Wees je Beste Zelf met het Beste Sporthorloge

Goede resoluties zijn niet alleen bedoeld als weloverwogen gedachtes rondom het nieuwe jaar. Je kunt het hele jaar door beslissen je leven te beteren door er een beetje beweging in te brengen. Het beste sporthorloge maakt hierbij zijn intrede als je mobiele coach!

Een vervanging van een daadwerkelijk opgeleide trainer is het niet, maar een stok achter de deur – of een steuntje in de rug – net wél. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb daar wel behoefte aan!

In dit artikel krijg je daarom niet alleen de beste sporthorloges te zien, maar ook hoe je de beste uitkiest.

Garmin Forerunner 265 Running Smartwatch

Garmin Forerunner 265 Running Smartwatch
Bekijk op Bol.com

Apple Watch Ultra GPS +

Apple Watch Ultra GPS +
Formaat horlogekast: 45
Waterdichtheid: 10 ATM (Zwemmen- & snorkelen)
Bekijk op Bol.com

Garmin Fenix 7 Pro Solar

Garmin Fenix 7 Pro Solar
Formaat horlogekast: 47
Waterdichtheid: 10 ATM (Zwemmen- & snorkelen)
Bekijk op Bol.com

Waarom een sporthorloge aanschaffen?

Ik verklapte het in het introstukje al een beetje, maar een sporthorloge is een goed middel om je sportdoelen te behalen. Het is een handig apparaatje dat je net als een normaal horloge om je pols draagt, maar allerlei extra functies heeft.

Je zou kunnen zeggen dat de beste activitytracker hier ook onder valt. Afhankelijk van de specifieke eigenschappen, lijkt het zelfs op de beste smartwatch.

Het apparaatje houdt onder andere je hartslag bij, waardoor je veel inzichten in je gezondheid krijgt. De meeste beschikken ook over een gps-tracker, waardoor je al je hardloop- of fietsroutes naderhand kunt nalopen, wat het meteen een goed hardloophorloge maakt!

Het werkt uiterst motiverend om een sporthorloge te dragen, omdat je heel de dag inzichten krijgt in hoeveel stappen je zet, hoeveel calorieën je hebt verbrand en hoe hoog je hartslag is – zowel tijdens inspanning, als in rust. Door geregeld te zien te krijgen hoe je bezig bent, werkt dat motiverend omdat je je doelen wilt behalen.

Nu is het wel zo dat vaak naar je resultaten kijken ook nadelig kan uitpakken. Dit hangt niet alleen af van je eigen standpunt, maar ook de activiteiten die je horloge registreert. Indien je een gemiste hardloopsessie en een wat vette snack los kunt laten, is het in orde. Zolang je maar kunt blijven relativeren, is een sporthorloge een goede toevoeging aan je routine.

Verder ziet een sporthorloge ook uit als een mooie gadget om je pols dat mooi aansluit op je andere tech. De meeste horloges koppel je dan ook moeiteloos met een Samsung-telefoon, een andere Android-telefoon of zelfs een iPhone.

Koopgids: hoe kies ik het beste sporthorloge?

Er zijn allerlei verschillende sporthorloges te vinden, zowel on- als offline. Op het eind komt het er op neer welke je het mooist vind, omdat ze intern gezien erg op elkaar lijken. Ik zal hieronder een aantal specificaties noemen die belangrijk zijn om te hebben in je sporthorloge.

Compatibiliteit

Wil je je horloge verbinden met je smartphone? Op die manier haal je er wel het meeste uit! Wel moet je goed stilstaan bij of en hoe het sporthorloge samenwerkt met je smartphone.

Hoewel een Apple Watch op zich ook met Android-telefoons werkt, vergt dit veel omwegen, wat het proces er niet gebruiksvriendelijker op maakt. Laat Apple Watches dan ook liever liggen als je geen iPhone hebt.

Andersom geldt min of meer hetzelfde. iPhones geven sterk de voorkeur aan Apple Watches. Er zijn overige horloges die ook wel samenwerken met iOS (het besturingssysteem van iPhones), zoals de Samsung Galaxy Watch 3, maar dit is geen naadloos proces. Niet alle metingen komen even goed door op je iPhone als dat ze op een Android-telefoon zouden doen.

Heb je een Android-telefoon? Dan is je keuze veel uitgebreider. Naast Apple Watches (die op WatchOS draaien), werkt haast elke sporthorloge goed samen met Android.

Oplaadtijd

Aangezien het apparaatje veel van je gezondheidsgegevens moet verwerken, betekent dat wel dat je hem eens in de zoveel tijd moet opladen.

Gelukkig duurt dit vaak maar een paar uurtjes en kun je hem daarna weer voor enkele dagen tot zelfs weken dragen. De precieze periode is afhankelijk van het specifieke horloge.

Voor sommigen is dit een reden waarom ze toch liever geen sporthorloge aanschaffen, omdat het extra moeite kost op hem op te laden. Vrienden van mij die een sporthorloge hebben, vinden dat dat erg mee valt. Het plezier dat je eruit haalt, is groter dan de moeite die het kost om het apparaatje op te laden.

Apple Watch op oplader

Waterdichtheid

De meeste sporthorloges kunnen wel tegen wat water en dat is handig, want dan kan je het ook dragen tijdens het zwemmen bijvoorbeeld.

Er zijn verschillende soorten van waterdichtheid:

  • 0 ATM. Een horloge met deze vermelding kan helemaal niet tegen water, ook niet tegen regen.
  • 3 ATM. Dit horloge kan je dragen tijdens het handen wassen, lichte regen en transpiratie. Dit horloge kun je niet onderdompelen in water!
  • 5 ATM. Met dit horloge kun je zwemmen aan het wateroppervlak en rustig mee douchen. Duiken en snorkelen zijn echter geen opties.
  • 10 ATM. Dit horloge kun je dragen met de meeste watersportactiviteiten zoals zeilen, duiken in een zwembad, snorkelen of zwemmen.
  • 20 ATM. Dit horloge kun je met alle soorten watersportactiviteiten dragen, maar niet dieper mee duiken dan 40 meter!

Hiernaast is het handig om naar de IP-certificering te kijken. Die certificering bestaat uit twee cijfers na de afkorting: de eerste geeft de stofbestendigheid aan, en de ander de vochtbestendigheid.

De hoogst mogelijke certificering is IP69, waarbij de '6' staat voor volledige stofbestendigheid, en de '9' voor vochtdichtheid. Staat er een 'X' in plaats van een cijfer, dan is de vocht- of waterdichtheid niet getest.

Sensoren

Hartslagsensor

Als je horloge dit niet heeft, kun je het geen sporthorloge noemen! Je hartslag is waaraan het apparaatje herkent hoe goed je bezig bent met je work-out. Dat niet alleen: maar het geeft je ook handige inzichten op basis hiervan, zoals het aantal verbrande calorieën.

De meeste hartslagsensors werken constant waardoor je de meest accurate kijkjes krijgt in je eigen lichaam!

SpO2-sensor

Dit meet het zuurstofgehalte in je bloed door naar de kleur van je bloed te kijken. Het horloge schijnt een groen licht op je pols, waardoor het bloed zichtbaar wordt.

Je herinnert je de kleurencirkel vast nog: groen ligt tegenover rood, wat bloed dus goed zichtbaar maakt. Hoe donkerder het bloed, hoe zuurstofarmer het is. Als je minder dan 90% zuurstof in je bloed hebt, is het tijd om een arts in te schakelen!

Kompas

Deze is vanzelfsprekend: sommige sporthorloges hebben een ingebouwd kompas. Dat helpt ook meteen je kijkrichting te bepalen als je een navigatiesoftware gebruikt op het horloge.

Gps

Dit is wat navigeren daadwerkelijk mogelijk maakt. Een ingebouwde gps-tracker houd je locatie bij en legt je gelopen, gefietste of gezwommen route vast.

Ook maakt dit navigatie mogelijk. Zonder gps-tracker, weet je navigatiesoftware niet waar je je bevindt en welke kant je op moet.

Heeft je sporthorloge geen onafhankelijke gps-tracker? Dan gebruikt hij die van je telefoon om je locatie te bepalen en bij te houden.

Dit werkt iets minder nauwkeurig, maar zeer ernstige gevolgen voor je metingen heeft het niet. Wél betekent het dat je je telefoon altijd bij de hand moet hebben.

Gyroscoop

Hiermee meet een sporthorloge je bewegingssnelheid, en herkent deze of je rustig aan het lopen bent, of aan het joggen. Dit is ook wat je toestaat om je gemiddelde snelheid tijdens je laatste hardloopronde terug te zien!

Overige sensoren

Hier stopt de pret niet: er zijn nog talloze andere sensoren die een sporthorloge wellicht heeft, zoals bewegingssensoren (waardoor het scherm aanspringt zodra je je pols naar je toe draait), temperatuursensoren, ECG-sensoren, een nabijheidssensor, een barometer, enzovoorts.

De 5 beste sporthorloges op een rij

1. Garmin Forerunner 265 Running Smartwatch

2. Apple Watch Ultra GPS +

2. Apple Watch Ultra GPS +
Type GPS: Zelfstandige GPS
Meetwaarden: ECG functie, Hartslagfunctie, Inzicht in verschillende slaapfasen, Stappenteller, Temperatuurmeter, Tracking menstruatiecyclus, Zuurstofgehalte in bloed, Trappenteller

3. Garmin Fenix 7 Pro Solar

3. Garmin Fenix 7 Pro Solar
Type GPS: Zelfstandige GPS
Meetwaarden: Afstandmeting, Barometer, Bewegingssensor, Caloriemeting, Hartslagfunctie, Hoogtemeter, Inzicht in hoeveelheid slaap (uren), Inzicht in verschillende slaapfasen, Snelheidsmeter, Stappenteller, Stressmonitor, Tracking menstruatiecyclus, Trappenteller, Zwangerschapstracking, Zuurstofgehalte in bloed

4. Garmin

4. Garmin
Type GPS: GPS in combinatie met smartphone
Meetwaarden: Afstandmeting, Bewegingssensor, Caloriemeting, Inzicht in hoeveelheid slaap (uren), Inzicht in verschillende slaapfasen, Snelheidsmeter, Stappenteller, Stressmonitor, Tracking menstruatiecyclus, Hartslagfunctie, Zwangerschapstracking

5. Garmin Vivoactive 5 Music Smartwatch

5. Garmin Vivoactive 5 Music Smartwatch
Type GPS: GPS in combinatie met smartphone
Meetwaarden: Afstandmeting, Bewegingssensor, Caloriemeting, Inzicht in hoeveelheid slaap (uren), Inzicht in verschillende slaapfasen, Snelheidsmeter, Stappenteller, Stressmonitor, Tracking menstruatiecyclus, Hartslagfunctie, Zwangerschapstracking

Meetwaarden

Je kunt je voorstellen dat de metingen die je sporthorloge doet, sterk afhankelijk zijn van de sensoren die hij bezit.

De bekendste metingen staan hieronder in een lijst, en gebruiken een enkele sensor, of meerdere tegelijk:

  • Hartslag. Dit spreekt redelijk voor zichzelf, en vormt de basis van verschillende gezondheidsmetingen.
  • Snelheid. Deze meting is cruciaal om je sporthorloge automatisch te laten zien of je aan het hardlopen bent, of aan het wandelen.
  • Slaap, zowel de hoeveelheid als de kwaliteit ervan.
  • Afstandmeting, zodat je weet hoe ver je hebt gewandeld.
  • Stappentelling.
  • Trappentelling, oftewel hoeveel trappen en/of verdiepingen je op bent gelopen vandaag.
  • Caloriemeting.
  • Het weer – van temperatuur tot luchtvochtigheid en uv-straling.

Batterijduur

We hadden het eerder al over hoe lang het kan duren voordat je sporthorloge is opgeladen, maar de andere kant daarvan is hoe lang je hem kan dragen.

De meeste sporthorloges kan je wel een aantal dagen om als je af en toe een van de meetwaarden aanzet. Toch is het handig om dit even te checken voordat je aan de start van de atletiekbaan staat en je je activiteit niet kan meten.

Trainings- of andere sportprogramma's

Alle – of bijna alle – sporthorloges hebben ingebouwde trainingen en/of programma’s. Bij trainingen krijg je daadwerkelijk hulp: het horloge vertelt je tijdens je yoga-sessie wanneer het tijd is voor de volgende pose, of tijdens je HIIT-sessie wanneer je rust moet nemen, om maar wat te noemen.

Bij programma’s draait het meer om het bijhouden van je sessie en bijbehorende meetwaarden, zonder dat je begeleiding krijgt. Wel herkent je horloge welke activiteit je beoefent, of houdt daarmee rekening als je het programma zelf moet activeren.

Door een programma op je horloge te laten lopen dat aansluit op je activiteit, krijg je de nauwkeurigste metingen. Dat is ook wel wiedes: het apparaatje kan immers rekening houden met wat je precies aan het doen bent.

Sporthorloge Apple Watch om een pols met HIIT-training

Bediening

De bediening van een sporthorloge is meestal niet erg gecompliceerd. De meeste modellen werken met een touchscreen, of met knoppen, maar steeds meer bezitten een combinatie van de twee.

Dit laatste geniet de voorkeur. Je kiest daarbij zelf welke optie je gebruikt. Knoppen zijn vaak handig voor het scrollen of om shortcuts in te stellen, terwijl touchscreens handig zijn voor verdere navigatie – zodat je op dingen kunt tikken en erdoorheen kunt swipen.

Scherm

De meeste sporthorloges gebruiken een led-lcd-scherm. Dit is een goedkope optie die doorgaans goed belicht is. Wel slokt zo’n paneel redelijk wat energie op, wat de batterijduur niet ten goede komt.

Een (am)oled-scherm verbruikt minder energie, omdat pixels individueel aan en uit gaan. Zwarttinten zijn dan ook pixels die volledig uitgeschakeld zijn, en daardoor geen stroom verbruiken. Over het algemeen zijn (am)oled-schermen ook minder helder, wat vooral in direct zonlicht een nadelig effect heeft.

De schermdiameter speelt bij de bediening via een touchscreen ook een rol. Je moet genoeg ruimte hebben om comfortabel te kunnen swipen. Ook is het wel zo handig als je alles goed kunt lezen op het scherm, dus het moet vooral niet te klein zinn.

Tegelijkertijd is het belangrijk dat je het niet voelt en uitziet alsof je een computer op je pols draagt. Kortom: je moet de gouden middenweg vinden tussen functie en vorm.

Iemand met een tenger postuur en kleine handen kan beter voor een kleinere sporthorloge gaan dan een breder gebouwd persoon met grote handen – tenminste, wat betreft hoe goed de diameter aansluit op iemands uiterlijk.

Je kunt altijd afwijken als persoonlijke keuze. Zelf draag ik een grotere horloge ondanks dat ik zelf wat kleiner ben, simpelweg omdat ik graag met een groter scherm werk.

Opslag en apps

Dit spreekt redelijk voor zich. Als je een sporthorloge koopt die compatibel is met veel apps (die je ook daadwerkelijk wilt gebruiken), is het wel belangrijk dat het horloge deze ergens kwijt kan.

16 GB is zo’n beetje het minimum dat je nodig hebt om een beetje ademruimte over te houden. Zo hoef je niet continu apps te deïnstalleren.

Je hebt des te meer opslag nodig als je ook muziek wilt downloaden op je sporthorloge. Dit kan niet op alle modellen, maar als je een model hebt met een eigen gps-tracker en graag van je favoriete playlists of podcasts geniet onderweg zonder je telefoon mee te nemen, ga dan voor minimaal 32 GB.

Connectiviteit

Bluetooth is een standaardoptie op alle moderne sporthorloges. Hiermee verbind je hem aan je smartphone, maar hier blijft het niet bij.

Steeds meer modellen werken ook met NFC, oftewel near field communication. Dit stelt je in staat ultrasnel een Bluetooth-verbinding te maken met een ander compatibel apparaat, zoals een recente smartphone.

Dit doe je door het horloge tegen het andere apparaat aan te leggen of op maximaal 20 cm ervan af te houden, in de buurt van waar de NFC-chip zit. Ook doe je met een horloge met NFC betalingen.

Tenslotte zijn er modellen die compatibel zijn met een sim-kaart of eSIM. In dit laatste geval gaat het om een ‘elektronische’ sim-kaart. Met zo’n sporthorloge ben je in staat te bellen, sms’jes en WhatsApp-berichtjes te ontvangen en sturen, enzovoorts.

Specificaties van sporthorloges naast elkaar

Geschikt voor besturingssysteemType GPSMateriaalIntroductiejaar
1Garmin Forerunner 265 Running Smartwatch
2Apple Watch Ultra GPS +iOSZelfstandige GPSAluminium2023
3Garmin Fenix 7 Pro SolarAndroid, iOSZelfstandige GPSKunststof2023
4GarminAndroid, iOSGPS in combinatie met smartphoneAluminium2023
5Garmin Vivoactive 5 Music SmartwatchAndroid, iOSGPS in combinatie met smartphoneAluminium2023

Garmin Forerunner 265 Running Smartwatch

Apple Watch Ultra GPS +

Geschikt voor besturingssysteem: iOS

Type GPS: Zelfstandige GPS

Materiaal: Aluminium

Introductiejaar: 2023

Garmin Fenix 7 Pro Solar

Geschikt voor besturingssysteem: Android, iOS

Type GPS: Zelfstandige GPS

Materiaal: Kunststof

Introductiejaar: 2023

Garmin

Geschikt voor besturingssysteem: Android, iOS

Type GPS: GPS in combinatie met smartphone

Materiaal: Aluminium

Introductiejaar: 2023

Garmin Vivoactive 5 Music Smartwatch

Geschikt voor besturingssysteem: Android, iOS

Type GPS: GPS in combinatie met smartphone

Materiaal: Aluminium

Introductiejaar: 2023

Veelgestelde vragen over Sporthorloge

Waarom zit een gps-tracker in een sporthorloge?

Steeds meer sporthorloges beschikken over een zelfstandige gps-tracker, zodat je je work-outs kunt registreren zonder dat je je telefoon mee hoeft te nemen.

Als er geen zelfstandige gps-tracker in je sporthorloge zit, koppel je hem aan die van je telefoon. Dat betekent wel dat als je je route wilt registreren tijdens bijvoorbeeld het hardlopen, dat je altijd je telefoon bij je moet hebben.

Hoe kies je een sporthorloge?

Dat ligt aan wat je zelf belangrijk vindt. Het gaat om meer dan enkel het merk en de diameter van het scherm, maar vooral om wat de sporthorloge zoal meet. Denk hierbij aan calorieverbruik, gelopen afstand, je snelheid, je hartslag, bloedzuurstofwaarden, enzovoorts.

Daarnaast moet je ook denken aan of je notificaties wilt kunnen ontvangen en mogelijk berichtjes wilt beantwoorden, en waar je de horloge voor gebruikt.

Ga je veel hardlopen, of wil je juist mountainbiken, golfen of zelfs zwemmen? In dit laatste geval moet je ook aan de waterdichtheid denken, en bij mountainbiken aan stofbestendigheid.

Conclusie

Dat was nogal een dosis informatie, maar als het goed is, weet je nu wel waar je precies op moet letten! Ga je voor het grootste model met het helderste scherm? Kies je daarbij eentje die trainingen aanbiedt, of die in ieder geval je activiteiten herkent?

Hoe zit het met meetwaarden waar je geïnteresseerd in bent, en de prijs die je daarvoor wilt betalen? Genoeg om over na te denken dus!

Bedankt voor het lezen van dit artikel, en laat ons vooral even weten hieronder of het je geholpen heeft je nieuwe sporthorloge te vinden! 😄

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?