Met deze Tips Kies Je het Beste Hardloophorloge!

De wekker gaat af: je trekt je beste hardloopschoenen aan en gaan met die banaan! Na een lekker rondje hardlopen kom je voldaan thuis. Hoeveel kilometers heb je nu eigenlijk in de benen? Om jezelf te motiveren om te hardlopen, wil je het beste hardloophorloge aanschaffen.

Maar wat is de hoeveelheid keuze overweldigend! Geen zorgen, in dit artikel help ik graag je op weg naar het beste hardloophorloge voor jou!

Garmin Forerunner 265 Running Smartwatch

Garmin Forerunner 265 Running Smartwatch
Bekijk op Bol.com

Garmin Fenix 7 Pro Solar

Garmin Fenix 7 Pro Solar
Geschikt voor besturingssysteem: Android, iOS
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Bekijk op Bol.com

Apple Watch Ultra GPS +

Apple Watch Ultra GPS +
Geschikt voor besturingssysteem: iOS
Bekijk op Bol.com

Waarom een hardloophorloge aanschaffen?

Een hardloophorloge is een sporthorloge dat specifiek gericht is op het meten van hardloopprestaties. Meten is weten! 🧐 Het bijhouden van je prestaties helpt je om gemotiveerd te blijven en het meeste uit je hardlooprondje(s) te halen.

Verder is het prettiger hardlopen met een hardloophorloge dan enkel je smartphone. Op sommige horloges kun je zelfs muziek zetten en je tocht bijhouden via GPS, waardoor je je telefoon al helemaal thuis kunt laten!

Voordat je het beste hardloophorloge op je pols hebt, is het goed om te weten waar je precies op moet letten bij de aanschaf. Wat voor jou het beste hardloophorloge is, hangt af van hoe vaak je rent en welke doelen je jezelf stelt.

Om een beter beeld te krijgen van je persoonlijke situatie, heb ik hieronder drie 'soorten' hardlopers gezet:

  • De recreatieve hardloper: je loopt niet structureel, maar vind het fijn om af en toe een rondje te hardlopen. Ontspanning staat voor jou centraal.
  • De regelmatige hardloper: je loopt ongeveer twee keer per week. Jouw doel is om fitter te worden of om af te vallen.
  • De prestatiegerichte hardloper: jij bent een fanatiekeling! Jij trekt – vrijwel – dagelijks je hardloopschoenen aan. Je bent gericht op het verbeteren van je hardloopprestaties, bijvoorbeeld omdat je traint voor een marathon.

In welk type herken jij jezelf? Nu je een beter beeld hebt van jouw persoonlijke situatie, neem ik je graag mee naar de volgende stap: een overzicht van de belangrijkste punten om op te letten bij je aanschaf.

Koopgids: hoe kies ik het beste hardloophorloge?

Nu je een idee hebt van waarom je een hardloophorloge zou willen aanschaffen, is het tijd om stil te staan bij welke eigenschappen de prestaties en de fit van je toekomstige hardloophorloge bepalen.

Snelheid, afstand en routes: GPS-toepassing

Hoeveel kilometer heb je in de benen? Om dit te meten is GPS onmisbaar. Dis een van de basisfuncties die voor elke hardloper interessant is. GPS is een satellietsysteem waarmee je snelheid, afstand en routes registreert.

Op geavanceerdere hardloophorloges installeer je ook routes voorafgaand aan je training. Over navigatie gesproken: er zijn ook horloges met een digitaal kompas of een heel navigatiesysteem. Met deze functies raak je nooit de weg kwijt!

Check ook of het gaat om een zelfstandige GPS of een GPS dat enkel werkt in combinatie met je smartphone. Het voordeel van een zelfstandige GPS is dat je je smartphone lekker thuis kan laten, maar hier hangt doorgaans een hoger prijskaartje aan.

Apple Watch om pols van sporter heen

Voorkom blessures met een hartslagmeter

Hoe voorkom je blessures en bewaak je de intensiteit van je trainingen? Dit doe je door te trainen gebaseerd op je hartslagzones. De meeste horloges hebben een hartslagmeter, waarmee je op specifieke hartslagzones kan trainen. Zo kun je specifieke hartslagzones aanhouden om je conditie te verbeteren of om te focussen op vetverbranding.

De hartslagmeter kan ingebouwd zijn, maar ook werken in combinatie met een hartslagband. Deze laatste is de nauwkeurigste optie, omdat deze direct je hartslag meet, via je borstkas. Hartslagmetingen via de polsband zijn iets minder nauwkeurig, omdat de meetlocatie verder weg ligt van de daadwerkelijke bron van je hartslag: je hart!

Is je hartslag erg hoog tijdens een hardlooprondje, dan krijg je bij sommige modellen een melding. Dan is het tijd om even rustig aan te doen! 😅

Een ingebouwde muziekspeler: je favoriete muziek altijd dichtbij

Lekker energiek bezig zijn met een lekker muziekje? Kies dan voor een hardloophorloge met ingebouwde muziekspeler. Op sommige horloges kun je ook je favoriete podcast beluisteren.

De precieze opties hiervoor en opslagcapaciteiten verschillen per model. Heb je een hardloophorloge waar een aparte simkaart of eSIM in kan? Dan kun je je muziek streamen. Is dit niet het geval, dan moet je goed letten op de opslagcapaciteit en daarop de hoeveelheid muziek, podcasts en/of audioboeken die je opslaat afstemmen.

Een eSIM is een elektronische simkaart. Je krijgt geen daadwerkelijk kaartje dat je in de horloge stopt, maar een QR-code die je via de bijbehorende app op je smartphone scant.

VO2max-meting en trainingsfuncties

Wil je je hardlooptechniek verbeteren? Kies dan een horloge met een VO2max-meter en ingebouwde trainingsfuncties. Met een VO2max-meter meet je de maximale zuurstofopname in je bloed.

Het gaat hierbij om hoe goed je lichaam je zuurstof gebruikt tijdens een intensieve activiteit. Dit is een indicatie van je fysieke conditie. Hoe hoger je VO2max, hoe fitter je bent.

Ingebouwde trainingsfuncties zijn onmisbaar voor de fanatiekeling! Zo kun je bijvoorbeeld de uitdaging aangaan tegen je virtuele partner. Stel de snelheid van je virtuele maatje in en zorg dat je sneller bent.

IS je hardloophorloge ook in staat tot intervaltraining, dan stel je die van tevoren in om intensieve sessies af te wisselen met rustmomenten.

De 5 beste hardloophorloges op een rij

1. Garmin Forerunner 265 Running Smartwatch

2. Garmin Fenix 7 Pro Solar

2. Garmin Fenix 7 Pro Solar
Type GPS: Zelfstandige GPS
Geschikt om mee te betalen: Ja
Meetwaarden: Afstandmeting, Barometer, Bewegingssensor, Caloriemeting, Hartslagfunctie, Hoogtemeter, Inzicht in hoeveelheid slaap (uren), Inzicht in verschillende slaapfasen, Snelheidsmeter, Stappenteller, Stressmonitor, Tracking menstruatiecyclus, Trappenteller, Zwangerschapstracking, Zuurstofgehalte in bloed
Geschikt voor besturingssysteem: Android, iOS
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Batterijduur wearable: 37
Bluetooth: Ja

3. Apple Watch Ultra GPS +

3. Apple Watch Ultra GPS +
Type GPS: Zelfstandige GPS
Geschikt om mee te betalen: Ja
Meetwaarden: ECG functie, Hartslagfunctie, Inzicht in verschillende slaapfasen, Stappenteller, Temperatuurmeter, Tracking menstruatiecyclus, Zuurstofgehalte in bloed, Trappenteller
Geschikt voor besturingssysteem: iOS
Batterijduur wearable: 0.75
Bluetooth: Ja

4. Garmin Instinct 2 Solar

4. Garmin Instinct 2 Solar
Type GPS: Zelfstandige GPS
Geschikt om mee te betalen: Ja
Meetwaarden: Afstandmeting, Barometer, Bewegingssensor, Caloriemeting, Hartslagfunctie, Hoogtemeter, Inzicht in hoeveelheid slaap (uren), Inzicht in verschillende slaapfasen, Snelheidsmeter, Stappenteller, Stressmonitor, Temperatuurmeter, Tracking menstruatiecyclus, Trappenteller, Zuurstofgehalte in bloed, Zwangerschapstracking
Geschikt voor besturingssysteem: Android, iOS
Batterijduur wearable: 416.63
Bluetooth: Ja

5. Garmin Vivoactive 5 Music Smartwatch

5. Garmin Vivoactive 5 Music Smartwatch
Type GPS: GPS in combinatie met smartphone
Geschikt om mee te betalen: Ja
Meetwaarden: Afstandmeting, Bewegingssensor, Caloriemeting, Inzicht in hoeveelheid slaap (uren), Inzicht in verschillende slaapfasen, Snelheidsmeter, Stappenteller, Stressmonitor, Tracking menstruatiecyclus, Hartslagfunctie, Zwangerschapstracking
Geschikt voor besturingssysteem: Android, iOS
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Batterijduur wearable: 11
Bluetooth: Ja

Activity tracker

Over een rustmoment gesproken: hardloophorloges hebben vaak ook functies die niet specifiek gericht zijn op het hardlopen, maar meer gericht zijn op je algehele gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan een slaapmeter, stappentellen of calorieënteller.

Deze horloges zijn vergelijkbaar met activity trackers. Dit is vooral interessant als je een prestatiegerichte hardloper bent, maar ook als je begonnen bent met hardlopen om je fitheid te verbeteren.

Bewaak je slaappatroon met een slaapmeter

Met een slaapmeter krijg je inzicht in je energieniveau: een goede nachtrust hernieuwt je energie. Horloges met een slaapmeter meten niet alleen de slaapkwaliteit, maar ook de slaapfases. Een volwassene heeft minimaal 8 uur slaap nodig. Dit geldt zeker voor sporters. Niet alleen voorafgaand, maar ook ná een intensieve training is het belangrijk om je rust te nemen.

Stappen tellen: niet alleen tijdens het hardlopen

Hoe actief ben je, ook buiten je trainingen om? Dit meet je met een ingebouwde stappenteller. Dit is geen noodzaak voor je hardlooptrainingen, maar wel interessant als je bewust werkt aan een gezonde leefstijl. Ook minder intensief bewegen heeft invloed op je gezondheid: de Nederlandse Hartstichting geeft 8.000 stappen per dag als richtlijn voor een gezonde leefstijl.

Afvallen met een caloriemeting

Hardloophorloges zijn ook in staat tot meten hoeveel calorieën je verbrandt. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld aan het hardlopen bent om af te vallen. Een caloriemeting kan op basis van je hartslag of het aantal stappen, of in sommige gevallen zelfs beide.

De caloriemeting op basis van je hartslag is het nauwkeurigst: afhankelijk van je leeftijd, gewicht en geslacht, verbrand je boven een bepaalde hartslag calorieën.

Notificaties van je smartphone

Sommige hardloophorloges ondersteunen niet alleen een gezonde, maar ook een flexibele leefstijl. Zo'n hardloophorloge lijkt op een smartwatch: ze beschikken bijvoorbeeld over wifi en de mogelijkheid tot contactloos betalen.

Het is ook mogelijk om notificaties van je smartphone op je horloge te ontvangen. Zo ben je éxtra flexibel. Wel is het belangrijk dat de verbinding tussen je horloge en je telefoon stabiel is, alsook de verbinding van je telefoon met het wifi-netwerk of de telefoonmast waarmee deze verbonden is.

Op sommige hardloophorloges kun je overigens ook reageren op berichten. Erg makkelijk is dit niet, maar als je telefoon bedolven ligt onder van alles en nog wat in je rugzak, is het wel een prettige, snelle optie om te hebben in zo'n scenario.

Hardloophorloge om een Apple watch heen

Compatibiliteit en verbinden met andere apparaten

Over connectiviteit gesproken: wat is het besturingssysteem van je smartphone? Het horloge maakt alleen verbinding met je smartphone als beide een compatibel besturingssysteem gebruiken.

De meest voorkomende besturingssystemen zijn iOS en Android. Sommige hardloophorloges met Android werken ook met iOS smartphones, maar let op: de functies zijn dan wel beperkt.

Als de besturingssystemen compatibel zijn, hoe maakt je horloge verbinding met andere apparaten? Hiervoor moet het horloge beschikken over een bluetooth-functie. Bluetooth zet een draadloze verbinding tussen het horloge en je smartphone op.

Naast bluetooth zijn er ook hardloophorloges met een ANT+ functie. ANT+ is net zoals bluetooth een techniek om apparaten draadloos met elkaar te verbinden. Het verschil is dat ANT+ meerdere apparaten tegelijkertijd met elkaar kan verbinden. Met ANT+ kun je je hardloophorloge bijvoorbeeld zowel met je smartphone als je hartslagband verbinden.

Deze verbinding werkt alleen tot een afstand van een meter of 10. Heeft je hardloophorloge een eigen simkaart of eSIM, een ingebouwde gps-tracker en/of een ingebouwde mediaspeler? Dan kun je je telefoon thuislaten voor je hardlooptochten. Is dit niet het geval, dan moet je je telefoon alsnog meenemen om alles uit je hardloophorloge te halen.

Batterijduur en oplaadtijd

Halverwege je training valt het horloge uit. Oorzaak? De batterij is leeg. Geen pretje. Let daarom op de batterijduur. De meeste hardloophorloges gaan minstens 7 dagen mee. Als de batterij leeg is, dan wil je een zo kort mogelijke oplaadtijd. De batterijduur en oplaadtijd staan bij de productspecificaties, maar bekijk ook de reviews: dit geeft een beter, realiteitsgetrouw beeld van de batterijduur en oplaadtijd.

IP-certificering: stof- en waterbestendigheid

Als fanatieke hardloper trotseer je weer en wind. Vooral met de Nederlandse weersomstandigheden wil je natuurlijk dat het horloge stof- en waterbestendig is! Check hiervoor de IP-certificering. Deze heeft twee cijfers: het eerste cijfer staat voor stofbestendigheid, het tweede geeft de mate van vochtbestendigheid aan.

Het hoogste cijfer voor de stofbestendigheid is 6, wat in de meeste gevallen ook wel te vinden is bij hardloophorloges. Vochtbestendigheid loopt op tot 9, maar bij mobiele apparaten zie je meestal 8 en lager staan. Dit cijfer staat hierbij voor een bestendigheid tegen onderdompeling onder hoge druk, maar de precieze omstandigheden zijn aan de fabrikant om te verduidelijken.

Hoe hoger het cijfer, des te beter je horloge te gebruiken is in een Nederlandse plensbui! ☔️

Specificaties van hardloophorloges naast elkaar

Type GPSGeschikt voor besturingssysteem
1Garmin Forerunner 265 Running Smartwatch
2Garmin Fenix 7 Pro SolarZelfstandige GPSAndroid, iOS
3Apple Watch Ultra GPS +Zelfstandige GPSiOS
4Garmin Instinct 2 SolarZelfstandige GPSAndroid, iOS
5Garmin Vivoactive 5 Music SmartwatchGPS in combinatie met smartphoneAndroid, iOS

Garmin Forerunner 265 Running Smartwatch

Garmin Fenix 7 Pro Solar

Type GPS: Zelfstandige GPS

Geschikt voor besturingssysteem: Android, iOS

Apple Watch Ultra GPS +

Type GPS: Zelfstandige GPS

Geschikt voor besturingssysteem: iOS

Garmin Instinct 2 Solar

Type GPS: Zelfstandige GPS

Geschikt voor besturingssysteem: Android, iOS

Garmin Vivoactive 5 Music Smartwatch

Type GPS: GPS in combinatie met smartphone

Geschikt voor besturingssysteem: Android, iOS

Veelgestelde vragen over hardloophorloges

Wat is het verschil tussen een hardloophorloge en een activity tracker?

Een activity tracker en een hardloophorloge hebben enkele overeenkomsten: beide bevatten een stappenteller, hartslagmeter of caloriemeter. Een hardloophorloge heeft daarnaast meer functies, zoals GPS om je snelheid, afstand en routes vast te leggen. Als je meer bewust bezig wil zijn met je hardloopprestaties, kies je voor een hardloophorloge!

Waarom een hardloophorloge aanschaffen?

Een hardloophorloge helpt je om bewuster te hardlopen. Meten is weten! Dit kan een extra motivatie zijn om jezelf steeds verder te ontwikkelen als hardloper. Extra snufjes zoals een ingebouwde muziekspeler brengen je ook meer plezier tijdens het hardlopen. Je favoriete nummer op geeft je een energieboost om door een pittige training te komen.

Hoe betrouwbaar zijn de metingen van een hardloophorloge?

Als je een hardloophorloge koopt, wil je weten hoe nauwkeurig de metingen zijn. De nauwkeurigheid verschilt per type hardloophorloge alsook per type meting. Een caloriemeting werkt bijvoorbeeld op basis van het aantal stappen dat je hebt gezet, op basis van je hartslag, of beide. Een caloriemeting die je hartslag meeneemt in zijn berekeningen zijn doorgaans het nauwkeurigst.

Hoe duur is een hardloophorloge?

Het exacte prijskaartje is afhankelijk van de functionaliteiten van het horloge. De goedkopere varianten liggen rond de € 100,-, maar voor een meer geavanceerd horloge betaal je al gauw € 500,-. Zoals je in dit artikel hebt gelezen, zijn er veel verschillende functies beschikbaar. De prijzen variëren dan ook sterk: er is voor ieder wat wils!

Conclusie

Met al deze kennis over de types metingen, GPS-opties en waterdichtheid, heb je genoeg kennis om erop uit te gaan en de beste hardloophorloges te bekijken – én een keuze te maken!

Beantwoordt dit artikel de vraag omtrent wat de beste hardloophorloge is voor jou? Ik hoor het graag hieronder, in het feedbackformulier! Vragen, tips en ander commentaar – het is allemaal welkom. Voor nu: bedankt voor het lezen, en evel plezier met je aankoop!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?