De Mooiste Prints Krijg Je met de Beste Printer

Vind je printen op kantoor of op school vermoeiend? Overweeg dan eens de beste printer binnen handbereik te plaatsen. Met de geavanceerdere modellen print je alles op afstand uit, van documenten tot haarscherpe fotoprints. Klinkt als muziek in de oren, toch?

Dat zou wel moeten, want je bespaart met iedere printer uit de top 5 van dit moment veel tijd, geld en ongemak. Deze koopgids helpt je bij het kiezen van een model dat het beste bij je past.

CANON PIXMA TS 3450 Zwart

CANON PIXMA TS 3450 Zwart
Automatisch dubbelzijdig scannen: Nee
Automatisch dubbelzijdig afdrukken: Ja
Capaciteit papierladen: 120
Automatische documentinvoer (ADF): Nee
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Brother MFC-J1205W/MFC-J1215W

Brother MFC-J1205W/MFC-J1215W
Automatisch dubbelzijdig scannen: Nee
Automatisch dubbelzijdig afdrukken: Nee
Capaciteit papierladen: 150
Automatische documentinvoer (ADF): Nee
Bekijk op Bol.com

Epson EcoTank ET-3850

Epson EcoTank ET-3850
Automatisch dubbelzijdig scannen: Nee
Automatisch dubbelzijdig afdrukken: Nee
Capaciteit papierladen: 250
Automatische documentinvoer (ADF): Ja
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Waarom een printer aanschaffen?

Je wil iets printen, maar de bibliotheek is dicht, of hij ligt nogal een eindje weg. Je kan een vriend of familielid bellen om te vragen of je daar iets mag printen. Voor die ene keer is dat geen probleem, toch? Maar blijft het bij die ene keer? đź‘€ Wellicht is het inmiddels tijd een eigen printer aan te schaffen!

Voor een klein bedrag print je van alles bij de bibliotheek, de universiteit of op kantoor. Toch stapelen deze kosten zich op. Daarnaast kost het reistijd en ben je afhankelijk van openingstijden. Investeren in een printer is daarom een slimme zet. Je print wanneer het je uitkomt en je hoeft er niet eens je huis voor uit!

Veel mensen denken dat een printer erg duur is. Dit hoeft niet het geval te zijn! Ook met een klein budget kan je de beste printer voor jou in huis halen. Goede kwaliteit hoeft niet veel te kosten. Printers zijn in de meeste gevallen ook nog multifunctioneel: ze scannen, kopiëren en faxen.

De aankoop van een printer is misschien overweldigend. Dat is niet raar, gezien de hoeveelheid keuze. Daarom is hieronder een koopgids te vinden die de belangrijkste eigenschappen van printers bespreekt!

Koopgids: hoe kies ik de beste printer?

Het is zover. Je hebt besloten een printer aan te schaffen. Maar hoe kies je de beste printer? Vraag jezelf eerst af waar je de printer voor gaat gebruiken. Ook handig om te bedenken hoe vaak je iets print.

Printtechnologie

Elke printer is anders. Een belangrijk verschil tussen printers is de manier waarop ze printen. Bij de aanschaf van een printer is de printtechnologie een belangrijke factor – niet alleen voor de kwaliteit van je afdrukken, maar ook voor je portemonnee!

Inkjet

Dit is de meest voorkomende printtechnologie. Inkjetprinters gebruiken inktcartridges gevuld met inktvloeistof. De printer maakt afdrukken door druppeltjes inkt vanuit de cartridges op het papier te spuiten. Druk je veel afbeeldingen af? Deze komen met deze printtechniek haarscherp op papier te staan.

Geef je liever niet te veel geld uit? Een inkjetprinter is in aanschaf vaak het voordeligst. Wanneer je veel print, is een printer met een andere printtechnologie echter voordeliger op de lange termijn. Cartridges moet je namelijk relatief vaak vervangen. Zo ben je al gauw veel geld kwijt aan inkt.

Inkttank

Een inkttankprinter gebruikt dezelfde technologie als een inkjetprinter. Het verschil is dat de inkttankprinter geen cartridges, maar tanks gebruikt. Deze inkttanks zijn een stuk minder snel leeg. In een inkttank zit ruim 10 keer zo veel inkt als in een cartridge! De aanschaf is wat duurder, maar dit verdien je snel terug doordat de inkt in verhouding goedkoper is.

Laserjet

Deze printtechnologie gebruikt toners gevuld met inktpoeder. De 'drum' – een kokervormig onderdeel – wordt elektrisch geladen. Lasers projecteren vervolgens je foto of document op de drum. De inktpoeder loopt de drum langs en hecht zich aan de projectie. De drum stempelt als het ware je afdruk op het papier.

Laserprinters zijn minder geavanceerd in kleur. De resolutie van afbeeldingen zal lager zijn. Voor tekstdocumenten is deze techniek juist wél zeer geschikt. Toners gaan relatief lang mee, dus zijn een stuk voordeliger dan cartridges. Dit weegt op tegen de vaak wat duurdere aankoopprijs van de printer.

Led

Een led-printer is vergelijkbaar met een laserjetprinter. In de printkop zit geen laser, maar led-verlichting. Een voordeel van deze printers is dat er weinig bewegende onderdelen zijn. Dit verkleint de kans op slijtage. Dit scheelt reparatiekosten! Daarnaast zijn deze printers vaak compact, wat hem perfect maakt voor kleine ruimtes.

Thermo

Liever helemaal geen cartridges of toners kopen? Kies dan voor een thermo-printer! Deze printers gebruiken hitte om afdrukken te maken. De afbeeldingen worden zo in een soort gesmolten vorm op het papier gezet. Een nadeel is dat deze afdrukken van lagere kwaliteit zijn.

Deze techniek wordt veel gebruikt bij het printen van kassabonnen en verzendlabels.

Maximale resolutie

Dit drukt men uit in DPI (dots per inch). De printresolutie heeft te maken met de scherpte van afbeeldingen. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper je foto's en afbeeldingen worden afgedrukt.

Ben je van plan om veel foto's te printen? Dan is het slim om te investeren in de beste fotoprinter. Dit is vaak een printer met een extrahoge hoge printresolutie. Als je vooral tekstdocumenten print, is dit niet zo belangrijk.

De printresolutie onderscheidt men in zwart- en kleurresolutie. De zwartresolutie ligt bij inkjetprinters rond de 600 Ă— 600. Bij laserprinters ligt deze vaak een stuk hoger: ook de simpele modellen hebben al een zwartresolutie van 1200 Ă— 1200. Dit is vooral belangrijk bij tekstdocumenten.

Kleurresolutie is belangrijk bij het printen van afbeeldingen en kleurrijke diagrammen. Laserprinters zijn hier niet goed in: deze begint rond 1200 Ă— 600 DPI, terwijl de kleurresolutie bij een inkjetprinter bij 4800 Ă— 1200 start.

All-in-one, of enkel printen?

De meeste printers kunnen tegenwoordig ook scannen. Wil je bijvoorbeeld oude foto's digitaliseren? Dan is een goede all-in-one printer praktisch. Ook is het handig voor het bewaren van documenten of bonnetjes in een digitaal archief. Scheelt een hoop gedoe bij de administratie!

Daarbij is het handig als de printer ADF (automatic document feeder) heeft. Hierbij leg je meerdere documenten in een lade of een andere invoer, waarna de printer zelfstandig de documenten scant. Scan je dubbelzijdige documenten, dan is het ook wel zo handig als de printer deze zelf omdraait (en zodoende in staat is tot automatisch dubbelzijdig scannen).

Daarnaast staat een all-in-one printer je toe ook documenten te kopiëren. Hoewel dat tegenwoordig niet vaak meer nodig is, is het wel zo handig om die optie bij de hand te hebben als je hem wél nodig hebt.

Dubbelzijdig printen

Wist je dat we in Nederland gemiddeld 80 kilo papier per jaar gebruiken? Als je veel print, is het verstandig om een printer te kopen die ook dubbelzijdig kan printen. Zo bespaar je papier. Dit is vriendelijker voor het milieu en voor je portemonnee.

Bij sommige modellen gebeurt dit automatisch, maar bij veel niet. In dat geval moet je hem zelf instellen om dubbelzijdig te printen, maar dat is een kleine moeite.

De 5 beste printers op een rij

1. CANON PIXMA TS 3450 Zwart

1. CANON PIXMA TS 3450 Zwart
Type printer: All-in-One printer
Automatisch dubbelzijdig afdrukken: Ja
Capaciteit papierladen: 120
Automatische documentinvoer (ADF): Nee

2. Brother MFC-J1205W/MFC-J1215W

2. Brother MFC-J1205W/MFC-J1215W
Type printer: All-in-One printer
Automatisch dubbelzijdig afdrukken: Nee
Capaciteit papierladen: 150
Automatische documentinvoer (ADF): Nee

3. Epson EcoTank ET-3850

3. Epson EcoTank ET-3850
Type printer: All-in-One printer
Automatisch dubbelzijdig afdrukken: Nee
Capaciteit papierladen: 250
Automatische documentinvoer (ADF): Ja

4. HP OfficeJet Pro 8035e wireless

4. HP OfficeJet Pro 8035e wireless
Automatisch dubbelzijdig afdrukken: Ja
Capaciteit papierladen: 250
Automatische documentinvoer (ADF): Ja

5. HP Envy Inspire 7255e

5. HP Envy Inspire 7255e
Automatisch dubbelzijdig afdrukken: Ja
Capaciteit papierladen: 125

Printsnelheid

Dit geeft men weer PPM (pagina's per minuut). Prints die vooral of enkel tekst bevatten, zijn veel sneller klaar dan kleurenprints. Neem daarom specificatielijsten waarin de printsnelheid bij zwart-witprints en kleurenprints gelijk zijn, met een grote korrel zout.

Wil je veel afbeeldingen printen, dan is het belangrijk dat je goed naar de printsnelheid voor kleurenprints. In onafhankelijke reviews lees je terug hoe snel printers daadwerkelijk zijn. In de productspecificaties staat namelijk een ideaalbeeld, geschetst door de fabrikanten.

Klein, middel of groot?

Bedenk goed waar je de printer voor wil gebruiken. Als je vooral documenten print, is een zwart-witprinter die enkel op A4-formaat (21 Ă— 29,7 cm) print voldoende.

Wil je de printer gebruiken voor grotere foto-prints, posters of andere werkstukken? Dan is de beste A3-printers een goede keuze om een A3-print (29,7 Ă— 42 cm) in elkaar te zetten. Een goede fotoprinter drukt je foto's af met het beste resultaat.

Welke printformaten zijn er nog? Wel ...

  • A6-formaat (10,5 Ă— 14,8 cm). Een compact formaat, geschikt voor onder andere flyers, brochures en ansichtkaarten.
  • B5-formaat (17,6 Ă— 25 cm). Dit formaat is groter dan A5, maar kleiner dan A4. Wil je boekwerkjes of folders printen? Dan is dit formaat geschikt!
  • 10 Ă— 15 cm. Dit is het standaard fotoformaat. Ben je van plan veel foto's af te drukken? Dan is het handig om een printer te kopen die ook in dit formaat kan printen.
  • 13 x 18 cm. Dit is ook een fotoformaat, geschikt als je vergrotingen van foto's af wil drukken.
  • Envelop (C6, 11,4 Ă— 16,2). Geschikt voor het bedrukken van standaardenveloppen. Dit is handig als je de printer ook zakelijk gebruikt!
  • Legal letter (17,9 Ă— 2,16 cm). Dit is het standaard Amerikaanse formaat voor brieven en officiĂ«le documenten. Het is geschikt om bijvoorbeeld brieven of kalenders af te drukken.

Verbindingsmethoden

Wifi

Wil je kunnen printen vanaf de bank? Of print jij het liefst vanaf een smartphone? Dan kun je het beste kiezen voor een wifi-printer. Dat werkt als volgt: je printer is aangesloten op hetzelfde wifi-netwerk als je bronapparaat, zoals je smartphone, je laptop of je tablet. Via de router – die het wifi-signaal uitzendt – communiceren het bronapparaat en de printer met elkaar.

De printopdracht stuur je dus naar je printer vanaf je luie stoel, waarna de printer aan de slag gaat. Je hoeft alleen nog op te staan om de geprinte documenten daadwerkelijk op te halen, maar je hebt jezelf in ieder geval veel gefoeter en geknoei met kabels bespaard!

Wi-Fi Direct

Is je wifi-verbinding niet zo sterk? Of ben je van plan de printer mee op reis te nemen? Geen probleem! Met Wi-Fi Direct maakt de printer direct verbinding met het bronapparaat via een lokaal wifi-netwerk. Zo heb je geen router of verbindingskabels nodig.

Wi-Fi Direct is vergelijkbaar met Bluetooth, maar werkt nog sneller. Je laptop, smartphone of tablet maakt een directe verbinding met je printer. Zo verstuur je eenvoudig je printopdrachten, die de printer daarna direct afdrukt

NFC

NFC staat voor 'Near Field Communication'. Met NFC wissel je snel, direct en veilig gegevens uit. Het wordt vooral gebruikt voor contactloos betalen met je smartphone, maar je print er dus ook mee!

Ook NFC is weer vergelijkbaar met Bluetooth. Het verschil is dat het signaal een veel kleinere afstand aflegt; tot ongeveer 20 centimeter.

Printen van een afstand is met deze techniek niet mogelijk. Het is daarom vooral handig om direct te printen vanaf je smartphone. Je selecteert het bestand via een app. Vervolgens hoef je alleen je smartphone tegen de printer te houden om te printen!

Bluetooth

De meeste apparaten kunnen tegenwoordig verbinden via Bluetooth. Ook printers! Via een radioverbinding ontstaat een netwerk tussen jouw apparaat en de printer. Zo verzend je eenvoudig printopdrachten, zonder gehannes met kabels!

Printen kan vanaf je smartphone, tablet of laptop. Je kunt gewoon blijven zitten! De verbinding wordt vanaf je bronapparaat gemaakt. Hiervoor hoef je geen knoppen op de printer te gebruiken.

Usb

Kies je er liever voor om bedraad te printen? Dit kan eenvoudig met een usb-aansluiting. Je stopt het ene uiteinde van de kabel in je printer en het andere uiteinde in je laptop, smartphone of tablet. In de meeste gevallen opent een menu om te printen automatisch op je scherm, zodra je de printer aansluit.

Ethernet

Houd je het liever bij een ouderwetse ethernetkabel? Daar komen wel een paar dingen bij kijken. Eerst verbind je de printer met de bronapparaat – zoals een pc of laptop – via de kabel. Een desktop pc heeft meestal wel een ethernetpoort, maar een laptop vaak niet, dus hier moet je goed op letten! De ethernetkabel wordt bovendien vaak niet meegeleverd met de printer.

Je hebt de printer en laptop verbonden. Nu moet je de juiste printer nog in de print-instellingen selecteren, waarna je aan de gang gaat!

Type printer
1CANON PIXMA TS 3450 ZwartAll-in-One printer
2Brother MFC-J1205W/MFC-J1215WAll-in-One printer
3Epson EcoTank ET-3850All-in-One printer
4HP OfficeJet Pro 8035e wirelessAll-in-One printer
5HP Envy Inspire 7255eAll-in-One printer

CANON PIXMA TS 3450 Zwart

Type printer: All-in-One printer

Brother MFC-J1205W/MFC-J1215W

Type printer: All-in-One printer

Epson EcoTank ET-3850

Type printer: All-in-One printer

HP OfficeJet Pro 8035e wireless

Type printer: All-in-One printer

HP Envy Inspire 7255e

Type printer: All-in-One printer

Veelgestelde vragen over printers

Hoe verbind ik de printer met mijn laptop?

Je nieuwe printer verbinden met je laptop gaat eenvoudig via een printerstuurprogramma (ook wel 'driver'). Deze installeer je op je laptop door hem te downloaden van de internetpagina van de fabrikant en deze te installeren. Daarna begeleidt dit programma je door het verbindingsproces heen. Je verbindt hierbij de laptop via wifi, of via een usb-kabel.

Wanneer je dit via de wifi doet, volg je in de meeste gevallen de stappen op het bedieningspaneel van de printer. Via een usb-aansluiting verschijnt er een pop-up op je laptop. Open die en volg de stappen die op je scherm verschijnen.

Kom je er niet uit? Raadpleeg dan de handleiding of de website van het printermerk.

Hoe verbind ik de printer met de wifi?

De meeste printers verbind je makkelijk met de wifi via het bedieningspaneel. De wifi instellen gaat via het menu 'Instellingen'. Je verbindt hem daarna met het wifi-netwerk, net zoals je dat met bijvoorbeeld je smartphone zou doen.

Waar kan ik een printer kopen?

Printers zijn te koop in de meeste elektronicawinkels. Heb je liever dat je printer wordt thuisbezorgd? De meeste webwinkels bieden ook printers aan. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij Bol.com of Coolblue.

Wat voor soort printers zijn er?

  • Inktjetprinters gebruiken cartridges om te printen. De inkt hiervan is vaak duurder dan alternatieven. De aankoopprijs van deze printers is vaak wel voordeliger.
  • Laserprinters werken met toners, waar inkt in zit op basis van poeder. Deze inkt is duurzamer dan cartridges, waardoor je voordeliger uit bent. De aanschaf van de printer is minder voordelig.
  • Led-printers zijn vergelijkbaar met laserprinters. Deze gebruiken licht in plaats van lasers.
  • Fotoprinters zijn speciaal bedoeld om foto's af te drukken. Deze printers hebben een hoge resolutie, waardoor deze de foto's scherp en helder afdrukken. Ze zijn nog wel geschikt voor het printen van documenten, maar blinken hier niet in uit.
  • All-in-one printers hebben meerdere functies. Naast printen, scannen en kopiĂ«ren ze ook. Tegenwoordig vallen de meeste printers in deze categorie.
  • Matrixprinters zijn vooral populair onder bedrijven. Drukken met een inktlint zorgt ervoor dat deze printer razendsnel is.
  • 3D-printers printen driedimensionaal op basis van digitale bouwtekeningen.
  • Pocketprinters zijn klein en printen foto's en tekstjes vanaf bijvoorbeeld je smartphone.

Conclusie

Hopelijk heb ik je op weg geholpen bij het vinden van een printer die bij jou past. Bedenk goed waar je de printer voor gebruikt. Ga je voor documenten, dan is een laserjet de uitgelezen keuze, maar wil je veel foto's printen? Dan ga je liever voor een inkjetprinter! Let daarnaast ook op verbindingsmogelijkheden, vooral als je op afstand wilt printen.

Met die belangrijke zaken in je achterhoofd, weet je zeker dat je de beste printer scoort. Check hierboven de top 5 nogmaals, en laat ons hieronder weten of je al dichter bij de ideale printer bent na het lezen van dit artikel!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?