Start de Dag Goed met de Beste Wekkerradio

Genoeg gehad van dat harde alarm 's ochtends? Ik ook. Daarom gooi ik die ouderwetse wekker uit het raam en verruil ik hem voor vredige ochtenden met de beste wekkerradio.

Nu word ik alleen nog maar wakker met mijn favoriete ochtendshow Sanders Vriendenteam op NPO 3FM – hoewel ik hem soms ook overzet naar The More Music Morning Show op Sky Radio – het ligt eraan hoe ik me voel. 🤷‍♀️

Klinkt dat te mooi om waar te zijn? Ik weet het. Toch wordt het de werkelijkheid met de beste wekkerradio in huis. In dit artikel bespreek ik hoe je deze uitkiest. Lees snel verder!

iHome Alarm Clock Radio

iHome Alarm Clock Radio
Bekijk op Bol.com

JALL Wooden Digital Alarm Clock

JALL Wooden Digital Alarm Clock

Waarom een wekkerradio aanschaffen?

Heel lang geleden werden we wakker zonder wekker. Het op- en ondergaan van de zon bepaalde toen ons slaapritme. Alleen werd alles anders als gevolg van de industriële revolutie. Het werd steeds belangrijker om op tijd op te staan en aan het werk te gaan. ⏰

Je kent het wel: je wordt abrupt ontwaakt uit je slaap d.m.v. een dwingend en hard geluid – de wekker. Zelfs na een goede nachtrust voel je je niet uitgerust, ben je juist gestrest, en heb je een sterk verlangen om weer te gaan slapen.

Dat ligt niet aan jou. Een studie uit Japan toont aan dat je bloeddruk en hartslag snel verhogen door het gedwongen ontwaken met een wekker.

Dus ... wat nu? We kunnen de wekker niet uit ons leven verbannen. Wél zijn er vreedzamere alternatieven dan de traditionele wekker.

Denk hierbij vooral aan de wekkerradio, waarmee je zelf kiest met welke AM-, FM- of zelfs DAB+-frequentie je gewekt wil worden. Zo word je 's ochtends wakker met De 538 Ochtend met Wietze en Klaas, of Sky Radio's The Christmas Station tijdens de feestdagen.

Je kunt ook kiezen voor de beste DAB+-radio, waarmee je zelfs internationale zenders kiest. Voor nu houden we het op de Hollandse zenders en bespreken we in dit artikel de beste wekkerradio.

wekker op nachtkast met plant in lichte natuurlijke kamer

Koopgids: hoe kies ik de beste wekkerradio?

Alle wekkerradio's hebben in principe dezelfde functie: je wordt gewekt met je favoriete radiozender. Bij het uitkiezen is geluidskwaliteit misschien niet je belangrijkste eis, zoals het bij een goede set draadloze oordopjes wel zou zijn.

Enkele eigenschappen blijven echter wél belangrijk.

Ontvangst

Wekkerradio's spelen meestal een of meerdere typen radiogolven af: AM, FM en DAB(+).

  • AM staat voor 'amplitude modulation' en is een reguliere radiofrequentie. Deze frequentie is gevoelig voor bijvoorbeeld regen en onweer.
  • FM staat voor 'frequency modulation' en is de opvolger van AM. Hij werkt hetzelfde, maar is minder gevoelig voor het slechte weer!

Veel van onze geliefde radiozenders – denk aan Qmusic en Radio Veronica – hebben een AM/FM-frequentievergunning tot 2025. Of deze vergunningen worden verlengd, is nog maar de vraag; het idee is namelijk om daarna over te stappen naar DAB+.

  • DAB(+) staat voor 'digital audio broadcasting' en is een stuk geavanceerder. Hij levert een verbeterde geluids- en ontvangstkwaliteit, waardoor je zonder enige ruis naar je favoriete zenders luistert, ook op grotere afstanden.

Bij DAB(+) staan de radiozenders op alfabet. Zo hoef je niet meer te zoeken naar een frequentie. Een ander voordeel is het breder zenderaanbod: je hebt een bereik dat (bijna) heel Nederland dekt!

Daarnaast kun je met het wifi-netwerk verbinden, waardoor je naar internationale digitale zenders luistert. Van Frankrijk tot aan Australië – klik hier voor de complete lijst.

Bluetooth-verbinding

Bluetooth is heel handig op de wekkerradio. Waar je normaal een usb-poort en -kabel nodig hebt om je smartphone aan te sluiten, speel je bij dit soort modellen gemakkelijk muziek af met de radio als bluetooth-speaker.

Dit betekent niet dat je de wekkerradio overal mee naartoe neemt om hem vervolgens als speaker te gebruiken, want je moet hem wel nog in een stopcontact pluggen ... tenzij je voor een draadloos model gaat. 😛 Daar kom ik later op terug!

Op het strand gebruik je hoe dan ook echter een goede bluetooth-speaker, en voor op de bouwplaats neem je een goede bouwradio mee – geen wekker!

Bediening

De meeste radiowekkers hebben knoppen op de boven- of zijkant zitten, maar er zijn ook modellen die werken met een touchscreen. Je kiest zelf wat je makkelijker vindt om te besturen.

Sommige wekkerradio's hebben daarnaast een afstandsbediening of werken via een mobiele app op je smartphone. Zo hoef je niet je bed uit om van radiozender te verwisselen of de radio uit te zetten. Wel zo prettig op een luie zaterdagochtend ...

Snoozefunctie

Als je je 's ochtends graag nog even omdraait of rustig blijft liggen, kies je een wekker met snoozefunctie. Bij het eerste geluid tik je deze in, en word je zo'n tien minuten later weer herinnerd om op te staan. ⏳

Wake-up light

Er zijn wekkerradio's met een wake-up light. Hiermee word je 's ochtends rustig gewekt door een geleidelijke toename van licht. Studies tonen duidelijk aan dat dit soort kunstmatige dageraad tijdens de laatste 30 minuten van de slaap gunstige effecten heeft.

Het is makkelijker om op te staan, je hebt meer energie gedurende de dag, én je bent productiever. Het nadeel is wel dat een wake-up light duurder is dan een model zonder. De goedkoopste wekkerradio heb je voor nog geen € 13,-, terwijl het goedkoopste wake-up light al op de € 20,- ligt.

Slaaptimer

Met een slaaptimer val je in slaap met de radio op de achtergrond. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat de radio twee uur lang doorspeelt. Hierna schakelt hij automatisch uit.

Weergave

Digitale wekkerradio's hebben een scherm, maar sommige modellen hebben ook een projecteerfunctie om de tijd op het plafond of de muur te projecteren. Je leest zo gemakkelijk de tijd af wanneer je wakker wordt, of dat nu 's ochtends of midden in de nacht is! 🌙

Er bestaan daarnaast ook analoge wekkers. Deze werken net als een analoge klok met wijzers. Je moet doorgaans aan een soort sleutel of een schijf draaien om de precieze wekkertijd in te stellen.

Je keuze hangt uiteindelijk af van je voorkeur. Houd je van een strakke look, dan is een digitaal model waarschijnlijk beter. Ben je meer van de retro-uitstraling, dan is een analoog model met een goed verborgen radiospeaker de betere optie!

De 5 beste wekkerradio's op een rij

1. iHome Alarm Clock Radio

2. JALL Wooden Digital Alarm Clock

2. JALL Wooden Digital Alarm Clock

3. Sony ICF-C1PJ

3. Sony ICF-C1PJ
Aantal wektijden: 2
Equalizer: Nee
Wekker opties: Week-/Weekend-alarm
Ontvangst: FM radio
Bluetooth: Nee
USB-poort: Ja
Opladen via apparaat: Nee
Bediening via mobiele app: Nee

4. Sangean RCR-20

4. Sangean RCR-20

5. Hatch Restore Smart Alarm Clock

5. Hatch Restore Smart Alarm Clock

Aantal wektijden

Doordeweeks sta je vaak vroeger op dan in het weekend. Hoewel het weekend voor uitslapen bestemd is, kan het zijn dat je toch gewekt wil worden. Sommige wekkers kun je gelukkig instellen op verschillende wektijden – ook wel een dual alarm genoemd.

Equalizer

Een equalizer is een toonregelaar. Je stelt dus zelf in hoe je de hoge, lage en middentonen wilt horen. Zo luister je naar je favoriete nummers met extra diepe bas, of juist minder schel. 🎵

Je komt de functie waarschijnlijk niet snel tegen op een wekkerradio, maar áls je een model ermee ziet en je graag je luisterervaring fijnstelt, is dit een uitstekende optie!

Voedingstypes

Stel: er is geen stopcontact te bekennen, maar je moet en zal de wekkerradio opladen. Met een usb-poort en -kabel laad je hem op via een ander apparaat (laptop, computer, smartphone).

Andere modellen werken op batterij en hebben geen stopcontact nodig. Je bed hoeft niet per se naast een stopcontact te staan, je neemt hem overal mee naar toe zonder gedoe, én huisdieren en kinderen struikelen niet over de bedrading! Het nadeel is wel dat je om de tijd de batterij moet vervangen: dat kost weer geld en moeite.

Sommige wekkerradio's laden je smartphone bovendien draadloos op, op voorwaarde dat je telefoon daar geschikt voor is: beide hebben de Qi-technologie nodig. Je legt je smartphone 's bovenop de wekkerradio, en hij laadt zonder tussenkomst van kabels je telefoon op.

Specificaties van wekkerradio's naast elkaar

Hier staan de belangrijkste eigenschappen waar je op let – op een rijtje.

Aantal wektijdenEqualizerBluetooth
1iHome Alarm Clock Radio
2JALL Wooden Digital Alarm Clock
3Sony ICF-C1PJ2NeeNee
4Sangean RCR-202NeeNee
5Hatch Restore Smart Alarm Clock2NeeNee

iHome Alarm Clock Radio

JALL Wooden Digital Alarm Clock

Sony ICF-C1PJ

Aantal wektijden: 2

Equalizer: Nee

Bluetooth: Nee

Sangean RCR-20

Aantal wektijden: 2

Equalizer: Nee

Bluetooth: Nee

Hatch Restore Smart Alarm Clock

Aantal wektijden: 2

Equalizer: Nee

Bluetooth: Nee

Veelgestelde vragen over wekkerradio's

Heb je brandende vragen over wekkerradio's? Ik beantwoord ze hieronder.

Hoe werkt een wekkerradio?

Dit verschilt per wekker en het aantal extra functies van het apparaat, maar het basisprincipe blijft hetzelfde. Er zitten vaak drie wieltjes of knoppen op de wekker. Met de eerste stel je de tijd in, met de tweede bepaal je hoe laat de wekker afgaat, en met de derde kies je de zender.

Is een wekkerradio analoog?

Niet per se, deze keuze is aan jou. Er bestaan zowel analoge als digitale wekkerradio's. Stel jezelf de vraag welke je het fijnste en makkelijkste vindt om af te lezen, en welke het beste in je interieur past.

Op welke zender zet je een wekkerradio?

Dat is helemaal aan jou en waar je graag wakker mee wordt. Wil je gewekt worden door Guus Meeuwis, dan kies je 100% NL. Word je liever wakker zwoele jazz, zet de wekker dan op Sublime FM. Of je wil geen moment van de Top 2000 missen en kiest voor NPO Radio 2. De keuze is reuze.

Let op! Bij sommige wekkerradio's staat de naam van de radiozender niet aangegeven, alleen de frequentie. Dit betekent dat je even goed moet luisteren om erachter te komen welke zender het is. 👂🏻

Wanneer moet je de wekker verzetten?

In Nederland hebben we een winter- en zomertijd. Eind maart gaat de klok een uurtje vooruit, en eind oktober gaat hij weer een uurtje achteruit. De wekkerradio past doorgaans niet vanzelf de tijd aan, dus vergeet dit niet handmatig te doen!

Conclusie

Bij het uitkiezen let je vooral op de extra functies en welke je hiervan belangrijk vindt! Met een bluetooth-verbinding dient de radio ook als een bluetooth-speaker.

Als je om verschillende tijden gewekt wil worden afhankelijk van de dag, kijk je naar het aantal wektijden. Speel je graag met de tonen van muziek, dan is de equalizer optie een must have.

Ik wil je bedanken voor je tijd, en succes wensen met het uitkiezen van de beste wekkerradio. Dat moet wel lukken met deze koopgids! Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het ons hieronder weten. 😁

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?