Wil je een fotoalbum maken of de fotolijstjes in de vensterbank opvullen? Daar heb je foto's van de beste kwaliteit voor nodig! Met een 'normale' printer krijg je niet de mooiste resultaten. Daar komt de beste fotoprinter bij kijken! 📸
Hoe je die vindt, lees je in deze koopgids. Hieronder vind je alvast de top 3 fotoprinters van het moment!
Tegenwoordig maken we ontzettend veel foto's. Iedereen heeft wel een smartphone met camera. 🤳 Maar wat doe je met de foto's nadat ze gemaakt zijn?
Het zou zonde zijn om ze op je telefoon te laten staan. Print ze eens uit voor een leuk fotoalbum of een collage! Als je een fotoprinter in huis hebt, hoef je niet meer langs de fotowinkel om je vakantiekiekjes af te drukken. Snelheid en gemak, daar draait het om!
Goede kans dat je de beste printer al in huis hebt, maar is deze printer ook geschikt om haarscherpe foto's af te drukken? Als dit niet zo is, wordt het tijd om de beste fotoprinter aan te schaffen!
Je bent overtuigd dat je de beste fotoprinter nodig hebt, maar hoe vind je die? Dat heb ik voor je uitgezocht! Je vindt meer informatie over de belangrijkste eigenschappen van een goede fotoprinter in deze koopgids.
Het eerste aandachtspuntje punt: hoe vaak print je foto's uit? Wil je alleen sporadisch foto's afdrukken? Dan is een goede all-in-one printer de beste keuze. Zo verspil je niet je geld aan een printer die alleen uitblinkt in foto's, terwijl je ook soms tekstdocumenten af moet drukken.
Ben je op zoek naar een professionele printer, bijvoorbeeld voor je eigen zaak of voor op kantoor? Ga dan goed de specificaties na van de printer. Voldoet de fotoprinter aan al je wensen?
Niet alleen de functies, maar ook het formaat van de printer is belangrijk! Een all-in-one printer neemt meer ruimte in beslag dan een kleine pocketprinter. Meet goed na of je genoeg ruimte hebt voor de fotoprinter die je op het oog hebt. Dat voorkomt teleurstellingen!
Er zijn verschillende soorten printpapier. Het is wel zo handig om hier inzicht te hebben als je foto's gaat printen (en al helemaal als je ook nog tekstdocumenten wilt printen).
Er is niet alleen standaard papier, maar ook fotopapier bestaat in alle soorten en maten. Mat, glans, zijdeglans, parelmoer, semi-mat – noem het maar op! Let goed op voor welke papiersoorten de fotoprinter geschikt is. Het zou jammer zijn als je parelmoer foto's af wilde drukken, maar dit blijkt niet te kunnen!
Check ook direct of de printer randloos kan afdrukken. Als je veel foto's print, is dit geen overbodige eigenschap, want het bespaart een hoop scheef geknipte, mislukte foto's. Een goede papierversnipperaar hoef je hiervoor in ieder geval niet aan te schaffen als je voor randloze prints gaat!
Welke papierformaten moet een fotoprinter afdrukken? Ook hier is het handig na te gaan waar je de printer voor wilt gebruiken. De volgende maten zijn het meest van toepassing op fotoprinters:
Je wilt alleen de beste foto's, maar hoe zie je of de fotoprinter die af kan drukken? Dat is afhankelijk van twee dingen: het aantal inktkleuren en de printresolutie.
Een standaard kleurenprinter heeft vier inktkleuren: geel, magenta, cyaan en zwart. Je hebt ook printers met nog meer kleuren. Denk aan verschillende grijstinten, of lichtcyaan.
Hoe meer kleuren de printer heeft, hoe beter de afdrukkwaliteit, omdat je meer kleurgradaties en detail in je prints te zien krijgt als de printer kleuren subtiel kan laten verlopen. Helaas zit hier ook een hoger prijskaartje aan.
Wil je af en toe foto's printen, in plaats van aan de lopende band? Dan voldoet een standaard kleurenprinter. Ga je voor professioneel, dan heb je absoluut baat bij een printer met meer inktkleuren. 🌈
De maximale printresolutie wordt uitgedrukt in DPI: dots per inch. In het kort: hoe hoger de resolutie, hoe scherper de geprinte afbeelding.
Wil je foto's afdrukken van goede kwaliteit? Zoek dan een printer met een resolutie van minimaal 1200 × 1200 DPI. Gebruik je de fotoprinter voor een creatief beroep? Kies dan voor een nog hogere resolutie. Dit kost meer, maar je hebt wel waar voor je geld.
Let daarbij ook erop dat een hogere DPI leidt tot meer inktverbruik. Het is daarmee dubbelop geldverspilling als je een printer met een hoge DPI-waarde kiest, en er vervolgens nauwelijks mee print.
Als je op zoek bent naar een fotoprinter, heb je geen 3D-printer nodig. Welk type printer dan wel? Elke printer werkt anders. Welke printtechnologieën zijn er, en wat houden ze in? Dat heb ik voor je op een rijtje gezet.
De meeste printers zijn inktjet printers. Ze gebruiken inktcartridges gevuld met inktvloeistof. De printer spuit druppeltjes inkt vanuit inktcartridges op het papier. Zo maakt de printer afdrukken!
Deze technologie is zeer geschikt voor fotoprinters. Afbeeldingen worden haarscherp afgedrukt, en de kleuren springen van de pagina af. Je wil je afgedrukte foto direct inlijsten! 🖼️
Niet alleen de printkwaliteit is gunstig, ook de aanschafprijs! Helaas heeft dit een goede reden: de inktcartridges zijn relatief duur. Als je veel foto's print, bijvoorbeeld voor je bedrijf, bespaar je op lange termijn veel geld door een ander soort printer te kopen.
De laatste jaren zijn inkttankprinters flink in populariteit gestegen, en niet zonder reden! De printer gebruikt kleine tanks in plaats van cartridges. Hier zit ruim 10 keer zo veel inkt in! Dit maakt de inkt in verhouding veel goedkoper.
De pinttechnologie van een inkttankprinter komt overeen met de inkjetprinter. De aanschafprijs van een inkttankprinter is wel een stuk hoger, maar elk nadeel heeft zijn voordeel: dit geld verdien je snel terug door de goedkope inkt!
Vind je inkttanks of cartridges alleen maar gedoe? Dan biedt een thermoprinter de perfecte oplossing! Deze printer gebruikt hitte om afbeeldingen af te drukken. 🔥 Hier heb je geen inkt voor nodig! Deze techniek wordt vooral gebruikt voor kassabonnen en verzendlabels, maar zo af en toe kom je ze ook tegen in fotoprinters.
Een thermische printer kan in kleur printen, maar dit komt niet vaak voor. Daarom is een thermoprinter vooral geschikt voor het printen van zwart-witfoto's!
Wil je toch in kleur printen, dan schaf je een gekleurd inktlint aan. Het gebruik van kleur is helaas ook hier beperkt: je bent gebonden aan de kleuren van het inktlint. Voor nauwkeurige, gedetailleerde prints, kies je liever een alternatief.
Deze printtechnologie gebruikt toners gevuld met inktpoeder. Een 'drum' – een kokervormig onderdeel – wordt elektrisch geladen. Lasers projecteren vervolgens je foto of document op de drum. De inktpoeder komt vervolgens op de drum terecht, maar hecht zich enkel aan de geprojecteerde projectie. De drum stempelt als het ware je afdruk op het papier.
Een fotoprinter is meestal geen laserprinter. Deze printtechnologie is minder geschikt om kleurrijke afbeeldingen te produceren Dit leidt tot een lagere resolutie van afbeeldingen. Voor documenten is laserjet juist zeer geschikt.
Wil je toch een laserprinter aanschaffen? Klik hier! Ook hier geldt dat de aanschafprijs hoger is, maar de inktprijs een stuk lager!
Qua printtechnologie komt een led-printer overeen met de laserprinter. In plaats van lasers gebruikt een led-printer – je raadt het al – led-verlichting.
Deze printer heeft weinig bewegende onderdelen, wat het een duurzaam type printer maakt! Hij slijt niet snel en heeft daardoor niet snel reparatie of vervanging nodig.
Heb je weinig ruimte? Ook dan heb je mazzel: led-printers zijn meestal lekker compact. Grote kans dat je de printer kwijt kunt in je overvolle kantoor of kleine studentenkamer.
Een matrixprinter werkt vergelijkbaar met een typemachine. De printer slaat met pennen stipjes op een inktlint. Deze stippenmatrix wordt afgedrukt op papier. De beste matrixprinter is duurzaam en de inktlinten gaan lang mee!
Deze manier van printen is tegenwoordig ouderwets. De printer maakt erg veel lawaai als hij zijn werk doet, en is niet geschikt voor fotoprints. Vind je dit geen probleem, dan is een matrixprinter prima!
Het laatste aandachtspuntje, is de netwerkaansluiting. Hier zit ook enig verschil in bij printers!
Een wifi-printer sluit je aan op hetzelfde wifi-netwerk als je laptop, pc, tablet, smartphone, of welk apparaat waarvanaf je wilt printen maar ook. Als je een fotocamera met wifi hebt, kun je zelfs direct vanaf je camera printen!
Hiervoor moet je doorgaans wel de nodige drivers installeren en de printer daadwerkelijk verbinden met het wifi-netwerk, wat een beetje werk kost.
Wi-Fi Direct is een soort snellere versie van Bluetooth. Je printer maakt direct verbinding met het bronapparaat via een lokaal wifi-netwerk. Hier komen geen routers of verbindingskabels aan te pas, en je hoeft ook geen ingewikkeld installatieproces door te lopen.
Wel moet je hiervoor – net als bij Bluetooth – redelijk dicht in de buurt van de printer blijven. Toch blijft het minder rommelig dan gedoe met kabels!
De meeste elektronische apparaten kunnen een Bluetooth-verbinding maken. Ook bij printers is dit een handige methode! Je printer en bronapparaat communiceren met elkaar via een radioverbinding. Printopdrachten verzend je snel en makkelijk!
De afkorting NFC staat voor 'near field communication'. Je gebruikt deze verbindingstechnologie onder andere om contactloos te betalen, maar je kunt er ook mee printen!
NFC is vergelijkbaar met Bluetooth. Het verschil is dat NFC slechts een kleine afstand – rond de 10 cm – kan overbruggen. Net als met contactloos betalen, houd je je telefoon bij het apparaat waarmee je wil verbinden.
Bij printers werkt dit via een app. Je selecteert een afbeelding, houd je telefoon tegen de NFC-chip van de printer en de printer gaat direct voor je aan de slag!
Vind je draadloze verbindingen lastig? Geen probleem! Ook bedraad printen hoeft niet moeilijk te zijn. Met een usb-aansluiting verschijnt op de meeste apparaten automatisch een printscherm. Het lijkt een beetje op printen bij een fotokiosk. Zo druk je eenvoudig je favoriete foto's af, maar dan vanuit huis!
Randloos printen | Type input/output | |||
---|---|---|---|---|
1 | Acestore Fotoprinter voor Smartphone Pocket | Bekijk op Bol.com | ||
2 | Epson Expression Photo XP-8700 | Ja | Bekijk op Coolblue | Bekijk op Bol.com |
3 | Epson Expression Photo XP-970 | Ja | Bekijk op Coolblue | Bekijk op Bol.com |
4 | Acestore Fotoprinter voor Smartphone Pocket | Ja | Bekijk op Bol.com | |
5 | Nolad Professionele Thermische Overdrachtsprinter Tattoo | Nee | USB | Bekijk op Bol.com |
Randloos printen: Nee
Type input/output: USB
Wil je nog meer weten over fotoprinters? Neem dan onderstaande vragen en antwoorden eens door!
Een fotoprinter is een printer die hoge kwaliteit foto's afdrukt. De meeste printers kunnen afbeeldingen afdrukken, maar de nadruk ligt bij fotoprinters op de hoge kwaliteit waarop ze dit doen. Het gros hiervan print ook documenten uit, maar daar blinkt deze niet in uit.
Een fotoprinter werkt net als elke andere printer. De kwaliteit van de afdrukken hangt af van het DPI en de printtechnologie. Een goede fotoprinter gebruikt meestal inkjet- of inkttanktechnologie, en maakt haarscherpe prints door hoge DPI-waarden.
Dat verschilt! Voor € 70,- schaf je een goede pocketprinter aan om kleine foto's te printen, maar de prijs loopt op tot wel € 1500!
Ik hoop je te hebben geholpen in je zoektocht naar de beste fotoprinter. Bedenk nog eens goed waar je de printer voor wilt gebruiken en welke functies je belangrijk vindt. Zo doe je gegarandeerd de beste aankoop!
Denk eraan dat de beste printtechnologie voor kleurenprints inkjet of inkttank is. Als je een fotoalbum of collage wilt maken, komt een inkjet- of inkttankprinter het meest in aanmerking! Vergeet ook niet te controleren of de printer geschikt is voor fotopapier. Vond je dit artikel nuttig? Laat het weten in onderstaand feedbackformulier!