Maak Meters met de Beste Trekkingfiets

Een fietsvakantie is ideaal voor een sportieve reis. Als je binnenkort op fietsvakantie gaat, is de beste trekkingfiets een must! Hiermee leg je comfortabel veel kilometers af in heuvelachtige landschappen.

Een trekkingfiets is een flinke investering, dus bereid je goed voor op deze aankoop. Je moet letten op de maat, het type frame, remmen, versnelling en andere fietsonderdelen, zoals de bagagedrager.

Om je (letterlijk) op weg te helpen, staat hieronder alvast de top 5 voor je klaar. Zo fiets je fluitend langs de mooiste plekken op onze planeet.

Priority Continuum Onyx

Priority Continuum Onyx
Bekijk op Bol.com

Marin Fairfax 1

Marin Fairfax 1
Geslacht: Unisex
Framemaat: 38
Aantal versnellingen: 21
Bekijk op Bol.com

Jamis Coda S2

Jamis Coda S2

Waarom een trekkingfiets aanschaffen?

Voor je een trekkingfiets koopt, moet je eerst voor jezelf bepalen waar je de fiets voor wilt gebruiken. Wat voor fietstochten maak je graag? In Nederland of België is een gewone fiets al voldoende.

Fiets je vooral in vlakke gebieden en neem je veel bagage mee, dan is een goede transportfiets misschien ook voldoende. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de beste bakfiets; deze heeft twee of drie wielen en een grote bak voorop.

Heb je kinderen? Overweeg dan een mamafiets. Deze fiets is voorzien van een stevig frame, zodat je hier kinderen op kan vervoeren. Is je kind al oud genoeg, dan kies je een fiets voor kinderen.

Voor lange tochten of een fietsvakantie in het buitenland is een speciale trekkingfiets aan te raden. Zo’n fiets wordt ook wel een toerfiets of vakantiefiets genoemd.

In het heuvelland of in de bergen wordt er meer vereist van je fiets op het gebied van versnellingen, remmen en gewicht. De trekkingfiets is hier speciaal voor ontworpen en is ideaal voor lange tochten op een variërend terrein. Maar eigenlijk moet jouw trekkingfiets op elk terrein uit de voeten kunnen.

Sommige trekkingfietsen lijken op een stadsfiets, maar het verschil zit hem in de derailleurversnelling. Hierdoor fiets je niet alleen met gemak door de stad, maar is een heuveltje meepakken op vakantie ook geen probleem. De fiets is breed inzetbaar, sportief en vaak licht.

De trekkingfiets biedt veel mogelijkheden om bagage mee te nemen. Daarnaast beschikt het vaak over een stevig frame, extra versnellingen en meerdere bidonhouders. Vaak heeft deze fiets brede banden voor de nodige grip en verende voorvorken voor stabiliteit op een onverharde ondergrond.

Ben je echt fanatiek en wil je het uiterste uit jezelf halen? Met een fietscomputer houd je je snelheid bij. Ook een goede smartwatch is handig tijdens een lange fietstocht. De meeste smartwatches houden je route bij en je kunt zelfs de weersverwachting lezen.

Je banden pomp je onderweg op met een fietspomp, mocht je vergeten zijn thuis je banden te checken.

Let ook goed op je veiligheid tijdens de fietsen. Vooral in de bergen is dit belangrijk. Ga dus pas op pad met een helm voor fietsen. Ook wil je niet dat je fiets zomaar wordt gestolen. Zorg dus voor een goed fietsslot.

Flexibiliteit, sportiviteit, comfort en een laag gewicht zijn de eisen die jij aan de nieuwe fiets stelt. Naar je werk fietsen of een mooie weekendrit maken; alles is mogelijk met de beste trekkingfiets.

De 5 beste trekkingfietsen op een rij

1. Priority Continuum Onyx

2. Marin Fairfax 1

2. Marin Fairfax 1
Geslacht: Unisex
Framemaat: 38
Aantal versnellingen: 21

3. Jamis Coda S2

3. Jamis Coda S2

Koopgids: hoe kies ik de beste trekkingfiets?

Heb je besloten om een trekkingfiets te kopen? Goed plan! Maar het is verstandig eerst onderzoek te doen. Om lekker te fietsen, geef ik hieronder tips om op te letten bij de aanschaf.

Budget

Bepaal van tevoren hoeveel geld je maximaal aan een trekkingfiets uit wil geven. Op basis daarvan maak je de eerste selectieronde. Bedenk wel dat goedkoop vaak duurkoop is.  

Gebruik je de fiets voornamelijk in vlakke gebieden of juist in de bergen? Voor dat laatste heeft je fiets meer functies nodig. Kies dan voor een duurdere fiets met de beste kwaliteit.

Heb je een extra steuntje in de rug nodig om comfortabel te fietsen, dan is een elektrische fiets een goede optie.

Vanaf 600 euro vind je een trekkingfiets met derailleurversnelling. Deze is vergelijkbaar met een stadsfiets, maar dan met meer versnellingen. Je hebt wel een zware fiets, met kwalitatief zwakkere onderdelen.

Vanaf 1000 euro vind je hoogwaardigere onderdelen en een lichtere fiets. Modellen met het beste materiaal en onderdelen gaan voor meer dan 2000 euro over de toonbank.

Het frame

Vergeleken met een normale fiets, zie je dat het frame van een trekkingfiets kleiner is. Dit maakt dat het frame stijver is, wat slingeren voorkomt - vooral als je fiets zwaar bepakt is.

Qua materiaal kom je snel op een rijwiel met aluminium frame uit. Dit materiaal is licht, maar toch erg sterk. Let er wel op dat je het juiste framemaat kiest voor de trekkingfiets.

Omdat je iedere dag lang op een trekkingfiets zit, is de framemaat van een trekkingfiets essentieel voor een comfortabele houding. Op een te kleine fiets krijg je snel last van je nek, terwijl je op een te grote fiets vermoeide benen krijgt.

Vooral als je online koopt, is het lastig de juiste framemaat te bepalen. Om te bepalen welke maat bij jou past, doe je het volgende:

  • Ga met je rug tegen de muur staan, met je voeten 20 centimeter uit elkaar.
  • Meet de lengte tussen de grond en de kruishoogte.
  • Vermenigvuldig dit met 0.68 voor de juiste framemaat.

Zit het resultaat tussen twee maten in? Kies dan altijd voor de kleinste framemaat. Een te grote framemaat veroorzaakt klachten in nek en schouders, terwijl je een te kleine maat kan compenseren met het afstellen van het zadel en het stuur.

Naast de maat kun je kiezen tussen een laag en hoog frame. Een hoog frame vind je vaak bij herenfietsen. Het op- en afstappen gaat wat moeilijker bij een hoog frame dan bij een laag frame. Zo’n laag frame vind je vooral bij damesfietsen.

Kijk ook naar het gewicht van de fiets. Neem je de fiets regelmatig mee met de auto op een fietsendrager, dan is het goed te kijken of het niet te zwaar is. Klik hier voor de beste fietsendragers.

Trekkingfiets in bossen.

Onderdelen groep

De prijs-kwaliteitverhouding van een trekkingfiets wordt voor een groot deel bepaald door de onderdelengroep die erop gemonteerd is. Dit is een verzamelterm voor alle bewegende onderdelen van de fabrikant die gezamenlijk één geheel vormen, zoals de cassette, voorbladen, remmen en derailleur.

Als beginnend fietser is het moeilijk in te schatten wat de juiste groep is. Over het algemeen leveren Shimano of Campagnolo de beste groepen. Ook SRAM brengt sinds kort groepen uit. Andere merken leveren al gauw mindere kwaliteit.

Het zadel

Je brengt veel tijd door op het zadel, dus deze mag wel comfortabel zijn. Als je nog niet zo thuis bent in trekkingfietsen, denk je misschien dat een zacht zadel het meest comfortabel is. Toch kun je beter kiezen voor een hard, leren zadel.

Ook de afstand tot de zitbotjes is belangrijk. Bij vrouwen is dit breder (11 tot 15 cm) dan bij mannen (9 tot 13 cm). Daarnaast is een vrouwenzadel 2 cm korter. Als vrouw kun je dus kijken naar een fietszadel voor dames.

Op onverharde wegen zorgt een zadel met vering voor meer comfort. Ook een fietsbroek is het meest comfortabel op lange afstanden.

Opbergmogelijkheden

Vrijwel alle trekkingfietsen worden geleverd met minimaal een bagagedrager. Of dit volstaat, hangt af van wat jij van plan bent mee te nemen. Ga je kamperen, dan heb je vaak een tent, matjes, slaapzak en kookspullen bij je. In dit geval is een trekkingfiets met een extra bagagedrager aan de voorkant beter.

Voor de optimale verhouding kun je twee derde van het gewicht op de achterzijde plaatsen en een derde aan de voorzijde. Zo is de bagage proportioneel verdeeld over de wielen.

Wielmaat

De meeste trekkingfietsen hebben 28 inch wielen. Op asfalt zorgt dit voor een lage rolweerstand en fiets je rustig. Voor fietsen in Europa en op asfalt is dit vaak de beste keuze.

Wereldwijd zijn de 28 inch banden lastiger te vinden dan 26 inch banden. Fiets je veel op onverharde wegen, dan is een 26 inch wiel beter. Door deze kleinere afmeting reageert het wiel directer op stuurbewegingen. Erg handig wanneer je uit moet wijken voor een kuil. 26 inch banden zijn vaak dikker en gaan langer mee.

28 inch wielen met een dikke 50 mm band worden 29'ers genoemd. Dit is dus geen 29 inch wiel, maar een 28 inch. Het rolt licht en je haalt zo meer comfort uit je banden. Ook zijn er sinds kort 27.5 inch wielen. Deze zijn aan te raden als je onverhard wilt rijden. Zo kun je bredere banden monteren.

Ben je iets zwaarder of heb je zware bagage mee? Kies dan voor een achterwiel met meer dan 40 spaken. Dit omdat twee derde van het gewicht door het achterwiel wordt gedragen.

Specificaties van trekkingfietsen naast elkaar

Aantal versnellingen
1Priority Continuum Onyx
2Marin Fairfax 121
3Jamis Coda S221

Priority Continuum Onyx

Marin Fairfax 1

Aantal versnellingen: 21

Jamis Coda S2

Aantal versnellingen: 21

De versnellingen

Het verschil tussen een gewone fiets en een trekkingfiets zit vaak in de versnellingen. Dit is bij trekkingfietsen vaak een derailleurversnelling. Hiermee fiets je niet alleen met gemak door de stad; een heuveltje meepakken op vakantie is geen probleem.

De naafversnelling wint ook terrein bij de trekkingfietsen, omdat ze minder kwetsbaar zijn en dus eenvoudiger in onderhoud. Wel is het met deze versnelling lastiger om het achterwiel te verwijderen. Ook heeft een naafversnelling vaak minder versnellingen dan een derailleurversnelling.

Enkele versnellingen zijn vaak voldoende als je fietst over vlakke wegen en ondergronden, maar op heuvelachtig terrein zijn meer versnellingen praktisch. Sommige fietsen hebben er meer dan 20! Ga je de bergen in, dan heb je minstens 10 versnellingen nodig.

Remmen

Er zijn fietsen met traditionele velgremmen, maar er bestaan tegenwoordig ook hydraulische velg- of schijfremmen. Hiermee doseer je de remkracht veel beter.

  • V-brakes: dit zijn de welbekende velgremmen. Deze remmen zijn lichter van gewicht, maar werken slechter bij slechte weersomstandigheden. Je remt dan een stuk minder krachtig. Ze worden warm bij lange afdalingen, met het risico op een klapband.
  • Hydraulische velgremmen: dit is een luxere variant velgremmen, waarbij de remleidingen gevuld zijn met remolie. Je kunt hiermee het remmen goed doseren.
  • Hydraulische schijfremmen: deze soort komt het meest voor. Met deze soort kun je goed doseren en kun je in alle weersomstandigheden vertrouwen op goede remprestaties. Bij nat weer werken ze goed en heb je geen last van slijtende velgen en remblokjes. Ook worden de remmen niet warm tijdens de afdaling. Als je de keuze hebt, raad ik je deze soort aan.

Vering

Wat de vering betreft, kies je tussen de zadelpen of de voorvork. De tweede optie is beter wanneer je op ruiger terrein rijdt.

Vering op de voorvork is welkom als je veel op ruig terrein fiets, want dat maakt het fietsen comfortabeler. Qua prijs en gewicht zijn ze allang niet meer zo zwaar en duur als vroeger. Het nadeel is dat het een draaiend onderdeel is, die minder makkelijk te repareren is bij een fietsenmaker.

Ook met een vering op de zadelpen investeer je in meer comfort op ruig terrein. Het is niet noodzakelijk, maar zeker fijn op hobbelig terrein.

Veelgestelde vragen over trekkingfietsen

Om je verder op weg te helpen, beantwoord ik hieronder een aantal veelgestelde vragen.

Kan ik op vakantie met een tweedehands fiets?

Als je geen geld hebt voor een nieuwe fiets, dan kun je een tweedehands fiets kopen. Hiermee loop je wel het risico dat je fiets niet op jou is afgesteld, waardoor je eerder te maken krijgt met nek-, rug- en/of knieklachten. Het is dus erg belangrijk om te weten waar je op moet letten.

Ik ben al wat ouder, waar moet ik op letten?

Voor mensen met ernstige rugklachten biedt een verende zadelpen gecombineerd met een goed zadel de uitkomst. Harde zadels zijn vaak het beste. Dit is ook aan te raden als je snel last hebt van je billen.

Hoe stel ik mijn fiets goed af?

Bij de juiste zadelhoogte kun je met je tenen bij de grond en kunnen je benen soepel ronddraaien. Met een te hoog zadel strek je je knieën of enkels te ver, terwijl je met een te laag zadel je benen niet strekt, waardoor je spierkracht niet efficiënt benut wordt.

De stand van het stuur bepaal je door in fietshouding te gaan zitten. Op een trekkingfiets is dit vaak voorover gebogen. Hiervoor moet je dieper zitten, waarvoor je stuur zowel lager als verder moet worden gezet.

Wat moet ik nog meer weten voor ik op fietsvakantie ga?

Zorg voor vertrek dat je basiskennis hebt van fietstechniek en fietsreparaties. Deze kennis kun je opdoen door een cursus te volgen of een fietsboek te lezen en te experimenteren.

Ik raad je aan om reservemateriaal mee te nemen, zoals plakspullen, reservespaken en nippels, een reservebinnenband, rem- en derailleurkabels en de juiste gereedschappen.

Conclusie

Zoals je ziet, komt er nog aardig wat bij kijken als je de beste trekkingfiets wilt scoren. Maar nu je weet waar je op moet letten, komt dat helemaal goed. Bepaal dus voor jezelf wat je budget is en over welke extra’s je fiets moet beschikken. Uiteraard is het verstandig om onze top 5 aanbevelingen nog een keer door te nemen.

Nu ben ik heel erg benieuwd voor welke trekkingfiets jij bent gegaan en waar je binnenkort heen gaat met je nieuwe fiets. Ook als je vragen of opmerkingen hebt, hoor ik dat graag. Bedankt voor het lezen en veel fietsplezier!

Share :
Inhoudsopgave
Primary Item (H2)
Was dit artikel behulpzaam?

Was dit bericht nuttig?