Printen vanuit je Luie Stoel met de Beste Wifi-Printer

Met de beste wifi-printer verzend je overal in je huis opdrachten naar je printer, zolang je maar wifi hebt! Spontaan die leuke vakantiefoto uitprinten terwijl je nog in bed ligt? Geen probleem! Werken vanaf de bank? 🛋 Kan allemaal!

In deze koopgids lees je waar je op moet letten bij de aankoop van een wifi-printer. Bekijk hieronder de drie huidige favorieten eens met een paar belangrijke eigenschappen!

CANON PIXMA TS 3450 Zwart

CANON PIXMA TS 3450 Zwart
Aantal inktpatronen/kleuren: 2
Type printer: All-in-One printer
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

HP LaserJet Pro M15w wireless

HP LaserJet Pro M15w wireless

Epson Expression Home XP-5100 (XP-5105

Epson Expression Home XP-5100 (XP-5105

Waarom een wifi-printer aanschaffen?

Met een wifi-printer verstuur je vanaf al je apparaten printopdrachten, zolang je maar verbonden bent met de wifi. Dit betekent dat je eenvoudig print vanaf je laptop, smartphone of tablet. Hiervoor hoef je niet eens op te staan!

Een wifi-printer scheelt je een hoop geknoei met kabels. Deze heb je niet nodig! Het enige wat je nodig hebt, is een werkend wifi-netwerk. Dat gaat helemaal goed komen!

Zwarte Epson printer op bureau

Koopgids: hoe kies ik de beste wifi-printer?

Voor je direct naar de winkel rent om een wifi-printer aan te schaffen, moet je over enkele zaken nadenken. Waar ga je de printer voor gebruiken? En welke specificaties vind je belangrijk?

In deze koopgids worden de belangrijkste eigenschappen van wifi-printers uitgelegd. Zo weet je waar je op moet letten bij de zoektocht naar je ideale printer!

Verschillende printtechnologieën

Niet elke printer is hetzelfde. Een groot verschil tussen printers, is de manier waarop deze afdrukken maakt. Dit wordt de printtechnologie genoemd. Elke technologie brengt zijn eigen voor- en nadelen, en zijn eigen prijskaartje! 💰

Inkjet

Een inkjetprinter gebruikt inktcartridges met inktvloeistof om afdrukken te maken. Dit is de meest voorkomende printtechnologie. De printer spuit inktdruppeltjes op het papier, vanuit de inktcartridges.

Deze technologie maakt scherpe afdrukken. Dit maakt het geschikt voor tekstdocumenten én afbeeldingen!

Print je af en toe, en wil je daarom niet te veel geld uitgeven aan een printer? Dan is een inkjetprinter perfect, want de aanschafprijs hiervan ligt lekker laag.

Print je vaak? Dan kies je beter een andere printtechnologie. De inktcartridges zijn helaas relatief duur. Op lange termijn ben je met een duurdere printer goedkoper uit!

Inkttank

Een inkttankprinter is vergelijkbaar met een inkjetprinter. De printtechnologie is hetzelfde, maar een inkttankprinter gebruikt tanks in plaats van cartridges.

Met een inkttank doe je veel langer dan met een inktcartridge! Dit maakt inkttanks op de lange termijn een stuk voordeliger. Je hoeft minder vaak inkt te kopen. Dit gaat gepaard met een duurdere prijs voor de printer, maar dat geld verdien je al gauw terug met de inkt.

Laserjet

Een goede laserprinter gebruikt toners gevuld met inktpoeder. Het document of de afbeelding word geprojecteerd op de drum: een kokervormig onderdeel. De inktpoeder hecht zich aan de projectie, op de plekken die worden opgelicht. Daarna stempelt de drum je afdruk op het printpapier.

Wil je afbeeldingen en foto's afdrukken? Dan kies je het beste een andere printer, zoals een fotoprinter. Dit is meestal een inkjet- of inkttankprinter.

Waarom? Omdat de resolutie van afbeeldingen geprint door een laserprinter meestal niet denderend is. Voor tekstdocumenten is deze printtechnologie juist wél uitermate geschikt, omdat hij doorgaans snel print en de prijzen van inktpoeder laag liggen!

Dus voor deze printer geldt: de aanschaf is relatief duur, maar dat geld verdien je terug met de goedkope inkt.

Inktcartridges in een printer

Led

Een led-printer gebruikt dezelfde printtechnologie als een laserprinter. Het enige verschil is dat een led-printer led gebruikt in de printkop, in plaats van lasers.

Met een led-printer kan weinig verslijten of kapot gaan, omdat er weinig bewegende onderdelen zijn. Dit scheelt reparatiekosten!

Thermo

Een thermo-printer gebruikt geen inkt om afdrukken te maken, maar hitte. Afbeeldingen en tekstdocumenten worden in het papier 'gesmolten'. Zo hoef je helemaal geen inkt aan te schaffen! Dit gaat helaas wel ten koste van de print resolutie.

Deze techniek wordt vooral gebruikt voor kassabonnen en verzendlabels. Tegenwoordig komt deze techniek steeds meer voor, bijvoorbeeld in de beste pocketprinter!

Matrix

Een matrixprinter maakt afdrukken met een inktlint. Metalen pinnetjes slaan het inktlint tegen het papier, wat je document of afbeelding op papier zet. Ik zeg niet dat het mooi of nauwkeurig uitziet, maar je tekst is leesbaar en afbeeldingen herkenbaar.

Deze printer heeft een lange levensduur, is weinig storingsgevoelig en heeft een lage aanschafprijs. Voor afbeeldingen is de printer minder geschikt, omdat de printresolutie bij deze modellen gemiddeld laag is.

De 5 beste wifi-printers op een rij

1. CANON PIXMA TS 3450 Zwart

1. CANON PIXMA TS 3450 Zwart
Aantal inktpatronen/kleuren: 2
Type printer: All-in-One printer

2. HP LaserJet Pro M15w wireless

2. HP LaserJet Pro M15w wireless

3. Epson Expression Home XP-5100 (XP-5105

3. Epson Expression Home XP-5100 (XP-5105

4. Brother MFC-J1170DW / DCP-J1140DW (US/UK)

5. Brother MFC-J5330DW

5. Brother MFC-J5330DW

Welk printformaat?

Bedenk goed waar je de printer voor wil gebruiken. De meeste printers zijn sowieso om op A4-formaat te printen. Je kent het wel: die is het formaat van een 'normaal' blad vel dat je vast al in meerdere printers hebt zien liggen. Maar er zijn nog veel meer opties! Welke dat zijn? ⤵️

  • A3-formaat (42 × 29,7 cm) wordt gebruikt voor drukwerk. Een A3-printer is handig voor zakelijk gebruik, want je print er bijvoorbeeld posters, affiches en kalenders mee.
  • A4-formaat (21 × 29,7 cm) is het meest gebruikte formaat voor documenten. 📄
  • B5-formaat (17,6 × 25 cm) is een tussenmaatje. Het formaat zit tussen A4 en A5 in. Dit is handig voor folders, flyers en boekwerkjes.
  • A5-formaat (14,8 × 21 cm) is de helft van een A4-formaat, en is daarmee geschikt voor flyers, folders en stickers.
  • A6-formaat (10,5 × 14,8 cm) is nog een slagje kleiner. Een compact formaat, geschikt voor flyers en brochures, maar ook voor ansichtkaarten. ✉️
  • 10 × 15 cm is een standaard afmeting voor foto's. Wil je foto's afdrukken, bijvoorbeeld om een fotoboek te maken of je fotolijstjes te vullen? Schaf dan een printer aan die ook in dit formaat kan printen!
  • 13 × 18 cm is ook een standaard fotoformaat, maar dan een vergroting.
  • Envelop/C6 (11,4 × 16,2) is geschikt voor het bedrukken van standaardenveloppen. Gebruik je de wifi-printer zakelijk? Dan is het handig als die ook dit formaat kan afdrukken! 📨
  • Legal letter/US letter (17,9 × 2,16 cm) is het standaard Amerikaanse formaat voor brieven en officiële documenten. Wij gebruiken daar A4-formaat voor.

Wil je niet vlak, maar in 3D printen? Dan heb je sowieso niets aan een wifi-printer; bekijk hier de beste 3D-printer in dat geval!

Resolutie

De maximale resolutie die de printer kan realiseren, wordt uitgedrukt in DPI (dots per inch). Hoe hoger de printresolutie, hoe scherper de afdruk!

Print je alleen maar tekstdocumenten of grafieken? Dan is een printresolutie van 300 tot 600 DPI meer dan voldoende. Afbeeldingen zijn een ander verhaal!

Voor scherpe afbeeldingen en foto's kies je een wifi-printer met een printresolutie van minimaal 1200 DPI. Hoe hoger de resolutie, hoe beter de kwaliteit van je foto! Dit leidt tot goed zichtbare details. Helaas zit er wel een prijskaartje aan een hogere DPI. 😅

Let bij het aflezen van de resolutie goed op: er zit een verschil in zwartresolutie en kleurresolutie! Vanzelfsprekend gaat zwartresolutie om de kwaliteit van zwart-witprints en de kleurresolutie om kleurenprints.

Printsnelheid

De printsnelheid wordt uitgedrukt in PPM: pagina's per minuut. Als je af en toe een documentje print, is deze specificatie niet zo belangrijk. Als je regelmatig dikke stapels papier afdrukt, is het slim om de printsnelheid mee te nemen in je keuze!

De printsnelheid is afhankelijk van het type printer. Zo is een laserprinter gemiddeld een stuk sneller dan een inkjetprinter. Ook het af te drukken document is bepalend. Afbeeldingen duren langer om af te drukken dan tekstdocumenten. Bovendien is een zwart-wit-print sneller klaar dan een kleurenprint!

Ben je van plan de wifi-printer regelmatig te gebruiken? Zoek dan een printer met een printsnelheid van minimaal 15 pagina's per minuut (ppm) voor het type documenten dat je vooral wilt printen. Dat wilt zeggen: minimaal 15 ppm voor tekstdocumenten als je die graag wilt printen, of juist minimaal 15 ppm voor kleurenprints als je veel met gekleurde foto's aan de slag gaat.

Extra functies

Om terug te komen op de belangrijkste vraag: waar wil je de printer voor gebruiken?

De basisfunctie van een printer is duidelijk: hij moet printen! Maar dit is niet de enige mogelijkheid:

  • De meeste printers kunnen ook scannen, wat handig is voor het digitaliseren van foto's of belangrijke documenten!
  • Kopiëren is ook een handige functie. Met één druk op de knop dupliceer je je documenten.
  • Sommige printers hebben een ADF (automatic document feeder). Dit betekent dat je een stapel papieren documenten in de printer kan doen, en dat deze vervolgens alles automatisch scant. Hierbij hoef je zelf niet steeds de vellen om te draaien.
  • Als je veel documenten print, is het handig als de printer dubbelzijdig kan printen. Dit bespaart een hoop papier, en een hoop geld!

Wil je ook de mogelijkheid hebben om je documenten te vernietigen? Klik hier in dat geval om meer te weten te komen over hoe je een papierversnipperaar kiest.

Specificaties van wifi-printers naast elkaar

Aantal inktpatronen/kleurenType printer
1CANON PIXMA TS 3450 Zwart2All-in-One printer
2HP LaserJet Pro M15w wireless2All-in-One printer
3Epson Expression Home XP-5100 (XP-51052All-in-One printer
4Brother MFC-J1170DW / DCP-J1140DW (US/UK)2All-in-One printer
5Brother MFC-J5330DW2All-in-One printer

CANON PIXMA TS 3450 Zwart

Aantal inktpatronen/kleuren: 2

Type printer: All-in-One printer

HP LaserJet Pro M15w wireless

Aantal inktpatronen/kleuren: 2

Type printer: All-in-One printer

Epson Expression Home XP-5100 (XP-5105

Aantal inktpatronen/kleuren: 2

Type printer: All-in-One printer

Brother MFC-J1170DW / DCP-J1140DW (US/UK)

Aantal inktpatronen/kleuren: 2

Type printer: All-in-One printer

Brother MFC-J5330DW

Aantal inktpatronen/kleuren: 2

Type printer: All-in-One printer

Veelgestelde vragen over wifi-printers

Wil je nog meer weten over wifi-printers? Lees dan deze veelgestelde vragen en antwoorden!

Wat kost een wifi-printer?

Je koopt een simpele wifi-printer al vanaf ongeveer € 60,-. Hoe meer geavanceerde functies echter, hoe duurder de printer wordt! De prijzen van dure kantoormodellen lopen op tot wel € 3000,-!

Hoe werkt een wifi-printer?

Zolang je printer en je bronapparaat verbonden zijn met hetzelfde wifi-netwerk, kun je printen! Je smartphone, tablet of laptop communiceert met je printer via dit wifi-netwerk. Zo verstuur je printopdrachten, die de printer vervolgens zoals verwacht uitvoert.

Hoe installeer je een wifi-printer?

Je 'installeert' een printer op je pc met het bijbehorende stuurprogramma. Hoe je deze installeert, vind je terug in de handleiding. Vaak stuurt deze je naar de website van het printermerk om daar het programma te downloaden en vervolgens te installeren.

Het kan ook zijn dat je de printer in moet stellen vanaf het bedieningspaneel op de printer, om deze bijvoorbeeld te verbinden met je wifi-netwerk. Soms gebeurt dit via het besturingsprogramma op je pc of zelfs via je smartphone, en soms doe je dit via het bedieningspaneel van de printer zelf.

Waarom heeft mijn wifi-printer geen verbinding?

Als je printer geen verbinding maakt met de wifi, kan dit verschillende oorzaken hebben. Misschien staat je printer buiten het bereik van je router, heb je de printer niet als standaardprinter ingesteld, of heeft je router zelf een probleem.

In de meeste gevallen bestaat er een makkelijke oplossing om de verbinding te herstellen.

Conclusie

Hopelijk heb ik je op weg geholpen in je zoektocht naar de beste wifi-printer. De eerste vraag die je jezelf moet stellen, is waar je de printer voor wilt gebruiken. Dan wijzen de belangrijkste eigenschappen voor jouw klussen zich vanzelf! Let in ieder geval goed op de printresolutie, printtechnologie en welke extraatjes je wilt hebben.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het weten in onderstaand feedbackformulier. Bedankt voor het lezen!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?