Luister naar je Favoriete Sound met de Beste DAB+-Radio

Je kent vast dat onaangename geluid van een zender die plots begint te ruisen. Dat is verleden tijd met de beste DAB+-radio. Dankzij het digitale signaal klinkt het geluid glashelder en je hebt de beschikking tot een breed zenderaanbod. Klinkt dit niet als muziek in je oren?

Het aanbod in DAB+-radio’s is enorm en veelzijdig. De DAB+ is bijvoorbeeld te vinden als wekkerradio, bouwradio en voor in de huiskamer. Wil je weten wat de beste DAB+-radio is voor jou? In deze gids laat ik je zien waar je op moet letten, zodat je straks de beste koop maakt.

Roberts Revival iStream 3

Roberts Revival iStream 3
Type radio: Draagbare radio
Product gewicht: 0.44 kg
Bluetooth: Ja
Ontvangst: DAB + radio, FM radio
Afspelen van: Bluetooth, Radio
Voedingstype: Accu
Bekijk op Bol.com

Roberts Stream 94L

Roberts Stream 94L

Pure Siesta S6

Pure Siesta S6
Type radio: Tafelradio
Product gewicht: 0.84 kg
Bluetooth: Ja
Ontvangst: DAB + radio
Afspelen van: Bluetooth, Radio
Voedingstype: Adapter/ lichtnet
Totaal uitgangsvermogen: 11 W
Bekijk op Bol.com

Waarom een DAB+-radio aanschaffen?

De DAB+-radio maakt een sterke opmars en wordt steeds populairder. Dat is niet gek: deze radio kan alles wat een andere radio ook kan, maar biedt daarnaast een hoop voordelen die je mist bij een 'gewone radio'.

DAB staat voor 'digital audio broadcasting'. DAB+ is daar weer de verbeterde versie van. Zoals de naam zegt, is het signaal digitaal, waardoor je geen ruis hoort. Elke klank komt onverstoord door.

Naast de verbeterde audiokwaliteit, biedt een DAB+-radio meer voordelen. Het zenderaanbod is breder dan bij een FM-radio. Als je wilt luisteren naar K-pop, Amerikaanse country of Caribische muziek, dan is dat geen probleem.

Met de meeste DAB+-radio’s kun je verbinden met het wifi-netwerk, waardoor je ook kunt kiezen uit duizenden internationale, online radiozenders.

De DAB+ biedt ook veel gebruiksgemak. Zo is het een stuk makkelijker om radiozenders te vinden, omdat deze op alfabetische volgorde staan.

Daarnaast kunnen radiozenders je extra informatie sturen via het signaal. Je kunt bijvoorbeeld aflezen welk nummer momenteel gedraaid wordt, en je krijgt informatie over sportwedstrijden en over het weer.

Je hoeft niet bang te zijn dat je geen digitaal ontvangst hebt. Sinds 2017 is DAB in heel Nederland te ontvangen. Ook wordt er in andere Europese landen digitale radio uitgezonden.

Mocht dat dan toch ergens niet het geval zijn, dan kun je nog steeds FM-radio luisteren. Het is nog de vraag hoelang FM-radio nog zal bestaan. Met deze voordelen is het niet zo zeer de vraag óf je een DAB+-radio moet kopen, maar welke?

Koopgids: hoe kies ik de beste DAB+-radio?

Nu je klaar bent om een investering voor de toekomst te maken, is het tijd om de keuzemogelijkheden door te nemen. Misschien ben je op zoek naar een radio die je kunt meenemen of wil je er eentje in het thuis te pronken zetten.

Er zijn allerlei eigenschappen en specificaties waar je rekening mee kunt houden, dus in deze gids help ik je een handje op weg naar de beste DAB+-radio voor jou.

Type radio

Uiteraard is het ontwerp belangrijk bij de aankoop van je radio. Misschien wil je de radio wel centraal hebben staan in de huiskamer. Zorg er dan voor dat de radio qua kleur en stijl past bij het interieur.

Vooral wanneer je de radio eenvoudig wilt kunnen verplaatsen is het belangrijk dat je radio compact is en niet veel weegt. Let dan ook op de grootte en gewicht bij de aankoop.

Cd- of platenspeler

Heb je in de loop der jaren een grote verzameling aan cd’s opgebouwd of heb je nog een hoop oude platen liggen? Dan is het handig om te kijken of de DAB+-radio beschikt over een cd- of platenspeler, zodat je voor je cd’s en/of platen geen nieuw apparaat meer hoeft aan te schaffen.

(Nieuwe) luisterervaringen

Via sommige DAB+-radio’s kun je op een nieuwe wijze muziek luisteren. Dit brengt weer nieuwe luisterervaringen met zich mee. De verschillende opties bespreek ik hieronder.

Bluetooth

Bluetooth zorgt voor een uitstekende verbinding tussen je radio en een ander apparaat. Hiermee kun je het apparaat draadloos gebruiken om jouw favoriete muziek af te spelen.

Zo kun je de DAB+ via draadloze connecties verbinden met bijvoorbeeld je smartphone. Dit brengt de mogelijkheid om je eigen Spotify-playlists vanaf je smartphone te streamen via de radio. Ook kun je de radio verbinden op draadloze koptelefoons en oortjes.

Sommige fabrikanten hebben een app ontwikkeld waarmee je de DAB+ via een ander apparaat bedient. Met zo'n app regel je het volume, het alarm of andere instellingen.

Bekijk over welke versie bluetooth je apparaat beschikt en hoe groot het bereik (in meters) van deze verbinding is. Over het algemeen houdt Bluetooth een verbinding in stand tot een afstand van 10 meter.

Wifi

Het internet zit barstensvol met radiozenders waar je onder meer kan luister naar latin of K-pop. Wanneer je de radio verbindt met het wifi-netwerk, verbreedt je het aantal radiozenders. Je luistert dan naast de Nederlandse zenders ook naar internationale radiozenders.

Hoofdtelefoonaansluiting

Horen je huisgenoten liever niet de rock ’n roll die je de hele dag afspeelt? Dan is de beste DAB+-radio er eentje met een hoofdtelefoonaansluiting.

Hiermee koppel je je hoofdtelefoon met een jackplug aan de radio en geniet je van al je platen zonder dat iemand er last van heeft. Dit is een belangrijke optie als je geen bluetooth-koptelefoon hebt en/of de DAB+-radio geen bluetooth-connectiviteit heeft.

Usb-aansluiting

Een usb-aansluiting kan ook goed van pas komen. Hiermee sluit je bijvoorbeeld een usb-stick met muziek op je radio aan. Anderzijds kun je de usb-poort ook gebruiken om andere apparaten op te laden.

De 5 beste DAB+-radio's op een rij

1. Roberts Revival iStream 3

1. Roberts Revival iStream 3
Type radio: Draagbare radio
Product gewicht: 0.44 kg
Bluetooth: Ja
Ontvangst: DAB + radio, FM radio
Afspelen van: Bluetooth, Radio
Voedingstype: Accu

2. Roberts Stream 94L

2. Roberts Stream 94L

3. Pure Siesta S6

3. Pure Siesta S6
Type radio: Tafelradio
Product gewicht: 0.84 kg
Bluetooth: Ja
Ontvangst: DAB + radio
Afspelen van: Bluetooth, Radio
Voedingstype: Adapter/ lichtnet
Totaal uitgangsvermogen: 11 W

4. Roberts Rambler BT Stereo

4. Roberts Rambler BT Stereo

5. Ruark Audio R2 Mk4

5. Ruark Audio R2 Mk4
Type radio: Tafelradio
Product gewicht: 3 kg
Bluetooth: Ja
Ontvangst: DAB + radio, FM radio, Internetradio
Afspelen van: Bluetooth, Radio
Voedingstype: Adapter/ lichtnet
Totaal uitgangsvermogen: 20 W

Bediening

DAB+-radio’s zijn een stuk gemakkelijker om te bedienen dan andere radio’s. Sommige modellen zijn te bedienen via het touchscreen. In plaats van op fysieke knoppen te drukken, gebruik je je vingers om op het scherm te tikken of te swipen.

Daarnaast kun je sommige DAB+-radio’s ook met een afstandsbediening bedienen, of met een app op afstand.

Stroomvoorziening

Qua stroomvoorziening zijn er twee opties: een radio die verbonden is met netstroom en een radio met een accu. Het voordeel van een radio op netstroom is dat deze altijd voorzien is van energie. Belangrijk hierbij is de kabellengte van het apparaat.

Luister je graag muziek te luisteren in de tuin, in het park of aan het strand, dan is een radio met een accu een goede keuze. Je bent hierdoor niet afhankelijk van een stopcontact.

Helaas ben je wel gebonden aan een maximale batterijduur voordat je de radio thuis weer kunt opladen. Gemiddeld gaat een draadloos systeem zo’n 5 tot 20 uur mee voordat je het weer aan de lader moet leggen.

Waterbestendig

Luister je graag muziek in de badkamer terwijl je een verfrissende douche neemt, of wil je graag je radio mee nemen naar het strand?

Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar met een waterbestendige radio is dat geen probleem. Een waterbestendig toestel kan tegen spatwater. Het is niet de bedoeling om de apparaten mee het water in te nemen.

Audiokwaliteit

Het is vanzelfsprekend dat bij een radio de eigenschappen van het geluidssysteem belangrijk zijn. Zo kun je letten op het vermogen van de radio

Het RMS-vermogen is het continue vermogen wat de radio aankan zonder onderdelen te beschadigen. Op zichzelf zegt dit echter nog niets over het maximale volume; je leest er eerder aan af hoe hard een speaker geluid kan afspelen zonder het te vervormen.

Termen als 'mono' en 'stereo' kom je geregeld tegen wanneer je audioproducten bekijkt. Bij mono is er één geluidskanaal, maar bij stereo zijn dat er twee.

Stereogeluid onderscheidt of het geluid van linkt of van rechts komt. Dit hoor je vooral wanneer er verschillende muziekinstrumenten gebruikt worden. Hierdoor krijg je een ruimtelijke waarneming van geluid, waardoor de beleving van muziek op een positieve manier verandert.

Een equalizer kan ook fijn zijn. Hiermee kun je zelf hoge, lage en midden tonen instellen. Wil je een extra bas, of juist minder schelle tonen? Je kunt het allemaal instellen.

Bij draagbare muziekspelers vind je vaak vooraf ingestelde presets voor verschillende muziekstijlen zoals jazz, dance, rock of pop. Hou je bovendien van een krachtige bas? Dan raad ik je een radio met een ingebouwde subwoofer aan.

Ruimte met witte houten vloer en op de achtergrond witte gordijnen. Daarvoor staat links een houten stoel met een koptelefoon aan de rechterkant over de rugleuning hangende. Daarnaast staat houten kist met daarop enkele tijdschriften waarop een DAB radio staat. De voorkant van de radio is wit met grijs/zilveren knoppen en de boven- en zijkanten zijn houtachtig. De antenne staat scheef omhoog. De koptelefoon is via een snoer verbonden aan de radio en er loopt ook een snoer naar de rechterkant van de afbeelding.

Overige functies

Er zijn veel extra, praktische functies die voor jou van pas kunnen komen. Met de door jou ingestelde voorkeurszenders hoef je bijvoorbeeld niet meer handmatig te zoeken naar de juiste zenders.

Ben je specifiek op zoek naar de beste wekkerradio? Kijk dan of de radio beschikt over een dimfunctie; hiermee kun je de helderheid op je display aanpassen.

Een sleep timer biedt je de mogelijkheid om in slaap te vallen met muziek, terwijl de muziek niet de hele nacht door blijft afspelen. Deze timer schakelt de radio uit op een vooraf ingestelde tijd.

Met de alarmfunctie ontwaak je op het door jou ingestelde tijdstip. Je wordt wakker gemaakt door de zoemer of muziek via de radio, cd, of iets anders.

Prijzen

DAB+-radio’s komen niet alleen in veel soorten en maten, maar ook in veel prijscategorieën. Om de prijs hoef je DAB+ niet te laten: de prijzen liggen niet veel hoger dan een radio die slechts analoge uitzendingen ontvangt.

Vanaf ongeveer 30 euro vind je al een wekkerradio, of een compacte,  draagbare DAB+-radio. Voor zo’n 90 euro heb je al een goede digitale DAB+-radio voor in de woonkamer.

Als je een model wilt met meerder slimme functies, dan ligt de prijs een stuk hoger. Je kunt er tot wel een paar honderd euro voor neerleggen.

Specificaties van DAB+-radio's naast elkaar

Type radioProduct gewichtBluetoothAfspelen vanVoedingstypeTotaal uitgangsvermogen
1Roberts Revival iStream 3Draagbare radio0.44 kgJaBluetooth, RadioAccu
2Roberts Stream 94LDraagbare radio0.44 kgJaBluetooth, RadioAccu
3Pure Siesta S6Tafelradio0.84 kgJaBluetooth, RadioAdapter/ lichtnet11 W
4Roberts Rambler BT StereoTafelradio0.84 kgJaBluetooth, RadioAdapter/ lichtnet11 W
5Ruark Audio R2 Mk4Tafelradio3 kgJaBluetooth, RadioAdapter/ lichtnet20 W

Roberts Revival iStream 3

Type radio: Draagbare radio

Product gewicht: 0.44 kg

Bluetooth: Ja

Afspelen van: Bluetooth, Radio

Voedingstype: Accu

Roberts Stream 94L

Type radio: Draagbare radio

Product gewicht: 0.44 kg

Bluetooth: Ja

Afspelen van: Bluetooth, Radio

Voedingstype: Accu

Pure Siesta S6

Type radio: Tafelradio

Product gewicht: 0.84 kg

Bluetooth: Ja

Afspelen van: Bluetooth, Radio

Voedingstype: Adapter/ lichtnet

Totaal uitgangsvermogen: 11 W

Roberts Rambler BT Stereo

Type radio: Tafelradio

Product gewicht: 0.84 kg

Bluetooth: Ja

Afspelen van: Bluetooth, Radio

Voedingstype: Adapter/ lichtnet

Totaal uitgangsvermogen: 11 W

Ruark Audio R2 Mk4

Type radio: Tafelradio

Product gewicht: 3 kg

Bluetooth: Ja

Afspelen van: Bluetooth, Radio

Voedingstype: Adapter/ lichtnet

Totaal uitgangsvermogen: 20 W

Veelgestelde vragen over DAB+-radio's

Wat is DAB+?

Net als FM, is DAB+ gratis via de ether te ontvangen via een DAB+-radio met antenne. Je hebt hiervoor geen internetverbinding nodig.

In tegenstelling tot FM heb je bij DAB+ geen last van inkomende ruis; het aanbod is velen malen groter; en het geluid is glashelder. DAB+ is in heel Nederland te ontvangen, ook regionale zenders.

Wat is het verschil tussen DAB en DAB+?

DAB+ is de verbeterde versie van DAB. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de nieuwste audiocodering. Met deze codering wordt er meer ruimte beschikbaar om meer radiostations in een hoge audiokwaliteit aan te bieden. Je hebt dus een ruimer aanbod in zenders.

Gaat DAB-radio de FM-radio vervangen?

De toekomst van de radio is waarschijnlijk digitaal. Hoewel het gebruik van analoge radio (FM) afneemt, blijft deze vast nog enkele jaren bestaan. In augustus 2015 zijn de radiodiensten van de publieke omroep via de AM wel al uitgeschakeld.

Noorwegen heeft sinds 2017 ook geen FM-radio meer, en sommige andere Europese landen hebben ook al bepaalt wanneer hun FM-netwerk zal worden uitgeschakeld. Zodra het aantal luisteraars via analoge FM is afgenomen tot 30% van de Nederlandse bevolking, wordt er een datum vastgesteld waarop FM met pensioen gaat.

Conclusie

Hopelijk heb ik je op weg geholpen en weet je nu alles wat nodig is om de beste DAB+-radio aan te schaffen die bij je past.

Matcht je radio straks met het interieur, of is hij klein en compact en voorzien van een accu? Bedenk ook op welke manieren je straks allemaal muziek wilt luisteren en of je de radio met je telefoon wilt kunnen bedienen.

Check hierboven nog een keer de top 5 voordat je een keuze maakt. Heb je nog vragen of opmerkingen? Stel ze gerust! En laat vooral even weten via welke DAB+-radio jij straks muziek luistert. Bedankt voor het lezen en veel luisterplezier!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?