Met de beste 3D-printer breng je de mooiste en gekste creaties tot leven. Een 3D-printer is daarmee niet alleen handig op kantoor, maar ook thuis! Steeds meer hobbyisten schaffen eentje aan. Deze printers worden dan ook steeds toegankelijker en goedkoper! 🤩
Wil je ook een 3D-printer in huis halen? Dan ben je aan het juiste adres! In deze koopgids leer je alles over de beste 3D-printers. Zo weet je zeker dat je een goede koop in huis haalt. Hieronder vind je alvast drie pareltjes.
Een 3D-printer is een uniek product dat verschilt van de printer die je waarschijnlijk al een stuk beter kent. Zelfs een all-in-one printer kan niet hetzelfde als een 3D-printer!
Maar een 3D-printer is niet goedkoop, dus ik snap dat je goed nadenkt voordat je er een aanschaft. Waarom zou je een 3D-printer kopen?
Veel mensen gebruiken een 3D-printer puur als hobby. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is te printen! Van een bloemenvaas tot een pennenbakje of een telefoonhoesje – de mogelijkheden zijn eindeloos!
3D-printen is snel en makkelijk onder de knie te krijgen. Met de hand een fruitschaal maken duurt soms weken, maar een 3D-printer is na een paar uur klaar. Je hoeft ook niet naar de winkel!
Bovendien vallen de kosten van een 3D-printer hartstikke mee. Ze worden steeds goedkoper! Materialen zijn ook niet zo duur. Nog een voordeel: een 3D-printer is zuinig. Je bent weinig geld kwijt aan stroomkosten!
Overweeg je een 3D-printer voor professioneel gebruik? Ook dan is het een goede keuze! Omdat de printer snel, zuinig én relatief goedkoop werkt, bespaar je zowel tijd en geld binnen je bedrijf.
Bouwmodellen en andere concepten maak je bijvoorbeeld in een mum van tijd met een 3D-printer. Je print daarbij precies wat je nodig hebt, dus blijft er ook geen materiaal over. Zo ben je ook nog duurzaam bezig! 🌱
Je vraagt je misschien af hoe dat precies werkt, zo'n 3D-printer. Een 3D-printer maakt een 3D-model vanuit een computerontwerp. Dit is een soort digitale bouwtekening.
Laagje voor laagje komt je ontwerp tot leven. Afhankelijk van je 3D-printer heb je verschillende printmaterialen tot je beschikking – van plastic tot hout en rubber. Hoe je dit precies naar je hand zet, kom ik later op terug!
Overtuigd dat je een 3D-printer nodig hebt? Dan moet je nog wel de juiste in huis halen. Welke dat is, hangt geheel af van het gebruik en je eigen voorkeuren. Ik heb de belangrijkste eigenschappen voor je uitgezocht en verwerkt in deze koopgids!
Om gebruik te maken van je 3D-printer, heb je software nodig. In sommige gevallen is deze software bij de koop inbegrepen. Het komt ook voor dat je de software los aan moet schaffen. Let hier goed op!
De geavanceerde software werkt alleen op goede pc's, maar er zijn genoeg simpelere programma's die ook op mobiele apparaten werken. 3D-printen is daardoor mogelijk vanaf pc's en laptops, maar ook smartphones en tablets!
Let op dat je naast printersoftware ook slicing-software moet installeren. Deze software vertaalt het 3D-model naar printinstructies.
Over het algemeen zijn er twee soorten softwarepakketten: pakketten waarbij voorgeprogrammeerde ontwerpen beschikbaar zijn, en pakketten waarbij je volledig zelf aan de slag moet.
Ben je een beginnende gebruiker? Dan is het fijn om een softwarepakket aan te schaffen met voorgeprogrammeerde ontwerpen. Zo heb je een opstapje om dit soort programma's onder de knie te krijgen.
Je maakt 3D-prints meestal vanaf een bronapparaat – doorgaans een computer of een laptop. Er zijn verschillende manieren om je 3D-printer met je bronapparaat te verbinden.
De meeste 3D-printers verbind je via een usb-kabel. Er verschijnt automatisch een menu om de printer te verbinden met je bronapparaat zodra je hem aansluit.
Als draadloze optie hebben sommige 3D-printers wifi. Bekijk de handleiding om uit te vinden hoe je de wifi-printer verbindt met je bronapparaat; dit verschilt per printer. Zowel je 3D-printer als je computer of laptop moeten hoe dan ook verbonden zijn met dezelfde router.
Een andere draadloze optie – in zekere zin – is de SD-kaart. Hier sla je enkele ontwerpen op, waarna je via de bediening op de 3D-printer zelf uitkiest wel ontwerp het moet uitprinten. Deze optie is geschikt als je 3D-printer buiten bereik van de router én van je bronapparaat staat.
De extruder van een 3D-printer is de printkop. Zowel de Nederlandse als de Engelse term kom je tegen; dit verschilt per fabrikant. Deze printkop is verantwoordelijk voor het bewegen en verwerken van het filament.
Met een enkele printkop houd je het simpel. Hiermee print je één filament tegelijk. Je kunt bijvoorbeeld niet een object printen met zowel hout als plastic.
Je opties zijn hierdoor beperkt, maar dit maakt deze optie wel makkelijker om onder de knie te krijgen dan de dubbele printkop. Bovendien is een enkele printkop goedkoper dan een dubbele! Dat is dan weer goed voor je portemonnee. 💰
Wil je al je creativiteit in je 3D-prints stoppen? Dan kies je het beste voor een 3D-printer met een dubbele printkop. Dit schept de mogelijkheid om twee filamenten tegelijkertijd te gebruiken.
Dit geeft je ruimte om je ontwerpen diverser te maken, maar ook om ze bijvoorbeeld te verstevigen. Bedenk wel dat er aan de dubbele printkop een flink prijskaartje hangt.
3D-printers gebruiken verschillende printtechnologieën. Net zoals je bij 2D-printers te maken hebt met verschillen tussen een laserprinter, led-printer of matrixprinter. In grote lijnen zijn er twee printtechnieken: filament en resin.
Een filament-3D-printer gebruikt thermoplastic om te printen. Thermoplastic noemen we ook wel filament. De printkop voert het printmateriaal aan, smelt het en brandt het op elkaar. Dit gebeurt laagje voor laagje. Deze printtechniek noemt men ook wel FFF (fused filament fabrication) of FDM (fused deposition modeling).
Over het algemeen heeft een filament-3D-printer een groter printoppervlak dan een resin-3D-printer. Dit maakt de printer geschikt om prototypes en gebruiksvoorwerpen mee te maken! Bovendien is het printmateriaal goedkoper dan resin.
Je levert wel in op kwaliteit, want filament 3D-prints zijn minder nauwkeurig dan die van resin-printers. Dit betekent dat deze printer niet geschikt is om kleine detailwerkjes, zoals miniaturen, te printen.
Grotere objecten komen wel tot hun recht. Filament-printers worden daarom veel gebruikt door cosplayers, bijvoorbeeld om namaakwapens of harnassen te printen.
Een resin-3D-printer gebruikt resin om te printen. Dit is een combinatie van gemalen steen en kunsthars in vloeibare vorm. Om te printen giet je het materiaal in een bakje.
Een uv-lamp verhardt het materiaal. Dit gebeurt – net als bij een filament-3D-printer – laagje voor laagje. Deze printtechniek wordt ook wel SLA (stereolithography) genoemd.
Het printoppervlak van een resin-3D-printer is doorgaans kleiner dan die van een filament-3D-printer. Deze techniek is zeer nauwkeurig, waardoor details goed zichtbaar zijn. Dat maakt deze printer geschikt om kleine voorwerpen te maken, zoals modellen of miniaturen.
Je betaalt bij een resin-printer overigens gemiddeld meer voor het printmateriaal dan bij een filament-3D-printer. Daarom zie je deze techniek met name in professionele omgevingen. Als je iets meer te besteden hebt, is het echter ook voor hobbyisten het geld meer dan waard!
Een 3D-printer print met een bepaald materiaal, net zoals een 2D-printer met bepaalde inkt print. Niet elke printer functioneert met elk materiaal.
Resin-3D-printers verwerken alleen resin. Met een filament-3D-printer heb je veel meer materialen tot je beschikking!
Kies je voor een filament-printer? Dan is het verstandig om de printmaterialen na te gaan in de specificaties. De bekendste vind je hieronder!
Elk printmateriaal heeft zijn eigen ideale printtemperatuur. Dit heeft te maken met het smeltpunt van het filament.
Wil je met een specifiek printmateriaal werken? Kijk dan goed of de 3D-printer die je op het oog hebt de ideale printtemperatuur bereikt. Dit zie je terug in die maximale printtemperatuur. 🌡
Naast de juiste printtemperatuur is een verwarmd printbed onmisbaar voor scherpe 3D-prints. Het verwarmde printbed houdt je print warm tijdens het printen.
Door de temperatuur van het printbed iets onder de verwerkingstemperatuur van je materiaal in te stellen, voorkom je dat de print vervormt.
Bedenk voor je een 3D-printer aanschaft goed waar je deze voor wil gebruiken. Helaas heeft elke 3D-printer naast zijn voordelen ook zijn beperkingen.
Net zoals je met de beste pocketprinter geen grote prints afdrukt, druk je met een kleine 3D-printer geen grote bouwobjecten af. Met een goede A3-printer print je bijvoorbeeld ook posters die met een A4-printer niet te realiseren zijn.
Hoe groter je printoppervlak, hoe groter de prints die je kunt maken. Let daarnaast ook goed op de minimale printdikte. Hoe kleiner deze waarde, hoe gedetailleerder je prints!
Het afdrukvolume is de maximale grootte van het printobject en wordt weergegeven in de breedte × diepte × hoogte. Dit maakt deze specificatie onder andere afhankelijk van het printoppervlak!
Wil je grote prints maken, zoals prototypes of kostuums? Houd hier dan rekening mee bij het kiezen van de beste 3D-printer voor jouw klussen. Is het afdrukvolume van de 3D-printer toch te klein? Kies er dan voor om het object in delen te printen en later samen te voegen.
De printresolutie is bepalend voor de kwaliteit van je 3D-prints. Hoe hoger de resolutie, hoe gedetailleerder je creaties! De kwaliteit van je 3D-prints hangt af van de technische eigenschappen van de printer, de diameter van de nozzle of laserstraal en de software-instellingen.
De technische eigenschappen van de 3D-printer bepalen de horizontale printresolutie (XY-resolutie) en verticale printresolutie.
De horizontale printresolutie is de kleinst mogelijke beweging van de printkop bij het printen van een laag. Hoe lager deze waarde, hoe hoger de printresolutie.
De ideale horizontale printresolutie ligt tussen de 10 en 50 microns. Voor resin-3D-printers gaat deze waarde niet op, omdat die geen printkoppen, maar laserstralen gebruiken.
De verticale printresolutie is de minimale dikte van iedere printlaag. Ook hier geldt: hoe lager de waarde, hoe hoger de printkwaliteit.
De meeste 3D-printers hebben een verticale printresolutie van 0,2 tot 0,3 mm. Let op: een hoge verticale printresolutie betekent ook een langere printtijd!
De diameter van de nozzle is ook bepalend voor de printresolutie. Hoe kleiner de nozzle, hoe hoger de resolutie. Een standaard nozzle is 0,4 mm, maar er bestaan ook 3D-printers met kleinere nozzles!
Resin-3D-printers gebruiken laserstralen. Ook hierbij geldt voor een kleinere diameter een hogere printkwaliteit. Voor de beste printkwaliteit kies je een laserstraal van 0,5 mm of kleiner.
Let bij het printen goed op de dikte van de lagen. Voor de beste printkwaliteit gebruik je een nozzle of laserstraal die in diameter niet groter is dan de dikte van de laag die je print.
De software-instellingen zijn ook bepalend voor de kwaliteit van je prints. Stel je bijvoorbeeld de printsnelheid lager in, dan wordt de printresolutie hoger. Doel daarom op een printsnelheid van 30 tot 40 mm/s voor de beste 3D-prints!
De juiste printtemperatuur is daarbij ook cruciaal voor een print van goede kwaliteit. De ideale printtemperatuur is afhankelijk van het soort filament dat je gebruikt, zoals je hierboven al las.
Is de printtemperatuur te hoog, dan treedt over extrusion op: de nozzle perst teveel filament uit. Hierdoor ontstaan oneffenheden. Bij een te lage printtemperatuur treedt under extrusion op: de nozzle perst niet genoeg filament uit. Hierdoor ontstaan gaten in de lagen van de 3D-print.
Als laatste eigenschap is het type printer bepalend voor de printkwaliteit. Resin-3D-printers zijn nauwkeuriger dan filament-3D-printers.
3D-printen is een relatief nieuwe techniek. Daarom moet je er geduld voor hebben! Fabrikanten drukken de maximale printsnelheid uit in millimeters per seconde. Hoe hoger deze waarde, hoe sneller de 3D-printer.
Bij de meeste 3D-printers stel je zelf de printsnelheid in. Houd er rekening mee dat een hogere printsnelheid een lagere kwaliteit betekent, net als bij een fotoprinter. Wil je een 3D-print maken van hoge kwaliteit? Stel je printsnelheid dan in op 40 mm/s of lager. 🐌
Sommige 3D-printers zijn voorgemonteerd, andere niet. Het voordeel van een voorgemonteerde printer is simpelweg dat het tijd en eventuele constructiefouten bespaart. Je hoeft geen technisch inzicht te hebben om de printer in elkaar te zetten, want het is al voor je gedaan!
Een printer die je zelf in elkaar moet zetten is een goedkoper alternatief. Je bespaart geen tijd, maar wel geld! Bovendien past de 3D-printer in een kleinere doos, wat weer goed is voor het milieu.
Printmateriaal | Aantal printkoppen | Voorgemonteerd | Minimale printdikte | Maximale printtemperatuur | Printtechnologie 3D-printer | Maximale printsnelheid | |||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | MakerBot Replicator+ | PLA, PETG | 1 | Ja | 0.02 | 250 | FDM | Bekijk op Bol.com | |
2 | Bambu Lab P1P | PLA, PETG | 1 | Ja | 0.02 | 250 | FDM | Bekijk op Bol.com | |
3 | Dremel DigiLab 3D45 3D Printer | PLA, PETG | 1 | Ja | 0.02 | 250 | FDM | Bekijk op Bol.com | |
4 | Anycubic Kobra 2 Max | PLA, PETG | 1 | Ja | 0.02 | 250 | FDM | Bekijk op Bol.com | |
5 | Prusa Mini+ | PLA, PETG | 1 | Ja | 0.02 | 250 | FDM |
Printmateriaal: PLA, PETG
Aantal printkoppen: 1
Voorgemonteerd: Ja
Minimale printdikte: 0.02
Maximale printtemperatuur: 250
Printtechnologie 3D-printer: FDM
Printmateriaal: PLA, PETG
Aantal printkoppen: 1
Voorgemonteerd: Ja
Minimale printdikte: 0.02
Maximale printtemperatuur: 250
Printtechnologie 3D-printer: FDM
Printmateriaal: PLA, PETG
Aantal printkoppen: 1
Voorgemonteerd: Ja
Minimale printdikte: 0.02
Maximale printtemperatuur: 250
Printtechnologie 3D-printer: FDM
Printmateriaal: PLA, PETG
Aantal printkoppen: 1
Voorgemonteerd: Ja
Minimale printdikte: 0.02
Maximale printtemperatuur: 250
Printtechnologie 3D-printer: FDM
Printmateriaal: PLA, PETG
Aantal printkoppen: 1
Voorgemonteerd: Ja
Minimale printdikte: 0.02
Maximale printtemperatuur: 250
Printtechnologie 3D-printer: FDM
Heb je na het lezen van deze koopgids nog meer vragen over 3D-printers? Misschien staat je vraag tussen onderstaande veelgestelde vragen!
Mensen gebruiken 3D-printers vooral voor het printen van modellen – bijvoorbeeld in de mode-industrie, architectuur en medische wetenschap. Dit bespaart ontwerpers een hoop tijd en maken een ontwerp direct tastbaar.
De eerste 3D-printer komt uit 1986. Charles Hull werkte samen met wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) om de 3D-printer te realiseren.
Je koopt een 3D-printer het beste online. Er zijn wel enkele winkels die 3D-printers verkopen, maar het is niet een product dat je in iedere willekeurige elektronicazaak vindt.
Hopelijk heeft dit artikel je wegwijs gemaakt in de wereld van 3D-printers. Welke 3D-printer het meest geschikt is, hangt af van het gebruik!
Houd het zo simpel of maak het zo ingewikkeld als je het zelf wil. Heb je liever niet te veel werk aan de printer? Kies dan voor een voorgemonteerde 3D-printer met voorgeprogrammeerde software. Zo ga je direct aan de slag!
Wil je ingewikkelde 3D-prints maken met specifieke materialen? Kies dan een 3D-printer met een groot printbed en een hoge maximale printtemperatuur. In combinatie met een dubbele printkop maak je alles wat je maar kunt bedenken!
Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het weten in onderstaand feedbackformulier. Bedankt voor het lezen en veel printplezier! 🤩