Diagrammen en Planningen Print Je met de Beste A3-Printer

Een poster, technische tekening of diagram moet goed leesbaar zijn. De meeste printers printen enkel op A4-formaat, maar dit is niet altijd even handig. Soms wil je iets op A3-formaat printen. Voor 'soms' is de beste A3-printer de investering misschien niet waard, maar voor routinewerk op kantoor?

Daar kun je een uitstapje voor naar de copyshop plannen, of je haalt de beste A3-printer in huis! Een goede A3-printer is geschikt voor al je printwerk. Een handige toevoeging aan je (thuis)kantoor!

Weet je niet zo goed waar je op moet letten als je een A3-printer koopt? Geen probleem! Deze koopgids helpt je op weg. Nieuwsgierig geworden? Hieronder vind je alvast drie goede A3-printers op een rij.

Epson WorkForce WF-7310DTW - Printer

Epson WorkForce WF-7310DTW - Printer
Aantal inktkleuren: 4
Capaciteit papierladen: 250
Bekijk op Bol.com

Epson Expression Photo HD XP-15000

Epson Expression Photo HD XP-15000
Capaciteit papierladen: 50
Bekijk op Bol.com

Canon PIXMA TS9551C - All-in-One

Canon PIXMA TS9551C - All-in-One
Aantal inktkleuren: 6
Capaciteit papierladen: 100
Type scanner: Flatbed-scanner
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Waarom een A3-printer aanschaffen?

Voor sommige dingen is een print op A4-formaat nét te klein. Denk aan planningen, grafieken of bouwtekeningen. Het is overzichtelijker om zulk drukwerk op A3-formaat te printen!

Op kantoor is een A3-printer al helemaal zo goed als onmisbaar. Je print alles makkelijk en overzichtelijk op A3-formaat, zonder het kantoor te verlaten. Zo hoef je niet meer naar de copyshop of je kopieën online te bestellen.

Niet alleen voor op kantoor, maar ook voor thuis zijn er genoeg goede, betaalbare A3-printers op de markt. Dit is handig als je bijvoorbeeld grote afdrukken moet maken voor je opleiding. Ook voor hobbyprojecten komt een A3-printer goed van pas!

drie mannen staan om een poster met een grafiek

Koopgids: hoe kies ik de beste A3-printer?

De beste A3-printer is een handige toevoeging aan ieder (thuis)kantoor. Hier lees je waar je op moet letten bij de aanschaf van een A3-printer!

Printtechnologie

Het eerste aandachtspuntje bij het kopen van een A3-printer, is de printtechnologie.

Inkjet

De meeste printers zijn inkjetprinters. In deze printers spuit de printkop druppeltjes inkt op het printpapier. De bevoorrading van de inkt verloopt via inktcartridges.

Deze printtechnologie is zeker voor afbeeldingen zeer geschikt! Deze komen haarscherp op het papier te staan.

Een inkjetprinter is niet duur om aan te schaffen. Print je veel? Ofwel: meerdere documenten op een enkele dag? Dan koop je beter een A3-printer met een andere printtechnologie. De inktcartridges zijn namelijk wél duur. Bovendien lopen ze snel leeg, wat op den duur veel geld kost.

Inkttank

Een inkttankprinter gebruikt dezelfde printtechnologie als inkjetprinters. Het verschil zit in de aanlevering van de inkt: deze printer gebruikt tanks gevuld met inkt.

Met één inkttank kun je vaak jaren printen! Dit maakt een inktankprinter in gebruik een stuk voordeliger dan een inkjetprinter. Helaas is een inkttankprinter wel duurder in de aanschaf. Je moet je dus afvragen waar je een compromis op wilt sluiten!

Een inkttankprinter noemt men ook wel een EcoTank of Smart Tank , afhankelijk van het merk.

Laserjet

In plaats van tanks, gebruikt een laserprinter toners. Deze zijn niet gevuld met vloeibare inkt, maar met inktpoeder.

Lasers projecteren het af te drukken document op een 'drum', waardoor de afbeelding op de drum negatief geladen is. De drum is een kokervormig, elektrisch geladen printeronderdeel.

Een roller met toner rolt over de drum, waarna de inktpoeder zich hecht zich aan de negatief geladen delen van de drum. Vervolgens stempelt de drum met de inkt de afdruk op het papier.

Hoewel laserprinters erg geschikt zijn voor tekstdocumenten, zijn ze minder goed in het afdrukken van afbeeldingen. De resolutie van de afbeeldingen valt doorgaans laag en minder kleurrijk dan gewenst uit. Houd hier ook rekening mee als je veel gekleurde grafieken uitprint.

Wat geldt voor de inkttank, geldt ook voor de beste laserprinter: je betaalt er meer voor, maar de toners gaan lang mee. Zo bespaar je een hoop geld, doordat je minder vaak inkt hoeft te kopen!

Led

Een led-printer gebruikt een printtechnologie die erg lijkt op die van de laserprinter. Het verschil zit in de verlichting. In plaats van lasers gebruikt de led-printer rijen met led-verlichting. Deze projecteren het document op de drum.

Het voordeel van een led-printer vergeleken met een laserprinter, is dat deze minder bewegende onderdelen bevat. Dit betekent dat er ook minder stuk kan gaan! Bovendien is een led-printer meestal compacter, al is een A3-printer van zichzelf aan de grote kant!

Thermisch printen

Ben je liever helemaal geen geld kwijt aan inkt? Dan is een thermische printer, ofwel thermoprinter, de beste keuze! Deze printers gebruiken geen inkt, maar hitte om afdrukken te maken. De afbeeldingen worden als het ware in het papier gesmolten.

Het grootste nadeel van thermisch printen, is dat de afdrukken van lagere kwaliteit zijn. Bovendien werken deze printers niet met alle soorten papier.

Thermische printers dienen vooral voor het printen van verzendlabels en kassabonnen en vind je niet snel in A3-formaat.

Matrix

Een matrixprinter print met een inktlint. Metalen pinnetjes slaan het inktlint tegen het papier. Zo komt je document of afbeelding op het papier te staan.

De kwaliteit van zulke afdrukken is niet hoog, maar duidelijk genoeg om te zien wat het moet voorstellen. Druk je veel afbeeldingen af? Dan is dit type printer niet voor jou.

Het voordeel van een matrixprinter is de lange levensduur en lage aanschafprijs. Bovendien is een matrixprinter niet gevoelig voor storingen. Let wel op als je de printer op kantoor wil gebruiken: over het algemeen maakt een matrixprinter best wat herrie. 😵‍💫

Connectiviteit

Als je een nieuwe printer installeert, word je er direct mee geconfronteerd: hoe verbind je de printer met je bronapparaat? Dit kan op verschillende manieren. Niet elke verbindingsmethode is te vinden op iedere printer, en niet iedere methode is compatibel met je bronapparaat, dus let hier goed op!

Wifi

Met een wifi-printer verbind je de printer met het bronapparaat via je eigen wifi-netwerk. Printen via wifi is eenvoudig!

Zorg ervoor dat je bronapparaat – zoals je telefoon, laptop of tablet – met hetzelfde wifi-netwerk verbonden is als je printer. Zolang je verbonden bent, kun je printen! Dit doe je net zo eenvoudig vanaf je bureau als vanuit je luie stoel.

Printen via wifi werkt volledig draadloos. Dit scheelt een hoop geknoei met draden en kabels die almaar in de knoop zitten! Wekt dit je interesse? Bekijk hier dan de beste wifi-printer!

proostende mensen met ondertiteling glory to the holy wifi

Wi-Fi Direct

Wi-Fi Direct is een verbindingsmethode die vergelijkbaar is met Bluetooth. De printer zet hier echter een lokaal wifi-netwerk voor op. De verbinding tussen de printer en het bronapparaat verloopt daarbij niet via je router, maar direct tussen de printer en je bronapparaat.

Een printer met Wi-Fi Direct maakt zelf een wifi-netwerk aan die verbindt met je bronapparaat. Zo staat de apparaten direct in verbinding, zonder tussenkomst van andere apparaten.

Wi-Fi Direct is een makkelijke manier om te verbinden. Het is een soort snellere versie van Bluetooth!

Bluetooth

Wifi is niet de enige mogelijkheid om draadloos te printen. Dit doe je ook eenvoudig via Bluetooth!

De meeste apparaten hebben tegenwoordig Bluetooth. Je print gemakkelijk vanaf je smartphone of tablet, zonder op te hoeven staan (zolang de printer zich in dezelfde kamer begeeft)! Behalve om de printjes uit de printer te halen dan. 😉

NFC

De afkorting NFC staat voor 'near field communication'. Dit is een snelle en veilige manier om draadloos gegevens uit te wisselen! Deze verbindingsmethode is het bekendst van contactloos betalen, maar printen is ook mogelijk.

NFC is handig om te gebruiken op je telefoon of tablet. Het enige wat je hoeft te doen om verbinding te maken met de printer, is deze in de buurt houden van de printer.

Voor thuisgebruik is deze printtechnologie misschien overbodig, maar vooral op kantoor kan het handig zijn! Iedereen maakt eenvoudig gebruik van de A3-printer, zonder ingewikkelde installatieprogramma's of onhandige kabels.

Printen doe je in dit geval via een bijbehorende app: laadt het document hierin, zet het klaar, en houd je telefoon tegen de NFC-chip van de printer. Klaar is Kees!

Apple AirPrint

Als je printer deze verbindingsmethode ondersteunt, kun je vanaf je iPhone, iPad of macOS-apparat afdrukken met Apple AirPrint. Je snapt dat dit betekent dat je hiervoor wel een Apple-apparaat moet hebben.

Het gemak van Apple AirPrint, is dat je vanuit elke app direct kunt printen. Zolang je printer en je bronapparaat met hetzelfde wifi-netwerk verbonden zijn, zit je goed!

Usb

Heeft de A3-printer een usb-poort? Dan print je gemakkelijk met een usb-aansluiting. Het ene uiteinde van de kabel stop je in de printer en het andere uiteinde in je bronapparaat. In de meeste gevallen verschijnt het printmenu automatisch in beeld, warna je het apparaat direct instelt!

Als je printer een usb-poort heeft, kan je vaak ook direct vanaf een usb-stick printen. Je steekt de usb-stick in de printer, waarna het printmenu op het display van de printer verschijnt!

Ethernet

Je kunt ook kiezen voor een oude, trouwe ethernetkabel. Het idee is hetzelfde als bij een wifi-printer, alleen maak je hier een fysieke verbinding tussen de printer en de router. Hierna deelt de router de printer met alle apparaten die zich in het netwerk begeven.

Printerfuncties

Je weet hoe je wilt printen en je weet hoe je de printer wilt verbinden. Dan kom je bij het volgende aandachtspuntje terecht: wat moet de printer precies kunnen? Sta er hiervoor goed bij stil waarvoor je de A3-printer gaat gebruiken.

All-in-one printer

Wil je met de A3-printer ook scannen, kopiëren of zelfs faxen? Dan is een all-in-one printer handig! Je drukt niet alleen al je documenten af, je maakt ook makkelijk een digitaal archief van bonnetjes of papieren projecten.

Andere printformaten afdrukken

Je vindt in de specificaties terug op welk papierformaat de printer af kan drukken. Alle A3-printers kunnen ook op A4-formaat printen. Toch kan het handig zijn om ook andere formaten te printen! Denk bijvoorbeeld aan:

  • 10 × 15 cm en 13 × 18 cm. Dit zijn standaard fotoformaten! Zo print je al je favoriete foto's.
  • C6-formaat (11,4 × 16,2 cm), ofwel 'envelop'. Dit formaat is geschikt voor het bedrukken van standaardenveloppen!
  • Legal letter (17,9 × 2,16 cm). Dit is het standaardformaat voor Amerikaanse brieven en officiële documenten.

Het is niet ongebruikelijk dat je op deze formaten moet printen in een kantooromgeving, dus deze extra printformaten zijn voor velen een welkome bonus.

Kleur of zwart-wit?

Een zwart-wit printer is goedkoper. Als je afbeeldingen of grafieken wil printen, is een kleurenprinter een betere uitkomst. Bepaal voor jezelf waar je de A3-printer voor wil gebruiken. Bepaal zo of een kleurenprinter de investering waard is!

De meeste kleurenprinters werken met het CMYK-kleurmodel: cyaan, magenta, yellow (geel) en key (zwart). Dit betekent dat de gemiddelde printer vier inktkleuren ondersteunt. Dit is voldoende om de meeste kleurenprints te drukken.

Wil je een nog levendigere kleurervaring? Kies dan een printer die steunkleuren gebruikt! Dit zijn aanvullingen op de bovengenoemde primaire kleuren, waarmee je kleuren print die met een combinatie van de bovenstaande vier niet te halen zijn.

Dubbelzijdig afdrukken

Met dubbelzijdig afdrukken bespaar je een hoop papier. Dit is beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee! Als je veel afdrukken maakt, is het slim om een printer te kopen die ook dubbelzijdig afdrukt.

Voor A3-prints gebruik je deze functie misschien niet zo vaak, maar print je tussendoor ook op A4-formaat, dan is deze functie het overwegen waard.

Automatic document feeder (ADF)

Heeft de printer een ADF? Dan kan je stapels papier in één keer scannen of kopiëren! Je legt de stapel papier in de printerlade, waarna de printer het werk overneemt!

Sommige printers zijn ook in staat om automatisch dubbelzijdig te scannen. Dit scheelt ook een hoop werk, want je hoeft dubbelzijdige documenten niet zelf om te draaien. Ook dit werk neemt de printer je uit handen!

De 5 beste A3-printers op een rij

1. Epson WorkForce WF-7310DTW - Printer

1. Epson WorkForce WF-7310DTW - Printer
Aantal inktkleuren: 4
Capaciteit papierladen: 250

2. Epson Expression Photo HD XP-15000

2. Epson Expression Photo HD XP-15000
Capaciteit papierladen: 50

3. Canon PIXMA TS9551C - All-in-One

3. Canon PIXMA TS9551C - All-in-One
Aantal inktkleuren: 6
Capaciteit papierladen: 100
Type scanner: Flatbed-scanner

4. Epson EcoTank ET-M16600 - All-in-one

4. Epson EcoTank ET-M16600 - All-in-one
Aantal inktkleuren: 1
Capaciteit papierladen: 550
Type scanner: Sheetfeeder

5. Epson WorkForce WF-7835DTWF - All-In-One

5. Epson WorkForce WF-7835DTWF - All-In-One
Capaciteit papierladen: 500

Maximale printresolutie

De kwaliteit van je afdrukken is afhankelijk van de maximale resolutie. Deze drukken we op in dpi: dots per inch. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper je afbeeldingen en tekstdocumenten!

Ben je op zoek naar een printer met een extra hoge printresolutie? Dan koop je het beste een fotoprinter. Klik hier om de beste van dit moment te zien. Print je voornamelijk tekstdocumenten? Dan is de maximale resolutie minder belangrijk.

Let op: er is een verschil in kleurresolutie en zwartresolutie. Als je veel tekstdocumenten print, is het belangrijk om vooral naar de zwartresolutie te kijken. Print je veel afbeeldingen? Houd dan de kleurresolutie in de gaten.

Afdruksnelheid

De printsnelheid drukken we uit in ppm: pagina's per minuut. Het gaat bij een A3-printer om grote afdrukken. Een afdruk op A3-formaat kost nu eenmaal meer tijd dan een afdruk op A4-formaat!

De snelste A3-printers printen gemiddeld zo'n 30 pagina's per minuut. Een langzamer model print hooguit de helft: 15 pagina's per minuut.

Neem de afdruksnelheid altijd met een korreltje zout! Fabrikanten lopen graag te koop met een ideaalbeeld. Bovendien is een tekstdocument een stuk sneller afgedrukt dan een grote grafiek in kleur. Wil je weten hoe snel de printer écht is? Lees dan onafhankelijke reviews.

Papiercapaciteit

Het is vervelend als het printpapier op is. Voor thuisgebruik is het minder belangrijk hoeveel papier je in de papierlade kwijt kunt. Deze printer gebruik je minder vaak en papier aanvullen is zo geregeld. Op kantoor is dat een ander verhaal!

Hoe groter de papiercapaciteit, hoe beter. Zo hoef je minder vaak het papier aan te vullen. Bekijk ook eens of de printer verschillende papierlades heeft, bijvoorbeeld voor A4-formaat en voor A3-formaat, en stem dit af op je behoeften.

Papiersoorten

Als je een A3-printer aanschaft, wil je misschien zo nu en dan op speciaal papier printen. Denk aan zwaarder papier, of papier met een ruwe of juist glanzende afwerking. Hier maak je mooie projecten mee, zoals posters met een speciale afwerking.

Kijk goed in de handleiding of de productspecificaties welke soorten papier de A3-printer kan bedrukken. Het zou zonde zijn als je speciale papier vast komt te zitten in de printer! 😬

Witte printer op een krukje. Een vrouw die links van de printer staat, bladert door papier wat op de printer ligt.

Wil je écht unieke projecten realiseren? Overweeg dan eens een goede 3D-printer. Hiermee maak je driedimensionale voorwerpen met digitale bouwtekeningen.

Geluidsniveau

Als de printer aan staat, wil je elkaar nog wel kunnen verstaan! Zeker als je de A3-printer veel gebruikt, is het handig om te kijken naar het geluidsniveau. Sommige printers maken erg veel herrie!

De geluidssterkte drukken we uit in decibel (dB). Ben je op zoek naar een A3-printer die niet al te veel geluid maakt? Kies dan een A3-printer met een geluidsniveau van maximaal 35 dB.

Formaat van de A3-printer

Een A3-printer neemt meer ruimte in beslag dan een A4-printer of een goede pocketprinter, simpelweg omdat er grotere papiervellen doorheen moeten passen.

Bedenk vooraf waar de A3-printer komt te staan en meet dit goed op. Het zou zonde zijn als je het hele (thuis)kantoor opnieuw in moet richten! Als je goed bent voorbereid, kan je papierversnipperaar op zijn plek blijven staan.

Specificaties van A3-printers naast elkaar

Aantal inktkleurenCapaciteit papierladen
1Epson WorkForce WF-7310DTW - Printer4250
2Epson Expression Photo HD XP-15000450
3Canon PIXMA TS9551C - All-in-One6100
4Epson EcoTank ET-M16600 - All-in-one1550
5Epson WorkForce WF-7835DTWF - All-In-One1500

Epson WorkForce WF-7310DTW - Printer

Aantal inktkleuren: 4

Capaciteit papierladen: 250

Epson Expression Photo HD XP-15000

Aantal inktkleuren: 4

Capaciteit papierladen: 50

Canon PIXMA TS9551C - All-in-One

Aantal inktkleuren: 6

Capaciteit papierladen: 100

Epson EcoTank ET-M16600 - All-in-one

Aantal inktkleuren: 1

Capaciteit papierladen: 550

Epson WorkForce WF-7835DTWF - All-In-One

Aantal inktkleuren: 1

Capaciteit papierladen: 500

Veelgestelde vragen over A3-printers

Wil je nog meer weten over A3-printers? Neem dan deze vragen en antwoorden door!

Dit klik je aan in 'bewerken' of in 'verschalen'. Als de instellingen juist zijn, print je het gewenste document. Je hoeft het alleen nog aan elkaar te plakken!

Hoe groot is A3 printpapier?

Printpapier van A3-formaat is 29,7 × 42 cm. Dit is precies het dubbele van A4-formaat en precies de helft van A2-formaat.

Wat kost een A3-printer?

De goedkoopste A3-printers zijn rond de € 250. Dit zijn compacte modellen voor thuisgebruik. De prijs van een grote kantoorprinter loopt op tot wel € 4500!

Conclusie

Hopelijk ben je nu een beetje wegwijs geworden in de wereld van de A3-printers! Bedenk vooraf goed waar je de printer voor wil gebruiken.

Als je veel afbeeldingen print, is een inkjetprinter de beste keuze! Print je vooral veel tekst en ben je op zoek naar duurzaamheid, kies dan een led-printer!

Let ook goed op hoe je de printer verbindt met je bronapparaat. Bedenk wat je zelf het handigst vindt. Wil je kabels vermijden, of heb je hier niet zo'n last van?

Heeft dit artikel je geholpen een goede A3-printer te vinden? Of twijfel je nog tussen de beste vijf modellen? Laat het weten in onderstaand feedbackformulier! Bedankt voor het lezen.

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?