te houden. Er verschijnt een schuifknop in het scherm, hiermee zet je de iPhone uit.

Heb je een iPhone zonder thuisknop? Houd dan de zijknop en een van de volumeknoppen tegelijkertijd ingedrukt. Ook in dit geval verschijnt vervolgens een schuifknop waarmee je de iPhone uitzet.

Zijn je knoppen stuk? Ga dan naar instellingen. Onder het kopje 'Algemeen' vind je de optie 'Zet uit'. Tik daarop om daarna een schuifknop te zien verschijnen!

witte iphone met thuisknop

Hoe zet je gegevens over naar een iPhone?

Leg je nieuwe iPhone in de buurt van je oude toestel. Van iPhone naar iPhone zet je de gegevens makkelijk over via iCloud of via de optie 'Begin direct'. Je volgt de stappen op het scherm van je nieuwe toestel en voorziet beide toestellen van stroom, totdat de overdracht is voltooid!

Heb je een Android toestel en stap je over naar een iPhone? Dan zet je gegevens eenvoudig over via de gratis app 'Move to iOS'. Installeer en open de app, volg de stappen en je bent klaar!

Waar koop je een iPhone?

Je koopt een iPhone eenvoudig via in de winkel of online. Dit kan in de online Apple Store of een officiële Apple Retailer, maar ook bij je lokale elektronicawinkel! Online kun je terecht bij webwinkels als CoolBlue of Bol.com.

Conclusie

Hopelijk heb ik je een eind op weg geholpen bij het vinden van de beste iPhone. Welke specificaties belangrijk zijn, is afhankelijk van het telefoongebruik. Zorg dat je voldoende opslag hebt, en kiest voor een schermtechniek en -grootte die bij je past!

Bedankt voor het lezen van deze koopgids. Heb je nog vragen of opmerkingen? Die hoor ik graag via onderstaand feedbackformulier!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?