Of je nu eropuit gaat, boodschappen doet of vrienden bezoekt, het is altijd handig en snel om de fiets te pakken. Fietsen is alleen niet altijd comfortabel wanneer je langer onderweg bent. Gelukkig is hier een oplossing voor. Fiets comfortabeler met het beste fietszadel voor dames!
Een goed zadel is belangrijk als je regelmatig fietst of lange stukken aflegt. Ik help je om het ideale model voor jou te vinden. Hieronder staan alvast drie goede zadels voor je op een rijtje, gevolgd door een handige koopgids.
Let wel op: dit artikel gaat specifiek over dameszadels! Dames- en herenzadels verschillen van elkaar, door het verschil in de stand van zitbotjes.
Of het nu gaat om een kinderfiets, een goede bakfiets, een mamafiets of een fiets voor transport, in Nederland is de fiets niet weg te denken. Dat blijkt wel: gemiddeld fietst een Nederlander per jaar 880 kilometer. Dat is niet niks!
We pakken de fiets al snel voor een boodschapje, een bezoek aan vrienden of andere korte afstanden en we spenderen jaarlijks vele minuten op de tweewieler. Bij al die ritten is het wel zo fijn als je comfortabel en veilig reist.
Een van de dingen waar de meeste mensen last van krijgen is het fietszadel. Na een tijdje fietsen doet je achterwerk pijn als je zadel niet comfortabel is. Het is in dat geval geen overbodige luxe om een comfortabeler fietszadel aan te schaffen!
Fiets je regelmatig en ben je op zoek naar nog meer comfort? Denk dan ook aan de beste fietsbroek. Neem daarnaast voor de veiligheid de beste fietspomp, een fietsslot en een fietshelm mee en dan ben je klaar voor iedere tocht!
Bezoek je ook graag het buitenland voor een lekker fietstochtje? Kijk dan ook naar de beste fietsendrager voor op je auto. Je neemt dan makkelijk je eigen fiets met comfortabel zadel overal mee naar toe.
Voor optimaal comfort let je op een aantal specificaties wanneer je een dameszadel voor je fiets aanschaft. Ik loop ze hieronder allemaal langs.
Kijk om te beginnen op wat voor fiets je je nieuwe zadel gaat zetten. Een zadel voor een mamafiets is bijvoorbeeld anders dan voor een trekkingfiets of een wielrenfiets.
Bij een fiets waar je niet al te vaak op zit, zit je rechter op. Denk aan een fiets waar je in je dorp of stad op rijdt wanneer je bijvoorbeeld boodschappen doet. Je zet minder kracht, omdat je niet probeert om topsnelheden te bereiken.
Als je lekker rondtoert met een elektrische fiets zit je ook rechtop. Bij dit soort fietsen is het fijn als je zadel aan de achterkant meer ondersteuning biedt, omdat er flinke druk op je zitbotjes staat. Ik raad een brede achterkant aan.
Wil je op hoge snelheid fietsen of flink kracht zetten op de fiets? Dan zit je meer naar voren. De neus van het zadel is in dit geval smaller voor meer comfort en om wrijving te verminderen.
Bij de meeste sportfietsen, zoals een wielrenfiets of een racefiets, is het zadel in zijn geheel smaller. Je zet bij deze manier van fietsen nauwelijks druk op je zitbotjes, waardoor een brede achterkant onnodig is.
Ben je een sportieve fietser? Dan raad ik ook de beste fietscomputer aan. Zo houd je makkelijk je afgelegde afstand bij en weet je altijd hoe snel je gaat tijdens het fietsen. 🚴
Wil je bepalen wat de juiste breedte van je zadel is om je zitbotjes goed te ondersteunen? Dat kun je bij een expert laten doen, maar je berekent het ook makkelijk zelf met een stuk golfkarton!
Ga rechtop op het karton zitten en zet goed druk. Als je opstaat en twee deukjes ziet, zet je in beide deuken een kruisje in het midden. Vervolgens meet je de afstand van kruisje tot kruisje.
De opgemeten afstand heet de 'zitbotbreedte'. Als je de zitbotbreedte en je houding op de fiets (rechtop of naar voren) weet, heb je ook een richtlijn voor welk formaat zadel bij je past.
Om je verder op weg te helpen, vind je in dit artikel meer over het juiste zadel bij de juiste zitbotbreedte.
In je zoektocht naar het juiste zadel lees je mogelijk over de 'uitsparing' of 'gleuf' van een zadel. Deze twee termen duiden op hetzelfde.
Bij een zadel met uitsparing zit in het midden van het zadel, verticaal een inham waar wat materiaal weggehaald is en waar je in sommige gevallen volledig doorheen kan kijken.
Dit is niet om materiaal te besparen voor de maker! De aanwezige uitsparing heeft een belangrijke functie.
Voor mensen die snel last krijgen van het schaambeen tijdens het fietsen biedt deze uitsparing de oplossing. De vorm van het zadel geleidt de druk die je voelt naar je zitbotjes, waardoor je de druk op je schaambeen vermindert.
Een ander voordeel van de gleuf in het zadel is dat warmte makkelijker weg kan. Koele lucht gaat beter door het zadel heen, waardoor je minder snel te warme billen krijgt.
De punt van een zadel heeft minder met zitcomfort te maken en meer met het gebruiksgemak van je fiets. Voor de meeste vrouwen is het handig als de zadelpunt kort is.
Bij een vrouwenfiets stap je voorlangs de fiets op. Een lange punt zit dan alleen maar in de weg. Ook als je rokken of jurken draagt, is een korte punt handiger.
Bij een fiets met korte punt blijf je met een rok of jurk niet vasthaken bij het opstappen en fiets je comfortabeler. Ook rekt de rok of jurk niet uit tijdens het fietsen door de punt.
Je denkt misschien dat de ideale hardheid van je zadel met voorkeur te maken heeft, of dat je met een zacht zadel lekkerder zit, maar er zit een logica achter.
Vooral wanneer je lange afstanden aflegt, kies je het beste voor een hard zadel. Een hard zadel dwingt je meer om in de juiste houding te zitten, waardoor je minder snel last krijgt van zadelpijn.
Bij een zacht zadel zak je daarentegen met je zitbotjes meer in waardoor je verkeerd gaat zitten en druk ontstaat op ongewenste plaatsen.
Als je korte afstanden aflegt, is een zachter zadel fijn en krijg je waarschijnlijk geen pijn, maar ik raad een hard zadel aan wanneer je snel last hebt van zadelpijn of langere afstanden aflegt.
De meeste fietszadels zijn gemaakt van gel. Dit is een zacht materiaal wat zich enigszins aanpast naar je zithouding. Gel zit comfortabel. Het materiaal vang de schokken op en werkt dempend tijdens het fietsen.
Een nadeel van gel is de zachtheid. Voor lange afstanden is dit materiaal hierdoor niet geschikt, maar voor korte afstanden is een gelzadel prima.
Je hebt ook zadels van kunststof, maar ik raad het af om een zadel van dit materiaal aan te schaffen. Kunststof wordt snel heet, geeft nauwelijks mee en gaat snel kapot.
Een alternatief beter alternatief voor de gelzadels is het schuim (of foam) fietszadel. Dit materiaal biedt goede ondersteuning.
Ook is schuim comfortabel en zacht, maar niet zo zacht dat je verkeerd gaat zitten. Bovendien kan warmte goed weg bij een fietszadel van schuim.
Als laatste kies je eventueel nog voor een leren fietszadel. Zadels van leer staan erom bekend dat ze zich naar jouw houding vormen. Dit duurt alleen even, waardoor het zadel in het begin oncomfortabel en hard is.
Daarnaast vereist een leren zadel onderhoud. Wanneer je dit niet erg vindt, brengt een leren zadel wel allerlei voordelen met zich mee: het zadel gaat lang mee, wordt niet warm en ziet er mooi uit.
Een zadelpen is het onderdeel van je fiets waar je het fietszadel op bevestigt. De zadelpen zit standaard bij je fiets, maar je kunt hem eventueel ook vervangen wanneer je je nieuwe zadel bevestigt.
Je hebt twee verschillende zadelpennen: verende en vaste zadelpennen.
Bij een verende zadelpen heb je iets meer vering tijdens het fietsen, doordat de zadelpen schokken opvangt. Dit maakt het fietsen op ongelijke ondergronden comfortabeler.
Voor de standaard fietsen gebruiken fabrikanten meestal een vaste zadelpen. Ook hier kun je prima mee fietsen, maar je hebt alleen minder vering.
Kleur | |||
---|---|---|---|
1 | Giddy Up! Bike Seat | ||
2 | Fabric Scoop | ||
3 | WTB Speed Steel | Zwart | Bekijk op Bol.com |
4 | WTB Volt Steel | Zwart | Bekijk op Bol.com |
5 | Bikeroo Oversized Comfort Bike Seat | zwart | Bekijk op Bol.com |
Ben je er nog niet helemaal uit? We geven nog wat laatste tips over het beste fietszadel voor dames!
Een zadel met uitsparing maakt fietsen comfortabeler. Vooral wanneer je kracht zet tijdens het fietsen en een beetje naar voren zit, ervaar je mogelijk vervelende wrijving bij en druk op je schaambeen. De uitsparing verlicht deze druk.
Als je fietszadel ongemakkelijk begint aan te voelen is het tijd voor een nieuw zadel. Ook als je ziet dat er scheuren in het materiaal ontstaan, als de vering minder is of als het zadel kraakt is het tijd voor een nieuwe.
Een fietszadel voor dames is van achteren breder. Dit is omdat wij bredere zitbotjes hebben dan mannen. Een breder zadel zorgt dan dat je geen zadelpijn krijgt.
Sommige fietszadels voor dames hebben ook een korte punt, zodat je makkelijker opstapt (met een rok of jurk).
Als je zadel past bij je zithouding en de afmeting van je zitbotjes, fiets je overal zonder zadelpijn naartoe! Ga je voor een lange tocht? Kies dan een harder zadel. Fiets je korte afstanden? Dan is een zacht zadel ook comfortabel.
Als je regelmatig fietst met een rok of jurk is het ook goed als je kiest voor een zadel met een korte punt, zodat je rok niet uitrekt. Kijk als laatste naar het materiaal van het zadel voor ultiem comfort.
Als het goed is weet je nu alles over het beste fietszadel voor dames! Laat ons weten welk fietszadel jij binnenkort aanschaft. Heb je nog tips of opmerkingen? Die zijn ook altijd welkom. Bedankt voor het lezen!