Ga voor een Nieuwe Mobiel met de Beste Samsung-Telefoon

Tegenwoordig loopt bijna iedereen met een smartphone op zak. Internetten, appen en videobellen – we kunnen niet meer zonder. Is je oog gevallen op Android-telefoons? Dan heb je de beste Samsung-telefoon nodig!

Samsung is een koploper in technische ontwikkeling en innovatie. Er verschijnen steeds weer nieuwe modellen in hun smartphone-lijnen. Geen wonder dat je door de bomen het bos niet meer ziet. 😅

Deze koopgids helpt je uit de brand. Je vindt hier de belangrijkste technische eigenschappen van de beste Samsung-telefoons. Zo vind je ongetwijfeld een smartphone die bij je past!

Nieuwsgierig geworden? Hieronder vind je alvast 3 goede opties. ⬇️

Samsung Galaxy Z Fold 4

Samsung Galaxy Z Fold 4
Kleur: Zwart
Opslagcapaciteit: 256 GB
Geschikt voor onderwater: Ja
Bekijk op Bol.com

Samsung Galaxy S23 Plus

Samsung Galaxy S23 Plus
Kleur: Zwart
Opslagcapaciteit: 256 GB
Geschikt voor onderwater: Nee
Bekijk op Bol.com

Samsung Galaxy Z Flip 4

Samsung Galaxy Z Flip 4
Kleur: Graphite
Opslagcapaciteit: 256 GB
Geschikt voor onderwater: Ja
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

We duiken kort de geschiedenis in. Samsung is opgericht door Lee Byung-chul in 1938. Het bedrijf is ooit begonnen als kruidenierswinkel, maar is inmiddels uitgegroeid tot een pionier in de elektronica. Smartphones, tablets, laptops en televisies – je kunt voor bijna alle elektronische apparaten bij Samsung terecht.

Als je op zoek bent naar een nieuwe smartphone, beland je daarom al snel bij Samsung. Het tech-bedrijf ontwikkelt telefoons voor iedere gebruiker en in iedere prijsklasse. Zo weet je zeker dat er ook een Samsung-telefoon bestaat die bij jou past!

Samsung-telefoons hebben een display van hoge kwaliteit, een goede camera en een uitbreidbaar geheugen. Wat wil je nog meer?

Hoe werkt een Samsung?

Alle Samsung-telefoons gebruiken Android – het mobiele besturingssysteem ontwikkeld door Google. Niet alleen een goede Android-telefoon draait op dit systeem, maar het is ook geschikt voor apparaten als een sporthorloge, een seniorentablet of een goede smartwatch.

Android is een open besturingssysteem, wat betekent dat iedereen apps of updates ervoor mag ontwikkelen. Samsung heeft bijvoorbeeld de voorgeïnstalleerde apps op je Samsung-telefoon ontwikkeld.

Met de Galaxy Store pas je het uiterlijk van je home screen en app-icoontjes aan naar je eigen smaak, en de Samsung Health-app geeft je inzicht in je sport en welzijn.

Tegenwoordig is Android het populairste besturingssysteem voor smartphones, met als grootste concurrent Apples iOS. Het grootste voordeel van een goede iPhone met iOS is de veiligheid.

Dit gesloten besturingssysteem is zo ontwikkeld dat alleen door Apple goedgekeurde apps beschikbaar zijn. Toch is het verschil tegenwoordig minimaal – Android is over het algemeen veilig te gebruiken, zeker als je alleen apps installeert uit de Play Store!

Koopgids: hoe kies ik de beste Samsung-telefoon?

Ben je benieuwd welke Samsung-telefoon het beste bij je past? Lees dan deze koopgids!

Hoe groot wordt je nieuwe Samsung-telefoon?

Smartphones lijken steeds groter te worden, maar Samsung heeft ook kleinere modellen. Ga je voor een joekel van een telefoon, of houd je het bescheiden? Welk schermformaat het beste is, hangt af van je gebruik en persoonlijke voorkeuren.

Om het overzichtelijk te houden:

  • Een kleine telefoon is 5,8 inch (14,7 cm) of kleiner. Deze past altijd in je hand en in je broekzak. Het is een prettig formaat om mee te appen en bellen, maar om films en series te kijken gebruik je liever een grotere telefoon. Voor games is deze telefoon niet geschikt.
  • De gemiddelde telefoon is 5,8 tot 6,2 inch (14,7 cm tot 15,7 cm). Waarschijnlijk past ook deze telefoon nog in je broekzak, maar hij neemt merkbaar meer plek in beslag. Af en toe een serie of film kijken kan prima op dit formaat.
  • Een grote telefoon is 6,2 tot 6,4 inch (15,7 cm tot 16,3 cm). Perfect om films mee te kijken en te gamen, iets minder makkelijk vast te houden. Je went hier gelukkig snel aan.
  • Een extra grote telefoon is 6,4 inch (16,3 cm) of groter. Tegenwoordig is dit formaat eerder regel dan uitzondering. Hij past niet in elke broekzak en is niet zo makkelijk met één hand te bedienen. Gelukkig is hier wel handigheid in te vinden. Bovendien krijg je er wel wat voor terug! Films en series komen goed tot hun recht. Een game spelen is ook een totaalervaring. 🎮 Ook als de interface van je besturingssysteem is ingezoomd voor extra leesbaarheid, passen bij deze telefoons meer icoontjes en dergelijke op het scherm.

Welke techniek schuilt achter je scherm?

De ontwikkeling van schermtechnieken staat niet stil. Er is tal van displays op de markt, met ieder zijn voor- en nadelen. Grofweg zijn de beeldtypes te verdelen in twee soorten: lcd en amoled.

Lcd-schermen

De afkorting 'lcd' staat voor 'liquid crystal display'. Het scherm heeft vloeibare kristallen die een bepaalde kleur uitzenden zodra er licht op schijnt. Achter deze kristallen zit de nodige lichtbron (backlight) die de vloeibare kristallen aanstuurt.

Het voordeel van deze techniek is de helderheid die het oplevert – die overstijgt de amoled-schermen. Het nadeel is het contrastratio: zwart is nooit écht zwart, omdat er altijd licht aan blijft staan om de kristallen aan te sturen.

Niet alle lcd-schermen werken echter precies hetzelfde, en daardoor verschillen de prestaties onderling ook. De twee bekendste onder smartphones zijn TFD- en IPS-lcd. ⤵️

  • TFT-lcd is een verbeterde versie van lcd. Deze techniek haalt een hogere beeldkwaliteit dan de 'oude' lcd-techniek, maar helaas zijn de kijkhoeken iets minder geslaagd. Het scherm is niet vanuit elke hoek even goed zichtbaar.
  • IPS-lcd is de nieuwste innovatie op het gebied van lcd-schermen. Kleuren zijn natuurgetrouwer weergegeven en uit elke kijkhoek even goed zichtbaar. Bovendien is nogmaals de beeldkwaliteit verbeterd.

Amoled-schermen

'Amoled' staat voor 'active matrix organic light emitting diode'. De pixels in een amoled-scherm bestaan uit individuele, organische led-lampjes, die ieder zelf licht geven. Dit maakt een backlight overbodig, waardoor het scherm een stuk dunner is.

De kleurweergave van een amoled-scherm is realistischer dan zijn tegenhanger. Zwart is écht zwart – de pixels zijn op die plaatsen uitgeschakeld. Dit maakt het scherm ook energiezuiniger dan een lcd-scherm.

Samsung adverteert veel met 'samoled' (super-amoled). Dit is een techniek waarbij het touchscreen in het display zelf is verwerkt. Dit is dus niet een extra laag over het scherm heen.

Dit maakt het scherm nóg dunner dan 'normale' oled, en de aanraakgevoeligheid hoger dan eerder mogelijk was.

Bij de meeste Samsung-telefoons kun je de aanraakgevoeligheid van het touchscreen zelf instellen. Ga hiervoor naar Instellingen > Beeldscherm > Aanraakgevoeligheid. Het schuifje naar links verplaatsen vermindert de aanraakgevoeligheid, terwijl naar rechts de aanraakgevoeligheid verhoogt.

Schermresolutie

De schermresolutie staat voor het aantal pixels dat op een scherm past. Hoe hoger dit aantal, hoe scherper de beeldkwaliteit.

Deze specificatie lijkt belangrijk, maar dit hangt vooral van je schermformaat af. Op een klein scherm is een hogere schermresolutie verwaarloosbaar.

Je ogen schieten wat dat betreft tekort – het verschil tussen hogere resoluties zijn bijna of helemaal niet te zien. Op een groter scherm zie je wél verschil. Daarop ziet een lagere resolutie blokkerig uit, en daar heeft niemand trek in!

Bedenk wel dat een hoge resolutie ook een flink prijskaartje heeft. Bovendien zuigt de schermresolutie je batterij sneller leeg. 🪫

Onder Samsung-telefoons kom je vooral deze schermresoluties tegen:

  • HD+ (1480 × 720 pixels). Deze schermresolutie is lager, maar de accuduur is hierdoor hoger.
  • FHD+ (2220 × 1080 pixels). Tegenwoordig hebben alle Samsung-telefoons minimaal deze schermresolutie.
  • WQHD+ (1960 × 1440 pixels). Deze schermresolutie is nog scherper dan FHD+. Dit zuigt wel de accu sneller leeg.

Je vraagt je misschien af: zijn er Samsung-telefoons met 4K-panelen? Nee! Je vindt ze wel op hun tv's, maar 4K-panelen op tv's kom je vooral tegen bij concurrerende modellen van Sony en hier en daar een verdwaalde Motorola.

Op sommige Samsung-telefoons kun je de schermresolutie aanpassen. Hiervoor ga je eerst naar Instellingen > Beeldscherm > Schermresolutie.

Hier zie je welke schermresoluties beschikbaar zijn voor je toestel. Wisselen tussen resoluties is voordelig voor je accuduur: door de schermresolutie te verlagen, gun je de accu een langer leven!

Camera

Tegenwoordig heb je geen losse camera meer nodig om goede foto's te maken – dat doe je met je Samsung-telefoon! Het techbedrijf streeft constant naar innovatie, ook op het gebied van camera's.

De kwaliteit van de camera lees je af in megapixels. Laat je hierdoor echter niet verleiden! De beeldkwaliteit is ook afhankelijk van de lichtomstandigheden.

De sensor is het belangrijkst – voor heldere, gedetailleerde foto's heb je een grote sensor nodig. Hoe groter de sensor, hoe meer licht er in de camera doordringt. Dit lees je af aan het f-getal (diafragmagetal).

Dit formuleren we als bijvoorbeeld f/2, of f/1.6. Hierbij geldt: hoe lager het getal, hoe groter het diafragma.

Een camera met veel megapixels is daarnaast alleen van belang als je de foto's op formaten groter dan A4 wil printen. Kies dan voor minimaal 16 megapixels!

Je ziet steeds vaker dat smartphones meerdere camera's op de achterzijde hebben. Hierdoor kun je verschillende lenzen gebruiken. Naast een standaard lens krijg je daarom doorgaans ook een (ultra)groothoeklens en een telelens.

Een groothoeklens legt landschappen of gebouwen vast in breed beeld. Zo past alles in één foto, zonder kwaliteitsverlies! Als je het nog breder wil trekken, biedt de ultragroothoeklens een uitkomst. Een skyline komt volledig tot zijn recht – gewoon met de camera van je smartphone.

De high-end Samsung-telefoons (in de Galaxy S-lijn) hebben ook een telelens. Deze lens maakt optische zoom mogelijk – inzoomen zonder kwaliteitsverlies.

Let goed op de specificaties van je Samsung-telefoon. Daar vind je terug hoeveel je in kunt zoomen, bijvoorbeeld 3x optische zoom of 4x optische zoom.

Er verschijnen steeds meer extra functies, dus houd deze ook in de gaten:

  • Met de Single Take-functie maak je tot wel 14 foto's tegelijk. Zo weet je zeker dat er eentje tussen zit die gelukt is! Je gebruikt deze functie door onder in je camera-app op 'enkele opname' te klikken. Houdt de opnameknop ingedrukt om de foto's te maken.
  • Met de nachtmodus maak je duidelijke foto's, zelfs je in een donkere of slecht verlichte omgeving staat. De camerasensor is in staat de weinige hoeveelheid licht goed op te nemen en zo toch een heldere foto te maken. Houd wel je camera goed stil, want een foto maken in nachtmodus duurt net iets langer dan normaal; meestal een seconde of drie. De functie nachtmodus staat onder in de camera-app onder de knop 'Meer'.
  • Beeldstabilisatie helpt video's die al bewegend zijn opgenomen, te stabiliseren. Deze functie werkt echter ook op foto's! De camera corrigeert de bewegingen van je smartphone terwijl je een foto of video maakt. Je kunt daarvoor uiteraard ook een goede statief of een goede selfiestick gebruiken.

De 5 beste Samsung-telefoons op een rij

1. Samsung Galaxy Z Fold 4

1. Samsung Galaxy Z Fold 4
Kleur: Zwart
Opslagcapaciteit: 256 GB
Geschikt voor onderwater: Ja

2. Samsung Galaxy S23 Plus

2. Samsung Galaxy S23 Plus
Kleur: Zwart
Opslagcapaciteit: 256 GB
Geschikt voor onderwater: Nee

3. Samsung Galaxy Z Flip 4

3. Samsung Galaxy Z Flip 4
Kleur: Graphite
Opslagcapaciteit: 256 GB
Geschikt voor onderwater: Ja

4. Samsung Galaxy A54 5G

4. Samsung Galaxy A54 5G
Kleur: Zwart met
Opslagcapaciteit: 128 GB
Geschikt voor onderwater: Nee

5. Samsung Galaxy S21 FE

5. Samsung Galaxy S21 FE
Kleur: Graphite
Opslagcapaciteit: 128 GB
Geschikt voor onderwater: Nee

Opslagacpaciteit

Het opslaggeheugen van je telefoon heb je nodig voor apps, bestanden en het besturingssysteem. Hoe groot de opslagcapaciteit is, verschilt per telefoon.

Fabrikanten drukken de opslagcapaciteit uit in GB: gigabyte. Hoe meer GB, hoe meer ruimte op je telefoon voor apps, foto's en video's. Maar hoeveel heb je nodig?

  • 64 GB is de minimale opslagcapaciteit van instapmodellen. Het is genoeg opslagcapaciteit om veel foto's op te slaan, maar voor veel grote video's kies je liever voor meer. Voor basisgebruik – bellen, whatsappen en foto's maken – is dit voldoende.
  • Minimaal 128 GB is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Je hebt hiermee genoeg opslag voor het offline opslaan van films en series, het downloaden van games en het maken van foto's en video's.
  • 256 GB is ruim voldoende voor iedereen die van foto's en video's houdt. Externe opslag is nergens voor nodig – die kwalitatieve kiekjes passen absoluut op je smartphone.
  • 512 GB opslag is nog een stapje verder. Je slaat zonder zorgen je favoriete films en series op en behoudt je video's en foto's in je galerij. Een uitgebreide muziekbibliotheek die ook offline te luisteren is? Ook dat is geen probleem!

Heb je je opslagbehoeften toch iets te conservatief ingeschat? 😅 Bij veel Samsung-modellen breid je gelukkig het geheugen eenvoudig uit met een microSD-geheugenkaart.

Let goed op dat je niet zomaar alles op een SD-kaart kan zetten. De standaardapps kun je hier bijvoorbeeld niet op kwijt. De meeste andere apps gelukkig wel!

Houd er rekening mee dat al ongeveer 20% van je opslagcapaciteit nodig is voor het besturingssysteem en de standaardapps.

Connectiviteit

Je Samsung-telefoon staat constant in verbinding met de buitenwereld, zodat je kunt bellen, whatsappen en internetten. Het is ook mogelijk om je smartphone te verbinden met andere elektronische apparaten, zoals een Bluetooth-speaker. Hoe zit het precies met die verbindingen?

Draadloze verbinding

Alle Samsung-telefoons hebben Bluetooth. Dit is een draadloze optie voor het uitwisselen van gegevens via radiogolven. Het Bluetooth-bereik verschilt per versie.

Kijk daarom goed welke versie je beoogde smartphone ondersteunt. Dit kan het verschil betekenen tussen een bereik van 10 of 100 meter!

Let wel: dit is ook afhankelijk van de standaard die het verbonden apparaat. De zwakste schakel bepaalt uiteindelijk welke Bluetooth-versie wordt gebruikt bij een verbinding tussen twee apparaten!

Ook ondersteunen de meeste Samsung-modellen NFC: near field communication. Deze verbindingsmethode is vergelijkbaar met Bluetooth, maar dan over een kleinere afstand: slechts 10 centimeter.

Je kent het waarschijnlijk van contactloos betalen, maar je kunt er ook mee inchecken in het ov, of data uitwisselen met andere NFC-apparaten.

Je Samsung-telefoon heeft ook toegang tot het internet, via wifi, 4G of 5G. Samsung-telefoons met een 5G-modem ondersteunen een hogere internetsnelheid dan oudere versies. Let goed op of je provider ook toegang tot het 5G-netwerk biedt; anders heb je er niets aan!

Bedrade verbinding

Naast tal van draadloze verbindingsopties, bestaan er ook nog steeds kabeltjes. Deze heb je nodig om je Samsung-telefoon op te laden, of om oortjes of een koptelefoon te verbinden – mits je dit niet ook draadloos doet!

Houd wel in je achterhoofd dat draadloos opladen niet met elk toestel mogelijk is. Info hierover vind je altijd in de producteigenschappen terug.

De standaardkabel voor oortjes en koptelefoons is overigens de 3,5mm-jack. Niet elk Samsung-model heeft deze nog, dus let hier goed op als je trouw blijft aan de kabel!

De meeste toestellen hebben bovendien een usb-c-ingang. Deze gebruik je niet alleen om je telefoon op te laden, maar ook om eventuele je oortjes aan de telefoon te koppelen.

Veel hebben inmiddels zo'n aansluiting of een adapter hiervoor, juist omdat de 3,5mm-aansluiting niet meer per definitie op een telefoon te vinden is. Hebben je oortjes of koptelefoon niet de juiste uitgang? Overweeg dan een verloopstekker!

De EU verplicht vanaf 2024 een usb-c-ingang in alle elektronische apparaten. Dit doen ze om elektronisch afval te verminderen.
Samsungtelefoon in oplader, bovenaanzicht

Simkaart

Een simkaart is een klein kaartje met een grote taak: verbinden met het mobiele netwerk. Je provider verstrekt een simkaart. Afhankelijk van het Samsung-model heb je een nano-simkaart, micro-simkaart of mini-simkaart nodig.

In een dual-sim-telefoon passen twee simkaarten tegelijk. Zo kun je twee telefoonnummers op één toestel gebruiken – bijvoorbeeld een werk- en privé-nummer.

Voor sommige Samsung-modellen is dit een optie, dus zoek naar informatie hierover in de producteigenschappen van je beoogde model als dit iets is wat je zoekt.

Stof- en waterdicht?

Steeds meer Samsung-telefoons zijn stof- en waterdicht. In hoeverre dat geldt, lees je af aan de IP-certificering. Deze heeft de volgende vorm: 'IPXX'.

Als het goed is, staan er cijfers in de plaats van X'en! Zie je wél een 'X' staan, dan betekent dat dat de telefoon niet is getest op stof- en/of waterdichtheid. Het eerste getal na de afkorting staat voor de stofdichtheid. Het tweede getal laat de waterdichtheid zien.

De meeste Samsung-telefoons hebben een IP-certificering van IP68 of IP69 – volledig beschermd tegen stof en beschermd tegen onderdompeling voor langere tijd. Toch is een zwemtocht met je smartphone niet aan te raden! 😅

Batterijduur

Het laatste – maar niet onbelangrijke – aandachtspuntje is de batterij. Hoelang gaat die mee, en hoe snel is hij opgeladen?

Je leest de batterijcapaciteit af aan mAh: milliAmpère-uur. Hoe hoger deze waarde, hoe groter de batterijcapaciteit. Dit betekent dat je de smartphone langer kan gebruiken, voordat de batterij leeg is.

Toch ligt het niet zo simpel. Hoelang je telefoon meegaat, hangt ook van je stroomverbruik af. Dat is weer afhankelijk van de apps die je gebruikt, het type scherm dat de telefoon heeft (lcd gebruikt bijvoorbeeld meer dan oled), en of je bijvoorbeeld uren lang naar Google Maps zit te turen.

Let ook goed op de oplaadtijd, de tijd die het kost om de telefoonbatterij van helemaal leeg naar helemaal vol te laden.

Ben je te ongeduldig om hier op te wachten? Kies dan een Samsung-model dat snelladen ondersteunt. Je telefoon neemt dan in korte tijd veel stroom op, waardoor die sneller is opgeladen! Je kunt ook altijd uitwijken naar de beste powerbank!

Specificaties van Samsung-telefoons naast elkaar

Opslagcapaciteit
1Samsung Galaxy Z Fold 4256 GB
2Samsung Galaxy S23 Plus256 GB
3Samsung Galaxy Z Flip 4256 GB
4Samsung Galaxy A54 5G128 GB
5Samsung Galaxy S21 FE128 GB

Samsung Galaxy Z Fold 4

Opslagcapaciteit: 256 GB

Samsung Galaxy S23 Plus

Opslagcapaciteit: 256 GB

Samsung Galaxy Z Flip 4

Opslagcapaciteit: 256 GB

Samsung Galaxy A54 5G

Opslagcapaciteit: 128 GB

Samsung Galaxy S21 FE

Opslagcapaciteit: 128 GB

Veelgestelde vragen over Samsung-telefoons

Ben je nog niet uitgeleerd? Hieronder vind je nog meer informatie over de beste Samsung-telefoons! 😊

Hoe schakel je een Samsung-telefoon uit?

Houd de aan/uit-knop en de volume-omlaag-toets tegelijkertijd ingedrukt voor enkele seconden. Nu verschijnt het menu in beeld om je telefoon uit te schakelen, opnieuw op te starten of de alarmstand in te schakelen.

Druk simpelweg op 'uitschakelen' en je Samsung-telefoon staat in no-time uit!

Hoe reset je een Samsung-telefoon?

Ga naar Instellingen > Algemeen beheer > Resetten > Fabrieksgegevens herstellen en druk op de knop 'Resetten'. Zorg altijd dat je ergens een reservekopie hebt opgeslagen, want anders raak je bestanden en/of gegevens kwijt als je ze nergens anders hebt opgeslagen!

Hoe traceer je een Samsung-telefoon?

Ga eerst naar de 'Zoek mijn mobiel'-website. Selecteer 'Aanmelden' en log in met je Samsung-account. Als je Samsung-telefoon is ingeschakeld en verbonden met wifi of een mobiel netwerk, verschijnt nu de laatst bekende locatie van je toestel.

Conclusie

Hopelijk ben je na het lezen van deze koopgids een stapje dichter bij de beste Samsung-telefoon.

Welk toestel het beste is, hangt helemaal af van je eigen voorkeuren. Ga je veel foto's maken? Kies dan voor voldoende opslagcapaciteit, en houdt de cameraspecificaties in de gaten.

Heb je de Samsung-telefoon alleen nodig voor bellen, appen en internetten? Dan ben je goedkoper uit met een simpel toestel uit bijvoorbeeld de Galaxy A-lijn, in plaats van de high-end Galaxy S-lijn. De technische extraatjes van de laatstgenoemde zijn dan overbodig.

Mis je nog iets, of is iets niet helemaal duidelijk? Ik hoor het graag van je in onderstaand feedbackformulier! 📝 Bedankt voor het lezen.

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?