Smart en Stylish met de Beste Smartwatch

Wist je dat in het tweede kwartaal van 2021 ruim 18 miljoen smartwatches wereldwijd zijn verkocht – en dat in vergelijking met ongeveer 12 miljoen rond dezelfde tijd in 2020? 🤯 Je bent dus niet de enige die op zoek is naar de beste smartwatch!

Op het moment van schrijven hebben we de cijfers van 2024 nog niet, maar wellicht zet de stijging nog even voort. Draag jij je steentje hieraan bij? Dan moet je wel weten waarop je idealiter let bij je zoektocht.

Apple Watch SE 2022 Smartwatch

Apple Watch SE 2022 Smartwatch
Bekijk op Bol.com

Apple Watch Series 9

Apple Watch Series 9
Type GPS: Zelfstandige GPS
Geschikt voor besturingssysteem: iOS
Bekijk op Bol.com

Waarom een smartwatch aanschaffen?

Anders dan bij gewone horloges, is het de bedoeling dat je je smartwatch via bluetooth met je smartphone verbindt. Een smartwatch noemt men dan ook wel eens 'het verlengstuk van je smartphone'.

Dit zie je ook als je kijkt naar de verschillende termen die men gebruikt om verschillende smartwatches aan te duiden, zoals 'activity tracker' of 'sporthorloge'. Je kunt je sportsessie tracken met enkel je telefoon, maar met een van de zojuist genoemde horloges doe je dit veel nauwkeuriger.

Veel mensen beschouwen deze horloges ook als smartwatches, en sommigen juist niet. In de praktijk is er niet zozeer een duidelijk onderscheid te maken tussen deze horloges.

Wel hebben deze horloges een gemeenschappelijke eigenschap: je kunt ze verbinden met wifi en bluetooth en er zitten verschillende functies op, waarmee deze horloges zich onderscheiden dan 'reguliere' horloges. In dit artikel behandel ik de term 'smartwatch' als overkoepelende productcategorie.

Sommige smartwatches zijn speciaal ontwikkeld voor het bijhouden van je sportprestaties. Met het beste sporthorloge om je pols heb je dan ook altijd zicht op al je sportprestaties!

Binnen de categorie 'sporthorloges' zijn sommigen zelfs specifiek geschikt voor een bepaalde sport. Ben je een fanatieke hardloper? Dan kun je vast 'uit de voeten' met een hardloophorloge. Meer geavanceerde smartwatches hebben zelfs ook een slaapmeter.

Smartwatches zijn echter niet alleen voor fanatieke sporters bedoeld, maar ook als je je algehele leefstijl wilt verbeteren. Ze houden dingen bij als je calorieverbranding, je hartslag, enzovoorts. Hoe geavanceerder het horloge is, hoe uitgebreider de meetfuncties. Hier kom ik nog op terug.

Een ander voordeel van een smartwatch: met een smartwatch om je pols mis je nooit belangrijke berichtjes en ben je altijd bereikbaar. Flexibel en snel.

Zoals je ziet is een smartwatch multifunctioneel en zijn er veel verschillende redenen om er eentje te kopen. Om een smartwatch te kiezen die bij je wensen past, moet je wel op verschillende punten letten.

Als je vooral het aantal stappen wil bijhouden heb je andere – en minder geavanceerde – eigenschappen nodig dan wanneer je een fanatieke sporter bent.

Om wat overzicht te krijgen van al deze smartwatches ben ik op onderzoek uitgegaan. Hieronder vind je alle punten die je in je achterhoofd moet houden.

Koopgids: hoe kies ik de beste smartwatch?

Compatibiliteit

Hoewel je een smartwatch ook zonder smartphone kunt gebruiken, geniet je meer van dit apparaat en de functies als je het horloge verbindt met je smartphone.

Check allereerst of het besturingssysteem van de smartwatch compatibel is met die van je smartphone. De besturingssystemen die het vaakst voorkomen zijn WatchOS, Tizen en Wear OS. 

Ben je een echte Apple-fan en in het bezit van een iPhone? Kies dan voor een Apple Watch. Dit is het enige type smartwatch dat goed – nee, naadloos – aansluit op iOS (het besturingssysteem van een iPhone).

Heb je een goede Samsung-telefoon op zak? Dan kies je voor een smartwatch met het besturingsysteem Tizen of Wear OS. Tizen is het besturingssysteem van Samsung, dus het is te verwachten dat dit perfect werkt met Samsung-telefoons.

Gebruik je een andere smartphone die draait op Android? Dit werkt het beste met horloges met Wear OS.

Smartphones met Wear OS kun je trouwens ook koppelen aan een iPhone, maar let op: er zijn wel een paar beperkingen. Zo kun je bijvoorbeeld wel appjes ontvangen, maar je kunt hier niet op reageren. Andersom werkt het anders: een Apple Watch werkt simpelweg niet met een Android-telefoon.

Gps en navigatie

Steeds meer smartwatches hebben een eigen gps-functie. Dit is een techniek waar je smartwatch je locatie, bewegingssnelheid en tijd die je nodig had om van A naar B te komen mee berekent.

Dit is ideaal als je de smartwatch gebruikt tijdens het hardlopen! Zo zie je precies hoe lang je route was, waar je bent geweest en hoelang het heeft geduurd.

Welnu, veel smartwatches gebruiken de gps-functie van je telefoon om je locatie en hieraan gerelateerde informatie te berekenen. In dat geval kun je je telefoon niet thuislaten tijdens je hardloopronde, omdat de smartwatch niet onafhankelijk de bovengenoemde zaken kan berekenen.

Sommige modellen die wél een eigen gps-functie hebben, staan je ook toe te navigeren. Waar je ook naartoe gaat, dankzij deze functie raak je nooit de weg kwijt. 😉

Meetwaarden

Een smartwatch kan niet alleen de route, snelheid en tijd van je hardlooprondje meten via de gps-functie. Een smartwatch kan een gezonde leefstijl stimuleren, door de verschillende metingen die je dit apparaatje kan aansturen. 

Zo zijn er smartwatches met een stappenteller. Hiermee stimuleert een smartwatch op een laagdrempelige manier een gezonde leefstijl. Ook een korte wandeling draagt bij aan een gezonde leefstijl. Volgens de Nederlandse Hartstichting moeten mensen dagelijks 8000 stappen zetten. 

Wil je bewuster bezig zijn met je eetpatroon? Dan is een smartwatches met een caloriemeting ideaal!

Met een hartslagmeter voorkom je dat je je lichaam overbelast. Deze functie is vooral te vinden bij zogeheten sporthorloges. Dit is interessant voor fanatiekelingen.

Horloges als de Apple Watch letten daarbij ook op je hartslagpatroon, en geven melding als deze onregelmatig is. Dit is een goede gezondheidsindicatie (en meteen een reden om contact op te nemen met je huisarts, indien hier iets mis is).

Ook meten sommige horloges zelfs je bloedzuurstofgehalte en je ademhalingsfrequentie.

Een goede nachtrust is ook belangrijk voor een gezonde leefstijl. Een smartwatch met een slaapmeter kan handig zijn om meer inzicht te krijgen in je slaapgewoonten. Samen met de bovengenoemde metingen als je hartslag en ademhaling, geeft dit je een goed inzicht van hoe goed je slaapkwaliteit is.

Daarnaast meten de meeste smartwatches ook zaken die minder met je gezondheid te maken hebben, zoals je hoogte, draaiing,

De 5 beste smartwatches op een rij

1. Apple Watch SE 2022 Smartwatch

2. Samsung Galaxy Watch 6

3. Apple Watch Series 9

3. Apple Watch Series 9
Type GPS: Zelfstandige GPS
Type simkaart: Geen simkaart
Primair gebruik smartwatch: Verlengstuk van je Apple iPhone
Geschikt voor besturingssysteem: iOS
Meetwaarden: ECG functie, Hartslagfunctie, Inzicht in verschillende slaapfasen, Stappenteller, Temperatuurmeter, Tracking menstruatiecyclus, Zuurstofgehalte in bloed, Trappenteller

4. Google Pixel Watch 2

4. Google Pixel Watch 2
IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)
Type GPS: Zelfstandige GPS
Type simkaart: Geen simkaart
Primair gebruik smartwatch: Verlengstuk van je Android smartphone, Als sieraad om je pols, Inzicht in gezondheid, Inzicht in sport
Geschikt voor besturingssysteem: Android
Meetwaarden: Afstandmeting, Stressmonitor, Barometer, Hartslagfunctie, Bewegingssensor, ECG functie, Inzicht in hoeveelheid slaap (uren), Inzicht in verschillende slaapfasen, Snelheidsmeter, Stappenteller, Tracking menstruatiecyclus, Zuurstofgehalte in bloed

5. Fitbit Versa 3

5. Fitbit Versa 3
IP-certificering: IPX8 (Stofdichtheid nvt, volledig waterdicht)
Type GPS: Zelfstandige GPS
Type simkaart: Geen simkaart
Primair gebruik smartwatch: Inzicht in gezondheid
Geschikt voor besturingssysteem: iOS, Android
Meetwaarden: Inzicht in verschillende slaapfasen, Inzicht in hoeveelheid slaap (uren), Afstandmeting, Stappenteller, Trappenteller, Bewegingssensor, Snelheidsmeter, Zuurstofgehalte in bloed, Caloriemeting, Hartslagfunctie, Hoogtemeter, Stressmonitor, Barometer, Tracking menstruatiecyclus

Notificaties van je smartphone

Dat een smartwatch soms wordt aangeduid als ‘verlengstuk van je smartphone’ is niet zonder reden! Met sommige smartphones ontvang je berichten en mails, en reageer je in sommige gevallen zelfs hierop.

Wil je nog een stapje verder gaan? Kies dan voor een smartwatch met een eigen simkaart. Dan kun je zelfs binnenkomende telefoontjes beantwoorden! Zo ben je altijd en overal eenvoudig bereikbaar, zelfs tijdens je training als je druk aan het sporten bent. 

Op veel smartwatches installeer je ook apps. Download bijvoorbeeld de Buienradar app op je horloge, en ontvang updates over een naderende plensbui! 🌧️ 

Muziek afspelen met smartwatch 

Een echte muziekliefhebber heeft graag de favoriete afspeellijst bij de hand. Met een ingebouwde muziekspeler kun je overal en altijd van je favoriete muziek genieten!

Luister je liever naar een informatieve podcast? Ook dat is natuurlijk mogelijk. Download je favoriete afspeellijst en je bent ready to go!

Opslag 

Als je veel muziek of apps op je smartwatch wil gebruiken, moet je ook stilstaan bij de opslagruimte. Met 32 GB kun je gerust al je favoriete muziek en apps opslaan.

Gebruik je een smartwatch alleen om je stappen bij te houden? Dan heb je meer dan genoeg met 8 GB opslagruimte. 

Connectiviteit 

Een kenmerk van een smartwatch is de connectiviteit via bluetooth. Een andere vorm is NFC (near field communication).Dit is een techniek waar je op een veilige manier gegevens uitwisselt. Het lijkt op bluetooth, maar heeft een kleiner bereik tot 10 centimeter.

NFC-verbindingen verstoren elkaar niet snel, waardoor er minder gegevens verloren gaan dan bij datauitwisseling via Bluetooth. Met NFC kun je ook contactloos betalen. Het versleutelt je vertrouwelijke gegevens, waardoor je ze zorgeloos verzendt.

Batterij

Je wilt natuurlijk niet dat de smartwatch opeens onverwachts uitvalt. Check dit niet alleen bij de productspecificaties, maar ook bij de reviews. Dit geeft vaak een beter beeld van de daadwerkelijke prestaties. Bekijk ook hoelang het duurt om de batterij op te laden.

Er zijn ook smartwatches met een solar functionaliteit. Deze solar horloges hebben een ingebouwde batterij die wordt opgeladen via zonne-energie! ☀️ Dankzij de oplaadbare cel(len) wordt het zonlicht omgezet naar energie.

En als de zon niet schijnt? Geen probleem! De meeste solar watches kun je ook opladen via een kabel, maar een solar watch is ideaal voor iedereen die zo min mogelijk energie wilt verbruiken.

Bandje: materiaal en polsomtrek 

Een smartwatch draag je om je pols, dus deze moet goed passen. Kijk ook eventueel naar het type materiaal. Wat vind je fijn zitten? Heb je allergieën? Houd deze zaken in gedachten!

Je wilt natuurlijk dat je smartwatch comfortabel om je pols heen zit. Om je horloge goed af te stellen moet je het horloge ongeveer twee vingers boven je pols te dragen. Zorg dat het apparaat strak genoeg om je pols zit. Zo verschuif je het horloge niet. Maar let op: het horloge moet je niet te strak doen, je wilt jezelf geen pijn doen.

Water- en stofbestendigheid.

In alle omstandigheden genieten van je smartwatch? Bekijk dan ook de IP-certificering. Deze code geeft aan in hoeverre je smartwatch stof- en waterbestendig is.

Achter de code staan twee cijfers: het eerste cijfer gaat om de stofbestendigheid en het tweede cijfer geeft de vochtbestendigheid aan. Hoe hoger het cijfer, des te beter is je smartwatch beschermd tegen stof en water.

De hoogst mogelijke stofbestendigheid is 6, terwijl vochtbestendigheid tot 9 gaat. Hoger dan 8 zie je echter niet echt in smartwatches en gerelateerde tech.

Aan de ATM-waarde lees je nog preciezer af hoe waterbestendig het horloge is:

  • 3 ATM: regen en spatwaterdicht.
  • 5 ATM: waterdicht; je kunt met het horloge om zwemmen en douchen.
  • 10 ATM: snorkel- en watersportbestendig.
  • 20 ATM: bestendig tot dieptes van 30 meter.
  • 100 ATM: geschikt voor diepzeeduiken.

Specificaties van smartwatches naast elkaar

Geschikt voor besturingssysteemPrimair gebruik smartwatch
1Apple Watch SE 2022 Smartwatch
2Samsung Galaxy Watch 6
3Apple Watch Series 9iOSVerlengstuk van je Apple iPhone
4Google Pixel Watch 2AndroidVerlengstuk van je Android smartphone, Als sieraad om je pols, Inzicht in gezondheid, Inzicht in sport
5Fitbit Versa 3iOS, AndroidInzicht in gezondheid

Apple Watch SE 2022 Smartwatch

Apple Watch Series 9

Geschikt voor besturingssysteem: iOS

Primair gebruik smartwatch: Verlengstuk van je Apple iPhone

Google Pixel Watch 2

Geschikt voor besturingssysteem: Android

Primair gebruik smartwatch: Verlengstuk van je Android smartphone, Als sieraad om je pols, Inzicht in gezondheid, Inzicht in sport

Fitbit Versa 3

Geschikt voor besturingssysteem: iOS, Android

Primair gebruik smartwatch: Inzicht in gezondheid

Veelgestelde vragen over smartwatch

Hoe koppel ik mijn smartwatch aan mijn smartphone? 

Om je smartwatch te koppelen, moet je de bijbehorende app downloaden. Welke app je nodig hebt staat aangegeven bij de productspecificaties van je smartwatch. Met deze app koppel je via Bluetooth je smartwatch en smartphone aan elkaar.

Wanneer moet ik mijn smartwatch opladen? 

Je kunt de smartwatch het beste opladen nog voordat het batterijniveau onder de 5% ligt. Gebruik je smartwatch niet totdat deze uitvalt. Dit is beter voor de levensduur van de batterij.

Is er ook een smartwatch die geschikt is voor mijn kind?

Ja, er zijn ook smartwatches te vinden die speciaal ontwikkeld zijn voor je kindje. Deze bevatten doorgaans een onafhankelijke gps-functie, waardoor je altijd weet waar je kind is.

Conclusie

Om de beste smartwatch te vinden, moet je jezelf allereerst afvragen waar je de smartwatch voor wilt gebruiken. Dit helpt je al een heel eind op weg in de zoektocht naar een smartwatch.

Zo zijn er smartwatches die vooral als verlengstuk van je smartphone fungeren, sporthorloges om je sportprestaties bij te houden of activity trackers om je dagelijkse bezigheden te monitoren. Kijk vervolgens naar de compatibiliteit en de technische snufjes, zoals de meetfuncties en gps-functie.

Dankjewel voor het lezen. Ik ben benieuwd welke smartwatch je kiest!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?