Je hebt behoefte aan snelheid. Je wilt zo snel rennen als een paard en zo soepel als een tijger. Je gaat erop uit, maar na een tijdje voel je pijn aan je enkels en voeten. Misschien zijn deze sneakers toch beter geschikt als fashion item en minder als de beste hardloopschoenen. Maar welke schoenen zijn wel geschikt? 🤔
Wil je buiten gaan hardlopen zonder de ongemakken van slechte schoenen? Of wil je serieus gaan trainen en je persoonlijke doelen behalen? Verdiep je dan in de beste hardloopschoenen voor elke loper.
Je besluit om actiever te leven en meer te gaan sporten. Je wilt geen geld uitgeven aan een dure sportschool. Je wilt snel naar buiten en een lekker rondje rennen. De beste hardloopschoenen helpen je hierbij, en zo ook bij het behalen van je persoonlijke doelen.
Niet elke schoen is geschikt voor hardlopen. De eerste paar keer op je normale schoenen kan best. Als je meer wil halen uit het hardlopen en serieus wil trainen zijn goede hardloopschoenen essentieel.
Goede hardloopschoenen helpen je om spieren te trainen op een manier die blessures voorkomt, en goed aansluit bij het hardlopen. Ook helpen ze om je te verbeteren en je lichaam daarin te ondersteunen.
Hardlopen zonder pijn is ook fijn. Door eerst te kijken naar hoe je loopt, voorkom je blessures op lange termijn. Ben je een neutrale loper, een loper met onderpronatie of een loper met overpronatie? En welke schoen past bij dit type loper? Ik leg het hieronder allemaal uit.
Om het hardlopen soepel te laten verlopen, is een goede hardloopschoen essentieel. Door te kijken naar hoe je loopt en waar je wil hardlopen vind je – na het lezen van deze koopgids – de geschikte hardloopschoenen voor al je wensen.
Je besluit om te gaan hardlopen, maar waar ga je dit doen? Ren je liever in het bos op een zachte ondergrond, of liever op de verharde weg? Ook bij deze keuze zit er een verschil in hardloopschoen.
Bij de specificatie van de schoen staat aangegeven voor welk type ondergrond de schoen geschikt is. Heeft de schoen als modelnaam 'street' of is de schoen geschikt voor type ondergrond 'Weg'. Dan zijn deze goed te gebruiken op straat.
Wil je buiten op een zachte ondergrond – zoals in het bos – lopen, of wil je op ruig terrein lopen met bergen? Let dan op schoenen die geschikt zijn voor het type ondergrond 'Trail'.
Beide type schoenen verschillen in pasvorm, demping en materiaal. Deze eigenschappen zijn sterk afhankelijk van hoe je rent en het type voet. Hieronder ga ik daar dieper op in.
Als je net begint met hardlopen, is het belangrijk dat je luistert naar je voeten. Te snel te veel willen zorgt voor vervelende blessures. Hoe je loopt, meet je met pronatie.
Pronatie is de manier waarop de voet zich neerzet en afwikkelt tijdens het lopen. Er zijn drie type lopers: de neutrale lopen, de loper met onderpronatie en de loper met overpronatie.
Bij de neutrale loper land de voet op de buitenkant van de hiel en rolt hij vervolgens naar binnen. De enkel blijft recht boven de hiel. Je herkent jezelf als neutrale loper door naar je oude schoenzool te kijken. De slijtage zie je in een soort S vorm van hiel tot grote teen op de zool.
Neutrale lopers hebben veel keuze aan schoenen. Geschikt voor de neutrale loper is een schoen met demping in de hiel. De neutrale loper loopt verder correct en heeft weinig demping elders nodig. Omdat de neutrale loper weinig ondersteuning nodig heeft, is een lichtgewicht schoen geschikt.
Onderpronatie noemt men ook wel 'supinatie'. Hierbij kantelt de voet naar buiten en gebruik je de buitenkant van de hiel en de kleine tenen om af te zetten. De voet kantelt vervolgens niet naar binnen en de druk op de buitenkant van de voet vergroot.
Bij onderpronatie is een neutrale schoen met weinig extra ondersteuning belangrijk. Denk hierbij aan een demping met lichte ondersteuning over de gehele zool. Verder heb je hardloopschoenen nodig met hoge rotatiestijfheid. Hoge rotatiestijfheid of hoge torsiestijfheid betreft de mate waartoe de schoen zich laat 'uitwringen'.
Bij overpronatie – ook wel 'antipronatie' genoemd – kantelt de voet naar binnen. De voet landt op de buitenkant van de hiel en rolt vervolgens naar binnen. Doordat er veel belasting is op de binnenkant van de voet, loop je onstabiel.
Bij overpronatie is een schoen met goede ondersteuning en demping nodig. Let op bij het kopen van de schoen dat je gaat voor een schoen met antipronatie. Deze schoenen hebben een extra blokje in de schoen. Dit zorgt ervoor dat je voet lichtelijk terug naar buiten wordt geduwd.
Voor elk type loper bestaat een ideale demping en dempingspunten. Heb je eenmaal een beeld van welk type loper je bent, dan is het tijd om te kijken naar de demping van de hardloopschoenen.
Net zoals de neutrale loper, heb je ook neutrale demping. Deze twee gaan vaak samen. Hierbij is de demping van de schoen minimaal. De demping heeft geen invloed op het looppatroon.
Bij responsieve ondersteuning is de tussenzool wat dikker en geeft meer demping tijdens het lopen. Meer ondersteuning is fijn als je op verharde wegen loopt. Deze demping vangt de schokken van de loper op.
Schoenen met een dikke zool die veel demping geeft, bieden maximale ondersteuning. Dit type demping is geschikt voor mensen die blessuregevoelig zijn of wat meer wegen. Ze vangen de schokken tijdens het hardlopen goed op, wat blessures voorkomt. Daarbij gaat het niet alleen om je voeten en enkels, maar ook je knieën en rug.
Let bij schoenen met maximale ondersteuning op dat je langzaam begint met trainen. Omdat dit type schoenen wat zwaarder zijn, kost het meer kracht om te bewegen. Bouw de training daarom langzaam op en luister goed naar je gevoel.
Nog vrij nieuw zijn schoenen met een carbonplaat. Een carbonplaat is een tussenzool van licht en stijf materiaal. Het fijne van deze tussenzool is dat het werkt als een soort springveer. Hierbij heb je een goede snelheid nodig voor extra stimulans bij het afzetten.
Schoenen met een carbonplaat geven weinig ondersteuning en demping. De schoenen zijn ideaal als je wil hardlopen op een stevig tempo. De schoenen gebruik je vooral voor marathons. Deze schoenen zijn niet geschikt voor de doorsnee hardloper of hardlopers die op een normaal of rustig tempo hardlopen.
Bij sommige schoenen staat de term 'EVA' aangegeven. Dit staat ook voor het type demping. EVA (ethyleen vinyl acetaat) is een tussenzool bestaande uit synthetisch schuim en heel veel kleine luchtbelletjes. Dit geeft een licht en dempend gevoel tijdens het hardlopen.
Het nadeel van EVA-tussenzolen is dat ze snel slijten. Elke keer als je hardloopt en druk zet op de schoen, gaan de luchtbelletjes kapot. De demping vermindert dan, en de zolen voelen niet meer fijn aan.
Dempingspunten op de zool zijn de punten waar de schoen de impact het meeste dempt. Het verschilt per loper welke dempingspunten fijn zijn. Dit heeft te maken met het al eerder benoemde pronatie en voetlanding.
Ben je een neutrale loper, dan is demping in de hak geschikt. Omdat de neutrale loper op de buitenkant van de hiel afwikkelt, is extra ondersteuning op die plek fijn.
Aangezien de neutrale loper verder niet heftig naar binnen of buiten valt, is een demping over de gehele zool ook prima. Daarom is het voornamelijk afhankelijk van je eigen voorkeur waar je demping fijn vindt.
Bij zowel lopers met onder- en overpronatie, is demping in de voorvoet fijn zijn. Als je voelt dat je veel op de voorvoet landt, dan is dit niet alleen fijn: dan extra demping voor de voorvoet zelfs nodig. Dit ondersteunt de voet, waardoor je later geen pijn krijgt tijdens het lopen – of erna, door blessures!
Een zool met demping bij de hak en voorvoet is fijn als je lichte demping wil over de gehele zool. Een zool met lichte demping over de gehele voet is ook fijn als je zelf aan je voetlanding en loopstijl wil werken. Zo vangt de demping toch de schokken heb en werk jij ondertussen aan het correct trainen van de betrokken spieren.
Offset, of 'heel drop', is het verschil van de dikte van de zool bij de teen en bij de hak. De offset van de zool ligt tussen de 0 en 15 mm. De manier waarop je loopt, heeft weer invloed op het aantal millimeter offset dat goed voor je is. Dit alles heeft weer te maken met pronatie:
Alle schoen materialen zijn anders en hebben voor- en nadelen. De meeste schoenen hebben een combinatie van verschillende materialen.
Mesh en nylon zijn lichte stoffen die goed ademen. Dit is fijn als je een luchtige schoen wil en zweetvoeten wil tegengaan. Door het lichte materiaal voelt de schoen ook lichter aan.
Leer zorgt voor een stevige schoen. Het schoonmaken van het materiaal gaat makkelijk, maar er komt weinig lucht door het materiaal heen. Wel moet je een leren schoen goed inlopen, omdat het materiaal zo stug is. De schoen staat dan helemaal naar je voet.
Imitatieleer is, net als echt leer, makkelijk schoon te maken. Ook komt er weinig lucht door het materiaal. Nepleer is wel makkelijker in te lopen en minder stug dan echt leer.
TPU staat voor 'thermoplastisch polyurethaan'. TPU is een materiaal dat slijtage tegengaat. Hierdoor gaan de schoenen langer mee. Het materiaal is vaak te vinden op de wreef en de hiel van de schoen, omdat daar doorgaans veel wrijving ontstaat.
De maat van een hardloopschoen is vaak anders dan je gewend bent van je gebruikelijke schoenen. Voor het hardlopen is 0,5 tot 1 centimeter nodig tussen de tenen en de binnenrand van de schoen. Omdat je meer ruimte nodig hebt om te bewegen in deze schoenen, raadt men vaak een maat groter aan dan gebruikelijk.
Je checkt of je hardloopschoen de juiste maat heeft op verschillende manieren, zoals door op de inlegzool te gaan staan en/of door een schoen simpelweg aan te trekken en te voelen of hij comfortabel zit, ook als je loopt of een stukje rent. Twijfel je nou echt over je maat. Ga dan naar een schoenenwinkel die maatadvies aanbied.
Pasvorm | Demping | Geslacht | Materiaal buitenlaag | Dempingspunt | |||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Nike Revolution 6 Nn Sportschoenen | Normaal | Lichte ondersteuning | Mannen | Mesh | Gehele schoen | Bekijk op Bol.com |
2 | adidas Performance Galaxy 6 Schoenen | Normaal | Lichte ondersteuning | Unisex | Textiel | Geen demping | Bekijk op Bol.com |
3 | New Balance 520v8 Heren Sportschoenen | Normaal | Maximale ondersteuning | Mannen | Textiel | Gehele schoen | Bekijk op Bol.com |
4 | Trail Scout 3 Sportschoenen Mannen | Normaal | Maximale ondersteuning | Mannen | Textiel, Synthetisch, Rubber | Gehele schoen | Bekijk op Bol.com |
5 | adidas Response Super 3.0 W | Normaal | Lichte ondersteuning | Vrouwen | Textiel | Geen demping | Bekijk op Bol.com |
Pasvorm: Normaal
Demping: Lichte ondersteuning
Geslacht: Mannen
Materiaal buitenlaag: Mesh
Dempingspunt: Gehele schoen
Pasvorm: Normaal
Demping: Lichte ondersteuning
Geslacht: Unisex
Materiaal buitenlaag: Textiel
Dempingspunt: Geen demping
Pasvorm: Normaal
Demping: Maximale ondersteuning
Geslacht: Mannen
Materiaal buitenlaag: Textiel
Dempingspunt: Gehele schoen
Pasvorm: Normaal
Demping: Maximale ondersteuning
Geslacht: Mannen
Materiaal buitenlaag: Textiel, Synthetisch, Rubber
Dempingspunt: Gehele schoen
Pasvorm: Normaal
Demping: Lichte ondersteuning
Geslacht: Vrouwen
Materiaal buitenlaag: Textiel
Dempingspunt: Geen demping
Gemiddeld zijn hardloopschoenen na 1.000 km hardlopen toe aan vervanging. Dit verschilt wel per type schoen. Ren je twee tot drie keer per week, dan zijn de schoenen waarschijnlijk na een jaar aan vervanging toe. Ren je regelmatig een marathon, dan al na een half jaar.
Hierbij moet je echter ook stilstaan bij het materiaal van de schoen en de dikte van de zool. Schoenen waarin TPU zit verwerkt, gaan bijvoorbeeld langer mee dan modellen zonder.
Als je comfortabel wil rennen, is de manier waarop je de schoenen aandoet heel belangrijk. Strik je de schoen niet goed, dan heb je kans op blessures, blauwe nagels en blaren. Er zijn verschillende strikmethodes voor verschillende schoenen en voorkeuren, dus het is mogelijk dat je enkele moet proberen voor je de beste methode hebt gevonden.
Voor een korte wandeling kan je best hardloopschoenen gebruiken. Loop je regelmatig of wil je langer wandelen, dan raad ik het je af hardloopschoenen te dragen. Tijdens het wandelen beweeg en belast je je voeten anders dan tijdens hardlopen.
Wil je wel langer gaan wandelen? Ga dan op zoek naar goede wandelschoenen. Goede wandelschoenen voor heren en dames zijn, net als hardloopschoenen, in alle vormen en maten te krijgen.
Nu weet je waar je allemaal op moet letten bij het aanschaffen van goede hardloopschoenen. Je bent je bewust van welk type loper je bent, welke offset daarbij past en hoe de schoen er uit moet zien. Laat hieronder weten of deze tips nuttig waren en welke hardloopschoenen bij jou passen.
En nu huissleutels mee, mobiel in de zak, je beste hardloophorloge om, schoenen goed gestrikt! Heb je alles af kunnen vinken? Klaar voor de start ... af! 👟