Je Muziek op Zak met de Beste Bluetooth-Speaker

Of je nu een gezellig feestje organiseert of thuis naar de leukste podcasts luistert onder de douche, in de keuken of op de bank: de beste bluetooth-speaker speelt het geluid moeiteloos vanaf je smartphone of tablet af. Zo stream je je favoriete audio, maar dan met de goede kwaliteit van de speaker.

Wil je weten hoe je de beste bluetooth-speaker kiest? In deze koopgids leg ik je dat haarfijn uit! De beste drie zie je alvast hieronder.

Google Nest Nest Mini grijs

Google Nest Nest Mini grijs
Draadloos bereik: 0 m
Product gewicht: 0.18 kg
Maximale frequentie: 20 Hz
Maximale batterijduur: 0 uur
Waterbestendig: Nee
Bekijk op Bol.com

Google Nest Nest Hub 2e chalk | krijt | grijs | wit

Google Nest Nest Hub 2e chalk | krijt | grijs | wit
Product gewicht: 0.56 kg
Waterbestendig: Nee
Bekijk op Bol.com

JBL Link Music bundel 2

JBL Link Music bundel 2
Minimale frequentie: 60 Hz
Maximale frequentie: 20000 Hz
Maximale batterijduur: 0 uur
Waterbestendig: Nee
Bekijk op Bol.comBekijk op Bol.com

Waarom een bluetooth-speaker aanschaffen?

Voor velen is muziek een van de mooiste dingen op aarde. Ga je de straat op, dan zie je vrijwel iedereen met goede draadloze oordopjes rondlopen. Dat is niet zo gek: bijna alle muziek is tegenwoordig overal en altijd te vinden via een iPhone, Samsung-telefoon of de beste Android-telefoon.

Zoals je wellicht al hebt ervaren, is de geluidskwaliteit van de speaker van je smartphone niet echt top. Een bluetooth-speaker koppel je eenvoudig aan je apparaat. Hiermee is de slechte afspeelkwaliteit verleden tijd!

Volg je liever je favoriete radioprogramma's? Met de beste DAB+-radio luister je met een goede audiokwaliteit naar een groot aanbod aan zenders.

Koopgids: hoe kies ik de beste bluetooth-speaker?

Om de beste bluetooth-speaker in huis te halen, moet je op een aantal specificaties letten. Hieronder bespreek ik deze één voor één, zodat je precies weet wat wel en niet belangrijk is. Om het je nog makkelijker te maken staat de top 5 beste bluetooth-speakers alvast voor je klaar.

Frequentiebereik 🔊

Een belangrijke eigenschap die de beste bluetooth-speaker moet hebben is een breed frequentiebereik. De frequentie geven we weer in Hertz (Hz). Hieraan lees je het aantal trillingen per seconde van de geluidsgolven af.

Een hoge frequentie betekent dat de geluidsgolven snel trillen en wij een hoge toon horen. Bij lagere frequenties horen we een lage toon. Onze oren zijn in staat geluiden tussen de 20 Hz en 20.000 Hz waar te nemen, dus idealiter bestrijkt de bluetooth-speaker dit bereik ook.

Nu is het zenden van hoge frequenties meestal geen probleem voor een draagbare speaker, omdat hele kleine drivers – die het hoorbare geluid produceren – hiervoor toereikend zijn.

Het bereiken van onze ondergrens van 20 Hz is een heel ander verhaal. Je komt niet zo snel een bluetooth-speaker tegen die onze bodemfrequentie van 20 Hz bereikt. Dit komt doordat lage frequenties grotere drivers nodig hebben, en die passen niet zomaar in een draagbaar apparaat.

Muziek met ultralage bastonen vereist echter wel een goede bluetooth-speaker die dit aankan. Een minimale frequentie van 45 Hz is keurig.

De 5 beste bluetooth-speakers op een rij

1. Google Nest Nest Mini grijs

1. Google Nest Nest Mini grijs
Draadloos bereik: 0 m
Product gewicht: 0.18 kg
Maximale frequentie: 20 Hz
Maximale batterijduur: 0 uur
Waterbestendig: Nee

2. Google Nest Nest Hub 2e chalk | krijt | grijs | wit

2. Google Nest Nest Hub 2e chalk | krijt | grijs | wit
Product gewicht: 0.56 kg
Waterbestendig: Nee

3. JBL Link Music bundel 2

3. JBL Link Music bundel 2
Minimale frequentie: 60 Hz
Maximale frequentie: 20000 Hz
Maximale batterijduur: 0 uur
Waterbestendig: Nee

4. Google Nest Nest Mini zwart

4. Google Nest Nest Mini zwart
Draadloos bereik: 0 m
Product gewicht: 0.18 kg
Maximale frequentie: 20.000 Hz
Maximale batterijduur: 0 uur
Waterbestendig: Nee

5. Google Nest Nest Hub 2e charcoal | houtskool | grijs | antraciet

5. Google Nest Nest Hub 2e charcoal | houtskool | grijs | antraciet
Product gewicht: 0.56 kg
Maximale batterijduur: 0 uur
Waterbestendig: Nee

Vermogen van de bluetooth-speaker 💪

Om lekker hard muziek door je speakers te beuken is vermogen een belangrijke factor. Om het even technisch te maken: vermogen is de hoeveelheid energie die je speaker levert in een bepaalde tijd en drukt men uit in watt. Vermogen en volume hangen zodoende met elkaar samen.

Alhoewel een hoger wattage niet altíjd een hoger volume betekent, heb je voor hardere muziek wel meer vermogen nodig. Het zit namelijk zo: volume drukken we uit in decibel (dB).

Wanneer je het vermogen met tien vermenigvuldigt, neemt het aantal decibel slechts met 10 toe. Tussen een speaker die 10 watt verbruikt en een die 100 watt verbruikt, zit dus maar 10 dB aan verschil in volume; tussen een speaker van 10 en 1000 watt maar 20 dB, enzovoort ...

Vermogen mag dan wellicht iets zeggen over de kracht waarmee het geluid naar buiten komt, maar het zegt weinig over de kwaliteit van het geluid. Hiervoor zijn meerdere zaken van belang die ik nog aan je ga uitleggen.

Een bluetooth-speaker voor thuisgebruik heeft voldoende aan een vermogen tussen de 15 en 30 watt. Voor evenementen of feestjes met meer mensen is een hoger vermogen nodig. Denk hierbij 50 tot 100 watt.

Gevoeligheid

Nee, dit heeft niets te maken met hoe hard je moet huilen om de muziek van je favoriete Disney-film. Je leest er iets heel anders aan af, namelijk hoeveel volume een speaker produceert per gegeven hoeveelheid vermogen in watt.

De gevoeligheid geven we weer in dB, omdat het uiteindelijk gaat om de hoeveelheid volume die de speaker produceert. Als je speaker een gevoeligheid van bijvoorbeeld 50 dB heeft, betekent dat dat hij 50 dB aan geluid produceert bij 1 watt. Wil je 53 dB? Dan heb je 2 watt nodig, want iedere toename van 3 dB vergt een verdubbeling in het vermogen.

In het kort gezegd is de regel hier dat hoe hoger de gevoeligheidswaarde is, hoe meer volume een speaker per watt produceert – zonder het geluid te vervormen.

Je merkt misschien dat dit bij veel bluetooth-speakers niet onder de specificaties staat. Dat betekent niet dat dit geen belangrijk gegeven is bij bluetooth-speakers – integendeel!

Probeer daarom zelf achter de gevoeligheidswaarde te komen van een speaker via de website van de fabrikant, als je hierin echt geïnteresseerd bent.

Mono versus stereo 📻

De geluidsweergave van een bluetooth-speaker loopt ofwel via één óf twee audiokanalen. Wil je een kwalitatief goede bluetooth-speaker? Dan is stereo, met twee audiokanalen duidelijk de beste optie.

De tegenhanger van stereo is mono (één audiokanaal). Monospeakers vind je nog wel eens in minispeakers en de speaker van je smartphone.

Speel je wel eens muziek af met je telefoon, dan begrijp je waarom stereo beter is. Door de twee aparte audiokanalen van een speaker, klinkt stereogeluid gelaagd en diepgaand.

Monogeluid klinkt daarentegen erg vlak. Om optimaal van je muziek te genieten, raad ik je altijd een stereogeluidsweergave aan.

Niet alleen het afspelen van geluid gebeurt in mono of stereo; ook het opnemen van geluid gebeurt via een of twee audiokanalen. Je kunt dan wel een stereospeaker hebben, maar geluid dat in mono is opgenomen klinkt dan niet ineens als stereo. Bekijk de video hieronder om duidelijk het verschil tussen mono en stereo te horen!

Draagbaarheid van de bluetooth-speaker

Hoe fijn is het om je favoriete muziek ook op het strand of tijdens een picknick af te spelen? Zowel de accuduur als het gewicht zijn bepalend voor de draagbaarheid van de speaker.

Accuduur 🔋

Bijna niets verpest het humeur van een mens zodanig, als een bluetooth-speaker die het halverwege een nummer begeeft. Een draagbare bluetooth-speaker moet het minimaal een dag lang zonder opladen volhouden.

Een goede batterijduur is van groot belang en varieert sterk tussen de speakers op de markt. Zo zijn er speakers die tot wel 20 uur lang afspelen volhouden, maar ook een aantal die na 5 uur al het loodje leggen.

Je bepaalt de ideale accuduur door te bedenken hoe vaak je de speaker mee de deur uit neemt. Zo maak je je nooit meer druk over het meenemen van een lader of zoeken van een stopcontact. Gebruik je de bluetooth-speaker enkel voor thuis? Dan is accuduur niet de meest bepalende eigenschap voor je.

Om een nauwkeurig idee te krijgen van hoe het precies zit met de accuduur, lees je idealiter ook enkele recensies van je beoogde speaker. Hierin krijg je een idee van hoe de speaker in de praktijk presteert, in plaats van enkel op papier!

Gewicht

Een ander puntje voor de draagbaarheid is het gewicht. Een zware boombox neem je nu eenmaal niet zo gemakkelijk mee in je tas als een minispeaker van 200 gram.

Voor thuis is een grote, zware bluetooth-speaker geen probleem, maar kies voor onderweg in ieder geval een speaker onder de 2 kilo.

Overige specificaties

Een goede bluetooth-speaker is pas echt dé beste, als deze nog wat extra features heeft.

Spatwaterbestendig

De grootste nachtmerrie voor een apparaat is water. Eenmaal nat, is zelfs rijst niet meer in staat je apparaat te redden. Wanneer je een bluetooth-speaker veel buiten gebruikt, kies je het beste voor een spatwaterbestendige speaker.

Dit betekent dat kleine beetjes vocht geen probleem zijn voor de bluetooth-speaker. Bij lichte regen is je speaker nog steeds te gebruiken.

Wil je het over IP-certificeringen (ingress protection) hebben, dan komt dit neer op minstens IPX4.

Jongen luistert naar muziek met bluetooth speaker aan de rand van het water.

Waterdicht 🌊

Ben je een echte waterrat of hou je van keiharde muziek onder de douche? Kies dan voor het label waterdicht, in plaats van spatwaterbestendig. Een waterdichte speaker raakt niet beschadigd wanneer deze voor een wat langere tijd nat is.

Je neem een waterdichte bluetooth-speaker gerust mee naar het strand of langs het water. Mocht hij per ongeluk in het water vallen, is er geen man overboord.

Echter, ook al is een speaker waterdicht, is het niet verstandig deze bewust in het water onder te dompelen. De druk van het water zorgt op den duur dat er alsnog beschadigingen ontstaan.

Wat betreft IP-certificeringen, wil je hoe dan ook voor minstens IPX6 gaan.

Verbindingsopties

Bluetooth heeft ieder model binnen deze categorie, daarover twijfelt niemand! Maar wat als je hem wilt verbinden aan je tv, pc, of ander apparaat die bluetooth niet ondersteunt?

Dan heeft je speaker ook een 3,5mm-jack nodig. Dit is de bekende aansluiting die we bij bekabelde koptelefoons, headsets en oordopjes zien.

Wil je je bluetooth-speaker met twee apparaten tegelijkertijd verbinden? Zo kun je samen met wat vrienden continu van playlist wisselen, of je wisselt zelf moeiteloos tussen muziek streamen vanaf je smartphone en vanaf je tablet.

Daarvoor heb je multipoint-verbinding nodig. Je hoeft daardoor je apparaat niet om de haverklap handmatig in je instellingen opnieuw te verbinden met je speaker!

Verlichting

Om helemaal in de feeststemming te komen, kies je een bluetooth-speaker met geïntegreerde verlichting. Gekleurde lichten synchroniseren met de muziek en halen de disco in je huiskamer.

Een echte goede speaker beschikt zelfs over instelbare verlichting. Hiermee maak je een eigen lichtshow op maat!🚦

Specificaties van bluetooth-speakers naast elkaar

Product gewichtMaximale frequentieMaximale batterijduurWaterbestendigMinimale frequentie
1Google Nest Nest Mini grijs0.18 kg20 Hz0 uurNee
2Google Nest Nest Hub 2e chalk | krijt | grijs | wit0.56 kg20 Hz0 uurNee
3JBL Link Music bundel 20.56 kg20000 Hz0 uurNee60 Hz
4Google Nest Nest Mini zwart0.18 kg20.000 Hz0 uurNee60 Hz
5Google Nest Nest Hub 2e charcoal | houtskool | grijs | antraciet0.56 kg20.000 Hz0 uurNee60 Hz

Google Nest Nest Mini grijs

Product gewicht: 0.18 kg

Maximale frequentie: 20 Hz

Maximale batterijduur: 0 uur

Waterbestendig: Nee

Google Nest Nest Hub 2e chalk | krijt | grijs | wit

Product gewicht: 0.56 kg

Maximale frequentie: 20 Hz

Maximale batterijduur: 0 uur

Waterbestendig: Nee

JBL Link Music bundel 2

Product gewicht: 0.56 kg

Maximale frequentie: 20000 Hz

Maximale batterijduur: 0 uur

Waterbestendig: Nee

Minimale frequentie: 60 Hz

Google Nest Nest Mini zwart

Product gewicht: 0.18 kg

Maximale frequentie: 20.000 Hz

Maximale batterijduur: 0 uur

Waterbestendig: Nee

Minimale frequentie: 60 Hz

Google Nest Nest Hub 2e charcoal | houtskool | grijs | antraciet

Product gewicht: 0.56 kg

Maximale frequentie: 20.000 Hz

Maximale batterijduur: 0 uur

Waterbestendig: Nee

Minimale frequentie: 60 Hz

Veelgestelde vragen over bluetooth-speakers

Twijfel je nog over de beste bluetooth-speaker? Misschien helpen de antwoorden op onderstaande veelgestelde vragen je!

Welke bluetooth-speaker speelt het hardst geluid af?

De beste graadmeter om vooraf het volume van een bluetooth-speaker te bepalen, is de fysieke grootte en het vermogen. Hoe groter een luidspreker, hoe meer volume deze doorgaans bij een bepaald vermogen produceert.

Heb je dus een grote bluetooth-speaker met veel vermogen? Dan is de kans groot dat dit een zogeheten gevoelig exemplaar is, en dus een hoog volume haalt in verhouding tot het vermogen.

Hoe werkt een bluetooth-speaker?

Een bluetooth-speaker werkt net zoals elke andere speaker. Zodra de speaker een digitaal signaal ontvangt, zetten de drivers dit om in analoge geluidsgolven.

Waar een gewone speaker bekabeld is, werkt een bluetooth-speaker volledig draadloos door hem via bluetooth te koppelen aan je apparaat. Dit verandert echter niets aan de werking buiten de verbinding om.

Kun je een bluetooth-speaker als soundbar gebruiken?

Je kunt een bluetooth-speaker als soundbar gebruiken, op de voorwaarde dat de tv – of welk apparaat je hem dan ook op wilt aansluiten – bluetooth ondersteunt. Dit, óf je bluetooth-speaker moet ook bekabeld te gebruiken zijn via een 3,5mm-aansluiting.

Als je hem met bluetooth wilt verbinden, koppel je de speaker aan de tv, op dezelfde manier als dat je bij je andere apparaten doet. Echter zijn lang niet alle tv's hiertoe in staat. Mocht je tv geen bluetooth hebben, ben je afhankelijk van een bekabelde aansluiting.

Kan ik een bluetooth-speaker met meerdere apparaten verbinden?

Ja, het is mogelijk een bluetooth-speaker met meerdere apparaten te verbinden. Dit is mogelijk door de zogenaamde multipoint-verbinding, mits je bluetooth-speaker dit ondersteunt.

Aangezien dit bij elke bluetooth-speaker anders werkt, raadpleeg je de handleiding om te checken hoe je de multipoint-verbinding inschakelt.

Conclusie

Voor die rustige achtergrondjams of harde feestmuziek is een bluetooth-speaker de held van de avond. Het ruime keuzeaanbod van speakers is overweldigend. Hopelijk heeft deze koopgids je een eindje op weg geholpen.

Een stereospeaker met een goed vermogen en een lange accuduur komt al in de buurt van een goede keuze! Bedankt voor je aandacht en laat gerust een reactie achter.🤗

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?